Galschiøts aktiviteter i 2016
Januar
Vi startede året med at sætte punktum for vores omfattende COP21 aktiviteter i Paris. Her havde vi med frihedsgudinde, en spiddet isbjørn og en 10 mand stor isbjørnehær sat gang i byens gader. Vi kunne se os selv i vildt mange medier - spændende fra The Guardian til iranske, kinesiske og vietnamesiske aviser.
I januar afmonterede vi så, med en anelse sørgmodighed, den spiddede isbjørn 'Unbearable' på Cite Universitaire i Paris og satte den på en lastbil mod Danmark. Her kom isbjørnen heldigvis også til sin ret som vi skal se herunder.
Vi tog langt om længe de første spæde skridt til Havnearbejdermonumentet, som allerede havde været under planlægning længe. Den store skulptur skal pryde DOK1 i Århus fra august 2017. Det er SallingFonden, der har doneret de 3 millioner skulpturen koster. Til gengæld bliver den super flot, med 7 havnearbejdere i kobber, der losser kaffe.
Galschiøt leverede skulpturer til SEJR-priserne til sportslørdag – priser gik til årets største fynske sportsnavne.
Februar
I forbindelse med filmen ”Den Danske Pige”, lavede vi på Galleri Galschiøt en lille udstilling med malerier af Gerda og Ejner Wegener fra Galschiøt´s samling. Filmen handler netop om Gerda og Ejner (og Lili) og verdens første kønsskifteoperation.
På Havnearbejder-fronten samlede vi en masse gamle billeder af havnearbejderne i Århus til inspiration til arbejdet med skulpturen. Senere på året var 3F's havnearbejdere med Palle Jørgensen i spidsen på besøg, og de kunne genkende sig selv og deres gamle kolleger, som nu bliver foreviget i kobber.
Galleri Galschiøts samling af malerier af Eugène de Sala blev lånt ud til Randers Kunstmuseum, der brugte dem til en Sala-udstilling.
Marts
Efter at have pustet lidt ud efter et hårdt arbejdsår i 2016 begyndte udstillingerne, happeningerne og opgaverne igen at hobe sig op på godt og ondt.
Måneden startede med den sørgelige besked om at vores mexicanske ven og super-kunstner Emmanuel Cruz var død i en alt for ung alder. Emmanuel arbejdede på værkstedet i 2009, hvor han imponerede med sine evner indenfor hyper-realisme og bl.a. fik modelleret næsten alle på værkstedet. Vi lavede en mindeudstilling med nogle af hans billeder på Galleriet, og man kan stadig se nogle af dem herude.
TV2 Odense lavede en større Galschiøt-udstilling med en skriftsøjle-skulptur, der viser de 600 religiøse citater og den 60 meter lange skulptur 550+1 om prostitution og menneskehandel. Udstillingen skabte meget debat i TV2, og det er vi jo glade for.
Galleri Sophienlund lavede en påskeudstilling med værker af Galschiøt og 4 andre kunstnere.
Galschiøts værker blev også brugt i den flotte udstilling 'Klimakunst' i Rebildcenteret og nede i Tingbæk kalkminer. Her kunne man se flygtninge-skulpturerne, samt frihedsgudinden og ophængte isbjørne.
Organisationen Levende Hav, der arbejder med flygtningeskibet, lavede en lille udstilling med Galschiøts 'flygtninge' på de frisiske vadehavsøer i forbindelse med en konference om flygtninge.
I forbindelse med FNs internationale racismedag blev der udstillet en skiftsøjle-skulptur på Odense Rådhus.
En af de meter høje balanceagt-skulptur blev købt af den tidligere ejer af Pandora Smykker. Nu står den i hendes have og 'kigger' ud over Roskilde Fjord, og det er områdets beboere heldigvis ret begejstrede for.
April
Med udstillingen “Eventyrlig Kunst” i HCA Boxen i Bogense kunne både Unbearable og 550+1 for første gang ses på Fyn, sammen med kunst fra over 60 forskellige kunstnere.
Senere på måneden blev Unbearable-skulpturen opstillet på Christiansborg slotsplads i København. Her stod den indtil august og man kunne læse om den i alverdens medier fx fra Iran og USA og selvfølgelig i vores egen Politiken. Det var partiet Alternativet, der sammen med Galschiøt sørgede for opstillingen for at minde regeringen om sit klima-ansvar.
Samtidig var en skulpturmodel af den spiddede isbjørn i New York i forbindelse med klima-aktionerne den 17. til 22. april. Det var igen Alternativet, det brugte projektet til at sætte fokus på klimakrisen.
Kæmpeskulpturen Fundamentalism blev opstillet ved Københavns Rådhusplads. Udstillingen blev arrangeret af Himmelske Dage-festivalen/Kirkedage, der ønskede en tværreligiøs dialog. Da vi endnu ikke havde hærværkssikret skulpturen, måtte vi holde døgnvagt i de 14 dage udstillingen varede. Så det var ret hårdt, men også sjovt. På den anden side kunne vi så også snakke med publikum og fortælle om skulpturen og projektet.
Galschiøt lavede specielt fremstillede skulpturer til hhv. Socialpolitisk Forenings Fernandopris og Fyns Erhvervspris.
Maj
Sangerinden Marianne Knorr berigede Galleri Galschiøt med et besøg. Hun sang Brecht-sange, akkompagneret af den gode tangentspiller Søren Tuxen. Det blev en god og munter aften.
Women Deliver-konferencen syltede Galschiøt-udstilling. Egentligt skulle 550+1, der omhandler trafficking, prostitution og kvindehandel og Den Gravide Teenager 'In The Name of God', der omhandler kvinder ret til seksualundervisning og retten til at bruge prævention, have været udstillet i Bella Center i forbindelse med den store internationale kvindekonference Women Deliver. Men man valgte at droppe udstillingerne, da de ville have fokus på den 'positive' kvinde-historie. På Galleri Galschiøt blev vi 'tøsefornærmede' over organisationens manglende 'mandsmod'. Både fordi Galschiøt faktisk var blevet opfordret til at deltage af udenrigsministeren, og fordi vi er uenige i at måden at imødegå undertrykkelse af kvinder på, er ved at fortælle om hvor meget de kan – uden at kritisere de samfundsforhold som undertrykker kvinderne.
Vores kurdiske præmiedesigner gik i gang med at sy 9 nye isbjørnedragter til isbjørnehæren. Vores Paris-isbjørne havde vi nemlig lånt af WWF.
På årets havnekulturfestival i Odense kunne man se den store rygende Frihedsgudinde 'Freedom to Pollute'.
Og i Viborgs Centrum stillede vi Galschiøts hjemløse-skulpturer op, og som kunne ses udstillet sommeren over.
Juni
Galschiøt kom i fint selskab på Grundlovsdagen. Her var han inviteret til Ollerup Gymnastikhøjskoles Demokratifestival, hvor to af hans svinehunde flankerede scenen. Lars Løkke skulle tale, og Galschiøt var blevet bedt om at reflektere over Statsministerens tale umiddelbart efter. Han måtte så sige nej til en invitation til at tale til de konservatives Grundlovsmøde, så han må have følt sig ret populær.
Galleri Galschiøt indtog igen det Bornholmske Folkemøde, men det var en større kamp end ventet. Folkemødet krævede vildt dyre statiske beregninger for at stille den rygende frihedsgudinde op, selvom den samme statue faktisk (uden nogen byggetilladelse) havde været udstillet på samme folkemøde i 2012, foruden Paris, København og foran USA's ambassade. I stedet stillede vi den op i en brav Allingeboers have, hvor den stod og røg til alles glæde.
Isbjørnehæren (med Faxehus efterskole indeni) vandrede Folkemødet tyndt, indtil de blev stoppet af politiet, der mente at de stakkels elever brød maskeringsforbuddet. Politiet måtte selvfølgelig frafalde anklagen. Men fra Galleri Galschiøts side blev vi mildest talt en smule bekymrede for at folkemødet bruger tid på at lege politifolk, mens politiet ikke kendte deres egen lovgivning. Folkemødets eget formynderi og bureaukrati er med til at kvæle alt andet end de hvide strømlinede telte med tørre talere, man kan se overalt i byen.
