Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Pareltjes voor onderzoekers! 

Het archief van de Raad en Leenhof van Brabant is een van de belangrijkste archieven bij historisch onderzoek in Brabant tot 1811. Wist je dat je er via drie online zoekingangen een schat aan personen, plaatsen en gebeurtenissen kunt vinden? Daarnaast zijn grote delen van dit archief gescand. lees meer

Rechtspraak toen en nu

Altijd al willen weten hoe het er vroeger aan toe ging in de rechtszaal? Binnenkort nieuws over de interactieve middag op 25 september die we samen met de rechtbank en het gerechtshof organiseren. Hier alvast meeslepende verhalen om ‘warm’ te lopen... lees meer

Nieuwe bronnen in juli 

Ook deze maand maken we in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Maarten van der Weijden vindt veilige haven mét ziel in Waspik
“Er schijnen hier mensen ondergedoken te hebben gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het voelt ergens prettig dat onze woning als een 'veilige haven' gezien werd destijds”, vertelt Van der Weijden over zijn geliefde plek in Brabant.
 
Boerenzoons ontdekken pot vol goudstukken
Hup, schop in de grond, stukje land afgraven en de grond uitstrooien in de stal. Voor de twee boerenzoons Willem en Frans Schamp uit Escharen is het dagelijks werk. Maar die donderdagochtend op 15 april 1897 steekt er plots iets uit het zand.
Het Gele Monster geveld
Halverwege de jaren zestig telt het kruideniersimperium De Gruyter in Nederland meer dan 500 winkels en 7.000 werknemers. Tien jaar later gaat het bedrijf roemloos ten onder. Ook het Gele Monster - het Bossche hoofdkwartier - wordt uiteindelijk in 1980 geveld. Over de Bossche historie van De Gruyter.
Berzorging aan huis
"Toen ik nog un klén meske waor hadde un melkvrouwke da heur melk uitventte. Ons mam waor un tenger vrouwke en ze zee dan, “hier vrouwke, ik heb veur ouw dun romme van de melk afgeschupt. En laot die jong van oe naor dun Polkestraot komme, dan kenne ze un vette kiep vange vur de zondag dan kompt er wa vet op die botjes.” (Bijdrage: Hillie van Veen)
 
De 18-jarige Paula studeert aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen als op 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Meteen ontvlucht ze Nijmegen per fiets om naar haar ouderlijke woning in Roosendaal terug te keren. Maar daar slaat het noodlot toe. (Bijdrage: Cor Kerstens)
Er staat een paard in de gang
Kleermaker Jan Melis heeft op een dag twee pakken klaar die hij aflevert bij klanten in De Mortel. Met al z’n geld op zak loopt hij naar het café van Tinus van de Ven. Het ene rondje volgt op het andere maar na het nuttigen van de nodige borrels gaat het helemaal mis. (Bijdrage: Martien van Dooren)
Meierij van ’s-Hertogenbosch blijkt waar ‘moordnest’
Het is eind 17e eeuw schering en inslag in de Meierij van ’s-Hertogenbosch: bendes overvallen huisgezinnen en brengen de bewoners om het leven. Bij de Staten Generaal wordt post met angst en beven opengemaakt. Wat zou er nu weer zijn gebeurd? (Bijdrage: Henk Beijers)
Glansrijke carrière aan banden gelegd
Gerard Veltman werkt in 1957 als machinesteller bij bandenfabrikant Michelin. Als hij een winstgevende constructie bedenkt, stuurt hij zijn idee rechtstreeks naar het Franse concern, maar verzuimt daarbij zijn eigen baas in te lichten. Over arbeidsverhoudingen in de jaren ‘50/’60.
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Ook dol op puzzelen? Op ‘Wat staat daer?’ staan steeds weer nieuwe oude teksten, moeilijke maar óók voor beginners. Klik hier!

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven