Producentbyrån Nyhetsbrev 15 november 2016

Det går liksom inte att komma runt det, hur mycket vi än skulle vilja det. Donald Trump är USAs nya president. Hade det inte varit för det faktum att vi lever i en globaliserad värld så hade man kanske kunnat skratta åt det och raljera över amerikanernas dumhet. Men i en värld där USA räknas som en av världens mäktigaste länder, vars politik och ekonomi direkt påverkar både oss och andra så är det lätt att hålla sig för skratt. Visst, vi ska inte göra oss några illusioner. De amerikanska demokraternas politik ligger långt ut mot högerkanten sett ur ett svenskt perspektiv. Men om demokraternas politik ligger åt höger så är republikanernas politik bitvis så blå att den blir brun… I valet mellan två dåliga saker kan man välja det som är minst dåligt. Det gjorde USAs befolkning uppenbarligen inte. Eller rättare sagt, de flesta valde att inte välja.

Att Trump – en man som är uttalat rasistisk, som har blivit anklagad för sexuella övergrepp – är USAs nya president är i sig djupt oroväckande. Men det är också ett tecken på något mycket allvarligare. Det är ett tecken på att åsikter och synsätt som för bara några år sedan var oacceptabla helt plötsligt är rumsrena. Och det handlar inte bara om USA. Det handlar i allra högsta grad om Europa och Sverige. Helt plötsligt är det ok att stänga sina gränser, att kasta ut muslimer, oliktänkande, oönskade… Det är oroväckande som medborgare, och det är oroväckande som aktör inom kulturbranschen.
 
Den kultur vi värnar är beroende av ett samhälle som anser att det är viktigt att stödja konstnärlig mångfald, oavsett uttryck. Konst som skaver, som vägrar stå med mössan i hand. Konst som biter den hand som föder den. Det obekväma och obegripliga, den öppna famnen, idésprutan, ifrågasättaren och hoppet. Allt det här måste ges plats i ett utvecklat och öppet samhälle. Ingemar Bergman var t ex bitvis en svår och missförstådd jävel, nu har vi honom på 200-lappen.

Det är som sagt lätt att hålla sig för skratt och det är lätt att tappa hoppet. Men det är ändå så, att vi är många som inte vill att män som Trump ska diktera villkoren för oss. Vi får inte lägga oss ner och ge upp. Nu, ännu mer än tidigare, är det dags att organisera sig.

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn fortsätter att röra på sig. De har precis genomfört ett skapande skola-projekt i Arvidsjaur som innehöll både föreställningarna Solo och Trio, men även workshops med skolklasser och andra grupper i kommunen. Under den här och nästa vecka är det avslutning av communityprojektet Tidslösa i Sörmland. Samarbetet kulminerar i dansfester på olika orter där det bjuds på dans, ljud, virkning och berättelser, allt i en enda spännande röra. I måndags satte Spinn färg på TEDx på Rondo i Göteborg genom att dansa kortstycket Florere. Årets stora TEDx-event Spectrum samlade cirka 500 ”thinkers, makers & doers". Med under framträdandet var även performancekonstnären Michele Collins. Under december har Spinn premiär för den dramatiserade workshopen Expedition:S på Sjöfartsmuseet i Göteborg. Just nu håller Spinn på med utvecklingen av en ny hemsida, så ni får ha överseende om det kanske saknas något på den nuvarande!
 
Under hösten har Spinns konstnärliga ledare Veera Suuvalo Grimberg, utifrån communityprojektet Tidslösa som Spinn bedriver i Sörmland, koreograferat för SpinnUnga. Delar av SpinnUnga är även med i detta på plats i Sörmland tillsammans med dansare från Spinn. Under hösten har SpinnUnga även arbetat med gästlärarna Nilla Björkman och Katarina Eriksson. Utifrån det arbetet visas ett kortare material under Passalen Galan på Världskulturmuseet den 14 december. Nu börjar SpinnVäxas dansgrupper göra sig redo för terminsavslutning samtidigt som planerna för vårterminen är i full gång. Vårterminens schema släpps v.48, så håll utkik efter det!
 
