Nyhetsbrev #7 2017
 
För två år sedan sprangs en sten från Arktis till klimatmötet COP21 i Paris. Idag når stenen Bonn när Milañ Loeak från Marshallöarna lämnar över den till en ny bärare från Māorifolket, Aotearoa (Nya Zealand).

Run for your life har nått Bonn och COP23. En rörelse och aktion som ursprungligen initierades av svenska Riksteatern och som har engagerat tusentals människor. En rörelse som vill hjälpa till att rädda världen åt framtiden, åt våra barn. Genom en berättelse steg för steg, från hand till hand.

I en annan del av tillvaron sker just nu en annan rörelse, som också den samlar tusenden, representanter för miljoner. Med sina vittnesmål om sexism, sexuella trakasserier och övergrepp inom scenkonst- och filmbranschen belyser kampanjerna #MeToo, #tystnadtagning, #tystdansa och #sjungut, med brutal tydlighet en sedan sekler nedärvd obalans i makt och utrymme mellan könen.

Lika tydligt har alla de kvinnor som nu går ut och berättar, visat vilken kraft vi får när vi går ihop i en gemensam rörelse. Att politisk kamp och arbete spelar roll. Och att makt över berättelsen spelar roll.

För jag tänker att vi måste se det som nu sker som ett kvitto på en redan pågående förändring. Ett kvitto på allt det gedigna jämställdhetsarbete som gjorts och görs i samhället, genom politisk vilja. Men också, och jag tror det är betydelsefullt, ett kvitto på allt det arbete som gjorts och görs i vår egna gestaltande bransch.
 
Inte minst genom att - steg för steg - flytta fokus från (den vite) Mannen till Människan. Genom att ifrågasätta och förändra vad som berättas, vilkas erfarenheter, hur det berättas, ur vems perspektiv. På filmduken och på scenkonstens olika scener.

Det är svårt att uppskatta vikten och magnituden av denna förskjutning i utrymme och representation: Hur mäter och väger man självkänslan hos världens alla flickor?

Men helt säkert hade den revolution som just nu äger rum, (nu är även juristerna och restaurang på, det har bara börjat!), inte varit möjligt utan denna påbörjade ommöblering, denna pågående omfördelning av ord och utrymme. Denna breda rörelse som vill fördela makten över berättelserna, för att kunna skriva nya.

Ibland ställer vi oss frågan: Vad kommer våra barn säga till oss när de är vuxna och kan konfrontera oss med vad vi gjorde eller inte gjorde när de själva var små och utan makt.
 
Jag är övertygad om att de kommer kunna säga: "Tack för att ni vågade berätta, för att flytta skammen till dit den hör hemma." Och jag hoppas att de får anledning att säga: "Tack för att ni sprang med en sten."

- - - - - - -

I den stundande helgen händer mycket scenkonst-intressant i Göteborg. Figurfestival med bl a Dockteater Tittut på programmet, liksom gäster från Kanada och Holland. En första Gbg Mime Fest lockar också. Ta gärna en titt på tipsen till höger. Där återfinns till exempel också två 40-åringar. Grattis både Teater Uno och Dockteater Tittut!

Och sist men inte minst: Läs nedan om, och känn dig välkommen till, vår glöggafterwork!

Lite blåsiga
och hoppfulla novemberhälsningar,

Kristina Ros
Projektledare
 
Afterwork i luciatid
Mingel, glögg & kvalitativ underhållning
Måndag 11 december, Masthuggsteatern
 
December månad med sina korta dagar och tidiga mörker är en bra tid för att mötas. Välkomna att fira in lucia och jul tillsammans med Barnteaterakademin. Kom och prata teater, prata barn, prata jul, prata idéer och tankar med oss. Bara kom och säg hej!

Vi fyller Masthuggsteaterns foajé med tända ljus, vi värmer glögg och dukar fram tilltugg. Och sedan kommer ni!

Dessutom! Kvällen förgylls av de populära musik-artisterna Lennart & Anna-Karin som med sedvanlig attack och övertygelse sjunger in julens glada bud. Extatiskt lyckorus, klang och jubelkörer utlovas.
 
Var: Masthuggsteatern, Masthuggsterrassen 3
När: 11 december 17 - ca 19
Hur: Barnteaterakademin bjuder på glögg, tilltugg & underhållning
Föranmälan: Krävs ej, glöggen räcker så länge den räcker!


 
 
Vatten x 3
2017 års grovmanus
 
Presenterades vid en offentlig reading 9 oktober på Hagateatern. Intresserad teater kan nu sluta avtal med dramatikerna om beställning av färdig pjäs. Honoraret är då subventionerat med en tredjedel av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras senast 9 oktober 2018.

Landet på andra sidan vattnet
av Paula Helander
För barn från 5 till 7 år. 2 skådespelare.
 
Lite vatten med gurka
av Johan Franzon
För barn från 6 till 9 år. 1 skådespelare
 
Nåt i djupet
av Emma Palmkvist
För barn på låg- och mellanstadiet. 3 skådespelare.

Läs gärna mer om pjäserna och dramatikerna på vår hemsida

Kontakt sker genom Barnteaterakademin: info@barnteaterakademin.se, 073-4347275 eller direkt med dramatikerna. Se hemsidan (länken ovan) för dramatikernas kontaktuppgifter. Den som vill läsa pjäserna kan maila till Barnteaterakademin.


 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Finns att hämta på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. (Och Makt och maktlöshet finns endast kvar i mycket få exemplar.) Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive ställe!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

 
Tips och notiser 
 
 
Figur - festival för dockteater & animation
För tredje året och med föreställningar, seminarier och en 40-åring på prgorammet.
15-20 nov, Frölunda Kulturhus
 
 
Teater Uno 40 år
En av stadens frigruppsveteraner firar jämnt. Teater Uno arbetar huvudskaligen mot skola och den unga publiken, men firar sina första fyrtio är med tre monologer för vuxna.
18 nov, Teater Uno
 
 
Gbg Mime Fest
En kärleksförklaring till den rörelsebaserade scenkonsten, ett frö till en framtida mim-plattform i Göteborg – och framförallt en fullspäckad helg med handplockade föreställningar för alla, från de minsta till de äldsta.
18-19 nov, Masthuggsteatern
 
 
Säg till!
Vad är demokrati? Hur skapas pengar? Hur vet man att något är sant? Varför ökar ojämlikheten i världen? Hur mildrar man hatet? Var finns framtidstron?
I ett högt tempo kastas vi mellan satir, show och djupaste allvar. Sång, text, kammarmusik, körer, kabarénummer, poplåtar och sceniska aktioner. Det är galakväll. Vi skall fira världen.
Från högstadiet.
Urpremiär 20 nov, NewOpera Co på Cinnober Teater
 
 
Friktionskraft
Kompetenslyft och kunskapsinjektion för ökad mångfald i den fria teaterkonsten. Genomförs av Teatercentrum under 2017-18.

Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: