Nieuwsbrief nr. 102
 
 December 2018
 
 
Beste ,
 
Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2018. Heb jij dat ook? Dat de tijd vliegt? Tijd is iets heel subjectiefs, soms beleef je iets razendsnel en een andere keer komt de tijd niet om. Hoe het ook zij, over een paar weken is het Kerst en Oud en Nieuw. Tijd van inkeer, verstilling en even stilstaan bij wat geweest is.
Onderaan de nieuwsbrief vind je een gedicht van Rutger Kopland over Tijd. Wij zien elkaar terug in het nieuwe jaar, bedankt weer voor je interesse en ik wens je een mooie tijd.
 
"Ik kook met wijn. Soms voeg ik het zelfs toe aan een gerecht".
W.C. Fields
 
Voedselbos

Het is al 20 jaar mijn wens om alle ingrediënten van een pak müesli terug te volgen tot hun oorsprong. De haver, de rozijnen, de boekweit, de noten, het zeezout (Lima Müesli - reformwinkel). Waar zou je dan allemaal terechtkomen. Ik kan het wel zo'n beetje raden. Dat zijn heel wat kilometers. Wist je dat een gemiddelde avondmaaltijd 33.000 kilometer aflegt !! 
 
 
Pascal Henneberque, bouwkundige, heeft daar iets praktisch op gevonden. Hij heeft een drijvende kas gebouwd in de Amsterdamse grachten waar hij nu producten kweekt en vervolgens liggen die op de plaatselijke markt. Afstand 2 kilometer. 
Voedselbossen zijn ook steeds meer in opmars. Dat zijn beperkte hoeveelheden landbouwgrond met een extreem hoog aantal eetbare bomen, struiken, planten en groenten. Er wordt geen kunstmest gebruikt, de afstanden naar de consument zijn klein. Je kunt er in participeren. Zo doen we samen wat aan CO2 uitstoot. Wil je er meer over lezen: https://www.groenkennisnet.nl/nl/groenkennisnet/dossier/dossier-voedselbossen.htm
 
Gelukskeuken
 
Roerdalen, de gemeente waar ik woon, is een van de landelijke voorlopers die aan geluk werkt voor haar burgers door participatie en samenwerking. Daar werd een conferentie over gehouden op Kasteel Daelenbroeck en ik was een van de 180 deelnemers. We luisterden naar een lezing van Leo Bormans en Jan Terlouw, beiden zeer bevlogen sprekers. Kernwaarden voor geluk zijn respect, gelijkwaardigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid.
We kregen een kijkje in hun keuken hoe dit te bewerkstelligen. Ondermeer door de 'Week van Geluk'. Een week boordevol activiteiten in de gemeente Roerdalen waar Op een Blaadje, net als vorige jaren, deelnemer aan is. Met een mooi programma zoals themawandelingen met een coach gecombineerd met een wildpluk. Al wandelend praten over wat je bezighoudt en genieten van de natuur en bij terugkomst eten met elkaar. De 'Week van Geluk' is begin maart 2019. Info hierover volgt.
 
Tijd
 
Tijd – het is vreemd, het is vreemd mooi ook
nooit te zullen weten wat het is
en toch, hoeveel van wat er in ons leeft is ouder
dan wij, hoeveel daarvan zal ons overleven
zoals een pasgeboren kind kijkt alsof het kijkt
naar iets in zichzelf, iets ziet daar
wat het meekreeg
zoals Rembrandt kijkt op de laatste portretten
van zichzelf alsof hij ziet waar hij heengaat
een verte voorbij onze ogen
het is vreemd maar ook vreemd om te bedenken
dat ooit niemand meer zal weten
dat we hebben geleefd
te bedenken hoe we nu leven, hoe hier
maar ook hoe niets ons leven zou zijn zonder
de echo’s van de onbekende diepten in ons hoofd
niet de tijd gaat voorbij, maar jij, en ik
buiten onze gedachte is geen tijd
we stonden deze zomer op de rand van een dal
om ons heen alleen wind
Rutger Kopland, Uit: Over het verlangen naar een sigaret, Uitgeverij G.A. van Oorschot, Amsterdam 2001
 
Agenda
  • Kasteel Aerwinkel wandeling
  • Elke maand wordt er een 'Pluk en Proef' gehouden en jij kunt daar bij zijn. Een wandeling door de tuin van Kasteel Aerwinkel waarbij je informatie krijgt over wilde (on-)kruiden. Ondertussen vertel ik je welke vogelgeluiden we horen, misschien leer je wel een paar herkennen. Duur ca. 1,5 uur. Voor data en aanmelding mail je even. 
  • De Geluksexpres rijdt op zondag 9 december tussen 10.00 en 16.00 uur een mooie rit van een half uur vanaf de Koekbroeksweg achter de kerk in Vlodrop. Kosten 1 euro per persoon. Kom meteen even binnen voor een kop soep op de gezellige kerstmarkt in de Blokhut waar ook vele standhouders staan met mooie materialen. Je kunt er een demo met Huskies zien, tussen 11.00-14.00 uur. Ze zijn heel aaibaar, ook voor jonge kinderen.
  • In de winter is de natuur in rust, zo ook de wildplukwandelingen en het koken op open vuur. Wil je toch iets doen neem dan contact op dan kijken we naar de mogelijkheden.
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.