<
Nieuwsbrief 2
13 oktober 2016

 
Dit is de digitale  nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties.
personalia
 
Het HWC heeft onlangs afscheid genomen van de heer Kees van Beek, docent Nederlands. De heer Van Beek was meer dan veertig jaar verbonden aan onze school. We zijn hem veel dank verschuldigd voor al het werk dat hij gedaan heeft en voor wat hij betekend heeft voor leerlingen en collega’s. We denken daarbij natuurlijk aan zijn lessen Nederlands maar o.a. ook aan de tijd dat hij als teamleider de school heeft gediend. We wensen hem en zijn vrouw een mooie, nieuwe tijd toe!
Mevrouw Sophie Zaaijer is onze gelederen komen versterken als docent muziek. We wensen haar veel werkplezier toe.
De heer Zijlema werd onlangs vader. We wensen hem en zijn partner alle geluk van de wereld met het jonge leven!
 
even bijpraten
 
Met deze nieuwsbrief willen we u laten weten dat we als school volop in ontwikkeling en beweging zijn. In tal van artikelen wordt u hierover bijgepraat: over de lesduur van tachtig minuten, over het thema ouderbetrokkenheid, over de studiemiddag ICT die we onlangs hebben georganiseerd voor en met de eigen collega’s, over de faciliteiten die we bieden aan leerlingen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken en natuurlijk ook over de verbreding van onze horizont tijdens de buitenlandse werkweken die onlangs hebben plaatsgevonden. Met dit alles hebben we een intensieve start van het schooljaar achter de rug. De zeer hoge temperatuur een paar weken geleden droeg er vervolgens nog aan bij dat we een aantal keren extra een veertig minuten rooster hebben ingesteld. Anders was het namelijk niet goed uit te houden in ons gebouw. U weet waarschijnlijk dat we ons voorbereiden op nieuwbouw. We zijn en blijven verheugd met het positieve besluit van de gemeenteraad van Amstelveen van voor de zomer. Het opent nieuwe perspectieven voor de toekomst van het Hermann Wesselink College. We pakken dit natuurlijk graag op. De eerste voorzichtige voorbereidingen zijn al gestart. Tegelijkertijd zijn we ook nog in gesprek met de gemeente Amstelveen over kleine en grote details en niet in het minst over de toekomst van onze sportvoorzieningen. Ik zal deze nieuwsbrief in de komende tijd zeker gebruiken om u de voortgang van de nieuwbouw te melden en hoop dat dan vooral concreet te kunnen doen.
Ik wens u veel leesplezier.
 
Vriendelijke groet, B. Kozijn    
 
porgy & Bess
  
Bijna is het zo ver!
 
Voor het eerst in Nederland voeren vier scholen voor voortgezet onderwijs samen een grote musical uit in de plaatselijke schouwburg.
We hebben er keihard aan gewerkt en het belooft een mooie productie te worden.
 
Het Amstelveen College, Hermann Wesselink College, Keizer Karel College en Scholengemeenschap Panta Rhei voeren met bijna 100 leerlingen in de spelersgroep met toneel en solozang, het koor, de dansgroep, de decor -en techniekploeg, de kostuumgroep en een 15‑koppig orkest met blazers, strijkers en een ritmesectie de musical Porgy & Bess uit.
 
De uitvoeringen zijn op vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober om 20.00 uur en op 23 oktober om 15.00 uur in de Schouwburg Amstelveen.
Kaarten zijn deze week nog verkrijgbaar bij de administratie van het H.W.C. voor € 10,=.
Tijdens de vakantie zijn ze nog te koop via de website van de Schouwburg (à 12.50 plus administratiekosten).
 
Kom vooral kijken naar deze unieke voorstelling. Iedereen is van harte welkom.
 
Cees Rot, projectleider.
 
 
lessen
 
Voor de zomervakantie voerden we in school een onderzoek uit naar naar de kwaliteit van onze lessen. Daarbij hebben we naast de didactiek ook gekeken naar de lengte van de lessen en de verdeling van de lessen over vier perioden van het schooljaar. We zijn tot de conclusie gekomen dat een les van 80 minuten ons vooral voordelen biedt. Docenten, klassenvertegenwoordigers en ouders in de oudercommissie spraken allen hun voorkeur uit voor de bestaande lengte van 80 minuten. De schoolleiding ziet dan ook geen reden om de lengte van de lessen aan te passen.
Tegelijkertijd willen we de kwaliteit van de lessen verder ontwikkelen. Daarbij kijken we naar onze didactiek en ook naar de manier waarop we om willen gaan met huiswerk. Het is ook het goede moment om na te denken over de opbouw van het curriculum. Welke vakken bieden we op school aan en welke keuzemogelijkheden krijgen onze leerlingen daarbij? Ook bekijken we of we de lessen gelijkmatiger kunnen verdelen over het schooljaar. Dat betekent dat we dit schooljaar de lessentabel in de verschillende afdelingen willen verbeteren. We houden u van deze ontwikkelingen graag op de hoogte in de nieuwsbrieven die dit schooljaar verschijnen.
 
