VÄLKOMMEN till DrömCentrum Minerva.Smile
Här får du råd och inspiration om hur drömmar kan förstås, tolkas och användas.
Du har väl läst tidigare månadsbrev (klicka på tidigare brev)
Se även Info, Nyheter och Aktiviteter här längst ned.

Gå in på www.dromcentrum.se 
Där kan du läsa om den nya utbildningen i DrömTerapi som startar till hösten. Jag kommer själv inte att hålla någon mer tvåårslång utbildning. Därför överlämnar jag nu med varm hand denna roliga, givande och djupt transformerande utbildning till lic. drömterapilärare Eva och Birgitta.
På hemsidan hittar du också verksamma också drömterapeuter, drömkurser, cirklar, föredrag, m.fl aktiviteter.

                             - DET ÄR VÅR -
Solen skiner och snön tinar. Tinar fram gör också det som varit fruset inombords. Många drömmer om krig (inre konflikter, maktkamp) och död (förnekelse av olika sidor, eller ’det gamla otjänliga dör för att det nya konstruktiva ska få komma fram’)

Låt oss därför denna gång titta på några drömmar om död. De är viktiga drömmar. De kan bidra till fred i världen. Vi kan inte ha fred i det yttre förrän vi har frid i det inre, eftersom världen är en förlängning av vårt inre tillstånd. Världen utanför oss är en reflektion av vårt inre.
Vi måste försonas inombords innan vi kan förvänta oss fred i världen.


AVRÄTTAD
Soldater/militärer siktar på mig med skjutvapen. De avrättar mig.
Jag vaknar i ångest.
(Kaj)
Tolkning
Soldater/militärer gestaltar här ”den inre tyrannen”, de tankar med vilka vi förbjuder vissa av våra sidor att komma till uttryck.
Dessa sidor får då ”dö”.
Vilka egenskaper känns förbjudna ? Vad är det du inte tillåter dig att känna, visa, uttrycka ?
Sök orsaken till att du inte ’får’ uttrycka dig fritt, och sök försoning med det. Ge dig själv tillåtelse att vara den du är.

JAG SKÖT DEM
Jag var i stan och där mötte jag en mycket vacker kvinna. Då kom mitt förra ex, en framåt, dominant och obalanserad kvinna som  tar för sig av allt på andras bekostnad. Hon såg ut som ett monster i ansiktet. Plötsligt hade jag en pistol. Jag sköt dem båda två. Konstigt nog kände jag mig lite befriad.
(Peter)
Tolkning
Peter var väl medveten om sin vrede mot sitt ex. Han vill inte se eller möta henne. Han tolkade drömmen som att han dödade(förträngde) både sin vrede mot ’monstret’ och  samtidigt även sin mera äkta känslosida (den vackra kvinnan).
När Peter fått möta sin vrede och försona sig med det som varit och släppa det, kunde han börja se skönheten i livet och acceptera/uttrycka  sina känslor.

MAMMA DOG
Jag drömde att mamma var döende. Jag borde kanske ha ringt efter läkare, men jag lät henne dö. Konstigt nog hade jag inga samvetskval. Det var OK, nästan bra, för hon var ju ändå så elak och förbjudande.
Jag gick ut och berättade för grannen att mamma dött. Hon sa bara Jaha, som att det var OK.
(Kirsti)
Tolkning
Du växte upp i en förtryckande och förbjudande miljö. Du lärde dig att vara sådan mot dig själv. Nu har den sidan dött, och du är fri att vara den du är. Detta var en bekräftande dröm på ditt helande inre arbete, den försoning du gjort. ”Mammarösten” i dig är borta.

KRIG
Det var en riktig krigsscen. Ena sidan var infödingar med spjut. Andra sidan var soldater i uniform. Spjuten flög och luften var full av krutrök.
En del stupade, men härarna var stora och de bara trampade framåt över de som stupat. Jag vaknade med andan i halsen.
(Dan)
Tolkning
Denna dröm åskådliggör en konflikt mellan något ursprungligt/instinktivt och något strukturerat/uppstramat.
En kamp pågår och båda sidorna tycks vara lika förbjudna. Två sidor i det inre som kämpar om makten och försöker döda varandra.
Motsatta viljor ?  Olika förhållningssätt ?
Sök vem du själv är, din egen vilja, när du inte har något/någon att leva upp till.

JAG STRÖP EN BABY
Jag ströp en baby. Den kvävdes och dog. Jag vaknade med sorg.
(Laila)
Tolkning
När man i drömmen dödar en baby handlar det oftast om att man låtit en idé, ett projekt, eller ett hopp, dö. Laila hade skrivit dikter under lång tid. Nu hade hon samlat dem under rubriker och ville ge ut dem som bok. Sorteringen tog tid och hon började känna att hon inte kunde ge ut så personliga saker – vem skulle vilja läsa det? Hon slängde alla skrivna sidor i sopnedkastet inför en flytt till annan ort. Hon ångrade sig sen. På natten kom denna dröm.

DRÖMMAR OM DÖD
Om du drömmer om död, fundera över om din dröm visar att du låtit något dö så att du kan gå vidare, eller visar drömmen att du behöver låta något förträngt börja leva?


PÅ MIN EGEN BEGRAVNING
Jag skulle på begravning. När jag kom fram såg jag kistan, tom.
Mamma och prästen var där. Jag lade mig i kistan och drog igen locket.
(Per)
Tolkning
Per låter sig frivilligt begravas. Det är mammas förmaningar och prästens moral som finns i hans huvud och hindrar honom att leva.
Han bör befria sig från deras (sina egna inre) röster, resa sig och börja  bejaka sig själv och livet.

Reflektion
Låt oss använda våren och drömmarna till att tina upp våra inre hinder, så att vi kan läka dem och genom försoning transformera dem till kärlek och ljus. Vad kan väl vara bättre än att se fram mot sommaren genom ”nya glasögon” och ny medvetenhet.

Vårhälsningar
Minerva-Li


Info: Du kan bli medlem i DrömCentrum för 200:-/år. Se www.dromcentrum.se
        Där kan du också köpa böcker till lågpris.
        Där finner du praktikanter som tar emot klienter i drömterapi till reducerat pris.

Aktiviteter:  Helgkurser i drömtolkning och drömarbete, kurser, cirklar, drömträffar, föredrag, mm, hålls på olika ställen i Sverige. Du hittar dem kalendariet på www.dromcentrum.se som leder till Facebook.
Robert Moss, drömarbetare och shaman, kommer till Sverige 11-15 mars