MDT

View in browser
Pressmeddelande 5 september
 
 

Marcus Baldemar
"GALDR"

 

18-19 September

 

 

Ett nytt solo av och med Marcus Baldemar, tillsammans med Ann-Sofie Lundin/Min Stora Sorg och Daniel Åkeström Steen. En queerläsning av den nordiska mytologins macho-stereotyp.

 

“I am the eternal seeker of wisdom
Because I’d rather be wise than male

 

I remain tender and soft
Because I’d rather be soft than male”

 

I det förkristna Norden trodde vikingarna på många gudar och magi. Denna magi kallades sejd. I sejden ingick galdern; en magisk sång eller ett mässande. En del tror att dessa sånger sjöngs i falsett då ordet “gala” är besläktat med galdr. Andra tror att galdern mässades i låga, nästan ohörbara toner.
Vissa tror att dessa galdrar användes till exempel i strid för att försvaga fiendens svärd och sänka deras sköldar, men också för att hjälpa vid barnafödande.

 

Det finns många teorier om vikingen och hens liv, men det är väldigt lite vi kan veta med säkerhet. Kristendomens intåg, som så många andra gånger, innebar ett noggrant, blodigt och effektivt raderande av historia och kultur. Det forskare och experter verkar vara enade i är att sejdaren i första hand var en kvinna. De icke-kvinnor som utövade magi dömdes ut som ergi. Ergi kan översättas till “omanlig” och “sexuellt skamlig”.

 

Samtidigt var Oden; allfadern, krigets, de dödas men också poesins gud, den störste sejdaren. Hen mästrade 18 kraftfulla galdrar och hen kunde byta skepnad. Oden är den som erfar och erfarenheten själv. Hen är subjektet och objektet, den som ger och den som tar emot. Hen har många namn: Svidur, den som bränner. Svidrir, den som bränns. Göt, den som ejakulerar. Jalk, den kastrerade. Ofnir, initiativtagaren. Sváfnir, den som avslutar. Tveggi, den som är två. Triggi, den som är tre. Fjolnir, den som är många.

 

Speltider för "GALDR":

18 september 20.00

19 september 20.00

 

Läs mer om GALDR här 

 

Pressbilder: https://we.tl/t-ZFwaPXWLM2

 

För mer information, pressbilder och bokning av pressbiljetter kontakta:

Hanna Erlman

hanna@mdtsthlm.se

08-6111456

 

MDT är en internationell samproduktionsplattform och en ledande scen för samtida koreografi och performance. MDT har sedan 1986 presenterat och samarbetat med internationella och svenska konstnärer.

 
FacebookTwitter