H. Tennekes
 
studiemiddag "effectief leren met ICT"
  
Op maandagmiddag 3 oktober vond er een studiemiddag plaats voor onze medewerkers. De middag stond in het teken van Effectief leren met ICT. Dat is op onze school al jaren een belangrijk thema. Zo werken leerlingen regelmatig op computers op leerpleinen en nemen leerlingen van vijf (brug)klassen elke dag een eigen computer mee naar school. Docenten van twee onderwijsteams in onze school werken samen met docenten van andere scholen in het landelijke Leerling 2020 doorbraakproject voor het gebruik van ICT in het onderwijs. Bij steeds meer vakken wordt in de les gebruik gemaakt van ICT, bij sommige vakken zoals wiskunde wordt zelfs  zonder boek gewerkt. De methode is  vervangen door digitaal lesmateriaal. 

 
 
 
Tijdens de middag stonden docenten niet alleen vóór de klas maar zaten ze voornamelijk ook zelf in de schoolbanken.  De dag begon met een keynote speech van Kees Versteeg, oud schoolleider van het Hondsrug College in Emmen en oprichter van Zulubook. Na deze prikkelende opening konden docenten deelnemen aan verschillende workshops. De workshops werden gegeven door zowel trainers van buiten als docenten van onze school. Docenten hadden de keuze uit een groot aantal workshops, zo kregen ze bijvoorbeeld de mogelijkheid om chromebook te verkennen, een workshop bij te wonen over gamification, te ervaren hoe een VR bril werkt en te kijken wat de moderne vreemde talen op het HWC doen met ICT.
 
 
Feedback over de middag en de workshops kon ‘’live’’ worden gedeeld op een digitaal prikbord. Het doel van de middag was om met zijn allen te kijken welke plek ICT heeft en zal krijgen binnen ons onderwijs. We kijken terug op een geslaagde middag en kijken uit naar het vervolg hiervan op 29 november!
 
 
H. Tennekes  
 

eigen laptop in de brugklas
 
Vorig schooljaar startten we met leerlingen in klas 1g een ICT-pilot waarbij de leerlingen een eigen laptop kregen. Dit jaar zijn daar vier nieuwe brugklassen bijgekomen. Voor de vakantie konden de leerlingen en hun ouders kiezen uit een aantal verschillende modellen. Na de zomervakantie zouden de apparaten worden geleverd op school. Voor ongeveer zestig leerlingen was de gekozen laptop toen helaas nog niet beschikbaar. De reden daarvoor was dat de producent over onvoldoende beeldschermen beschikte. Hoewel de betreffende leerlingen een leenapparaat kregen, zorgde dit voor een minder goede start van de lessen in deze klassen dan we graag hadden gewild.
Inmiddels zijn de computers wel geleverd. Maar is bij een klein aantal computers nog wel een mankement aan het beeldscherm geconstateerd. Bij een aantal andere apparaten moeten de instellingen van de programma’s mogelijk nog worden aangepast. We overleggen dagelijks met de leverancier om ook deze problemen goed en snel op te lossen. We zullen de betreffende leerlingen en ouders zo goed mogelijk informeren over de verdere gang van zaken. We gaan er vanuit dat de leerlingen binnenkort met veel plezier gebruik zullen maken van hun eigen computer in de lessen.
 
H. Tennekes 
 
nieuws uit de oudercommissie van 26 september 2016
 
De Oudercommissie vergaderde voor ’t eerst dit schooljaar. We namen afscheid van twee betrokken ouders, Paul van Roermund en Karin Heijligers. Paul en Karin, nogmaals veel dank voor jullie inzet.
Gelukkig hebben we er drie nieuwe enthousiaste leden bij: Ingrid Jutte, Liesbeth Osterop en Jeanette Vader. Met de nieuwe leden bestaat de OC nu uit 10 leden, verdeeld over alle afdelingen van de school.
 
laptopklassen
Dit schooljaar zijn alle VMBO-T (klas 1p), HAVO/VWO (klas 1g en 1h) en VWO (klas 1d) brugklassen gaan werken met een device. Helaas waren de nieuwe devices niet op tijd beschikbaar en moesten de leerlingen met leen-laptops aan de slag. Inmiddels zijn alle nieuwe laptops eind september geleverd. Leveringsproblemen bij de leverancier waren de oorzaak van de vertraging en lagen buiten de invloedsfeer van de school.
 
Ceder
Het Koersplan 2017-2020
“Heel leuk om als leerling hierbij betrokken te zijn”, zegt Sven bij de start van de rondetafelbijeenkomst die de Cedergroep op 3 oktober op het HWC organiseerde.  Medewerkers van het HWC en de andere vier scholen die samen de Cedergroep vormen, waren uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over de koers voor de komende drie jaar. Ook enkele leerlingen en leden van de oudercommissie schoven aan. Na een korte toelichting van Jonna Merkx, voorzitter van het College van Bestuur, brainstormden de 25 aanwezigen in subgroepjes over de volgende vragen:  “Hoe bereiden we onze leerlingen zo goed mogelijk voor op de samenleving? Met welke trends en ontwikkelingen moeten we rekening houden en wat betekent dat voor ons onderwijs? Wat vinden wij de belangrijkste thema’s die in het nieuwe plan zeker niet mogen ontbreken? 
De ideeën en suggesties zullen in een reeks volgende rondetafelbijeenkomsten verder uitgewerkt worden. De definitieve keuzes en concrete doelen zijn straks voor iedereen te  lezen in het Koersplan 2017-2020: een kort en krachtig document dat de komende jaren de koers bepaalt voor het onderwijs in de Cedergroep.
 
