Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
Zowel het excursie- als het aanplantseizoen is begonnen. Je kunt meer aan de weet komen over de uitbundig bloeiende stinzenplanten en welke vogels je hoort en hopelijk ook ziet op de landgoederen. Ook kun je weer de handen uit de mouwen steken, ditmaal niet om te oogsten, maar om twee hagen te helpen planten, samen met de bosbaas. 
Vergeet ook niet morgen te stemmen en let goed op welke partijen graag de A27 zouden willen verbreden ten koste van het bos. En vergeet niet dat we zaterdagmiddag 15 april onze jaarlijkse ledenbijeenkomst organiseren.
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Lynn Kragten
 
Nieuws
 
Verkiezing Provinciale Staten en de bomen in Amelisweerd
 
Woensdag 15 maart kiezen we de Provinciale Staten voor de komende vier jaar. Zoals gebruikelijk is er voor elke provincie een Kieskompas gelanceerd. En let op, de laatste stelling van het Kieskompas voor de provincie Utrecht luidt:
De provincie moet zich inzetten voor het verbreden van de A27, ook al moeten daarvoor bomen bij bos Amelisweerd gekapt worden
 
Keuzes van de diverse partijen hierin:
Helemaal mee eens: - (geen partij)
Mee eens: VVD, JA21, PVV, BVNL, FVD
Neutraal: SGP
Niet mee eens: CDA, 50PLUS, DENK
Helemaal niet mee eens: GroenLinks, D66, PvdA, PvdD, CU, BBB, Volt, SP, U26
Voor BBB is vooral de ongelijke behandeling van boeren en wegenbouw bij de stikstofaanpak een reden om tegen de verbreding te zijn.
Interessant is dat de provinciale CDA in vier jaar tijd is veranderd van voor- tot tegenstander van de verbreding.
 
In een interview met ‘Goedemorgen Nederland’ (WNL) noemde premier Rutte het verbreden van de A27 door Amelisweerd als voorbeeld van herkenbaar, rechts VVD-beleid. “Wat is er niet-VVD aan bijvoorbeeld het willen bouwen van kerncentrales en het verbreden van de A27 bij Amelisweerd?
 
Aan jullie de keuze!
 
Plantdag MeerBomennu in Amelisweerd donderdag 16 maart
 
Vorig jaar zijn er oogstdagen geweest in Oud Amelisweerd; nu gaat er voor het eerst geplant worden, samen met bosbaas Martijn Wolthers. Het gaat om de aanplant van twee nieuwe hagen met soorten als vlier, vuilboom, Gelderse roos, beuk, liguster en wellicht meidoorn. De zaailingen zijn minimaal 60 cm en maximaal 2 meter groot. Voor het planten hoeft niet diep gespit te worden, dat scheelt!
Het planten vindt plaats op donderdag 16 maart van 09.30-15.30 uur. Een halve dag deelnemen kan uiteraard ook.
 
Zie voor informatie om je aan te melden de site van MeerBomenNu.
 
Stinzenplantenexcursie woensdagmiddag 29 maart
 
De sneeuwklokjes en krokussen zijn al bijna over hun hoogtepunt heen in de landgoederen. Deze bollen horen tot de groep van stinzenplanten, waaronder ook latere bloeiers zijn, zoals bostulp, dichtersnarcis en voorjaarshelmbloem.
Omdat de excursie op zaterdag 1 april inmiddels is volgeboekt en er veel belangstelling is lassen we een extra excursie in, namelijk op woensdagmiddag 29 maart om 13.30 uur. Deze excursie is ook geschikt voor kinderen van de basisschoolleeftijd.
We vertellen iets over de verhalen achter de stinzenplanten, hoe ze hier terecht zijn gekomen, en waar bepaalde soorten staan op de landgoederen. 
 
Zie voor informatie over aanmelding voor deze excursie onze site.
 
Vogelexcursie Amelisweerd 8 april 2023
 
Veel vogelmannen beginnen nu te zingen om hun territorium af te bakenen en een vogelvrouw te imponeren, maar hoe herken je de zang van een zanglijster, wat is het verschil tussen een boomklever en boomkruiper, en lacht daar nou een groene specht?! 
Zaterdag 8 april gaan we met vogelkenner Nanne Nauta op pad in de landgoederen. Hij zal ons vertellen welke vogels we horen en zien. Daarnaast vertellen we uiteraard ook wat we nog meer aan natuur- en cultuurhistorische waarden tegenkomen. De excursie is minder geschikt voor kinderen van de basisschoolleeftijd.
We starten om 08.00 uur, want juist in de ochtend zingen de meeste vogels.
 
Zie voor informatie over aanmelding voor deze excursie onze site.
 
Ledenvergadering zaterdagmiddag 15 april
 
Zaterdagmiddag 15 april vanaf 14.00 uur houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst in de Hooizolder van de Veldkeuken. Alle betalende leden zijn welkom om te horen wat we zoal de afgelopen tijd hebben gedaan en wat de plannen voor de toekomst zijn.
Na afloopt verzorgt Rob Zakee een presentatie over de Waterlinie en de landgoederen. Meer hierover volgt later, evenals de diverse stukken.
Voor de voorlopige agenda, zie onze site.
 
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
  
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij al lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos. 
  
Steun ons met een donatie
 
We maken uiteraard kosten en ontvangen geen subsidie. Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.