Nieuwsbrief Senia
juni 2021
 

   
Dag beste lezers,
 
Hier weer een lekker volle nieuwsbrief.
U ontvangt hem deze keer bij zomerse temperaturen en op de drempel van een tijd met veel meer mogelijkheden.


Veel leesplezier!
Medewerkers en vrijwilligers Senia 
Komt uw leesclub alweer bij elkaar? Stuur een foto in!
We zijn benieuwd wie er alweer als leesclub of als luisterclub bij elkaar komt. Maak andere groepen enthousiast en stuur ons een foto, met een beetje tekst. Wij verzamelen ze op de website en hier in de nieuwsbrief. Stuur uw foto naar nieuwsbrief@senia.nl
 


Literatuur-leesclub Diepenveen, na lange tijd weer bij elkaar, gevaccineerd en wel. Eerst gezellig geluncht, toen de nieuwe boekenlijst opgesteld.

Geschiedenis-leesclub in Hilversum. Lekker in de zon, voor het eerst weer 'live' bij elkaar. Ze bespraken De geschiedenis volgens Bicker.
   
 
Nieuwe BoekMeetings in juni en juli
Voor wie zin heeft om de komende maand (extra) veel te lezen, bieden we eenmalige boekbesprekingen online aan. Voor nieuwelingen een leuke manier om met Senia kennis te maken, dus geef het ook aan vrienden en kennissen door. De volgende boeken zullen we bespreken.
  • De prijswinnaar van de Libris-literatuurprijs: Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers. Volgens de jury: ‘het meest onontkoombare, unieke, belangwekkende, buitengewone, fantastische boek van 2020'. Meer informatie
  • Ook genomineerd voor de Libris-literatuurprijs: Wij zijn licht van Gerda Blees.  Een debuutroman, en dan meteen al op de shortlist van de Libris. Bekijk het filmpje waarin Gerda Blees haar boek presenteert voor Senia-lezers.
    Meer informatie
  • En een non-fictie boek: 'Wolfstijd, Duitsland en de Duitsers 1945-1955 van Harald Jähner. Dit wordt de komende tijd vast het meest gekozen Senia-geschiedenisboek. Vijf sterren in recensie Volkskrant. Meer informatie
 
 


 
 
 
Gesprek met auteur 'De hoeve en het hart'

Enny de Bruijn geeft in De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw een  gedetailleerd beeld van het leven van boeren in de Tielerwaard van ca. 1600-1750. Het boek werd dit jaar door meer dan 100 leesgroepen geschiedenis gekozen.
De publicatie werd door Historisch Nieuwsblad betiteld als magistraal. Redenen genoeg om de schrijfster het hemd van het lijf te vragen in een online interview.
 
Dinsdagmorgen 8 juni 10.30 uur 
U wordt van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het interview. Historicus Marion van Bussel zal de leiding nemen, maar u kunt zelf actief meedoen. Meer informatie.
Senia in beeld
Start nieuwe programma's
Nieuwe werkgroepen: poëzie, en lezen-en-natuur
De komende maand worden nieuwe Senia-werkgroepen opgericht. Eén voor het voorbereiden van poëzie-groepen, en een voor een programma dat we voorlopig nog lezen-en-natuur noemen. 
De bijeenkomst van de werkgroep poëzie is op maandagmiddag 28 juni, online. De datum voor de werkgroep lezen-en-natuur moet nog vastgesteld worden.

Voor beide werkgroepen is Senia op zoek naar 'liefhebbers', mensen die willen meedenken over een aantrekkelijk programma voor nieuw op te richten leesgroepen. De vergaderingen vinden voorlopig nog online plaats. Andere Senia-werkgroepen (er zijn er 10, voor alle Senia-programma's) kwamen vóór coronatijd 4-6 keer per jaar bij elkaar, op een centrale plek in het land.

Het zijn de Senia-werkgroepen die de keuzelijsten samenstellen. De leeswijzers worden voor een deel door de leden van de werkgroepen zelf gemaakt, voor een deel uitbesteed. Wie interesse heeft of meer informatie wil kan een mailtje sturen aan Ineke van de Rotte: ivanderotte@senia.nl
 
Giften-actie, stand van zaken
De actie om donaties te werven voor Senia heeft tot nu toe bijna € 85.000 opgeleverd. Het bestuur van Stichting Vrienden van Senia zal eind juni verslag doen van de actie.
Stichting Senia heeft haar jaarverslag 2020 aangevuld met een samenvatting van de jaarrekening. Het jaar 2020 sloot nog af met een positief resultaat, maar voor 2021 wordt dat zeker niet verwacht. Twintig procent van de deelnemers heeft intussen opgezegd. Tot nu toe heeft 65% van de groepen een keuzelijst voor het komende seizoen ingediend, al weer meer dan de 50% die we verwacht hadden.
Maar met het grandioze resultaat van de giftenactie, plús een actieplan voor de 2e helft van 2021, zal Senia zeker uit het dal klimmen. Wordt vervolgd!
 
