BitMappers Computerclub
Nieuwsbrief

22ste Jaargang - Nr 06 - 2013

 
 
Nieuws:
Uitstap September
 
Zoals ieder jaar organiseren de Bitmappers een reis in September, dit jaar gaat die door op 14 september 2013 met bestemming Mechelen
 
We vertrekken stipt aan het Cultureel Centrum te Hasselt om 08h waarna we normaal gezien tegen 09h30 aankomen in Mechelen zelf. Hier trekken we een 30-tal minuten uit voor Koffie met koek gevolgd met een wandeling over het Dijlepad.
 
Rond de middag is er lunch voorzien (11h30-13h30) waar we zoals altijd een keuze kunnen maken uit onderstaande 3 menu's:
 
Menu 1 
Tomatenveloute met mascarpone.
Gevulde Mechelse koekoek met witloof, saus met “Gouden Karolus” en aardappelen uit de oven.
Dame blance.
1 frisdrank of bier/wijn.
 
Menu 2
Tomatenveloute met mascarpone.
Kabeljauwfilet met fijn kruidenbouqetje, pomme duchesse
Dame blance.
1 frisdrank of bier/wijn.
 
Menu 3
Tomatenveloute met mascarpone.
Vegetarische schotel.
Dame blance.
1 frisdrank of bier/wijn.
 
Nadat we ons buikje hebben gevuld worden omstreeks 14h verwacht bij de Ursulinen O-L-V-Waver waar we een rondleiding krijgen in de Wintertuin.
 
Na de rondleiding omstreeks 16h is er koffie met fruittaart voorzien waarna men vrij is tot 18h. Op dit tijdstip worden we terug verwacht aan de bus om de heenreis richting Hasselt aan te vatten met verwachtte terugkomst rond 19h30 aan het Cultureel Centrum.
 
Inschrijven kan binnenkort via de website.
 
Digitale televisie zonder settopbox vanaf 24 juni bij Telenet
 
Door een CI+-module (Common Interface Plus) met smartcard in je tv-toestel te plaatsen kun je digitale televisie kijken zonder decoder of extra kabels. Zappen kan simpelweg met de afstandsbediening van je tv-toestel.
 
In onze buurlanden laten de meeste tv-aanbieders hun klanten de vrije keuze: ofwel een settopbox ofwel een CI+-kaart. Een petitie van Test-Aankoop tegen de verplichte settopbox heeft TV met een kaartje wellicht in een stroomversnelling geplaatst.
 
Een CI+-kaart is weliswaar een alternatief voor de bekende Digibox en Digicorder, maar de functionaliteit is niet identiek. Zo is de CI+-module niet interactief, waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk is om programma’s en films uit de TV-theek op te vragen. 
 
De gebruiker krijgt ook gewoon hetzelfde zenderpakket en een elektronische programmagids die twee dagen vooruit kijkt.
 
Wie een moderne Smart TV in huis heeft, kan met de CI+-kaart ook gebruikmaken van enkele functies die niet optimaal werken met een settopbox. Daarbij denken we bijvoorbeeld aan Samsungs S-Recommendation-dienst, die persoonlijke aanbevelingen doet op basis van je kijkgedrag.
 
Om gebruik te kunnen maken van TV met een kaartje, heb je een CI+-gecertificeerd tv-toestel nodig. Telenet lanceert op 24 juni een website waarop je kunt nagaan of jouw tv geschikt is. Daarnaast heb je ook nog een kabelabonnement van Telenet nodig.
 
TV met een kaartje kan vanaf 24 juni besteld worden in een Telenet-verkooppunt en kost eenmalig 69 euro.
 
Whop en Whoppa van Telenet
 
Enige tijd terug had Telenet haar all-in-one formule van Packs naar Shakes omgezet. Maar sinds deze week is er sprake van 2 gloednieuwe formules namelijk Whop en Whoppa die qua omschrijving een beetje bij de King en Kong formule hebben gekeken van mobiel telefoneren
 
Telenet zet de twee pakketten naast elkaar op haar website. Whop omvat digitale televisie met 75 zenders, een internetverbinding van 60 Mbps, Wi-free en gratis bellen tijdens de daluren en in ’t weekend voor 53,25 euro per maand. De huur van de HD Digicorder (8,20 euro) moet je daar wel nog even bijtellen. Whop is vergelijkbaar met de huidige Basic Shake, maar dan met een verdubbeling van de downloadsnelheid.
 
De variant, Whoppa, biedt dezelfde functionaliteiten maar geeft je wel een internetsnelheid van 120 Mbps. Hiervoor betaal je maandelijks 63,50 euro (+ 8,20 euro voor de HD Digicorder). Whoppa is vergelijkbaar met de huidige Fibernet Shake, maar opnieuw werd de downloadsnelheid verdubbeld.
 
