Nieuwsbrief juni 2013
 
 
Successen op de Tong Tong Fair
Nederlands-Indië, 1945-1949: duizenden Indische Nederlanders verlaten hun land tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Ze vertrekken naar Nederland, honderden dierbare fotoalbums blijven achter. Na de zogeheten politionele acties brengen militairen de albums naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Sindsdien wachten ruim 300 albums tevergeefs op hun rechtmatige eigenaren. Tot dit moment: het Tropenmuseum en de KIT Bibliotheek zetten zich nu in om de eigenaren alsnog terug te vinden.
 
Mevrouw Lans-Gerrit en kleinzoon Dwight Betist herenigd met verloren familiealbum.
Op woensdag 22 mei werd mevrouw Lans na 70 jaar herenigd met haar verloren familiealbum. Kleinzoon Dwight ontdekte de foto’s van zijn oma en haar familie op www.fotozoektfamilie.nlMevrouw Lans wist niets van het bestaan van dit album, en kwam dankzij zijn speurtocht in aanraking met de voor haar onbekende beelden uit haar jeugd. De bijzondere hereniging tussen de familie Lans en het album vond plaats op de 55e Tong Tong Fair in Den Haag. Het NOS journaal deed verslag.
 
Foto zoekt familie bedankt Go Tan, Albelli en de partners
Dankzij onze projectpartners Go Tan en Albelli was het mogelijk om aanwezig te zijn op de Tong Tong Fair en daar 100 van de ruim 300 verweesde albums ‘echt’ te kunnen doorbladeren. Dit zorgde voor 10 dagen drukte in de stand en op het internet.
Go Tan sponsorde de Foto zoekt familie stand en Albelli maakte kosteloos replica’s van de verweesde albums. Bovendien blijven we onverminderd steun krijgen van onze overige partners. Veel dank daarvoor.  
 
Opnieuw 5 verweesde Indische fotoalbums terug naar rechtmatige eigenaren
Na afloop van de succesvolle beursweek hebben we weer 5 nieuwe claims kunnen toewijzen. Sommige van deze claims kwamen via de site binnen, anderen door actief speurwerk van onze onderzoekers.
Op dinsdag 11 juni kwamen 3 van de gevonden families naar de KIT Bibliotheek in Amsterdam, waar ze hun album in ontvangst konden nemen. Tijdens deze bijzondere bijeenkomst werd kort stilgestaan bij de verhalen achter de albums. Een samenvatting van de verhalen is te vinden op de website. 
 
Digitale Kopieën
Er melden zich ook regelmatig families die niet een heel fotoboek, maar wel enkele familiefoto’s terugvinden in een album. Deze maken we blij met digitale kopieën van de betreffende foto’s. Via www.albelli.nl zijn van die kopieën ook replica’s van de albums te maken.
 
Ondertussen bij onze partners
Op Javapost wordt een foto uit album 1069 gebruikt als aanleiding voor een mooi, maar ook tragisch verhaal over de bij Bandoeng gelegen vulkaan Tangkoeban Prahoe. Lees het hele verhaal op Javapost.nl.
Op Indisch 3.0 laat Meike Grol haar gedachten de vrije loop gaan over een van de foto’s uit de albums. Het lijkt zo'n gewone familiefoto, maar wie weet zit er wel meer achter. Lees haar blog op de website van Indisch 3.0
 
Foto zoekt familie als studieobject
Drie studenten van de school voor de journalistiek in Zwolle hebben een film gemaakt over het project Foto zoekt familie en er een artikel over geschreven. Het resultaat van Saskia Viet, Sanne Pauwelsen en Bas Baas is te vinden op onze website en op Vimeo.
 
Kijkdag
In het kader van de Fotoweek vindt zaterdag 21 september een speciale 'Foto zoek familie Kijkdag' plaats. Tijdens de kijkdag kunt u in het Tropenmuseum de door Albelli geprinte replica’s  inzien en staan er computers waarop u samen met onze onderzoekers door de albums kunt bladeren. Ook worden er lezingen en presentaties gehouden over onze fotocollectie.
Een gedetailleerd programma is later in het jaar te vinden op onze website en op www.defotoweek.nl.
 
Foto zoekt familie, Tropenmuseum / KIT Bibliotheek, www.fotozoektfamilie.nl