Woensdag 22 april 2020

 

Beste Oppepper-lezers,
 
Op naar de woensdag. We weten dat de scholen weer open gaan. Wat heerlijk voor al die kinderen. Wij moeten nog een poosje geduld hebben. De oppeppers helpen u daarbij.
 
Maak er wat van,
Henja, Ineke, HelmiStuurt u deze oppepper door? Dat vinden we prima. Familie en kennissen kunnen zich ook zélf aanmelden. Inschrijven kan hier, uitschrijven ook.
Wilt u lid worden van Senver?
Vinden we leuk, kijk dan hier.
 
Senver-leden: hebt u uw contributie betaald?
Even een serieus onderwerp, de financiële commissie van Senver constateert dat een flink aantal leden de contributie nog niet betaald heeft.
450 van de ruim 2100 Senver-leden hebben hun contributie van 20,00 euro
(of 15 euro als hun partner ook lid is) nog niet betaald.
Wilt u altublieft even nakijken in uw bankafschriften of u bij die 450 mensen hoort? En als dat het geval is, wilt u de factuur even opzoeken en betalen?
Het is veel werk en het kost nogal veel geld om al die 450 mensen (21% van de leden!) een herinnering thuis te sturen.
Hebt u vragen hierover? Stuur ze naar info@senver.nl

 
Bijzondere quiz-vraag
 
 
 
Zomaar een paar hobby's
  Dit is een mooie kans om te oefenen in het herkennen van vogelgeluiden. Anja Pons stuurde de link in.
Ga er eens voor zitten, en oefen in de tuin of op balkon.
Vogelgeluiden oefenen voor beginners.
  
Zelf planten en bloemen zaaien, normaal kost je dat misschien teveel moeite. Nu is het leuk om te doen. Zakjes zaad kun je overal bestellen. Op de foto een tafel in de achtertuin van Ineke van de Rotte, met zaaisel van bloemen en groenten zoals tomaten, courgettes, pompoenen (de laatste niet aanbevolen voor kleine tuintjes en balkons).
  
Samen muziek maken met 2 meter tussen de orkestleden. Het kan.
Foto van Claire Verlinden.
 
Cabaret
 
Het is hoog tijd voor een paar cabaret-fragmenten. De keuze is een puur persoonlijke van de redactie. Als u eens wat anders wilt, stuur dan een suggestie. Anders gaan we hier lekker mee door.

 
De feuilleton, aflevering 34
Vandaag is Irene Gret degene die het feuilleton geschreven heeft.
Wat doet ze met de seks die Helmi gister introduceerde in aflevering 33:
 
Janneke slaakt een diepe zucht. Haar ogen dwalen naar buiten, waar de grote prunusboom in volle bloei staat. ‘Nou?’ vraagt Jet vriendelijk…
 
 
Wie is toch LT - de afkorting onder de haiku
LT staat voor Louis Tiessen (1921-2017). Hij was 14 jaar toen hij zijn eerste gedichten publiceerde in de Amersfoortse Courant. Hij werd door zijn 'collega's' gezien als een groot toekomstig dichter.  In 1948 kwam zijn eerste bundel gedichten uit onder de titel Afstand.

Door de oorlog en de kinderen die kwamen (zes in totaal) raakte zijn dichterschap wat op de achtergrond. In de 70er jaren maakte hij kennis met de haiku. Hij werd er meteen door gegrepen. In 1980 kwam zijn eerste bundel uit, in eigen beheer uitgegeven. Daarna volgden er nog drie, nu uitgegeven door Dabar Luyten.

Louis Tiessen is mijn vader. Voor ons zijn de haiku heel bijzonder. Buiten het feit dat zij vaak heel krachtig en mooi zijn kennen wij veelal de plek waar, de persoon waarover en de situatie waarin zij geschreven zijn.

'Iedereen mag de haiku gebruiken', zei hij altijd. 'Als er maar een bronvermelding bij staat'. Daarom genieten wij nu ook weer van deze juweeltjes.

Merian van den Bovenkamp-Tiessen
 
Wijsheid en haiku
De wijsheid voor de woensdag: Werkelijke communicatie is communio, delen met elkaar, geven zonder te verwachten iets terug te krijgen.

Haiku
Een nestje woorden,
takjes klank,  een vlechtsel van
beeld en gedachte.

LT