Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Zomer op de Citadel 🚴

Weer is er een (warme en zonnige) maand voorbij. Het hoogtepunt was ongetwijfeld de start van de tweede etappe van La Vuelta op deze historische plek, de Citadel, die alles te maken heeft met de relatie van de stad 's-Hertogenbosch met Spanje.
 
Ter gelegenheid van de Ronde van Spanje hebben wij onlangs de geschiedenis van de wielersport in Brabant in kaart gebracht op 'Koersen op karakter' en een speciale Vuelta podcast voor jou online gezet. Dit najaar gaan we je zeker weer verrassen met een paar interessante bronnen en bijzondere projecten. Maar die verklap ik nu nog niet. Eerst nog genieten van de laatste zomerse weken én mooie verhalen, podcast en filmpjes in deze zomerse nieuwsbrief. Gracias y hasta la próxima!
 
Margot America, redactie
 

Wij zijn het geheugen van Brabant

Ruim een week geleden startte op onze Citadel de tweede etappe van La Vuelta Holanda. Speciaal ter gelegenheid daarvan hebben wij een filmpje laten maken. Altijd al een paar mooie archiefparels willen zien die wij bewaren achter onze depotmuren? Grijp dan nu je kans! lees meer

Nieuwe bronnen juli

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"In deze podcastspecial spraken we met Joop Zoetemelk over zijn deelname aan de Vuelta in 1979. Zoetemelk ziet het als zijn laatste kans een grote ronde te winnen - dat lukt. Precies een jaar later wint hij nog een grote ronde: de Tour. Verder in deze special: een zoektocht naar verdwenen velodromes en de mooiste verhalen uit de Brabantse wielergeschiedenis. En o ja, Stef Clement en nog veel meer!" lees meer
 
Marilou Nillesen, host van de podcast

Beste verhalen deze maand

Tragische dood van een veldwachter
Vroeger had elk dorp zijn eigen 'Bromsnor'. Ze konden zomaar ineens voor je neus opdoemen, met hun ballonbroek die imponerend boven de laarzen uitstak.
Een krijgsraad is een militaire rechtbank waar rechtszaken worden behandeld tegen militairen, op grond van militair tucht- of strafrecht. Als je als huzaar je meerdere dreigt te slaan, en daarbij roept "Moet je mij hebben gvd?", dan weet je dat je gaat kennismaken met deze krijgsgraad.
Gratis treinkaartje leidt naar cel
Martin Heinrich Vervoort is 23 jaar en milicien sergeant bij het regiment infanterie in garnizoen in Etten-Leur. Net zoals andere militairen heeft hij een vervoersbewijs om gratis per spoor of tram te reizen. Als je tenminste alle papieren daarvoor goed invult en een bevoegd officier dit ondertekent.
Haat, nijd, jaloezie, wraak, vergelding
Vroeger had je veel meer dorpswraak dan nu. Het kon over kleine dingen gaan waaraan men zich ergerde. Maar ook gehuchten of dorpsdelen gingen tegen elkaar te keer. Zo ook Haaren en Helvoirt. (Bijdrage: Gerard Veltman)
Met de Grote Bolken naar De Efteling
Op een zonnige dag in mei fietsen verschillende bewoners van de Grote Bolken uit Veghel (nu Deken Snoecxkstraat) naar De Efteling. Voor sommige kinderen is het een lange zit achter op de bagagededrager. Ze zingen en stoppen af en toe voor drinken en een snack. (Bijdrage: Willie Damen van de Mosselaer)
Vanwege zijn onvoorspelbare koersgedrag noemt de Franse journalist Gaston Bénac Schulte 'le fou pédalant', de fietsende dwaas. Een geuzennaam, vindt Gerrit Schulte. Lees het levensverhaal van deze imposante renner die in 1948 wielergod Fausto Coppi verslaat en zijn hart voor altijd verpand heeft aan Den Bosch.
Ik hoor het mijn moeder nog roepen: "Deuren dicht, we stoken niet voor de buitenlucht!" Inmiddels zijn we zestig jaar verder. Mijn verhaal over de vroegere rol van huisbrandkolen in ons huishouden krijgt langzaam vorm als ik een lijstje met steekwoorden heb gemaakt. (Bijdrage: Aart van Bockel)
De zussen Monique en José kregen het actievoeren met de paplepel ingegoten. Hun moeder zette zich in de jaren zeventig en tachtig met overtuiging in voor de vredesbeweging in Uden en omgeving. "Als gehoorzame dochters gingen we mee, maar spannend was het wel."
"Houd je van smeuïge verhalen, historische sensaties en paleografie? Dan is dit misschien iets voor jou! Het Rijksarchief in België bewaart duizenden gratiebrieven, maar jammer genoeg zijn ze nog nauwelijks ontsloten en bestudeerd. Het PARDONS-project brengt daar verandering in en maakt de gratiebrieven toegankelijk voor onderzoek. Omdat er veel Noord-Brabants materiaal tussen zit, is het projectteam op zoek naar Brabantse vrijwilligers. Interesse? Meld je dan aan voor hun toelichtende webinar op 27 september." lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven