Nieuwsbrief september 2022
Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker vereenvoudigd
 
 
Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden iedere 5 jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het doel van dit bevolkingsonderzoek is om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium op het spoor te komen. In een vroeg stadium kan de ziekte immers nog worden genezen.
 
Het onderzoek kon tot voor kort alleen worden gedaan met behulp van een uitstrijkje bij de huisarts. De huisarts of doktersassistente brengt bij de vrouw een zogenaamd speculum (ook wel eendenbek) vaginaal in en schraapt met een kwastje cellen van de baarmoedermond af. In het laboratorium worden die cellen onder de microscoop onderzocht. Het voordeel van dit onderzoek is dat op deze manier de ziekte baarmoederhalskanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt. Het nadeel is dat het onderzoek voor veel vrouwen oncomfortabel is. In de praktijk blijkt ook dat om die reden veel vrouwen aan de oproep voor het bevolkingsonderzoek geen gehoor geven. En dat is jammer want onder die vrouwen bevinden zich vrouwen die later baarmoederhalskanker kunnen krijgen. En vaak in een laat stadium waarin behandeling niet meer mogelijk is.
 
Inmiddels zijn onderzoekers meer te weten gekomen over de ontstaanswijze van baarmoederhalskanker. We weten nu dat vrijwel alle baarmoederhalskanker ontstaat wanneer er ook een virus in de vagina aanwezig is. Dit is het HPV-virus. HPV staat voor Humaan Papilloma Virus. Je weet als vrouw niet of je dit HPV-virus bij je draagt omdat het virus normaal gesproken geen klachten geeft. Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen wordt het virus aangetroffen. Bij 9 op de 10 vrouwen is het virus afwezig.
 
Om deze reden is er nu een oplossing gevonden die voor vrouwen veel comfortabeler is: de zelfafnametest. Dit is een hele simpele test die iedere vrouw zelf thuis kan doen. Het is een kwastje die een klein stukje door de vrouw in de vagina moet worden ingebracht en moet worden rondgedraaid en vervolgens moet worden opgestuurd naar het laboratorium. Het laboratorium test vervolgens of in het kwastje het HPV-virus aanwezig is. Er worden bij deze test geen cellen onderzocht maar alleen gekeken of het virus aan- of afwezig is. Is de uitslag negatief d.w.z. er is geen HPV-virus aanwezig (dit is bij 90% van de vrouwen het geval!) dan hoeft er geen uitstrijkje gemaakt te worden bij de huisarts. Wel moet de test dan na 5 a 10 jaar weer herhaald worden. Pas als het HPV-virus aanwezig is in de zelftest is het advies om een uitstrijkje bij de huisarts te laten maken.
 
De zelfafnametest is dus veel eenvoudiger en vriendelijker voor vrouwen. En wij hopen dat hierdoor meer vrouwen zullen besluiten mee te doen met het bevolkingsonderzoek zodat er minder vrouwen zullen overlijden aan baarmoederhalskanker. 
 
 
 
Wist u dat?
  • Jildou Bijlholt vanaf 12 september a.s. gediplomeerd huisarts is en op de donderdag onze vaste waarnemer is?
  • Assistente Lysbeth helaas nog door ziekte afwezig is en assistente Bregt in de tussenliggende tijd voor haar invalt?
  • U door met u Digi-D in te loggen op mijngezondheid.net de beschikking heeft over uw digitale dossier en u eenvoudig vragen aan de huisarts kunt stellen, medicijnen kunt bestellen, uitslagen kunt bekijken en afspraken kunt maken?
 
 
Woensdag 14 september is de praktijk gesloten
 
 
Waarneming van 08.00 tot 12.00 uur:

(Familienamen beginnend met de letter:)
 
A t/m P: Huisartsenpraktijk Echtenerbrug
De Veenscheiding 20, 8539 SH  Echtenerbrug
Telefoon: 0514- 541300
 
Q t/m Z: Huisartsenpraktijk van Graafeiland
Vissersburen 17B, 8531 EB Lemmer
Telefoon: 0514- 561370
 
 
Van 12.00 tot 17.00 uur: dr. van Graafeiland 0514-561370
 

Na 17.00 uur: Dokterswacht Friesland 0900-1127112
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Huisartsenpraktijk Arentsen & Groeneveld, Vissersburen 17c, 8531EB Lemmer, www.arentsengroeneveld.nl