Rune Lund for Enhedslisten har siden bragt 'isbjørnegate'-sagen på banen i folketingssalen. Han mener ligesom os ikke, at maskeringsforbuddet skal misbruges til at stoppe kulturbegivenheder og manifestationer.
Vi fik langt om længe gjort Fundamentalism-skulpturen helt færdig. Vi fyldte 10 tons cement i bogstaverne, så skulpturen blev hærværkssikker, og vi monterede 60 køleblæsere i skærmene, så de kunne klare den overraskende varme danske sol.
I Varde udstillede kunstforeningen den 60 meter lange skulptur 550+1 på byens kunstmuseum. Det var første gang skulpturen blev præsenteret i museumssammenhæng.
Desuden opstillede vi 9 skriftsøjler i Varde på skoler, biblioteker m.m. som forberedelse til det store projekt Abrahams Børn med Fundamentalism-skulpturen på bytorvet.
På Karolines Hus på Fur blev flere af Galschiøts skulpturer udstillet sammen med kunst af det kurdiske kunstnerpar Niaz og Avan.
Juli
Skulpturen Fundamentalism kunne ferien over ses på Galleri Galschiøt hvor vi havde opstillet den til glæde for besøgende på værkstedet.
Ringkøbing lånte Galschiøts hjemløseskulpturer, som blev opstillet overalt i centrum.
Blokhus sandskulpturfestival lånte Galschiøts H.C. Andersen-hoveder og to 6 meter høje installationer med henholdsvis Svinehunden og den Korsfæstede Teenager til en udstilling, der varede sommeren over.
Gallopperiet - Stadens Museum for Kunst, Christiania udstillede en del Galschiøt-skulpturer i en interaktiv, politisk udstilling.
Og så sendte vi 20 flygtninge(skulpturer) til en udstilling i Husum /Flensborg i Tyskland.
August
Efter en tiltrængt ferie for de fleste af Galleriets medarbejdere startede vi igen hårdt ud i august.
Vi opsatte Abrahams Børn i Varde, og kæmpeskulpturen Fundamentalism stod midt på byens torv. I tre måneder var byen på den anden ende med dialoger om jøde- og kristendommens samt islams dogmer. Det blev til en lang række dialog- og debatmøder i byen. Skoler, uddannelses- og kulturinstitutioner blev inddraget, og der blev udviklet specielt undervisningsmateriale med udgangspunkt i projektet.
På Mors kulturmøde deltog vi med flere af de skulpturer, som vi havde haft med i Paris; Isbjørnen 'Unbearable' (direkte fra Christiansborg) og Frihedsgudinden (uden statiske beregninger) med flygtningene. Galschiøt deltog i flere spændende debatter.
September
Holmens Museum præsenterede udstillingen Galschiøt og Gud med en større samling af Galschiøt-skulpturer med en religiøs dimension. Det blev en virkelig flot udstilling.
Ramus Lyberth og de Mongolske strubesangere indtog igen Galleriets scene med en fantastisk blanding af både grønlandsk og kinesisk musik. Det var en vildt god aften.
Næsby Kirkefestival udstillede både skriftsøjle, krucifiks, en svinehund og hele den 60 meter lange 550+1-skulptur. Peter Bastian deltog også, og han og Galschiøt fik arrangeret et musikarrangement på Galleri Galschiøt i februar 2017 (det er 'desværre' udsolgt).
Igen i år leverede vi årets Ildsjælepris til Odense kommune.
Oktober
Taastrup Kunstforening præsenterede Galschiøt og Galschiøt. Den anden Galschiøt er Jens' søster, maleren Hanne Galschiøt. Hun er en fremragende maler og maler ofte afrikanske dyr tilsat et strøg af magi. Jens bidrog bl.a. med 550+1 og en masse af andre skulpturer.
