logohkwvl
 
 

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2016 - nr. 31

 

1

1

Succesrijke heemdag te Torhout


 

Door omstandigheden is in juni geen nieuwsbrief meer verstuurd, zodat we u nu pas een verslag kunnen bezorgen van de geslaagde heemdag op 16 april te Torhout. Geschied- en Heemkundige Kring het Houtland vergaste een honderdtal Westvlaamse heemkundigen en erfgoedvrijwiliggers op een boeiende en leerrijke dag onder het thema 'De grond van de zaak van de grond'. In de voormiddag werden de aanwezigen twee lezingen voorgeschoteld, ...

lees verder

 

 

 

 


Heemdag 2018: kandidaatstelling

 

 

Uitzonderlijk worden de kandidaturen voor de ontvangst van de heemdag 2018 al op 1 november afgesloten. Kringen die zich alsnog kandidaat wensen te stellen kunnen dit doen bij de secretaris, ...lees verder

 

 

 


Prijs Heemkunde West-Vlaanderen 2017

 

De Prijs Heemkunde West-Vlaanderen is inmiddels aan haar vijfde editie toe. Sinds 1 januari van dit jaar kunnen kandidaturen voor de prijs, die zal worden uitgereikt op de heemdag 2017, worden ingediend. Met de geldprijs van 500 euro zal een in onze provincie verschenen geschiedkundig artikel worden bekroond.
lees verder

 

 

 

 

 

Vorming: wegwijs in verenigingsarchieven

 

 

In samenwerking met Heemkunde Vlaanderen en Archiefbank Vlaanderen wordt op maandag 7 november van 18u30 tot 21u30 in het Wasko, Baron van der Bruggenlaan 19 te Wielsbeke een vorming ingericht over verenigingsarchieven.


lees verder


 

 

 

 

Nieuws van onze leden:
tentoonstelling 75 jaar archeologie in Torhout

 

Geschied- en Heemkundige Kring het Houtland-Torhout startte 75 jaar geleden zijn werking met archeologisch onderzoek.

 

lees verder

 

 

Nieuws van onze leden: Kuurns Erfgoed-Cuerna

 

Kuurns Erfgoed-Cuerna stelt beeldmateriaal ter beschikking voor tentoonstelling 'Kuurne in beeld'
Naar jaarlijkse traditie

 

lees verder

 

 

 

Nieuws van onze leden:
tentoonstelling over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in Pittem

 

In augustus was de reizende tentoonstelling over het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1814-1830) in West-Vlaamse archiefdocumenten, een initiatief van het West-Vlaams Archieven Platform, te gast in het Verbiestcentrum te Pittem.

lees verder

 

 

Nieuws van onze leden:
heemkring ten Mandere inventariseert gemeentearchief Izegem

 

Nadat stad Izegem vorig jaar drie mensen van de Intergemeentelijke Archiefdienst van de Interlokale Vereniging Associatie Midwest aanwierf werd er voor de reorganisatie en inventarisatie voor het gemeenterachief een samenwerkingsovereenkomst met heemkring Ten Mandere gesloten.

 

lees verder


 

 

Nieuws van onze leden:
Iepers Kwartier organiseert tentoonstelling over de Beeldenstorm

 

Samen met vzw Vrienden van de Sint-Maartenkathedraal richtte heemkring Iepers Kwartier gedurende de zomermaanden de tentoonstelling '450 jaar Beeldenstorm' in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal in.

 

lees verder

 

 

Congres Familiekunde Vlaanderen te Brugge

 

Op zaterdag 25 maart 2017 heeft het 52ste congres van Familiekunde Vlaanderen plaats te Brugge. Op zondag 26 maart 2017 volgt de derde editie van de Dag van de Familiegeschiedenis. Het grootste genealogisch evenement van België is in 2017 te gast in diverse Brugse historische toplocaties

 

lees verder

 

 

Nieuws van Heemkunde Vlaanderen

 

De industriële revolutie greep grondig in op onze arbeidsprocessen, de overdracht van beroepskennis, het volume en de kwaliteit van de producten, enzovoort. Maar zoals veel revoluties veranderde niet alles op een dag. Ambachten blijven tot vandaag bestaan, en volgens velen zijn we klaar voor een heropleving of komen toch bepaalde aspecten terug.

 

lees verder

 

 

Nieuws van Heemkunde Vlaanderen:
vormingen

In oktober en november wordt de geïnteresseerde erfgoedvrijwilliger en heemkundige tijdens vijf workshops in de Rijksarchieven van Brugge en Kortrijk – telkens op donderdagnamiddag – door enkele kenners wegwijs ingewijd in de geheimen van enkele minder gekende bronnen

 

lees verder

 

 
 

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]