Leestips
Hillary Mantel writes history
 
The English novelist Hillary Mantel has taken what you might describe as a “small footnote” from the compelling history of King Henry VIII and turned it into a major event. She wrote three novels on the life of Thomas Cromwell, the chief minister until his beheading after his fall from grace. The first two (Wolf Hall and Bring up the Bodies) have won the Booker Prize. This is a great achievement, becoming the first woman and the first British writer to win this literary award twice. She has triumphed as a historical novelist, and now “writes history” herself.
The trilogy on Thomas Cromwell concludes with The Mirror and the Light, a majestic book of over 900 pages. You will need a long hot summer to finish reading this book!

    
 
Ingezonden
De Gids. Juni editie cadeau
De Gids verschijnt sinds 1837 en is een van de belangrijkste literaire tijdschriften van Nederland. Zowel gerenommeerde schrijvers als debuterende schrijvers publiceren hun essays, verhalen en gedichten in De Gids.
 
In elk nummer wordt een scherp gekozen thema aan de orde gesteld, zoals ‘het Nederlands landschap’, ‘pijnlijke woorden’ en ‘het ik’. Voor het juninummer gaan negen auteurs op zoek naar de ziel. Bestel dit nummer nu gratis.

 
Historisch Nieuwsblad bestaat 30 jaar

Soms is terugblikken de beste manier om vooruit te kijken. Historisch Nieuwsblad is hét geschiedenistijdschrift van Nederland. Met fascinerende verhalen geschreven door toonaangevende historici.

Het tijdschrift viert zijn 30-jarige bestaan met een leuke actie: neem nu een abonnement voor slechts € 27,50 en krijgt een digitale minispecial cadeau. Bekijk de jubileumactie.
 
Cultuurtips
IJssel-biënnale: Kunstroute langs de rivier
Voor wie de komende tijd wat kunst en cultuur in de buitenlucht wil proeven is de IJsselbiënnale een aanrader. Deze internationale kunstroute vertelt het verhaal van de mooie IJsselvallei op diverse bijzondere locaties in het landschap. Cultuurmakers, kunstenaars, musea en theaters organiseren de hele zomer door vele activiteiten.
 

  Op de fiets in vier etappes

De biënnale is misschien het best op de fiets te bezoeken, maar je kunt er ook goed te voet, met de auto of met het openbaar vervoer naartoe. In een boekje, dat op diverse plaatsen te verkrijgen is, staan de route en de locaties waar iets te zien of te beleven valt.
Lees verder

 
5 juni, Dag van de Minibieb

  Wie kent ze niet? Die fleurige boekenkastjes die op steeds meer plekken in het land opduiken. Je kunt er zonder te betalen een boek uit pakken en als je wilt een ander boek terugzetten. Op zaterdag 5 juni is er bij veel Minibiebs in het hele land iets leuk te beleven.  De Dag van de Minibieb wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Je kunt het een beetje zien als een Open Huis, maar dan buiten.

Het is voor bezoekers de kans om eens kennis te maken met de persoon achter het boekenkastje of juist met elkaar in contact te komen en boeken te ruilen. 
Door het hele land zijn er activiteiten. Op de website www.dagvandeminibieb.nl kun je zien welke Minibiebs meedoen.      
 
Theater en Dans online. Tips van de Maand 
Theater
Citizen K
door Sadettin Kirmiziyüz is een theatervoorstelling die op 14 mei te zien is geweest op NPO3. De voorstelling kreeg vijf sterren van de Volkskrant (en van uw nieuwsbrief-redactie). Je blijft de volle twee uur aan het scherm gekluisterd. De voorstelling is nog terug te zien op NPO Start.


  Dans
Op 6 juli vertoont Conny Janssen Danst de voorlopig laatste online voorstelling Source uit 2014. In deze voorstelling neemt zij de bron van alle beweging, de adem, als vertrekpunt. In een donkere zaal is die in alle toonaarden te horen. Als het licht aangaat, glijdt de adem in steeds groter wordende, zachte, ronde en soepele bewegingsfrasen.

