Nieuwsbrief nr. 75

Mei 2016
 
Beste ,
 
Deze week wordt de eerste warme week van het voorjaar. Daar is de natuur aan toe, en veel mensen ook. Voor mensen met een berkenallergie is het niet zo gunstig als het warm en droog wordt.
Mij inspireerde het tot het maken van een vrolijke nieuwsbrief waarin je weer een recept aantreft en de agenda. 
Er staat een hoop te gebeuren want, naast het inrichten van de moestuin (vette klei veranderen in 'zuurkool met vette jus') zal Op een Blaadje op Hemelvaarstdag en Moederdag Tuintainment verzorgen. Verderop in de nieuwsbrief meer hierover.
 
 
Zoals je misschien op de collage ziet zijn wij in de tuin nog volop aan het werk. Zo wordt een gedeelte ingericht als 'wijgaard'. De eerste kastanjehouten palen staan al te wennen aan het idee. Wij ook, want deze joekels van palen zien er wat overdreven uit voor die paar plantjes die we hebben. Maar dat heeft tijd nodig, over een paar jaar zitten wij aan onze eigen Gewürtztraminer op het terras ;-)
 
Tuintainment
'van tuin naar tafel'
 
Tuintainment is een manier van entertainen die over tuinieren gaat. Een soort Hendrik Jan de tuinman in een nieuw jasje. Een damesjasje, want ondergetekende zal dit tuintainment gaan verzorgen. In samenwerking met tuincentrum Daniëls. 
Dit tuincentrum heeft zo'n enorme sortering aan binnen- en buitenplanten, eenjarigen, heesters en kruiden dat wij hier een kans zagen. Een kans om de consument te prikkelen en uit te nodigen om eens buiten de gebaande tuincentrumpaden te kijken.
 
 
Een ieder kan bij een daartoe ingerichte stand kennismaken met algemene planten en alledaagse kruiden en deze op een nieuwe manier leren kennen. Er wordt achtergrondinformatie gegeven en gewezen op in de plant aanwezige werkzame stoffen voor de gezondheid, voor gebruik in de keuken, badkamer en het medicijnkastje. 
Wat te denken van een cracker met begonia, of een soepje met vlijtig liesje? Of een pleister van een tot nu toe verdacht onkruid?
'Van Tuin naar Tafel', op Hemelvaartsdag - donderdag 5 mei tussen 11.00 en 17.00 uur en Moederdag - zondag 8 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

 
De wei in 
 
De paardenbloemen staan nu volop in bloei. Het is tijd voor paardenbloem- limonade. Eenvoudig te maken en zo leuk om te doen. Voor gezonde werkzame stofjes uit de paardenbloem is de limonade niet het aangewezen product, immers daar wordt ook suiker bij gebruikt voor het zoeten en het conserveren.
 
Paardenbloem groeit net op het moment dat wij aan het einde van de winter toe zijn aan wat extra energie en reinigen van de lever, want in de winter eten we vetter dan in de zomer. Deze lenteplant heeft een hoop stoffen die wij daarvoor goed kunnen gebruiken. Zo bevat het veel mineralen als calcium, koper, magnesium, ijzer en zwavel en veel vitaminen. Daarnaast nog wat antioxidanten en bitterstoffen. Die bitterstoffen zetten onze gal aan het werk, en helpt zo de spijsvertering met een boost vooruit. 
Daartoe pluk je jong blad dat je kunt drogen en dan gebruiken als thee. Of je eet ze als spinazie. Maar voor nu gaan we over tot het maken van limonade.
 
op stap met de imker
 
Paardenbloemlimonade
Pluk rond het middaguur op een zonnige dag geopende paardenbloemen (6 volle handen). De bloemen vol zitten met nectar.
Doe de bloemen (zonder steel) in een pan samen met twee (biologische) citroenen (in stukken) en laat deze zachtjes koken in 1 tot 1,5 liter water. Filter dit en druk daarbij de bloemen heel goed uit.
Een takje bloeiende rozemarijn of tijm in de potjes zorgt voor wat extra aroma bij de pittige honingachtige smaak. Kook 1 liter van het vocht samen met een 15 eetlepels honing of 400 gram suiker. Giet de siroop kokend heet in flessen. Daarna kun je het op elk gewenst moment aanlengen met water of koolzuurhoudend water. De holle stelen van de paardenbloemen laten zich lenen als rietje.
 
Streekproduct, (h)eerlijke honing - Boerderijwinkel Schurenhof - Vlodrop
 
Agenda
 
 
Van Tuin naar Tafel - Tuintainment bij Daniëls
Op donderdag 5 mei en zondag 8 mei tuintainment 'Van Tuin naar Tafel'. Van 11.00 tot 17.00 uur. Kennismaking met de onbekendheden en verrassingen van algemene planten en alledaagse kruiden. Achtergrondinformatie van gezondheidsbevorderende stoffen, gebruik in de keuken, badkamer en medicijnkastje.
Herkenbosserweg 4, 6063 NL Vlodrop
 
Aanleg & onderhoud moestuin
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. 
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Vanuit Vlodrop worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer eindigen bij een grote vuurplaats bij ons thuis.
We gaan voor bereiding op open vuur. Hiervoor staan ter beschikking een Fornetto en een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. 
We maken gerechten van wat we geplukt hebben. Daarna buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken. Vanaf 4 personen. Data en prijs op aanvraag, klik hier.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.