Nieuwsbrief Studiekeuze123
oktober 2014
 
De eerste 100 dagen van Directeur Ingrid Kolkhuis Tanke van Studiekeuze123
Sinds afgelopen maart is Ingrid Kolkhuis Tanke directeur van Studiekeuze123. Hoog tijd om de eerste balans op te maken!

Wat brengt een voormalig directeur van het Oogfonds bij een onderwijsgerelateerde organisatie? En wat zijn haar ambities en doelen voor de stichting?

Lees het interview met Ingrid

 
Van Profiel naar Studie
(het online bolletjesschema)
Op Studiekeuzeinformatie.nl vindt u vanaf nu de tool ‘Van Profiel naar Studie’ (de nieuwe naam voor het online Bolletjesschema). Met deze tool kunt u zeer eenvoudig zelf per sector een schema samenstellen waarin u per profiel kunt zien of je tot een bepaalde studie toegang hebt. Voor sommige opleidingen hebben leerlingen naast het profiel een aanvullend vakkenpakket nodig. Ook deze informatie is opgenomen in de schema’s. De schema’s zijn eenvoudig te downloaden en te printen.
Wijzigingen in opleidingenaanbod
Het voordeel van dit online schema is dat deze tien keer per jaar wordt ververst en daardoor altijd up-to-date is. Dat is ook noodzakelijk, want bijna elke maand verdwijnen er opleidingen en komen er opleidingen bij in het hoger onderwijs! U kunt zich via Studiekeuzeinformatie.nl gratis abonneren op een Update zodat u automatisch een bericht krijgt als het nieuwste schema te downloaden is.

Nieuw voorlichtingsmateriaal voor leerlingen

 
Wist u dat de folders van Studiekeuze123 meer dan 200.000 studiekiezers en ouders bereiken? De folder ‘Wat wil jij gaan studeren? Studiekeuze123 heeft het overzicht.’ geeft leerlingen/studenten algemene informatie over de oriëntatie voor een vervolgopleiding aan een hogeschool of universiteit. Meer over het nieuwe voorlichtingsmateriaal van Sudiekeuze123.
 
 
Heeft u het materiaal nog niet? Bestel het gratis via www.primaonderwijs.nl/studiekeuze123

Filmpje over studiekeuze
Studiekeuze123 heeft een kort filmpje gemaakt over het maken van je studiekeuze. Wat past bij jou? En waar moet je op letten bij het maken van jouw keuze. Dit filmpje staat op Studiekeuze123.nl en mag u uiteraard gebruiken in de klas of op voorlichtingsavonden!

Studie in Cijfers online

 
Inmiddels toont het gehele bekostigd hoger onderwijs Studie in Cijfers voor haar voltijd bacheloropleidingen. Met het bekend worden van de nieuwe studentenoordelen uit de NSE 2014 zijn alle Studie in Cijfers geüpdate.
 
U kunt per opleiding de nieuwste Studie in Cijfers bekijken en zo zien hoe een opleiding van een hogeschool of universiteit het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen dan wel universiteiten. Dit kan studiekiezers helpen bij de oriëntatie op hun studiekeuze. Studie in Cijfers is ook te vinden op de websites van de instellingen.

Nieuwste studentenoordelen online
De nieuwe studentenoordelen zijn nu te vinden op Studiekeuze123.nl. Ruim 230.000 studenten hebben gehoor gegeven aan de oproep om de Nationale Studenten Enquête (NSE) in te vullen. Dit is een respons van 33.7%. De studentenoordelen worden door veel studiekiezers gebruikt om opleidingen te kunnen vergelijken en een beeld te krijgen van hoe de huidige student zijn opleiding beoordeelt. Daarnaast worden de studentenoordelen door de instellingen zelf ingezet om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De studentenoordelen uit de NSE worden ook gebruikt door Beste Studies van Elsevier en de Keuzegids van C.H.O.I.

Studiemateriaal en regionaal ondersteuningsaanbod voor pabo-studenten
Havoleerlingen en mbo-studenten die naar de pabo willen, moeten vanaf 1 augustus 2015 aan toelatingseisen voldoen voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Alle aspirant-studenten die geen hbo- of vwo-diploma hebben of geen havo-eindexamen hebben gedaan in deze vakken, moeten toelatingstoetsen voor de pabo maken. Om havoleerlingen en mbo-studenten op de toelatingstoetsen voor te bereiden is tijdelijke hulp beschikbaar via www.goedvoorbereidnaardepabo.nl. Deze hulp bestaat uit speciaal ontwikkeld studiemateriaal en een regionaal ondersteuningsaanbod.

Lees verder over het studiemateriaal en regionaal ondersteuningsaanbod.


Helpmeebijlob: Het hulpmiddel om ouders te betrekken bij LOB
Op vrijdag 12 september is de portal: Helpmeebijlob gelanceerd. Nu kan iedere school een webpagina maken speciaal voor ouders.

Hoe zorg je er als vo school voor dat ouders op de hoogte zijn van het traject voor loopbaanoriëntatie- en begeleiding (LOB) van hun kind? Hoe daag je hen uit om mee te denken over de keuzes in zijn/haar schoolloopbaan? Het project Stimulering LOB van de VO-raad heeft samen met drie pilotscholen een hulpmiddel ontwikkeld: Helpmeebijlob.nl. Dit is een webpagina die vo-scholen op eenvoudige wijze op maat kunnen maken en aan hun eigen website koppelen.

Lees verder over Helpmeebijlob
 
 
 
 
 
 
 
 
Bezoek onze sites
 
Volg ons via
 
 
In deze nieuwsbrief
 
Bijeenkomsten
 
 
6 november: Congres VvSL
 
Studiekeuze123 is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging Hogescholen, ISO, LSVb, NRTO en VSNU. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW. Studiekeuze123 wordt gefaciliteerd door SURF.