Nederlands Kamerkoor
Het Nederlands Kamerkoor in samenwerking met Dance Company Nanine Linning en Marijn Rademaker heeft een videoregistratie gemaakt van zijn voorstelling Di Lasso’s Tranen van Petrus. (foto zie boven). De combinatie van pure stem, a capella gezongen, en dans krijgt in de voorstelling een zuivere, bijna onaardse uitbeelding. Danser Marijn Rademaker verbeeldt fraai deze abstracte gevoelens door de dans introvert te houden, soms bijna zwevend tussen de zangers, in draaiende bewegingen, maar geleidelijk steeds meer aardgebonden, met soms extatische bewegingen.
 
 
Poëziewandeling dichterswijk Groot Driene in Hengelo  

 
Isis Zengerink stuurt ons een wandeling door de  dichterswijk ‘Groot Driene’ in Hengelo, Overijssel. Een poëziewandeling om precies te zijn, door een wijk waar de 68 straten naar dichters genoemd zijn.
 
Over de wijk waar de straatnamen naar dichters genoemd werden schrijft ze: "Hier kunt je hun pennenvruchten proeven, want in iedere straat kun je een gedicht lezen op een speciale zuil. Hoe luidde de Dapperstraat van J.C. Bloem ook alweer? En zat Piet Paaltjens zo te snikken?"

 
 
Nicolaj Rimski-Korsakov, Shéhérazade 
Een van de nieuwe luisterwijzers gaat over de symfonische suite Shéhérazade van de Russische componist Rimski-Korsakov. Zijn inspiratiebron voor deze orkestsuite waren De Sprookjes van Duizend-en-één nacht, een raamvertelling waarin Sultan Shahriar, overtuigd van de trouweloosheid van vrouwen, elke nacht een nieuwe bruid heeft die hij direct na de huwelijksnacht ter dood laat brengen.
 

  Zijn bruid Shéhérazade echter vertelt hem zulke mooie en vooral spannende verhalen dat hij haar executie telkens weer uitstelt. Rimski-Korsakov vertaalde vier van de sprookjes in prachtige tot de verbeelding sprekende muziek, waarin de personages van de Sultan en Shéhérazade te herkennen zijn aan elk een eigen melodie.
Laat u met de muziek meevoeren in de wereld van de Arabische sprookjes en geniet u alvast van dit bijzonder knap georkestreerde werk van Rimski-Korsakov. Beluistert u hier Shéhérazade

Houdt u van ballet? In 1910 is op de muziek van Shéhérazade een ballet uitgevoerd door het beroemde gezelschap Les Ballets Russes. Bekijk hier de uitvoering door het Russian Seasons Ensemble, waarin u een reconstructie ziet van het originele ballet uit 1910.
Tenslotte
Leesclubs Engelse, Franse en Duitse literatuur
Dat Senia online leesclubs organiseert wist u waarschijnlijk wel, maar dat er ook Engelstalige, Duitstalige en Franstalige leesclubs 'online' opgericht worden, is misschien nieuw. De leesclub Engelse literatuur (die de boeken in het Engels leest en bespreekt) die vorige week opgericht is, kan nog een paar extra deelnemers opnemen. Voor Frans en Duits staan er mensen 'te trappelen' om van start te gaan. Je spreekt samen 3 boeken af, en leest/bespreekt die de komende maanden. Aanmelden (en uw voorkeur opgeven) kan via deze link.
 


Online leesclub, Oosterse Filosofie
De vorige nieuwsbrief leidde tot de oprichting van verschillende leesclubs 'Oosterse Filosofie'. De deelnemers hebben in eerste instantie belangstelling voor boeken over Taoïsme, een Chinese levensfilosofie. Interesse om alsnog mee te doen? Stuur een mailtje aan info@senia.nl
 
Leesclub houdt studiedag

Een leesclub filosofie in Arnhem organiseert af en toe een studiedag waar ook buitenstaanders welkom zijn. Binnenkort over het thema: hoe te kiezen bij een grotere zorgvraag en een beperkt zorgaanbod, wat gebeurt er als de vraag groter is dan het aanbod. Hoe wordt in verschillende filosofisch-ethische theorieën over dit dilemma gedacht, zoals door: Rorty, Kant, Rawls, Sandel.
In een studie/discussie dag werken zit dit thema verder uit. Van te voren stellen ze een boekenlijst op en maken afspraken wie welke literatuur gaat bestuderen.  Tijdens de studiedag wordt de ochtend besteed aan deze literatuurverkenning en brengen de deelnemers hun eigen standpunten in. In de middag wordt aan de hand van een of twee casussen de verschillende standpunten besproken en uitgewerkt.
Interesse? Meld u dan bij Ton van Rheenen, via ton@hetnetwerkhuis.nl. Dan krijgt u uitgebreidere informatie over deze dag.
 
 
Volg Senia op Facebook

 

Wees altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes en activiteiten van Senia. Like Senia op Facebook!