De uploadsnelheid van Whoppa bedraagt 4 Mbps, bij de Whop is dit 3 Mbps. De downloadlimiet is bij het duurdere abonnement onbeperkt en bij Whop mag je maandelijks maximaal 100 GB downloaden.
 
Ook nieuw is dat het kabelabonnement voortaan inbegrepen is in je abonnement. Dat betekent dus ook dat je het kabelabonnement maandelijks betaalt in plaats van jaarlijks.
 
Voor nieuwe klanten zijn er tijdelijk speciale installatiekortingen. Bestaande klanten zouden via Mijn Telenet heel eenvoudig kunnen overstappen naar de bundel van hun keuze.
 
Hardware:
Sony Xperia Z Ultra
 
Sony heeft de Xperia Z Ultra uitgebracht. Het gaat om de eerste telefoon met een 6,4"-scherm in de Xperia-serie. Het toestel krijgt een resolutie van 1920x1080 pixels en een Qualcomm Snapdragon 800-quadcore met een kloksnelheid van 2,2GHz.
 
Veel fabrikanten hebben in de afgelopen tijd grote telefoons met schermdiagonalen van rond 6 inch uitgebracht en Sony heeft zich in dat rijtje gevoegd met de Xperia Z Ultra. Het gaat om een 6,4"-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels, dat gebaseerd is op Sony's Triluminos-technologie met 'quantum dots'. Sony gebruikt deze technologie ook voor zijn tv's. De backlight is hierbij standaard blauw, maar zou andere quantum dots activeren om rood en groen uit te stralen. Er is geen witte backlight aanwezig. Bovendien zou het scherm veel meer kleuren kunnen weergeven dan huidige schermen.
 
Sony heeft de dikte weten te beperken tot 6,5mm, waarmee de Xperia Z ultra slechts iets dikker is dan de Ascend P6 van Huawei, die met 6,18mm de dunste telefoon tot nu toe zou zijn. Het gewicht van de Z Ultra is 212 gram. Net als de Xperia Z is de Ultra-variant bestand tegen water en stof. 
 
Het apparaat wordt met een Qualcomm Snapdragon 800-quadcore met een kloksnelheid van 2,2GHz geleverd en verder zijn er 2GB werkgeheugen en 16GB oplaggeheugen aanwezig. Het opslaggeheugen kan worden uigebreid via een micro-sd-kaartsleuf. De Snapdragon 800 biedt ook ondersteuning voor lte. De capaciteit van de accu bedraagt 3000mAh. Verder is een 8-megapixelcamera met Exmor RS-sensor aanwezig, terwijl de frontcamera een capaciteit van 2 megapixel heeft.
 
Sony heeft ondersteuning voor handschriftherkenning aan het apparaat toegevoegd en ook is de Z Ultra te bedienen met een stylus of, in de woorden van Sony, 'een metalen pen met punt van meer dan 1mm'. De Xperia Z Ultra komt in het derde kwartaal in het zwart, wit en paars beschikbaar, voor een adviesprijs van 719 euro. Het toestel zal dan Android 4.2 Jelly Bean draaien.
 
Western Digital
 
Inmiddels is Hitachi al weer ruim een jaar onderdeel van Western Digital. De uitbreidingen zijn echter niet gestopt, want nu wil de harddisk-fabrikant (via dochterbedrijf Hitachi) sTec overnemen, een firma die zich vooral bezighoudt met het produceren van SSD's. Met de overname wil Western Digital een stap in de SSD-markt zetten en op die manier gaan concurreren met de huidige grootmachten.
 
Het bedrag dat betaald wordt voor de overname van sTec bedraagt 340 miljoen USD. Men verwacht dat de deal in het derde of vierde kwartaal van dit jaar afgerond wordt, waarna in 2014 de eerste nieuwe producten zullen verschijnen. Western Digital bereidt zich naar eigen zeggen vooral voor op de opkomende enterprise SSD-markt.
 
Apple I voor recordprijs te koop
 
Bij veilinghuis Christie's zal vanaf vandaag een zeldzame Apple I computer uit 1976 onder de hamer gaan. Geïnteresseerden kunnen een bod doen beginnend bij $300.000 USD, maar kenners verwachten dat de uiteindelijke verkoopprijs zo rond de $500.000 zal uitkomen. De huidige eigenaar is Ted Perry, een 70-jarige, gepensioneerde psycholoog, die de tweedehands machine in 1979 of 1980 in handen kreeg na een ruil en al die jaren in een kartonnen doos in zijn huis bewaarde.
 
In totaal zijn er ongeveer tweehonderd Apple I systemen produceerd in de jaren zeventig, maar geschat wordt dat slechts zo'n 30 tot 50 stuks de tand des tijds hebben doorstaan. De apparaten bestonden toentertijd uit weinig meer dan een groene, moederbord-achtige printplaat met daarop 8 kB werkgeheugen, waaraan vervolgens een toetsenbord verbonden werd voor invoer. Overigens is alleen het moederbord van het geveilde exemplaar origineel; het toetsenbord, de monitor en het cassette deck (voor opslag) zijn later bijgekocht.
 