terugblik ouderavonden
School organiseert aan het begin van ieder schooljaar informatieavonden voor ouders. De leden van de Oudercommissie waren overal tevreden over de algemene presentaties van de teamleiders in de aula. De invulling van de mentoren werd wisselend ervaren. De oudercommissie heeft m.n. aandacht gevraagd voor de wijze waarop het huiswerk wordt opgegeven (Magister, agenda of beiden). Het komt regelmatig voor dat huiswerk na de les nog wordt gewijzigd wat het plannen voor leerlingen heel lastig maakt. School heeft aangegeven hier nadrukkelijk naar te kijken.
 
diploma-uitreikingen
De diploma-uitreikingen afgelopen juli waren dit jaar anders opgezet dan voorheen. De OC die hierbij ook aanwezig is, was enthousiast. Door de uitreikingen te verspreiden over drie aparte avonden i.p.v. een, was er meer tijd voor individuele aandacht voor de leerlingen. 
 
nieuwbouw
School heeft goed nieuws ontvangen i.v.m. de nieuwbouw: de gemeenteraad van Amstelveen heeft besloten 21 miljoen beschikbaar te stellen voor een nieuw gebouw. School wil de ouders betrekken om mee te denken over de inrichting van het gebouw. De nieuwe school komt vlakbij het huidige gebouw. Dit heeft als voordeel dat de huidige school gedurende de hele bouw gewoon in gebruikt kan blijven worden.
 
De volgende vergadering is op 21 november 2016.
Dan praten we in ieder geval verder over de invulling van de thema-avond.
 
Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten via onze voorzitter, Hanneke Sick, wohacama@planet.nl
 
 
Bovenste rij vlnr: 
Ingrid Jutte (kind in T-VWO 2),  Rian Verhoeven (kind in Havo 4), Esther de Vries, penningmeester (kind in T-VMBO T3), Liesbeth Osterop (kind in T-VMBO T2) ), Helen Morpugo (kind in HAVO 5) en Toby van Spankeren (kind in HAVO 4)
Onderste rij vlnr:
Hanneke Sick, voorzitter (kinderen in T-VWO 5, T-VWO 3 en T-VWO 1), Wendy de Kort (kind in T-VMBO T3), Jeannette Vader (kinderen  in T-VWO 4 en T-VWO 1) en Wies Schueler, secretaris (kinderen in T-VWO 3 en HAVO-VWO 1)
 
oudercontactgroepen
 
In de laatste Nieuwsbrief van  vorig schooljaar kondigden we ze al aan: de oudercontactgroepen van elk team. Inmiddels is het schooljaar van start gegaan en komt de eerste bijeenkomst van de OCG’s in zicht, nl. op donderdag 3 november. Dit jaar komen de OCG’s drie maal bij elkaar om met elkaar en met de teamleider een gesprek te voeren over allerlei zaken die voor het onderwijs, de begeleiding en de activiteiten in het team van belang zijn: het is geen medezeggenschapsraad, die op veel punten meepraat en soms ook meebeslist over het schoolbeleid, het is ook geen oudercommissie, die vooral een teamoverstijgende, schoolbrede rol speelt, maar juist een orgaan dat kan dienen als klankbord voor ontwikkelingen in het team van uw kind. Wij horen ook graag hoe ouders bepaalde zaken ervaren. En dan gaat het natuurlijk niet alleen om klachten en problemen, maar ook om het delen van positieve ervaringen en meedenken en uitwisselen.
Een aantal teams heeft al jaren zo’n oudercontactgroep, soms ook klankbordgroep genoemd; soms zijn ze ook rond een bepaalde onderwijsvernieuwing (zoals de laptopklas) gevormd, maar dit jaar start elk team met een OCG. Het succes daarvan staat of valt natuurlijk met de bereidheid van ouders om te participeren in zo’n oudercontactgroep.
Om het organiseerbaar te houden, hebben we schoolbreed voor dezelfde data voor alle groepen gekozen: de tijdstippen kunnen per team verschillen, maar de oudercontactgroepen van de 5 teams komen bijeen op:
Donderdag 3 november
Dinsdag 17 januari
Woensdag 19 april
 
driehoeksgesprekken
 
 
U heeft het ongetwijfeld op een van de kennismakingsavonden gehoord: de driehoeksgesprekken komen er weer aan. Misschien goed om alvast de periode te noteren: in de drie weken vanaf maandag 28 november vinden deze gesprekken plaats, na schooltijd. In elke week is er ook een avond beschikbaar: op donderdag 1 december, dinsdag 6 december en woensdag 14 december is de school ook ’s avonds open voor gesprekken.
Voor de ouders van onze brugklasleerlingen zijn deze driehoeksgesprekken nieuw: het is vast wel even wennen om mee te maken dat uw kind het gesprek leidt; natuurlijk heeft de mentor de helpende hand geboden bij de voorbereiding, maar het is echt de bedoeling dat uw kind centraal staat in het gesprek; op die manier spreken school en ouders niet óver de leerling, maar mét de leerling en leren we uw kind ook om zelf de regie te voeren. Van leerlingen verwachten we, dat ze actief (leren) nadenken en praten over hun studie, over welke ondersteuning of extra uitdaging ze zouden willen hebben.
Dat valt niet altijd mee en voor een leerling in klas 1 ziet die regie er heel anders uit dan een leerling in de bovenbouw, maar het principe is voor alle leerjaren en afdelingen gelijk en dat principe onderschrijven we van harte.
 
