Week 3 - Je ouders
Fijn dat je meedoet met de online cursus! Als je wilt kun je de uitleg en uitgangspunten van deze cursus hier nalezen >
 
Week 3: Je ouders

“Hoe steviger de wortels, hoe meer bloesem”
 
Als je de schoonmaakmeditatie een aantal keer gedaan hebt, ben je er misschien achter gekomen dat veel oude dingen waar je last van hebt te maken hebben met je ouders. Daarom vandaag een stukje over je ouders en de band die je met ze hebt.
 
In het Westen zijn we er van overtuigd dat we onszelf opnieuw kunnen uitvinden, dat we ons ‘los kunnen breken’ van ons verleden en alles kunnen worden wat we maar willen. En dat laatste is waar. Maar niet ‘los van' ons verleden.
 
Je ouders zijn zo’n groot stuk van jou, dat ze mede bepalen hoe je (bewust of onbewust) naar jezelf kijkt. Alleen als je met een lichte glimlach aan je ouders kunt denken, kun je ook met een lichte glimlach aan jezelf denken. Als dat niet zo is, dan weet je dat je nog wat schoonmaakwerk te doen hebt.
 
Je bent niet alleen
Bijna iedereen heeft last van de dingen die zijn of haar ouders wel of juist niet gedaan hebben. We hebben vrijwel allemaal een soort ‘bagage’ die we meedragen.

Hoe kom je van je bagage af?
 
Eerst hoe het niet moet:
  1. De confrontatie aangaan
    Ik heb ooit mijn moeder gebeld, en haar verteld hoeveel last ik gehad heb van haar depressies. Het was een dappere poging, maar het ruimde niets op. Ook veranderde het mijn moeder niet, ze was nog steeds depressief, en zei nog steeds ‘depressieve dingen’, waarvan ik vond dat ze me kwetsten.
  2. Je ouders vergeven
    Hoewel vergeven een werkwoord is, kun je het niet 'doen'. Vergeven is een staat, waar je om kunt vragen en waar je, als je geluk hebt, opeens in zit. Meestal nadat je voldoende rommel hebt opgeruimd. Als je probeert te vergeven is de kans groot dat je alleen maar dingen probeert weg te stoppen.
  3. Je ouders begrijpen
    Ik heb altijd veel begrip gehad voor mijn moeder en haar situatie, maar dat heeft me nooit echt geholpen. Ik bedekte mijn eigen pijn als het ware met een laagje begrip. Dat werkte altijd maar even, vroeg of laat werd ik toch weer geraakt.
Wat wel werkt:
Je flink ergeren

De snelste manier om van je bagage af te komen, is door je flink aan je ouders te ergeren, en de tijd te nemen om de pijn te voelen die dit bij je oproept, de pijn die je als kind gehad hebt. Als je echt kunt huilen en jezelf (als kind) kunt troosten, dan ruim je hiermee de rommel op. Als je dit genoeg gedaan hebt, zal je merken dat je steeds milder naar je ouders wordt, dat je steeds minder last hebt van hoe ze zijn of wat ze doen.
 
Vragen
Wat zijn voor jou de belangrijkste gebieden, waar je geraakt wordt door je ouders? Of wat vind je het allerirritantst van je ouders? Dat is goed materiaal voor de schoonmaakmeditatie.

De schoonmaakmeditatie
Om je te helpen opruimen kun verder gaan met de schoonmaakmeditatie. Neem een recente ervaring of een irritatie als startpunt en laat je verrassen door wat daar onder zit. De schoonmaakmeditatie vind je hier >

Ik wens je veel succes en inzicht.
Vragen en opmerkingen zijn welkom.
 
Laura
 
Meer zien? Bekijk mijn blog www.somanygurus.nl
Volg (en like!) me op facebook, instagram of twitter.
Reacties zijn welkom.