Vorige maand nog werd ook al een Apple 1 computer verkocht via een Duits veilinghuis, waarbij de uiteindelijke prijs op $671.400 uitkwam. Daarmee werd het record van een veiling in november 2012, die $640.000 opleverde, verbroken. Daarvoor bracht een veiling bij Sotheby's nog $374.500 in het laadje.
 
 
Hardware te koop
 
Asus A8N32-SLI Deluxe  + I/O Shield
AMD Athlon 64 X2 4600+ + Zalman Cooler
4x1GB DDR PC3200
 
Bovenstaande staat te koop voor 80 Euro, is overgebleven na een recentelijke upgrade maar nog performant genoeg voor normaal dagelijks gebruik.
 
Contact via bla3572@gmail.com 
 
Software:
Windows 98 wordt 15 jaar
 
Precies 15 jaar geleden bracht Microsoft Windows 98 op de markt. In feite was Windows 98 de tweede release binnen Microsofts 9x-serie van besturingssystemen. Een van de kenmerken van Windows 98 was de nauwe integratie van Internet Explorer in het besturingssysteem.
 
Windows 98, dat door Microsoft werd ontwikkeld onder codenaam Memphis, borduurde voort op Microsofts succesnummer Windows 95. Het OS was nog steeds deels gebaseerd op MS-DOS, die een upgrade kreeg naar versie 7.1 en in de zogenaamde real mode gedraaid kon worden, en een hybride 16/32bit-kernel. Windows 98 droeg versienummer 4.10.1998.
 
Microsoft leverde standaard bij Windows 98 zijn browser Internet Explorer 4 mee. Door deze bundeling opende Microsoft frontaal de aanval op Netscape, de populairste browser op dat moment. Op termijn zou dit nog een rechtszaak opleveren omdat de softwaregigant zich schuldig zou hebben gemaakt aan het misbruiken van zijn monopoliepositie. Uiteindelijk werd Microsoft veroordeeld om daarna een schikking te treffen. We zagen in latere Windows-versies zelfs onder druk van toezichthouders een browserkeuzescherm opduiken. Windows 98 bevatte ook andere internettools. Zo kon er gemaild worden met Outlook Express en webpagina's waren te bouwen met de html-editor FrontPage Express.
 
Meer info op Tweakers
 
Net Guard
 
In Nederland hebben ze al lang komaf gemaakt met een maandelijkse verbruikslimiet, opgelegd door de internetprovider, maar in België hebben nog veel gebruikers daarmee af te rekenen. Net Guard brengt je internetverbruik in elk geval mooi in kaart.
 
Een tool als Net Guard, die netjes in grafieken bijhoudt hoeveel data je al hebt gedownload en geüpload, kan inderdaad nuttig zijn om te vermijden dat je de maandelijkse limiet bij je internetprovider overschrijdt. Temeer je ook een alarm kan instellen zodra een bepaalde grenswaarde bereikt is.
 
Maar Net Guard heeft zeker ook nut op andere vlakken. Je kan er bijvoorbeeld op elk moment de reële upload- en downloadsnelheid mee aflezen en je komt ook in real time te weten welke processen voor de up- en downloads verantwoordelijk zijn. Dat kan je mee op het spoor zetten van mogelijke malware die buiten je wil (en weten) om een internetconnectie opzet. Verder zit er ook een – weliswaar wat rudimentaire - speedtest ingebouwd.
 
Net Guard lijst ook al je bestaande internetverbindingen op, inclusief de (lokale en remote) poortnummers, het procotol, het ip-adres evenals de status van de verbinding (unknown, established, listen).
 
Erg handig is ook het tabblad (met de wat vreemde naam) Statements. Hier leg je eerst de gewenste periode vast, waarna Net Guard een fraai overzicht in PDF genereert,  met onder meer het dagelijkse gemiddelde verbruik, een lijst met (in termen van bandbreedte) meest actieve software en details over de verschillende processen
Agenda:
 
(18h30 - 22h00)

14 September 2013
Uitstap Mechelen
 
20 September 2013
Digitale erfenis
 
06 Oktober 2013
Micro Mega Market Grenslandhallen
 
18 Oktober 2013
Workshop Virtuele machines
 
15 November 2013
Teamviewer op mobile toepassingen
 
08 December 2013
Micro Mega Market Limburghal
 
20 December 2013
Outlook
Voordelen:
Een fikse korting bij aankoop van computerliteratuur bij Boek & Soft;
 
Een korting van bijna 30% op de abonnementsprijs van het Belgische PC Magazine (elk jaar, in de maand december, is er instapmogelijkheid);
 
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
 
Een korting van 50% op je ticket voor de computerbeurzen in de Grenslandhallen Hasselt en de Limburghal Genk.
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo