Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 22 januari 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie
  2. Rosa María Payá keert terug naar Cuba
  3. Eén korte film over Cuba op Rotterdams filmfestival
  4. Cuba en VS pakken samen olievervuiling in Golf van Mexico aan
  5. ARTE-TV: Cuba, de mens en het water
  6. Schoondochter Trump in Cubaanse creatie
  7. 'Che zou AfD gestemd hebben'
  8. Trump's dilemma: handel of politiek
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Geluk voor Cubaanse artsen
De voormalige Obama-administratie in de VS lanceerde de opheffing van de ‘natte voeten- droge voeten’ op 12 januari. Onmiddellijk werd de maatregel van kracht. Dat voorkwam dat op het laatste moment nog veel Cubanen richting Florida zouden vluchten. Het betekende ook dat mensen tussen de wal en het schip terechtkwamen, bijvoorbeeld in Mexico, Panama of Costa-Rica waar naar honderden Cubanen waren gevlucht. Het nieuwe beleid van Obama sloot de weg naar de VS onmiddellijk af en Mexico heeft nog deze week een vliegtuig met Cubanen naar Havana teruggestuurd.

Ook Cubaanse artsen uitgezonden op ‘internationale missies’ in landen als Venezuela en Brazilië raakten in de moeilijkheden omdat zij via het Amerikaanse programma Cuban Medical Professional Parole Program (CMPP) een verzoek tot toelating tot de VS deden en hun verzoek in behandeling werd genomen. Inmiddels hebben de VS laten weten dat reeds ingediende verzoeken alsnog in behandeling zullen worden genomen. Dit nieuws is een opluchting voor de honderden artsen die in derde landen hebben gewerkt, de Cubaanse schatkist vulden (verkoop van medische diensten levert Cuba jaarlijks 3 miljard dollar op en Havana incasseert gemiddeld 75% van het salaris dat de Cubaanse arts in het buitenland verdient) maar uiteindelijk toch besloten niet naar Cuba terug te keren.

De redactie
 
2. Rosa María Payá keert terug naar Cuba
De Cubaanse dissidente Rosa María Payá, dochter van de dissidentenvoorman Oswaldo Payá die in 2012 onder nooit opgeklaarde omstandigheden bij een verkeersongeluk het leven verloor, is woensdag naar Cuba teruggekeerd. Zij wil haar collega-dissidenten die met groeiende onderdrukking worden geconfronteerd, steun verlenen. 'Ik ga naar huis, wil bij mijn vrienden zijn,’ zei ze bij aankomst in Cuba.

Op het vliegveld van Havana werd ze korte tijd aangehouden en werd haar paspoort in beslag genomen. ‘Deze keer mag je binnenkomen’, liet een agent van Castro’s geheime dienst haar later weten.
 
Escalatie van geweld
Op Facebook zegt Rosa Maria dat de groeiende onderdrukking in de eerste dagen van 2017 haar deed denken aan het voorspel van de Zwarte Herfst toen 75 dissidenten werden opgepakt en tot lange gevangenisstraffen werden veroordeeld. Zij wijst o.a. op de escalatie van geweld tegen Cubaanse dissidenten, inclusief opposanten van haar eigen beweging Cuba Decide. ‘Veel vrienden zitten gevangen, zijn geslagen of bedreigd en moeten zelfs vrezen voor hun leven.’ Zij noemt o.a. de Damas de Blanco, de oppositiebeweging UNPACU en wijst op de gevangenneming van Eduardo Cardet, de econoom Karina Gálvez, de vakbondsman Iván Hernández Carrillo, Caridad Burunate uit Matanzas, de musicus Luis Alberto Mariño en kunstenaars als Tania Bruguera en Danilo Maldonado El Sexto.

Link
* Facebook van Rosa María Payá
 
3. Eén korte film over Cuba op Filmfestival Rotterdam
Op het internationale filmfestival Rotterdam 2017 dat van 25 januari tot 5 februari a.s. wordt gehouden, is één Cubaanse film te zien. De Cubaans-Amerikaanse productie Tempo of Tommorow Revisited is een korte film van 14 minuten en wordt in combinatie met andere korte films aangeboden.

In 1958, kort voor de communistische opstand werd een toeristische film gemaakt om reclame te maken voor Cuba. In 2014 keerden de makers, Josh Gibson en Annie Gibons, naar dezelfde lokaties terug.

Meer informatie
* Vertoning: op donderdag 26 januari, 20.00 uur (KINO3) en zondag 29 januari, 9.15 uur (KINO3)
* De informatie over deze film op de site van IFFR.
* Trailer, 1 minuut 23 seconden
* Website International Film Festival Rotterdam
 
4. Cuba en VS pakken samen olievervuiling in Golf van Mexico aan
Cuba en de VS gaan samen de olievervuiling in de Golf van Mexico aanpakken. Het akkoord betekent een nieuwe stap in de normalisering van de relaties tussen beide landen.

Tijdens de laatste dagen van het presidentschap van Barack Obama hebben de VS en Cuba een akkoord gesloten over de Golf van Mexico en de Straat van Florida, de zeestraat tussen beide landen. Dat moet lozingen van olie en andere toxische stoffen voorkomen, beperken en opruimen. Het akkoord is ondertekend door de Cubaanse viceminister voor Transport, Eduardo Rodríguez, en de Amerikaanse ambassadeur in Cuba, Jeffrey De Laurentis.
Het akkoord is een nieuwe stap in de normalisering van de relaties tussen beide landen, die twee jaar geleden onder impuls van Barack Obama is ingezet.
 
Onderlinge relaties herstellen
‘Het creëren van een wederzijds kader met de diplomatieke, juridische en technische elementen om zich voor te bereiden en te reageren op olielozingen in zee is vooral belangrijk voor buren die zich op 90 zeemijl (166 kilometer) van elkaar bevinden’, zei De Laurentis bij de ondertekening. Rodríguez benadrukte dat het Amerikaanse embargo tegen Cuba operaties tegen olielozingen in de Golf van Mexico bemoeilijken.
‘Cuba’s capaciteit om de eigen kust te beschermen wordt beperkt doordat het geen toegang heeft tot goederen of apparatuur uit de Verenigde Staten’, zegt Lee Hunt, een Amerikaanse consultant die in oliewinning is gespecialiseerd. Om een ramp zoals die met het boorplatform Deepwater Horizon in 2010 te vermijden heeft Cuba betere middelen nodig om olie op te ruimen. Volgens Hunt boort Cuba naar olie op 50 tot 60 zeemijl (90 tot 110 kilometer) voor de kust van Florida met installaties die niet van de beste kwaliteit zijn.
 
Lees het volledige artikel
Het artikel van IPS in MO
 
5. ARTE TV: Cuba, de mens en het water
De serie documentaires Mare TV over de mens en de zee (ARTE) is volgende week woensdagmiddag gewijd aan mensen in Cuba die op en van het water leven. Het Duitse camerateam ontmoette vriendelijke en behulpzame mensen die de tekorten op het eiland op een creatieve wijze het hoofd weten te bieden. 
 
Neem bijvoorbeeld Ismael Lima, een visser in het kustplaatsje Boca de Camarioca in de provincie Matanzas, die van de banden van een vrachtwagen een boot maakte omdat hij geen geld had voor een stabiel houten vaartuig. De boot met rubberen banden is goedkoop en makkelijk wendbaar, maar Ismael doet er goed aan vissen met doornige stekels te mijden.
 
Fietsenmakers
En de fietsenmakers Ito und Iván die wachten op de maand april. Dan vindt in de omgeving van de Varkensbaai de jaarlijkse invasie van tienduizenden krabben plaats die hier vier weken achtereen hun eieren in de open zee leggen. Ze moeten dan wel de kustweg oversteken. En die massale krabbenmigratie veroorzaakt talrijke klapbanden. Werk aan de winkel voor Ito und Iván.
 
* Uitzenddatum, woensdag, 25 januari 2017, 16.20 uur - 17 uur.
 