foto: Saman Nazari, Sam Photo and Film, fotokooperativet.se
 
PROJEKT
Konstnärsnämndens Internationella Musikresidens
Just nu befinner sig de två residenskonstnärerna Christine Abdelnopur och Kyoka på plats i Göteborg för den inledande residensveckan. Saxofonisten och improvisatören Christine Abdelnour kom till Göteborg redan för ett par dagar sedan efter ett bejublat framträdande på festivalen Sound of Stockholm. Christine arbetar med Kulturföreningen Bunkern som bas och är ni nyfikna på att uppleva henne live bör ni ta er till antingen Brötz på Konstepidemin nu i kväll kl 20:00 eller till Music Lovers Records i morgon kl 18:00. Den andra av de två konstnärerna, elektronikamusikern Kyoka, landade i Göteborg igår kväll. Kyoka kommer att ha Kronhuset som sin bas under residenset, och vill ni höra hur hon låter live ska ni ta er till 24kvm i Sockerbruket nu på lördag den 19 november där hon gör ett kortare live-set. Residenset fortsätter under våren 2017 med att de två konstnärerna kommer tillbaka till Göteborg under vars en tvåveckorsperiod. Läs mer om residenset på RNMs hemsida.

foto: Alberto Novelli


RNM   
I RNMs pågående arbete med att synliggöra aktörerna inom den nya musiken har turen nu kommit till Johan Redin, verksamhetsledare för RANK, som har skrivit en mycket läsvärd krönika kring den nya musikens roll i samhället. Johan skriver bland annat: ”Den klassiska musiken ser sig som ett slags pumpande hjärta i den västerländska kulturidentiteten Även om man, som jag, har svårt att acceptera denna identitetsbild är det inte detta som är problematiskt. De värnar i första hand om sitt bevarande, inte sin utveckling och inte heller sin relevans”. Krönikan i sin helhet kan ni läsa här.
 
RNM håller just nu även på att ta fram en slags pedagogisk översikt över den nya musiken. Förebilden är Kultur i Västs skrift Vad är grejen med samtidskonst? som kom ut tidigare i år. För research och text har RNM anlitat kulturjournalisten och kritikern Mats Almegård. Mats har en gedigen bakgrund som skribent inom den elektroniska musiken och den experimentella musiken och jobbar bl a även som producent och reporter för Elektroniskt i P2 tillsammans med musikern Andreas Tilliander samt med projektet Gram[m]ofon där han, med utgångspunkt i artisters, tonsättares och musikers egna skivsamlingar, samtalar kring vad som inspirerat just deras konstnärliga processer. Mer information om den här skriften kommer under den närmsta veckan!
 
foto: Polina Ulianova
 
 
Göteborg Art Sounds 2016
Göteborg Art Sounds 2016 är över sedan ett par veckor tillbaka. Under 9 dagar samlades artister, tonsättare och ensembler från Tyskland, Frankrike, Kanada, USA, Australien, Bulgarien, Norge, Danmark och Sverige i Göteborg. Några av festivalens höjdpunkter var tyska ensemblen zeitkratzers framförande av Lou Reeds oljudsmästerverk Metal Machine Music, ett framförande som DNs Martin Nyström beskrev som ”Ett rent lyckorus – bortom alla genrer”. Orchestre National de Jazz från Paris gjorde ett oförglömligt framträdande på Nefertitis scen och danske tonsättaren Simon Steen-Andersens verk Piano Concerto, framfört av pianisten Nicolas Hodges och Göteborgs Symfoniker på Konserthuset, visade på en enorm skärpa parat med en både musikalisk och konceptuell lekfullhet. Magnus Haglund skrev i GP om festivalen: ”Tre ypperliga konserter under de sista dagarna av årets GAS-festival visar hur laddad och utmanande frågan om konstmusikens material fortfarande är. Det handlar i lika hög grad om en koncentration på ljuden, på det som faktiskt låter, som en serie rörelser bort från det genrebestämda. Konstmusiken på gränsen till den konceptuella samtidskonsten, med själva nyfikenheten i behåll”. Här kan ni även se lite bilder från årets festival.
 
 
foto: Polina Ulianova


Arts & Audiences 2016
Förra veckan gick 2016 års upplaga av konferensserien Arts & Audiences av stapeln i Göteborg. Den 7-8 november samlades ca 370 personer på Post Hotel i Göteborg för att diskutera ledarskap, konst, kultur och publikens roll. Det känns enormt kul att så många deltog och från den feedback som kom in under konferensen och den som har kommit in i efterhand så verkar det ha varit en otroligt inspirerande och lärorik konferens! För er som missade konferensen, eller för er som var där men känner att ni behöver friska upp minnet kring vad som sas, så finns nu alla medverkandes presentationer tillgängliga på Kultur i Västs YouTube-kanal.

www.artsandaudiences.com

 
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

info@producentbyran.se