Nieuwsbrief nr. 139
 
April 2022
 
Beste ,
 
Een hele poos dachten we dat het mooie weer niet op kon en leken we zo het voorjaar in te glijden maar de nachtvorst en sneeuw vertellen anders. De winterjas kan nog niet naar zolder, een kleinigheid.
 
Ondertussen is het in de hele wereld onrustig. In de Hoorn van Afrika heerst extreme droogte. Hoorn van Afrika klonk in mijn oren altijd als de Hoorn des overvloeds. Ik had er een romantisch beeld bij maar het tegendeel is daar werkelijkheid.
 
We kunnen niets doen, wordt gezegd. Maar is dat zo? Van de week zei de nieuwslezer dat 'we' elke dag 1,5 miljoen stuks plastic per dag weggooien met zijn allen, alleen in Nederland al. Als we daar wat aan doen, zouden al die kleine beetjes niet ook helpen aan een stabieler klimaat? Aan minder regen in Australië en meer op plekken waar het al jaren niet meer geregend heeft, of ben ik dan naïef en voltrekt zich iets groters waar wij geen invloed op hebben? Zoals de IJstijd ooit.
 
 
Ik volg de jaarcusus 'Natuurlijk leven' van Maria de Wit. Zij roept op om een stap te zetten in het zelf zorgen voor je voedsel zodat je minder afhankelijk bent van de supermarkt. Van minder voedsel (verpakking, vervoer) dat moet worden aangeleverd. Als je zelf zorgt voor je voedsel krijg je meer verbinding met wat je eet, met de aarde, met de natuur. Hoe lang duurt het eigenlijk voor er een kropje sla te oogsten is uit dat zaadje. Wat kom je tegen bij het zelf telen van groenten, kruiden, tomaten. Als je een klein stukje tuin hebt kun je al heel veel zelf.

Als je weer in verbinding komt met de natuur wordt je gevoel van respect groter en dat werkt door in zorgzaamheid voor jezelf en je medemens.
Dus ja, het is onrustig in de wereld maar dicht bij huis is het gewoon lente. Het is tijd om te kijken naar dat wat zo gewoon lijkt. De stabiliteit van het ritme van de natuur die ontluikt.
 
  Volgende maand ...
 
Volgende maand een veganistisch recept uit eigen tuin (of -hondenvrij- park of bos).
 
Kom je ook?
 
Begin mei kun je tegen een kleine vergoeding veganistisch komen eten ergens in Roermond. Wie, wat en waar dat kan ik nog niet verklappen maar houd het meinummer in de gaten want daarin wordt het vermeld.
Ken je de Omwentelaars ? Zeker de moeite waard om eens een kijkje op de site te nemen. Of misschien wil jij wel omwentelaar worden, of ben je het al zonder het zelf te weten. In elk geval is het veganistische diner een initiatief van de Omwentelaars. Dus ook op deze site binnenkort meer info.
https://deomwentelaars.nl/
 
Broccolitaart
 
Een makkelijke taart, die je zo op tafel zet. Kan niet mislukken. Deze taart is vegetarisch.
 
Ingrediënten op basis van 4 personen:
hartige taartmix of bladerdeeg
een stronk broccoli
uitje
flinke scheut kookroom
3 eetlepels geraspte kaas
2 eieren
rode paprika
bieslook
 
Bereiden:
kook de broccoli beetgaar
maak het uitje en de paprika schoon en bak het zacht
maak de hartige taartmix klaar of ontdooi het bladerdeeg
vet een springvorm in en bekleed die met het deeg
leg de uitgelekte broccoli hierop
strooi het ui-paprikamengsel erover
meng in een kom kaas en kookroom en eieren door elkaar en giet dat over de taart
bestrooi met bieslook en bak in een voorverwarmde oven (190 graden) in 20 minuten goudbruin.
 
Eet smakelijk
 
Agenda
 
Aanleg & onderhoud moestuin
Het is voorjaar, tijd om je tuin rond te gaan met een kladblok en een pen. Wat wil je met je tuin dit seizoen? Heb je wel ideeën maar weet je niet waar je moet beginnen? Bel dan voor een afspraak dan kijk ik eens met je mee. Mijn telefoonnummer vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Ga je mee op een kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
 
We plukken ons eten bij elkaar dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 55 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
 
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen. Start 9.00 op onderstaand adres. 
Duur ca. 1,5-2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 12 euro.
Voor aanmelding mail je het beste even.
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 

Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.