 
6. Schoondochter Trump in Cubaanse creatie
Lara Trump (links) verscheen vrijdag op het inauguratiebal in Washington, gekleed in een jurk ontworpen door de Cubaanse modekoning Oscar López (rechts).

Lopez zegt 'trots te zijn en het een groot voorrecht te vinden dat Lara me heeft gevraagd een jurk te ontwerpen voor deze historische gebeurtenis'.
 
Miami
Lara is de vrouw van Eric Trump, de tweede zoon van de 45ste president van de VS, Donald Trump. López kreeg bekendheid toen hij een modewedstrijd won op een televisiestation in Miami.
Hij voegde er aan toe: 'Ik ben heel tevreden, vooral ook als Latino ben ik er trots op de Latijns-Amerikaanse gemeenschap bij zo'n belangrijke gebeurtenis te mogen vertegenwoordigen'.
 
7. 'Che zou AfD gestemd hebben'
De uiterst rechtse politieke partij Alternative Für Deutschland verspreidt een poster met de tekst:  'Che zou AfD hebben gestemd'.

Op de poster is  de traditionele rode ster op de baret van Che vervangen door het logo van de AfD.
 
Extreem-rechts
Deze partij is een van de extreem-rechtse politieke partijen in Europa die ageren tegen het immigratiebeleid van hun regeringen. Al eerder werden opvallende coalities waargenomen tussen uiterst links en rechts. Kringen rondom Putin gaven financiele steun aan de Franse politieke partij Front National van Marie Le Pen. Ook de slogan die Fidel Castro veel gebruikte Patria o Muerte wordt door de AfD gebruikt en luidt dan: Vaterland oder Tod.
 
8. Trump's dilemma: handel of politiek?

Cartoon van Daniel Jardim
 
9. Culturele Agenda
* Lezing mét Cubaanse maaltijd

Op zondag 29 januari 2017 (van 16.30 tot ongeveer 21.30 uur) geeft schrijver-avonturier René Kerkhoven uit Zwijndrecht een lezing over Cuba. De lezing wordt gegeven in combinatie met een maaltijd door een Cubaanse kok in Cubaanse sfeer.

De afgelopen jaren was René Kerkhoven regelmatig op het surrealistische eiland, dat momenteel snel verandert. Zijn belevenissen legde hij vast in een boek met alledaagse indrukken van het leven op Cuba, korte verhalen en interviews met bijzondere mensen: De Hanenfluisteraar. Cuba staat daarbij centraal: een inspirerend land, worstelend met de ogenschijnlijk eindeloze gevolgen van achterhaalde internationale tegenstellingen. Een land ook dat het avontuur in de mens losmaakt. Als een vrolijke vrijbuiter beweegt de schrijver zich door Havana en over het Cubaanse platteland. Vol overgave stort hij zich in het slecht onderhouden filmdecor uit de jaren 50. Laat u meevoeren door een land dat in zijn huidige vorm nog maar beperkt houdbaar is.
 
Meer informatie
* Kosten in totaal: € 35,00 p.p. alles inbegrepen  (lezing, mojito, drankjes tijdens maaltijd, drie gangen, koffie met Cubaanse koffielikeur achteraf).
* Locatie: Paladar Cubalinda.
* Aanmelden via m.kerkhoven4@chello.nl of ter plaatse (wel vóóraf!)
* Zie ook de website: www.deiningindordrecht.nl 
 
10. Het laatste nieuws
* Criminele Cubanen in VS kunnen worden teruggestuurd
Sommigen van hen groeiden uit tot de meest gevreesde mannen in Zuid-Florida, werden onderwerp van bioscoopfilms en lang voordat Donald J. Trump de term bad hombres / slechte mensen gebruikte, bezorgden zij immigranten al een slechte naam. Veertig jaar lang waren zij pionnen in de Koude Oorlog tussen de VS en Fidel Castro: de criminelen die zich aansloten bij de massale exodus die in 1980 in de haven van Mariel plaatsvond. Zij landden aan de kusten van Florida en maakten vervolgens Miami en andere Amerikaanse steden onveilig. De VS wilden hen niet en Cuba wilde ze niet terugnemen. Met de intrekking door president Obama van het ‘natte voeten, droge voeten’- beleid, ging Cuba vorige week akkoord met het terugnemen van 500 van deze criminele Marielvluchtelingen. Dat is de andere kant van de deal tussen Obama en Raúl Castro die onmiddellijk van kracht is, aldus een publicatie van de New York Times. Lees verder
 
* Meer dan 600.000 Cubanen bezochten sinds 2013 buitenland
Sinds de verandering van de migratiewetgeving in januari 2013 brachten 671.000 Cubanen een bezoek aan het buitenland; 78% van hen voor de eerste keer. Op 14 januari 2013 verdwenen zowel de Permiso de salida / Vergunning om te Reizen, als de Carta de Invitación / Uitnodigingsbrief. De eerste had de Cubaanse burger nodig om het land te mogen verlaten en de tweede moest door de uitnodigende persoon in het buitenland worden aangevraagd. Sinds 2013 mogen Cubanen 24 maanden in het buitenland verblijven, dat was voorheen 11 maanden. Cubaanse emigranten mogen nu 90 in plaats van 60 dagen in Cuba verblijven. Lees verder
 
* Wie profiteert van nieuw migratiebeleid van Obama?
Sinds een week worden Cubaanse emigranten zonder een Amerikaans visum, gelijk behandeld als andere ‘illegalen’ die de VS willen binnenkomen. Nu de ‘natte voeten-droge voeten’ regeling is ingetrokken, is Washington verplicht hen terug te sturen en moet Havana iedereen zonder uitzondering terugnemen. Fernando Ravsberg van de website Cartas desde Cuba vroeg zich af wie het meeste baat heeft bij dit besluit: Havana of Washington? Lees verder
 
* Opposant Karina Gálvez wacht proces
Bij binnenkomst van haar woning kuste Karina Gálvez haar moeder en nam een langdurige douche. Daarover had zij alle dagen van haar gevangenschap gedroomd. Bij haar woning werd ze dinsdag jl. met open armen door haar buren ontvangen, nadat ze op borgtocht van 20.000 Cubaanse peso’s was vrijgelaten. Tijdens verhoren was ze beschuldigd van belastingontduiking bij de aankoop van een huis. Gálvez is verbonden aan het tijdschrift Convivencia dat wordt geleid door Dagoberto González. Die ontving in 1999 de Prins Clausprijs voor zijn kritische publicaties. Gálvez werd telefonisch geïnterviewd door Yoani Sánchez, redacteur van de internetkrant 14ymedio. Lees verder
   
* Brief uit Cuba: Dear Donald Trump
De Cubaanse journalist Elaine Diaz Rodriguez schreef een brief aan Donald Trump die vrijdag werd beëdigd als 45ste president van de VS. ‘Wij willen bruggen bouwen, geen muren,’ schrijft Elaine. Zij constateert dat ’er altijd vriendschap heeft bestaan tussen het volk van Cuba en de VS.’ Elaine Diaz Rodriguez is hoofdredacteur van Periodismo de Barrio, een onafhankelijk digitaal nieuwsmagazine in Havana. Eind vorig jaar kwamen zij en haar collega’s in botsing met de Cubaanse staat omdat zij, onafhankelijk van de staatsmedia, verslag wilden doen van de gevolgen van de orkaan Matthew in Oost-Cuba. Lees haar brief die werd gepubliceerd door Al Jazeera. Lees verder
 
 * Volgens autoriteiten komt El Sexto spoedig vrij
De autoriteiten van de gevangenis waar de Cubaanse graffitikunstenaar Danilo Maldonado (El Sexto) gevangen wordt gehouden, zeggen dat hij op 28 januari wordt vrijgelaten. Zijn familie heeft twijfels over het bericht. De moeder van El Sexto, María Victoria, zei tegen het persbureau EFE dat een leraar verbonden aan de gevangenis dit hem had gezegd. Lees verder