Nieuwsbrief nr. 76

Juli/augustus 2016
 
Beste ,
 
Net als vorig jaar een zomereditie van de nieuwsbrief, een dunne variant waar je zo doorheen bent. Omdat er veel mensen buiten spelen, op vakantie gaan, minder achter de computer (willen) zitten en het leesvoer uit de krantenbak eens willen wegwerken. Het thema is 'WATER', je kunt wel raden waarom.
 
 
Tuintainment
'van tuin naar tafel'
 
Vanaf september zal Op een Blaadje weer regelmatig aanwezig zijn op de drukke dagen bij Tuincentrum Daniëls. Ik zal alvast verklappen dat er in september themadagen zijn over Heide, Pompoenen, Chrysanten en Grassen.
 
In mijn moestuin staan de pompoenen ijverig hun best te doen maar weten niet goed wat ze hebben aan het weer. Nat, droog, warm, koud. Bijen zijn nodig voor de bestuiving. Zonder bijen geen pompoenen. Maar ook de bijen vliegen nog niet massaal rond bij mij in de moestuin. Hoe is dat bij jou? We wachten geduldig af ...
 
 
Recept voor soep van Waterkers
 

Benodigdheden voor 4 porties:
200 gram waterkers
1 gesnipperde ui
1 liter water
4 aardappels, (biologisch) ongeschild en in blokjes
potje crème fraiche
1 klontje roomboter
zout en peper naar smaak
 

Bereiding:
Verhit de boter, voeg de waterkers en aardappelen en ui toe en bak dit 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper en voeg 1 liter water toe. Laat dit 12 minuten op laag vuur sudderen.
Blender de soep en maak af met de crème fraiche.
 
Regen zegen
 
 
Natuurlijk heeft het regelmatig vallen van een bui zijn voordelen. Als boer en tuinder gesproken. Maar als het maar niet wil ophouden en de grond verzadigd raakt is het een ander verhaal. In Nederland zijn de verschillen van de veel besproken wateroverlast op dit moment groot. Hier in de omgeving zijn percelen waar je de mais ziet verkommeren en de voederbiet is niet herkenbaar. Kelders liepen onder en in moestuinen van vrienden leek het of er een paard in de groentebedden een zandbad had genomen. In Vlodrop hadden we de regen wel maar de overlast (gelukkig) niet. In de kelder ligt wel vocht, maar dat ligt veilig achter glas en van een goed jaar. 
Maar als deze klimaatverandering werkelijk een gevolg is van de opwarming van de aarde dan voel je je toch al wel schuldig bij je eigen menselijke activiteiten. De kachel 's avonds nog eventjes aan omdat het zo kil is in huis, je auto even pakken omdat je dan sneller terug bent en af en toe een stukje vlees op je bord. Het zijn allemaal boosdoeners volgens Greenpeace. Omdat ik er niet voor doorgestudeerd heb geef ik je ook een link van Hoogleraar Woodcock die het tegendeel vindt. Klimaatverandering is volgens hem iets van duizenden jaren terwijl we 'het weer' pas 100 jaar in kaart brengen. Zodoende hebben we geen lange termijn trends. Oordeel zelf en kijk wat jíj kunt doen om je eigen kleine bijdrage te leveren de aarde een beetje intact te houden.
 
 
Agenda
 
 
Themaweekenden bij Daniëls
Vanaf September
Herkenbosserweg 4, 6063 NL Vlodrop
 
Aanleg & onderhoud moestuin
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. 
 
 
Plukken, proeven en proosten
Kom mee plukken, proeven en proosten. We maken een wandeling, plukken kruiden en maken ons eten klaar op open vuur op een Fornetto of een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. 
Dit doen we buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken. Vanaf 4 personen. Data op aanvraag, klik hier.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter en Facebook 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.