Skulpturen 'Mand på Bænk' blev endelig lanceret i Holstebro ved Skovvang, et bosted for socialt udsatte. Skulpturen havde været undervejs i mange måneder og blev ret flot. Den forestiller en hjemløs mand og er lavet efter inspiration fra en af hjemmets beboere ”Kaj E”, der har boet på Skovang i 30 år.
Hjemløse i Stavanger: De 9 hjemløseskulpturer blev transporteret til Norge og udstillet rundt omkring i Stavanger by for at skabe dialog omkring den sociale udstødning i Norge.
Galschiøt lavede årets Kartoffelpris. Den fornemme pris gik til den bedste ret, hvor kartofler indgår i, blev uddelt af prins Joakim.
November
Galleriet var propfyldt med tangodansere, da vi fyrede op under et originalt argentinsk orkester, der på deres turne i Europa lagde vejen forbi. En rigtig god aften, hvor vi måtte lægge et specielt gulv for at danserne kunne glide rigtigt i tangodansen.
Også den kurdiske sangerinde Tara Jaff besøgte Galleriet. Hun er en af stjernerne på den kurdiske sanghimmel, og hun spillerede stedet op med sin keltiske harpe.
Alle gode ting har en ende. 'Abrahams Børn'/Fundamentalism-udstillingen blev taget ned efter 3 mdr. i Varde Kommune. Udstillingen gik helt fantastisk, og vi har fået rapporter fra Erhvervs- og Turistrådet om ekstraordinært mange busfulde af besøgende, der ofte kom for at se udstillingen og som samtidig øgede erhvervslivets omsætning.
Marokko fik i november besøg af isbjørnehæren. Anledningen var COP22 i Marrakesh, og inden i isbjørnene befandt sig elever fra Faxehus Efterskole.
Som led i en stor konference for kristne og muslimske ledere i Danmark udstillede Galschiøt en skriftsøjle-skulptur med mørke og lyse citater. Galschiøt var en af hovedoplægsholderne og de forsamlede biskopper, præster og imamer diskuterede med afsæt i hans kunstværk 'Abrahams Børn' dagens tema: 'Helligskrifter og demokrati'.
Galschiøt gæstede også Øst for Paradis i Århus, for at samle ind til biografens og kulturstedets overlevelse. Her præsenterede han filmen Sound of Sand.
Han deltog desuden i kulturambassadørernes fredag på TV2.
Også i denne måned færdiggjorde værkstedet en række priser:
Pegasusprisen – TV2’s publikumspris for bedste kortfilm i forbindelse med kortfilm-festivalen.
Tietgenprisen – der er en erhvervspris.
Og Best of Odense fik lavet 18 fornemme priser, der blev delt ud til bedste forretninger, restaurant, kulturoplevelse osv. i Odense.
December
I julemåneden kom der igen i 2016 mange besøgende til Galleriet. Nogle kom for at købe gaver, andre for at få et gratis skulptur-julekort, for at få pebernødder og kaffe eller bare for at se Galleriet. Uanset hvad havde en vi en rigtig god måned og var glade for besøgene.
Vi fik modelleret de to første 'havnearbejdere' færdigt og lagt dem i syre julen over, og vi sluttede vanen tro af med en godbid til de ansatte og frivillige.
Vi lavede desuden årets Handikappris, der uddeles på FNs handikapdag til en, der har udmærket sig ved at have gjort noget godt for de handikappede.
Og Jens deltog i radiodebatten Rushys Roulette på Radio 24/7. Temaet var Fundamentalisme, og med afsæt i skulpturen diskuterede han sammen med muslimske Safia Aoude, kristne Karsten Thomsen og jødiske Jair Melchior, hvorfor de fundamentalistiske dele af religionen dominerer så meget. Anders Tjernholm fra Ateistisk Selskab ringede, og blandede sig desuden i debatten så det blev lidt af en diskussion. Hør udsendelsen.
Gennem årene har Galschiøt deltaget i utallige Søndagshold-udsendelser på P4, men nu lukker programmet, og det synes han er lidt trist, for det var nogle gode oplevelser.