Dinsdag 28 april 2020

 

 
Dag lezers van de Oppeppers,
 
We gaan over tot de orde van de dag.
Van wat we bijna normaal gaan vinden.
Dit knuffel-paard is op een mooie manier niet-normaal.

Een goeie dinsdag toegewenst met graag een beetje regen
Henja, Helmi en Ineke 

Wilt u vrienden of bekenden ook laten meegenieten van deze Oppeppers? We vinden dat prima. Via deze link kunnen ze zich aanmelden. U kunt ook zelf hun e-mailadres invullen.
 
 
Koorzang, The Rose van Bette Midler
Marian Veenman schrijft aan Claire Verlinden die deze rubriek verzorgt: "Wat een geweldig idee, het koorproject dat je opgestart hebt. Ik heb alle leden van ons Schoonhovens Vrouwenkoor de Oppepper van vandaag gestuurd. Op 7 april jl. werd ons vrolijke, positieve, veelzijdige koorlid Greetje gecremeerd. Zij stierf niet aan Corona maar wel aan een longziekte. Wij konden er niet bij zijn in het crematorium, alleen haar man en kinderen en kleindochter mochten haar uitgeleide doen. Wat hadden we graag voor haar haar lievelingslied The Rose gezongen!

Maar we hebben wel allemaal thuis om 11.00 uur een kaarsje gebrand en het lied van Bette Midler gezongen, met een opname, gemaakt op een repetitie, als steuntje. Dat was een mooi en bijzonder moment.

Bekijk dit lied: The Rose Bette Midler met tekst
of kijk naar
LeAnn Rimes met The Gay Men's Chorus. (meer dan 4.5 miljoen keer bekeken)
 
'Iets met Kunst' - van Henk Roos

 
Voorlopig blijven de musea gesloten. Ook het Comenius Museum in Naarden. De tentoonstelling ‘Rembrandt en Comenius’ is dus helaas niet meer te zien. Deze tentoonstelling gaat in op de geschiedenis van het portret van Comenius dat Rembrandt in 1665 schilderde. Dit geschiedt onder meer aan de hand van de recent gerestaureerde vroeg 20ste-eeuwse ‘Naardense kopie’. Ook de versie van René Klarenbeek was er te zien. Op dit filmpje zie je hoe hij er mee bezig is.

(Fragment ‘Museumgasten’, Rembrandthuis 2006)
 
Nog even nagenieten
We kijken nog even terug op Koningsdag, en hier het Wilhelmus in gebarentaal.
 

 



Zo hebben Els en Riet hun mede-bewoners getracteerd op oranje tompoucen.
 
"De woningspelen 2020, ook in Hilversum.
We hadden prijs",
schrijven Anneke en Jeanne op Facebook.

 
Recept van Henja
We verlaten Italië en blijven in eigen land. Limburg heeft zo’n Bourgondische uitstraling dat je je in eigen land een beetje in het buitenland waant. Eerst een Maastrichts gedicht  over moeders keuken.

Mooijers keuke  
Wee dink’ van uch neet mèt gelùk
Aon die verloupe jaore
Wie veer zoe lùstig en zoe jonk
In euse greui nog waore?
De gaansen daag gesprings, geloups,
Et waos mer speile, danse;
En daan, mèt honger es e peerd,
Wie kóste veer neet schranse.

En dan nu het recept
 


Kaai Schotel, oftewel huzarensalade. Weer zo’n recept waar je alle kanten mee op kunt. Eenvoudig, feestelijk, luxe, als het maar lekker is. Bekijk de ingrediënten en de werkwijze.
  
 
Gouwe ouwe: Peter is mijn ideaal

Henja Kronenburg vertelt: ons gezin was vroeger redelijk geëmancipeerd wat inhield dat én de jongens én de meisjes moesten afwassen. Eén broer heette Peter en alle meisjes waren groot fan van Sweet Sixteen. Dat heeft hij geweten. Hij werd woest als we dat liedje voor hem zongen. Vandaar voor hem en alle andere Peters’ die onder het liedje geleden hebben, nog een maal Sweet Sixteen: Peter is mijn ideaal.

Het verbaast me telkens weer hoeveel tekst ik van al die liedjes van vroeger nog weet. De liedjes van Johnny Lion (Sophietje) en Astrid Nijgh (Ik doe wat ik doe) zingen de meeste van ons vast nog moeiteloos mee.
Veel luister plezier, Henja
 
De feuilleton, aflevering 39
De vorige aflevering eindigde alsvolgt:

"Dan ziet ze dat ze dicht bij het gebouwtje is gekomen, waar Senn haar iets heel bijzonders heeft laten zien. Ze loopt er naartoe…"

Daarmee is Bea Rigter, zie foto, aan het werk gegaan.
 
 
Vaste rubrieken

 
Kijk ook eens:
 
Wijsheid en haiku
Ko's wijsheid voor vandaag:
Alles voegt zich, zei Tijl Uilenspiegel, en hij stapte in het eenpersoonsbed van Neeltje.
 
Haiku voor de dinsdag

Al raak ik je aan,
al hoor ik je stem, toch ben je
lichtjaren ver.
LT