A.M. Velthuijsen
 
faciliteiten en screening
 
Al vele jaren hanteren we op school extra faciliteiten voor leerlingen die dat nodig hebben. Te denken valt aan bv. tijdverlenging bij toetsen voor bepaalde groepen leerlingen, het gebruik van regelkaarten voor spelling in klas 1 en computergebruik bij schrijftoetsen voor dyslectisch leerlingen. De laatste jaren is het aantal en de aard van de faciliteiten uitgebreid; zo passen we soms de luistertoetsen bij de moderne vreemde talen aan voor leerlingen met een auditieve beperking, kunnen leerlingen met een visuele beperking een vergrotingsprogramma op de laptop gebruiken, is er voor leerlingen met dyscalculie een rekenkaart gemaakt als hulpmiddel. En alle leerlingen die recht hadden op tijdverlenging hebben die voorziening ook tijdens schoolonderzoeken en het schriftelijk eindexamen. In de bovenbouw zitten de leerlingen met tijdverlenging en andere faciliteiten tijdens toetsweken en het CSE in twee aparte lokalen.
 
Leerlingen die dat nodig hebben, kunnen ook terecht in het pluslokaal, waar ze van de Begeleider Passend Onderwijs extra ondersteuning krijgen.
 In het kader van Passend Onderwijs hebben we alle faciliteiten op een rijtje gezet in de zgn. arrangementen in ons Schoolondersteuningsprofiel (p. 14 t/m 27) U kunt ze nalezen op de website:
 
Aan het begin van het schooljaar is bij alle brugklasleerlingen een dictee en een begrijpend leestoets afgenomen. Doel van de screening is het achterhalen van leerlingen die mogelijk een achterstand hebben op het gebied van lezen en/of spellen. Leerlingen die onvoldoende scoren op één van de onderdelen volgen een periode een remediërende, zelfsturende cursus spelling of begrijpend lezen op de computer. Indien nodig volgt een periode remedial teaching, waarbij onder begeleiding van een remedial teacher aandacht besteed wordt aan spelling en/of  begrijpend lezen. In geval remedial teaching wordt ingezet, dan krijgen ouders daarover bericht via de mentor.
In  deze zelfde periode vindt ook de screening van de brugklassen op het gebied van rekenen plaats.
 
Jolanda van Veen
zorgcoördinator
 
een nieuwe decaan
 
 
 
Mijn naam is Bart Burggraaf en ik geef inmiddels al 10 jaar economie op het HWC, voor een groot deel aan de havoleerlingen. Als oud-leerling is het bijzonder om op je school van vroeger les te geven. Het leukste aan het werken in het onderwijs vind ik dat je de mogelijkheid hebt om jonge mensen die volop in ontwikkeling zijn een klein beetje hierbij te helpen. En dat is meer dan leerstof overbrengen en leerlingen mooie resultaten laten halen. Vooral het helpen van en oog hebben voor leerlingen is dankbaar werk.
Vanaf dit schooljaar heb ik mijn werkterrein uitgebreid met het decanaat voor de havo. Hierbij staat het helpen van leerlingen bij het maken van keuzes op het gebied van profielkeuze, vakkenpakket en vervolgstudie centraal. Maar ik ben er niet alleen voor de leerlingen. Ook voor ouders ben ik op dit gebied het aanspreekpunt. Ik heb al heel wat leerlingen en ouders op de kennismakingsavonden ontmoet. Voor vragen over uw zoon of dochter ben ik bereikbaar via brg@hermannwesselinkcollege.nl    
 
voor ouders van leerlingen in de bovenbouw
van vmbo-t, havo en vwo
  
  1. Op 8 november 2016 zal in het gebouw van het ROC TOP,  de Klencke 4 Amsterdam (vlak bij station de RAI) een uitgebreide studie-informatie plaatsvinden over mbo-opleidingen, georganiseerd door de Amsterdamse Kring van Schooldecanen. De leerlingen van worden hierover op school geïnformeerd. Deze informatie is bestemd voor vmbo-t 3 en 4. Per leerling is één ouder welkom tijdens deze avonden. De organisatie is in handen van 4Strax en aanmelding verloopt digitaal via de website: www.4strax.nl Let op: het kan zijn dat de eerste mails van 4Strax in de spam van de leerlingen terechtkomen. Voor vragen over de inschrijving richt u zich tot de decaan. Inschrijven kan tot 14 oktober!
  2. Op 16 en 23 november 2016 zal in het nieuwe Wibauthuis van de HvA een uitgebreide studie-informatie plaats vinden, georganiseerd door de Amsterdamse Kring van Schooldecanen. Het gaat daarbij om hbo- en wo-opleidingen en de informatie is bestemd voor leerlingen uit havo 4 en 5 en vwo 5 en 6. De leerlingen worden hierover op school geïnformeerd. Per leerling is één ouder welkom tijdens deze avonden. De organisatie is in handen van 4Strax en aanmelding verloopt digitaal via de website: www.4strax.nl Let op: het kan zijn dat de eerste mails van 4Strax in de spam van de leerlingen terechtkomen. Voor vragen over de inschrijving richt u zich tot de decaan. Inschrijven kan tot 14 oktober
  3. De Doedagen voor T4 Leerlingen uit vmbo-t 4 lopen van vrijdag 11 november t/m 16 november een beroepsoriënterende stage . Zij volgen deze vier dagen geen lessen, maar gaan aan de slag bij bedrijven, scholen, ziekenhuizen enzovoorts.  Leerlingen zoeken zelf een stageplaats.  Onze ervaring is dat het met behulp van familieleden of (zaken)relaties van de ouders vrijwel altijd lukt om een goede en leuke stageplaats te vinden. Uiterlijk 28 oktober  moeten de leerlingen hun stagegegevens bij hun mentor inleveren. Mogen we rekenen op uw enthousiasme en medewerking?

In komende nieuwsbrieven zullen we u op de hoogte houden van verdere voorlichtingen. Voor informatie hierover kunt u ook altijd terecht op http://hwc.dedecaan.net (havo/vwo) en http://hwcvmbo.dedecaan.net (vmbo-t).

 

fietsenstalling
 
NIET ZO .......
 
MAAR ZO!
  
De foto’s spreken waarschijnlijk al voor zich. Steeds vaker zetten leerlingen hun fiets niet in de fietsenstalling, maar langs het hek van de wielerbaan of op een stukje stoep naast het parkeerterrein. Dat is niet de bedoeling. We bezorgen daarmee overlast aan anderen en het geeft een rommelig aanzien, al die schots en scheef geparkeerde fietsen vlak naast het schoolterrein. Bovendien staan ze nu ook op plekken waar leerlingen en docenten moeten verzamelen als er bv. brand is: een gevaarlijke situatie dus. We willen u dan ook met klem vragen of u ook nog eens met uw kind zou willen bespreken, dat de fietsen op het schoolterrein geplaatst moeten worden in de daarvoor bestemde rekken. Het is soms even zoeken om een plekje te vinden, zeker ook als je wat later op school bent, maar er zijn echt voldoende fietsenrekken voor alle fietsen. Bij voorbaat hartelijk dank!
 
A.M. Velthuijsen
 
kunstgrasveld van het HWC
  
Recht tegenover de school liggen onze sportvelden. Een van deze velden is ons kunstgrasveld. In de actualiteit is er veel te doen rondom kunstgrasvelden. Echter dat heeft geen betrekking op ons veld. Ons veld is een semi-waterveld. Een semi-waterveld is een mat die onder andere wordt gebruikt voor hockey. Het is gemaakt van korte polyethyleen vezels en de mat is half gevuld met een dunne zandinstrooilaag. Doordat de vezel licht krult, wordt het zand vrijwel volledig afgedekt.
Het veld wordt ook beregend (besproeid) en lijkt daardoor erg op een waterveld. Het is vlak en snel. Doordat het regelmatig wordt beregend wordt het oplopen van blessures verminderd.
De kunstgrasvelden waar de zorgen over zijn, zijn de velden die met rubber korrels worden bestrooid. Deze velden worden bij de voetbal gebruikt.
 
Ton Kodde
Facilitair manager
 
SCHOOLKOSTEN
  
  
Deze week hebben alle ouders via WIS COLLECT de factuur ontvangen voor de aanvullende leermiddelen en activiteiten voor hun kind(eren) dit schooljaar. In het kader van maximale openheid en transparantie hebben we alle kosten die wij bij ouders in rekening brengen, uitgesplitst naar opleiding, leerjaar en vakkenpakket, op een rijtje gezet. U vindt dit overzicht via deze link.
 
gay straight alliance
 
De GSA heeft een goede start gemaakt dit schooljaar. Niet alleen heeft deze actieve groep leerlingen van de Gay-Straight Alliance een aandeel gehad in de jaaropening bij de presentatie van het jaarthema LANG LEVE DE LIEFDE, al in een van de eerste schoolweken  organiseerden ze een filmavond voor de 1e en 2e klassen; het was voor het eerst dat leerlingen zoiets voor elkaar organiseerden en het was hartverwarmend te zien hoe de oudere leerlingen de jongere onder hun hoede namen: ze brachten ze na afloop zelfs naar huis.
 
Deze filmavond was zo succesvol, dat nu ook gedacht wordt aan een soortgelijke avond voor leerlingen van de bovenbouw.
 
Het HWC heeft een traditie op het gebied van kunst en cultuur, voor leerlingen worden heel veel activiteiten georganiseerd, maar activiteiten die dóór leerlingen voor elkaar op touw worden gezet zijn een stuk zeldzamer. En toch ontdekken we steeds weer, dat leerlingen veel meer kunnen, veel sneller tot een besluit en tot actie komen dan wij volwassenen. En dat niet elke activiteit even grootschalig hoeft te zijn.
 
Wat nu eerst op stapel staat is Paarse Vrijdag, op 9 december. Alle leerlingen en medewerkers van het HWC komen die dag in (iets) paars op school om uit te dragen dat het HWC voor alle leerlingen een veilige plek wil zijn, waar ieder zich kan ontwikkelen naar eigen aard en geaardheid, waar leerlingen en medewerkers respect voor elkaar hebben en verschillen vieren. We realiseren ons dat dat grote woorden zijn en dat de realiteit soms weerbarstig is, maar dat moet ons er niet van weerhouden er werk van te maken. We hebben ons dat in het nieuwe Schoolplan ook uitdrukkelijk voorgenomen.
 
Nu is het zaak, de GSA te verbreden: tot nu toe zitten er alleen leerlingen van havo en vwo in, maar we vinden het ook belangrijk dat leerlingen van vmbo-t aanhaken en dat gay en straight samen optrekken in de GSA.
 
A.M. Velthuijsen
internationalisering
  
Begin september kwam voor de derde keer een groep leerlingen van onze partnerschool BBS Frisoythe (bij Oldenburg, Duitsland) op bezoek bij leerlingen uit Vwo 6. In prachtig weer hebben wij  naast Zandvoort o.a. Clara Maria bezocht. Daarnaast hebben de leerlingen Amsterdam en Amstelveen leren kennen.
Van 27-30 september hadden wij een groep leerlingen van onze partnerschool in Dortmund, Duitsland, te gast. Het was het derde bezoek uit Dortmund aan het HWC. De leerlingen uit Havo-3  en Vwo 3 hebben een leuke week gehad. Samen hebben ze uitjes naar o.a. Haarlem en Zandvoort gemaakt alsmede een dagje naar Amsterdam. In Amsterdam stond een grachtenrondvaart, een stadswandeling langs Schuttersgalerij en Begijnhof en een bezoek aan het Rijksmuseum op de agenda.
 
 
 
Op dit moment zijn wij druk bezig om een uitwisseling met een gymnasium in Bocholt op te zetten, waar ook Nederlands wordt onderwezen. Het is de bedoeling, dat wij dit schooljaar nog een uitwisseling met de school in Bocholt hebben. Deze is met name voor die leerlingen bedoeld, die nu voor de uitwisseling met Dortmund uitgeloot moesten worden. Nadere informatie volgt t.z.t.
 
Deze week, van 10-14 oktober, hebben wij een groep leerlingen uit de Duitse stad Kirchheim (in de buurt van Stuttgart) te gast. Zij bezoeken het HWC  in het kader van een uitwisseling met leerlingen uit Havo-4. Omdat de school in Kirchheim een economisch profiel heeft, brengen wij o.a. een bezoek aan de Bloemenveiling te Aalsmeer (met rondleiding) en doen de BeursXperience in de Beurs van Berlage, een rondleiding door onze Nederlandse Beurs.
Dit bezoek is de eerste uitwisseling met de school in Kirchheim.  Onze leerlingen zullen Kirchheim van 10-14 juli bezoeken.
 
A. Schmiegel,
Docent Duits en coördinator internationalisering 
 
ontmoeting met Franse mbo-leerlingen
nieuwsbrief
Het project 'LinQ - versterking talenonderwijs Frans | Duits' bestaat sinds 2005. EP-Nuffic coördineert het project in opdracht van het ministerie van OCW. LinQ geeft onze buurtalen meer gezicht en gewicht in het voortgezet onderwijs. De focus ligt daarbij op de leskwaliteit. Onze school participeert in dit project.
 
In de nieuwsbrief van Linq van september jl. troffen we onderstaand artikel aan: dit willen we u toch niet onthouden!
 
Ontmoeting Franse mbo-leerlingen met Nederlandse vmbo-leerlingen
Op 12 mei 2016 vond een bijzondere ontmoeting plaats. Twintig leerlingen van een mbo-school (lycée professionnel La Calade) in Marseille, bezochten Nederlandse vmbo 2-leerlingen van het Hermann Hesselink College in Amstelveen. Zij discussieerden over hun project rondom Het meisje met de parel van Vermeer. De Franse mbo-leerlingen hebben drie jaar lang een project opgebouwd rondom dit schilderij
.
[…]
 
Kunst was de basis van het culturele project. De leerlingen bestudeerden verschillende thema’s via kunst: eerst les goûts (smaken) en les couleurs (kleuren) en uiteindelijk discriminatie (gender of seksuele geaardheid). Dit culturele project werd afgerond met een prachtige fotosessie waarin 24 Franse meisjes en een jongen van verschillende afkomst poseerden als het meisje met de parel. Het doel was te laten zien dat ze allemaal parels waren, ongeacht hun afkomst of seksuele geaardheid: ‘Toutes des Perles!
 
De mbo-leerlingen kwamen al op eigen initiatief naar Nederland om het schilderij te bekijken en het land ietsje beter te leren kennen. Dus toen het LinQ-team gecontacteerd werd om eventueel een ontmoeting tussen Nederlandse vmbo-leerlingen en de jonge Marseillais te organiseren, hebben we dit idee bij Sakina Bilal, docente Frans op de LinQ-school Hermann Wesselink College, voorgelegd. Ze was meteen enthousiast. Zij en Martin Ran, teamleider vmbo, maakten een geweldige ontmoeting tussen hun leerlingen en de Franse leerlingen mogelijk.
 
De Franse leerlingen bezochten drie vmbo 2-klassen. De Nederlandse leerlingen hadden veel vragen over de reden voor het Franse project, over hoe jonge Fransen van buitenlandse afkomst zich voelen en gezien worden sinds de aanslagen in Frankrijk. Op een lichtere toon vroegen ze zich af wat de favoriete muziek was van Franse jongeren, hun favoriete eten, etc.
 
De ontmoeting was ook zeer verrijkend voor de Franse leerlingen. Ze voelden zich vereerd dat ze ‘zomaar’ op een Nederlandse school werden uitgenodigd. De Franse leerlingen waren benieuwd naar het leven van Nederlandse leerlingen en naar hun schoolleven. Ze zagen bijvoorbeeld dat een docent een hoofddoek droeg en hadden daar vragen over.
 
De ontmoeting is afgerond met een fotosessie: mbo- en vmbo-leerlingen bij elkaar, een mooi voorbeeld van interculturaliteit. We zijn tenslotte allemaal Parels!
 
Ontmoeting en ontdekking
 
Sakina Bilal (HWC Amstelveen) en Jean-Louis Ayala (La Calade, Marseille)
 
europese dag van de talen
  
Afgelopen maandag 26 september was het Europese Dag van de Talen. In dat kader werd er een gezamenlijke activiteit georganiseerd voor de tweetalige klassen 1A, B, C en 1S en 1T.
 
De leerlingen volgden ieder twee  workshops in verschillende talen, die niet tot het curriculum van het HWC behoren. Meerdere docenten en ouders werkten hier aan mee.
 
Er werd iets verteld over de cultuur van het land waar de taal wordt gesproken. Daarnaast leerden de leerlingen korte zinnetjes in de taal te spreken, leerden ze iets over de geschreven taal of over het alfabet. De Tvmbo-t en Tvwo klassen waren gemixt en in kleine groepen opgedeeld.
 
De workshopgevers waren:
Dhr. Velthuijsen – Russisch
Dhr. Arrindell – Papiamento
Dhr. Bougioukos – Grieks
Dhr. Zijlema – Spaans
Dhr. Thompson – Spaans
Dhr. Ter Poorten (ouder) - Deens
Dhr. Ashrafi – Farsi
Mw. Baroni Caramel (ouder) - Portugees
   
Hartelijk dank aan al deze collega’s en ouders voor hun inzet!
 
Mw. Smits, teamleider tweetalig vwo
Dhr. Ran teamleider (tweetalig) vmbo-t
op studiereis naar massachusetts
 
Wat doe je als je een oproep ziet om je als docent aan te melden voor een studiereis naar de Verenigde Staten (en dan ook nog op kosten van het Ministerie van Onderwijs)? Aanmelden natuurlijk! En nu behoor ik tot een groep van 20 Nederlandse docenten die zich vanaf 23 oktober twee weken gaan verdiepen in het onderwijs in de staat Massachusetts. Ik ga twee weken meedraaien op de Easthampton High School en verblijf in een Amerikaanse gastgezin.  Een belangrijk doel van deze reis is kwaliteitsverbetering van het onderwijs van de deelnemende docenten door kennismaking met lesmethoden en lespraktijk in de Verenigde Staten. Daarnaast willen de organisatoren van de reis het wederzijds begrip tussen verschillende culturen vergroten en de mogelijkheid bieden om internationale projecten voor leerlingen op te zetten.
Voor ouders en leerlingen die het leuk vinden om mijn belevenissen in het Amerikaanse onderwijs te volgen: ik heb een facebookpagina aangemaakt, waarop ik in woord en beeld zal laten zien wat ik allemaal meemaak in Massachusetts. Ga daarvoor in facebook naar de pagina “docentenreis Massachusetts”, like deze pagina en u kunt mijn Amerikaanse avonturen volgen. 
 
M. van der Eem (docent geschiedenis)
   
bezoek andré kuipers
 
  
  
Afgelopen maandag was in het kader van Amstelveen Ontvangt!  astronaut André Kuipers een hele middag in de Schouwburg Amstelveen. Hij gaf daar een inspirerende presentatie over zijn ruimtereizen aan een zaal vol met leerlingen van groep 7 en 8 en klas 1, 2 en 3 van de Amstelveense PO en VO scholen. Aan het einde van de middag had hij ook nog tijd ingeruimd om vragen van het publiek te beantwoorden.
 
Van het HWC waren de klassen 2P, 2G en een groep leerlingen uit tvwo-3 geselecteerd om hier bij te zijn. Het was voor hen een unieke ervaring om André Kuipers te ontmoeten en hem zelfs een vraag te stellen. De begeleidende docenten, de heer Dijkstra , de heer Blom, de heer van ’t Hof, de heer Kroon en de heer Zijlema hebben de leerlingen in hun lessen voorbereid op dit bezoek en vragen gemaakt.
 
 
 
Mw. Smits
Mw. Schröder
Dhr. Ran
 
HWC Skireis 2017

 
Na het daverende succes van de skireis van afgelopen jaar, zijn we heel erg blij dat we dit jaar weer een wintersportreis mogen organiseren. Ben je op dit moment leerling in de derde klas en lijkt het je leuk om met jaargenoten een week lang van de pistes te suizen, lees dan onderstaande informatie goed door en schrijf je in.
 
Waar gaan we naartoe?
Het prachtige, zeer sneeuwzekere gebied Eisacktal in Zuid-Tirol, Noord-Italië (op de grens met Oostenrijk). Het skigebied "Gitschberg" varieert qua hoogte van 1400m tot 2512m. Het Eisacktal strekt zich uit van de Brennerpas tot aan Bolzano. We verblijven in Pension Gatterer in het plaatsje Vals bei Brixen. Dit ligt slechts 1 km van het dalstation van het skigebied.
 
Wanneer gaan we dit doen:
In de voorjaarsvakantie van 2017. We vertrekken ’s avonds op vrijdag 17 februari en op zaterdag 25 februari zullen we rond het middaguur weer terug zijn op het HWC.
 
