Quote
 Week 7
Jaar 2012
  ___________________________________________________________________________
 
Als wij niet leren onze plicht te doen tegenover onze ondergeschikten, zullen zij nooit leren hun plicht tegenover ons te doen.
Charles Dickens
 
De Doodle van Google van vorige week dinsdag had mij erop attent gemaakt dat het de tweehonderdste verjaardag was van Charles Dickens. Reden te meer dus om uit te zoeken of deze beroemde schrijver uit het Victoriaanse tijdperk ons iets te vertellen had over leiding geven.
 
En zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is dit zo. Ook wij, leidinggevenden, hebben plichten naar onze mensen toe. En deze zullen wij eerst moeten vervullen vooraleer wij dit van hen mogen verwachten naar het bekende adagium 'eerst geven, dan pas vragen'.
 
Gelukkig is in de loop der jaren het begrip 'ondergeschikte' meer en meer vervangen door het woord 'medewerker'. De vraag blijft of dit proces zich ook als vernieuwend inzicht in de geest van alle leidinggevenden heeft voltrokken. Of met andere woorden: beschouwen we diegenen met wie we, vanuit onze functie, een ons opgelegde opdracht moeten vervullen als mensen met wie we samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken? Of vraag je je soms af waarom ze niet gewoon doen wat je zegt?
 
Over een antwoord op deze vraag heb ik onlangs interessante inzichten gevonden in het werk van de Nederlandse coach en trainer Norbert Netten: "Waarom doe je niet gewoon wat ik zeg?!". Het was vooral de ondertitel die mijn aandacht trok bij het aanschaffen van zijn boek.
 
   
 
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.