Producentbyrån Nyhetsbrev 15 juni 2023

Den här våren har vi stuckit ut hakan lite. Först skrev vi om att Göteborgs stad beslutade att dra in de sökbara stöden till det fria kulturlivet. Något som senare återfördes, tack och lov. Efter detta skrev vi om Scenkonstbiennalens något tondöva urval som nästan uteslutande utgjordes av institutionsproducerade föreställningar.
 
Och vi hade gärna avslutat den här våren med någonting positivt som blickar framåt med tillförsikt. Men i spåren av de här nyhetsbreven så har vi fått ganska bekymmersam återkoppling från aktörer inom det fria scenkonstfältet. En återkoppling som handlar om oron att som enskild aktör lyfta de här frågorna av rädsla för repressalier. Som en aktör uttryckte det: ”Det är bra att ni som en neutral part skriver om det här, för om jag gör det så kanske jag inte får stöd för min nästa produktion”. Detta med hänvisning till texten om Göteborg stads indragna stöd. Nu vet vi att handläggarna på Göteborgs stads kulturstöd är bra och professionella människor, och att de aldrig skulle ta med ett eventuellt kritiskt utspel i en bidragsbedömning. Men att någon ens tänker på det viset tyder ju på att någonting är väldigt fel.

Som konstnär inom det fria kulturlivet lever en ur hand i mun, från projekt till projekt. Det här är en verklighet som en måste lära sig att hantera för att fortsätta verka som fri konst- och kulturaktör. Det är ett skört system där samhällets strukturer många gånger går i klinch med verkligheten som frilansare. Och kanske är det denna skörhet som skapar en känsla av otrygghet och därmed rädsla för att höja sin röst? Vi tänker dock att alla inom det fria kulturlivet har en röst. Och att använda den rösten är både en demokratisk rättighet och skyldighet. Tycker vi att någonting är fel och bör ändras så måste vi våga säga det. Annars glider vi sakta men säkert in i en tystnadskultur och det är då det börjar bli farligt på riktigt.

Vi kommer att fortsätta att skriva om både sådant som är bra och sådant som är mindre bra. Men först har vi en sommar med ledighet att se fram emot. En chans att vila och ladda upp och släppa skärmen för ett tag. Vi gnetar på här några veckor till och sen ses vi igen i augusti.
 
Glad sommar!
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Nu är sommaren äntligen här och vilket sätt kan vara bättre att fira detta än med festivalbesök? Danskompaniet Spinn har inlett sommaren med besök både på internationella festivaler och i Sverige. I helgen som gick bar det av till Kroation och HKD na Sušaku – scena i Rijeka där Spinn gästspelar med duetten Hannah Felicia. Förutom föreställning ger Spinn även två workshopar kopplade till föreställningens tematik.
 
Strax därefter, mellan den 16-17 juni, gästar Spinn Freja Funkfestival i Jönköping med både workshop, samtal och föreställning. Fredag den 16 juni ger Spinns workshopen Lika värde. Klicka här för att köpa dina biljetter. Spinns dansare Emilia Wärff medverkar också i panelsamtalet ”Hur gör vi våra scener tillgängliga?” Biljetter till samtalet hittar du här. Lördag den 17 juni framför Spinn Hannah Felicia. Vill du se föreställningen? Klicka här för att köpa biljetter!

Under sommaren välkomnar Spinn två dansarna till Spinnstudion på varsitt residens i samarbete med Danscentrum Väst. Under vecka 27 jobbar dansaren Emma Minarelli i studion och vecka 30 välkomnar Spinn Ida Görsch.
 
Bilden från föreställningen Hannah Felicia
Foto: Anna Ósk Erlingsdóttir
 
 
MOA kompani
I lördags var det dags för 10 dansare att för första gången framföra verket 100 hinkar fred inför publik vid bänken Peace i Värnamo. Det publika framförandet togs emot av en nyfiken och positiv skara. Under dagarna i Värnamo filmades även 100 hinkar fred-koreografin. Filmen kommer senare att kunna ses på olika filmfestivaler. 100 hinkar fred är ett platsspecifikt verk med tanken att återkomma med 10 nya dansare varje år under 10 år. Så 2033 kommer hundra dansare svinga sina hinkar med ån Lagans vatten vid bänken Peace i Värnamo.

Projektet 100 hinkar fred stöds av Värnamo kommun, Region Jönköping, Kulturrådet, Mer Dans åt Folket, Uncover Choreography och Studio Skaftarp m.fl.

www.moakompani.se
 
Foto: Nadim Elazzeh
 
 
PROJEKT
Step
Arbetet med nästa upplaga av Step rullar på! Nu har våra regionala samarbetsparter fått även kuratorernas andra urval av föreställningar och håller nu som bäst på med urvalet av vad just de vill presentera i sin kommun som en del av Step 2024. Vi är otroligt nöjda med de föreställningar som våra underbara kuratorer har valt ut. Nästa års upplaga av festivalen kommer att bli helt fantastisk! Vi återkommer med mer information om nästa års föreställningar efter sommaren.

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 
 
Steps Dansklubb
Vi har nu genomfört den femte och sista träffen med vår fantastiska lärargrupp! Det känns både fint och lite bitterljuvt att projektet nu är slut. För den här gången får vi väl hoppas. Den avslutande träffen ägde rum i Varberg och handlade om att reflektera över kursen och vad vi har gjort under vårens träffar. Men innan dess hann vi även med ett besök på den skotska scenkonstfestivalen Edinburgh International Children’s Festival. Under ledning av projektledaren Hanko Zell och kursledaren Sandra Grehn – och tillsammans med Ellen Rengman och Agnes Agnes Nordin från Kompani Catapult – besökte vi festivalen tillsammans med de lärare som har deltagit i Steps Dansklubb under våren 2023. I Edinburgh såg vi föreställningar, träffade lärarna från förebilden Teacher’s Theatre Club, pratade, dansade och träffade en hel drös fantastiska människor från olika länder som alla jobbar med scenkonst för barn och unga.

www.stepfestival.se
 
 
CALS
Arbetet med plattformen communityartlabsweden.se rullar på. Till hösten kommer CALS i Väst påbörja en ny produktionsprocess, den här gången i samarbete med Kompani Catapult och Danspoolen i Vänersborg. Kompani Catapult är ett danskompani med bas i Göteborg men som jobbar i hela Västra Götalandsregionen. De har tidigare erfarenhet av communitydans och communityprocesser, bland annat från deras tid som kommunkoreografer på Tjörn 2021-2022. Danspoolen tillhör musik-och- kulturskolan i Vänersborg och har i uppdrag att sprida dansverksamhet till barn och unga i kommunerna i Fyrbodal. Vi ser med spänning fram emot vad Kompani Catapult och Danspoolens unga dansare kommer skapa tillsammans under hösten!

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 

Producentcheck 2.0
I onsdags förra veckan hade vi avslutning med rådgivnings- och coachingdelen av projektet Producentcheck 2.0 med en gemensam utvärdering i Spinnstudion i Göteborg! Arbetet med den produktionspott som ingår i projektet kommer dock att fortsätta en bit in i augusti. Det känns så fint att få ha jobbat med de här fantastiska danskonstnärerna under våren, och nu hoppas vi verkligen att vi kan hitta ny finansiering så att det här projektet kan leva vidare och på sikt bli en beständig del av vår verksamhet!

 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Malmöbaserade Memory Wax,  scenkonstkollektivet Dråpera, danssatsningen Dansakademin, koreograferna Karolin Kent och Liza Penkova, Visit Nabo Artbook och med administration för Returkultur.

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se