Wat kun je verwachten:
Een sportieve, leerzame en gezellige week waarin je (beter) leert snowboarden of skiën van gecertificeerde instructeurs. Het maakt niet uit of je al ervaring hebt of niet. Iedereen is welkom. We verblijven met de hele groep in een gezellig huis, waar we ook ’s avonds een leuk en uitdagend programma hebben. Denk aan een spelletjesavond, schaatsen, fakkeltocht, sneeuwpret bij nacht en een leuk eindfeest!
 
De skireis is volledig inclusief. Dit betekent dat de reis, het verblijf op basis van volpension,  zes dagen ski- of snowboardles, materiaalhuur en avondactiviteiten, allemaal in de prijs zijn inbegrepen.
 
De reis wordt begeleid door 7 docenten van het HWC en daarnaast nemen we ook een Nederlandse arts mee.
 
Voor wie is deze reis bedoeld en hoe meld ik me aan:
De reis is uitsluitend bedoeld voor leerlingen uit de derde klas. Als het je leuk lijkt om mee te gaan dan moet je het volgende doen:
 
Vanaf vrijdag 14 oktober liggen de inschrijfformulieren bij de administratie. Deze haal je op en lees je samen met je ouders goed door. Vervolgens neem je het ingevulde formulier ondertekend door jezelf én je ouders, mee naar school. Je levert het formulier uiterlijk
26 oktober in bij de administratie. Alleen compleet ingevulde formulieren met een kopie van ID of paspoort worden geaccepteerd. (streep paspoortnummer en documentnummer door indien gewenst)
Later zal je gevraagd worden om aanvullende informatie door te geven zoals allergieën ed.
 
Prijzen van deze wintersportreis
Omdat onze reispartner verschillende kortingen hanteert bij verschillende groepsgroottes volgen hieronder 2 sets met prijzen:
Bij minder dan 70 aanmeldingen gaat de reis helaas niet door.
 
Bij 70-74 aanmeldingen gelden de volgende prijzen:
Heb je eigen goed onderhouden en compleet ski- of snowboardmateriaal: €718,-
Wil je een complete ski set huren dan komt de prijs op €749,-
Wil je een complete board set huren dan komt de prijs op €765,-
 
Bij 75 aanmeldingen, dit is tevens het maximaal aantal deelnemers gelden de volgende prijzen:
Heb je eigen goed onderhouden en compleet ski- of snowboardmateriaal: 692,-
Wil je een complete ski set huren dan komt de prijs op €723,-
Wil je een complete board set huren dan komt de prijs op €739,-
 
Bepalen definitieve deelnemerslijst:
De kans bestaat dat zich meer leerlingen aanmelden dan er mee kunnen (max 75 lln.) Er zal dan een loting plaatsvinden door Dhr. B. Kozijn (rector van het HWC).
Mochten er na de deadline nog plaatsen vrij zijn dan zullen wij een nieuwe oproep plaatsen. Leerlingen die zich in dit geval vóór de deadline hebben opgegeven zijn dan automatisch geplaatst. Wanneer er bij een tweede oproep meer aanmeldingen zijn dan plaatsen dan zal er voor deze nieuwe groep aanmeldingen een loting plaatsvinden.
 
Met vriendelijke groet namens de organisatie,
 
Ernst Geldof
Docent L.O./ organisator HWC-Skireis 2017 

 

"Berlin, Berlin, wir fliegen nach Berlin !!!”
 
Van 19 tot en met 23 september is voor de eerste keer een groep leerlingen uit het vmbo-t4 voor een studiereis naar Berlijn geweest. Ze hebben daar niet alleen kennis kunnen maken met een moderne wereldstad maar ook met de geschiedenis van Berlijn (en Duitsland) en de veelzijdige kunst van deze Duitse hoofdstad ontdekt.
Naast bezoek aan de bekende plekken zoals resten van de muur en Checkpoint Charlie, hebben ze een fietstocht langs de ‘Todesstreifen’ gemaakt. Het Joden gedenkmonument en de Stasi-gevangenis in Hohenschönhausen werden ook bezocht. Niet alleen het verleden kwam aan bod: Er werd een zitting van de Bundestag gevolgd in de Reichstag/Bundestag, en het Mauermuseum en het Currywurst Museum stonden op het programma.
Ook was er tijd voor de meer mondaine plekken in de stad zoals Alexanderplatz en Hackesche Höfe om te shoppen, De snelste lift van Europa bracht de groep op de Kollhoff Tower bij het Sonycenter met een prachtig uitzicht vanaf 103 meter hoogte over heel Berlijn 
We zijn enorm trots dat ons vmbo-t een keuzereis naar een wereldstad organiseert en bedanken de begeleidende docenten mevrouw van Zanten en de heer Verburg en de medeorganisator mevrouw van Sabben voor hun enorme inzet.
 
M. Ran
 
fotocollage

Romereis vwo 6

   

  Griekenlandreis vwo 6
       
 
Berlijnreis havo 5
 
 
 
    
 
Canterbury Tvwo 2
     
                           's ochtends vroeg vertrokken            wandeling White Cliffs of Dover
 
                         
                                          River tour Canterbury                              Morris' Dancing
 
                              
                         Toneel workshop
 
Watersportweek vmbo-t 3
   
 
 IB uitreiking vwo 6

 

 

spreekuren
 
Het HWC kent geen vaste spreekuren voor de leden van de schoolleiding en de teamleiders, omdat wij vinden dat één telefoontje of mailtje voldoende moet zijn voor het maken van een afspraak. 
contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail: Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl