Nieuwsbrief Senia
september 2021
 


   
Beste lezers,
 
Lezen is leuk, maar het moet het naar-buiten-gaan niet in de weg staan. Wist je dat de hei mooier is dan andere jaren? Ga dat beleven. En kruip daarna heerlijk met een boek op de bank.

Veel leesplezier,
Medewerkers en vrijwilligers Senia 
'10.000 leden actieplan' - de stand

Senia is volop bezig om de corona-dip te boven te komen. Er zijn al wat nieuwe groepen opgericht en er zullen er nog velen volgen dit najaar! We startten het actieplan met 7.348 leden. Inmiddels staat de teller op 7.556 deelnemers. Dat er nog veel nieuwe leden en leesclubs mogen volgen!
 
Oprichtingsbijeenkomsten per regio
Wil je meedoen aan een leesclub, of ken je iemand die dat leuk zou vinden? Bekijk welke oprichtingsbijeenkomsten er binnenkort bij jou in de regio zijn. Staat er niets tussen van je gading? Je kunt je wensen voor een leesclub aan ons doorgeven middels het belangstellingsformulier. Wij informeren je dan over leesclubs en oprichtingsbijeenkomsten in je omgeving.

Helpen met oprichten?
Wil je meehelpen aan het oprichten van nieuwe groepen? We kunnen hulp gebruiken in verschillende regio's. Bekijk onze vacatures.
     
 
Meest gekozen kunstboeken
Ook de leesclubs kunstgeschiedenis zijn het nieuwe leesclubseizoen vol enthousiasme van start gegaan. Dit zijn de meest gekozen boeken:


 
  
  1. Frida - Hayden Herrera
    De belangstelling houdt verband met de tentoonstelling Viva la Frida!, vanaf 8 oktober in Drents Museum.

  2. Jan Mankes - Remon van Gemeren
    De auteur nam een kort filmpje op om zijn boek te introduceren.

  3. Wondertuinen - Gijs van Tuyl

  4. Dudok - Annette Koenders
    Bekijk het filmpje dat de auteur voor Senia opnam.
Interesse?
Heb je naast je 'gewone' leesclub belangstelling voor een kunst-leesclub? Laat je belangstelling blijken via het belangstellingsformulier.
 
Senia nieuws
Leesclub voor blinden en slechtzienden


Op woensdagmiddag 6 oktober om 14.00 uur gaan we in de bibliotheek in de Nieuwstraat in Leiden een literatuurgroep oprichten voor mensen die blind of slechtziend zijn.
Senia kan door samenwerking met de organisatie Passend Lezen extra service bieden. In de boeken-zoek-functie op de website van Senia kun je ook zien of boeken in braille of als gesproken boek beschikbaar zijn.

 
Digitale leesclubs een succes

 
Door Corona ontdekten we de voordelen van digitale leesgroepen. Sinds december zijn er zo’n 30 nieuwe online leesclubs opgericht. Met name voor de kleinere secties als vreemde talen en klassiekers werkt het goed om op deze manier gelijkgestemde zielen bij elkaar te brengen.
 
De digitale leesclubs bespreken drie boeken. Daarna kunnen deelnemers stoppen of nieuwe boeken kiezen. Sommige digitale leesclubs zijn inmiddels aan hun derde serie boeken bezig, vaak naast hun 'gewone' leesclub. Krijg je er zin in?
Meld je aan.
 
Interview met Josephine Ruitenberg, literair vertaler     
De Da Vinci code van Dan Brown, Een klein leven van Hanya Yanagihara, De Wertheims van Silvia Tennenbaum zijn totaal verschillende boeken die in elk geval één ding gemeen hebben: ze zijn alle drie vertaald uit het Engels door Josephine Ruitenberg.
 

 
Het is maar een kleine greep uit de enorme stapel boeken die zij in de loop der jaren heeft voorzien van een Nederlandstalige versie. Vorig jaar vertaalde zij de roman Kintu van Jennifer Nansubuga Makumbi. Deze grootse Oegandese roman wordt dit seizoen door veel leesclubs van Senia gelezen. Dat is een goede reden om de vertaler over haar werk te interviewen.
Lees verder
   
Prikbord
Poëziebundel leesclub Dordrecht
De Filosofie-leesclub DordtFil3 bestaat al sinds 2014 uit zeven personen. Samen hebben ze al zo'n dikke veertig boeken gelezen en besproken. Elke bijeenkomst begint met het voorlezen van een gedicht dat deelnemer Pieter Breman maakt, speciaal gebaseerd op het boek dat besproken wordt. Het gedicht hieronder maakte hij naar aanleiding van Vrije wil van Tjeerd van der Laar & Sander Voerman.


 
Zoals het gedicht hieronder, naar aanleiding van Tjeerd van der Laar & Sander Voerman: Vrije wil
 
zonde als erfenis
altijd een schuldige
die iets als eerste deed
altijd verwijt
 
kan het niet zonder dat
causaliteitsgedoe?
zijn we ook af van de
pijl van de tijd.
 
Een mooi 'bijproduct' van samen filosoferen in een leesgroep. Bij voldoende interesse volgt er een extra drukgang, à € 7,00 per bundel.  Contactpersoon is Ton Landsmeer, tlandsmeer@hetnet.nl
 
Favoriete zomerboek van ...  
We ontvingen leuke reacties op de oproep 'Wat is je favoriete zomerboek?' Ontzettend bedankt hiervoor! Georgette Hiel van de Leesclub De Leesviolen Hulst vertelt ons over haar favoriet: Adriaan van Dis, Klifi.
 

 
Zoals discriminatie, inburgering, en vooral ook 'wie ben ik en mag ik er zijn? in 'dit veelbelovend Nederland'? Iedereen heeft ermee te maken. Maar niemand voelt zich echt verantwoordelijk. Heel luchtig verteld. Maar met een een zeer indringende boodschap. Die pas even later tot je doordringt. Stof tot nadenken. En hij gaat tot de kern. Geweldig.
   
 
Oproep: wat is je favoriete klassieker? 

 
Welke klassieker is je altijd bijgebleven, of heb je intussen al tien keer gelezen? We horen het graag!
Mail je favoriete klassieker (en waarom dat zo is) naar nieuwsbrief@senia.nl
   
 
Oproep leesgroep Oosterse filosofie Arnhem-Nijmegen

 
Ben je geinteresseerd in Oosterse filosofie, en woonachtig in de regio Arnhem/Nijmegen? Er zijn plannen voor de oprichting van een nieuwe leesgroep over dit onderwerp. Bij voldoende belangstelling is er eind september of begin oktober een kennismakingsbijeenkomst in de bibliotheek van Arnhem en/of Nijmegen. Aanmelden kan bij Willem Philip Waller per email wphw@live.nl.
 
 
ingezonden
Boekenpost september/oktober 2021 

 
Boekenpost september/oktober

De nieuwste Boekenpost is weer een mooie literaire mix. Van boeken en schrijvers uit de oude doos, Jazz & Poetry, meestertekenaar Peter Vos, Renate Dorrestein in Limburg, tot pas verschenen literatuur. Het schrijversportret gaat dit keer over Robbert Welagen en zijn boek Raam, sleutel. ‘Mijn verhalen ontstaan organisch, ik wandel er gewoon achteraan.’ De Leesclubtip heeft interessante discussietips over Het gouden ei van Tim Krabbé. Dat en nog veel meer!
 

Bestel de september/oktober editie (€ 7,75) of neem een proefabonnement (€ 29,95, stopt automatisch).
 
 
   
Cultuurtips
Openluchtvoorstellingen
We tippen weer graag de mooiste openluchtvoorstellingen in september. Zijn er culturele activiteiten in oktober in jouw regio? Stuur ze naar nieuwsbrief@senia.nl.


 
In Den Haag vindt van 2 tot en met 5 september het Art Nouveau festijn plaats. De periode rond 1900 bracht veel nieuwe inzichten, technologische ontwikkelingen en moderne inspiratie. Dit kwam tot uitdrukking in alle kunstvormen: literatuur, muziek, beeldende kunst, theater en architectuur. Op veel plekken in Den Haag is Art Nouveau nog altijd terug te vinden.

  

 
In het Zeeland Nazomerfestival bevat een groot aantal voorstellingen in de openlucht. Zoals Grenspaal 369 (tot en met 4 september) en Valavond (gespeeld bij ondergaande zon!).

Wie geen problemen heeft met de Formule 1 in Zandvoort, kan gaan luisteren en kijken naar Opera in het bos op zondag 5 september.
 
    

Bij STET, het English Theatre, brengt het Duitse gezelschap Globe Berlin op 11 en 12 september de bekende tragedie Romeo and Juliet. De voorstelling wordt gespeeld op een grasveld bij Raadhuis de Paauw in Wassenaar.
    
Op 11 en 12 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Daarbij zijn ook voldoende monumenten te bezoeken in de openlucht, zoals straatmeubilair en archeologische monumenten. U vindt deze door te klikken op de knop ‘Waar wilt u naar toe’ en op het volgende scherm onder ‘Monumenten’ de betreffende vakjes aan te klikken. Ook is er een online programma.
 
 
Nacht van de Literatuur 18 sept. En van de Poëzie 2 okt. 

 
Op zaterdag 18 september a.s. vindt in het Eemhuis te Amersfoort vanaf 20 uur 'De Nacht van de Literatuur' plaats. Er doen bekende auteurs mee als Tommy Wieringa, Sofie Lakmaker en Auke Hulst. De bijeenkomst is via livestream te volgen.
 
En er is ook weer een 'Nacht van de Poëzie'. Op zaterdag 2 oktober, in Tivoli/Vredenburg. Van 19.30 tot diep in de nacht. Voor kaarten, zie hier
   
 
Luisterwijzer Josquin des Prez
Op 27 augustus 1521, precies 500 jaar geleden, overleed de Vlaamse componist Josquin des Prez. Hij was één van de belangrijkste componisten van de Renaissance in Europa. In de luisterwijzer Z16-01 wordt een aantal van Josquins wereldlijke werken beschreven.

Een voorbeeld van het veelzijdige oeuvre van Josquin uit de Luisterwijzer is het 5-stemmige Nymphes des bois, een indrukwekkend lied ter nagedachtenis aan Josquins tijdgenoot Johannes Ockeghem (ca. 1410-1497). Het ensemble Vox Luminis voert deze klaagzang uit in deze opname.


  Josquin schreef niet alleen droevige maar ook vrolijke muziek, bijvoorbeeld Entrée suis, uitgevoerd door Les Polysolistes.
Renaissancecomponisten schreven ook veel muziek voor de kerk: Josquin componeerde 18 complete missen en ruim honderd werken op kerkelijke tekst.

Het Vlaamse zomerfestival AMUZ (20-29 augustus) was geheel gewijd aan Josquin. Alle concerten zijn gestreamd via www.polyphonyconnects.com, deze zijn nog t/m 30 september gratis te beluisteren.
Als je liever leest over het leven in die tijd: Theun de Vries publiceerde in 1960 Het motet voor de kardinaal, een historische roman waarin Josquin en tijdgenoten als Leonardo da Vinci en Michelangelo, een belangrijke rol spelen.
 
Doe mee aan een luisterclub
Lijkt het je ook leuk om je liefde voor muziek met anderen te delen? Vul vrijblijvend ons belangstellingsformulier in. Wij informeren je dan over luisterclubs en oprichtingsbijeenkomsten in je omgeving.
 
 
Your decision: New or Old

  What is 2nd best to reading? Yes, listening. It is a great way to get acquainted with unknown books. And there are some very good sources to make use of, free of charge. First there is BBC radio 4, they feature a new Book, in 5 to 10 instalments of 15 minutes. The books are abridged, but also dramatized, read by professional actors.
And there is Librivox, a website devoted to “old” books, where amateurs read you the complete books. So if you are in your car, or walking or cycling and want to enjoy “new” books, take this opportunity.
Lees verder op de webpagina Engelse literatuur
 
 
 
Volg Senia op Facebook

 

Wees altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten van Senia. Like Senia op Facebook!