Quote
Week 12
Jaar 2015
 
 
Als je wilt leiden, moet je ook kunnen volgen.
 

 

Tenzij je CEO bent of ‘alleenheerser’ over een zelf opgebouwd imperium ben je als leidinggevende zelf ook lid van de directe groep medewerkers van jouw baas.
 
Misschien is hij niet zo beslagen als jij om van zijn groep een team te maken. Misschien heb je soms moeite om zijn leiding te aanvaarden. In hoofdstuk 13 van ons boek ‘Leidinggeven zonder omwegen – Doen wat werkt’ hebben we je al op weg geholpen om de relatie met je baas te verbeteren en om de situatie van ‘volger’ niet enkel te ondergaan.
 
En als je het boek helemaal hebt gelezen dan ben je meer dan waarschijnlijk tot het inzicht gekomen dat leiding geven een hele kunst is.
 
Maar zelf leiding ontvangen is dat ook.
 
Net zoals leidinggeven, is leiding ontvangen volgens Sandra Geelink, coach en trainer bij ‘Samen naar resultaat’, aan te leren. In haar blog ‘Leiding ontvangen – wat een klus!’ geeft ze een lijstje met vaardigheden die hun nut bewezen hebben om ook deze kunst onder de knie te krijgen.
 
Wanneer je daarbij ook nog rekening houdt met Jon Gordon’s ‘9 Ways to Be a Great Team Member’ dan oefen je als teamlid een positieve invloed uit die jou, het team van je baas en je baas zelf, enkel en alleen maar ten goede komt.
 
We zetten deze acties hier even op een rij:
  1. Besluit om zelf het goede voorbeeld te geven in plaats van zich zorgen te maken over het gebrek aan prestaties, productiviteit en betrokkenheid van je collega’s.
  2. Gebruik je sterke punten om het team te helpen.
  3. Wees positief ingesteld en kanker niet.
  4. Geef meer positieve feedback aan collega teamleden dan negatieve.
  5. Plaats het teambelang op de eerste plaats.
  6. Leer je collega’s echt kennen en smeed er sterke banden mee.
  7. Werk aan vertrouwenwekkende relaties met je collega’s door zelf ook betrouwbaar te zijn.
  8. Neem verantwoordelijkheid op, leg verantwoording af en vraag ook van je collega’s om verantwoording af te leggen.
  9. Wees nederig.
Goed leiding kunnen ontvangen - wat jij ook van jouw medewerkers verwacht -  is een niet te onderschatten kunst. Door zelf een goed teamlid van jouw baas te zijn, geef je bovendien het goede voorbeeld aan jouw medewerkers. Je oefent op die manier dus meer invloed uit dan je zelf maar zou denken.
 
P.S.: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
  
 
Reageren op deze quote? Klik hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.