Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 28 oktober 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Het Plein van de Revolutie zwijgt
  2. TV-Documentaire: De Cubaanse kusten
  3. Cartoon: Blokkade Nee! 
  4. Minder Amerikaanse visa voor Cubanen
  5. Wat is er aan de hand met de Lenin Heuvel in Regla? 
  6. Banken blijven steun bieden aan blokkade VS
  7. Mariela Castro dist Gloria Estefan op Facebook
  8. Musical Carmen La Cubana komt naar Nederland
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Het Plein van de Revolutie zwijgt
Ons commentaar op de actualiteit
De gewelddadige dood van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft wereldwijd tot scherpe protesten geleid. In Havana bleef het echter opvallend stil. De autoriteiten bewaarden het stilzwijgen en de leden van de journalistenbond UPEC organiseerden geen protestdemonstratie voor de ambassade van Saoedi-Arabië in Havana. Het geld gaat ook in Cuba blijkbaar voor de idealen. In 2016 sloten de Cubanen een verdrag met het Saoedische Fonds voor de Ontwikkeling ter waarde van 80 miljoen dollar voor de export van producten uit dit Arabische land, voor investeringen in de ontwikkeling van waterkracht en later nog eens 26 miljoen dollar voor de ontwikkeling van de renovatie van Oud-Havana.

Onafhankelijk journalist Yoani Sánchez concludeert dat 'de Cubaanse autoriteiten blijkbaar met kritiek niet een van de weinige machten willen grieven die nog bereid zijn geld te stoppen in het eiland.'
 
Het castrisme is ondanks de schijn van het tegendeel altijd veel pragmatischer geweest dan de gepredikte ideologie deed vermoeden. Dat verklaart ook de goede banden die er altijd bestonden met de Spaanse caudillo Francisco Franco (zie foto), de nauwe en verborgen relaties met de militaire dictatuur van Videla in Argentinië en de open armen waarmee ondernemers uit Israel worden ontvangen terwijl de propaganda bol staat van retoriek tegen Israel.

De moord op Jamal Khashoggi is voor het Cubaanse regime van minder belang dan investeringen, kredieten en donaties. Daarom verscheen er in het Cubaanse televisieprogramma Mesa Redonda tot nu toe geen enkele journalist of commentator die het opnam voor de Saoedische journalist wiens stem zo wreed tot zwijgen werd gebracht.
 
Linken
* Op deze Cubaweblog: Het opmerkelijke bondgenootschap tussen Fidel Castro en Videla, 23 mei 2013
Het Spaanse magazine ABC, 27 oktober 2018: De vreemde bewondering van Fidel Castro voor Francisco Franco
 
2. TV-Documentaire: De Cubaanse kusten
Zestig jaar embargo’s van de VS en politiek isolement hebben Cuba’s natuurlijke rijkdom nauwelijks geraakt. Maar biologen zijn ervan overtuigd dat dat verandert. Het beschermen van bossen, rivieren en mangrovemoerassen wordt tegen de achtergrond van het groeiend toerisme een race tegen de tijd. Deutsche Welle maakte een documentaire (42 minuten) over die dreiging.
 
Toen Christoffel Columbus de wonderen van Cuba’s natuur ontdekte, zei hij nooit iets mooiers in zijn leven te hebben gezien. Vijf eeuwen later en ruim 60 jaar van politiek en economisch isolement maakten Cuba tot een land met nauwelijks zware industrie en intensieve landbouw. De Cubaanse wouden, rivieren en moerassen werden de natuurlijke habitat van honderden vogel- en diersoorten en tientallen schepsels die elders al zijn uitgestorven. 
 
Toerisme
Maar de befaamde worden van president Obama Todos somos Americanos / Wij zijn allemaal Amerikanen betekenden een breuk met die geschiedenis. Het toerisme groeit en zal de komende vijf jaren groeien van 3 miljoen naar 7 miljoen toeristen. De ecosystemen op het eiland zijn niet voorbereid op zo’ n enorme omslag. Dertig wetenschappers verbonden aan het Cubaans Natuurbeheer Agentschap willen de uitdaging aan gaan. Het lijkt een onmogelijke opgave maar een van levensbelang: voorkomen dat de Cubaanse biodiversiteit voor altijd wordt vernietigd door toeristen.
 
3. Blokkade Nee!
 
De Cubaanse partijpers schenkt veel aandacht aan de komende veroordeling op 31 oktober door de Algemene Vergadering van de VN van het Amerikaans embargo tegen Cuba.

De partijkrant Granma publiceerde deze cartoon.
 
4. Minder Amerikaanse visa voor Cubanen
De Amerikaanse regering verwacht dat zij het minimum van 20.000 visa per jaar voor Cubaanse immigranten, niet zal halen, aldus een mededeling van het State Department. Cuba en de VS sloten in 1984 een akkoord waarbij de VS toezegden jaarlijks 20.000 Cubanen een visum voor de VS te geven. Tot nu toe werden in 2018 3.195 visa verstrekt.
 
Al in januari 2018 meldde El Nuevo Herald dat de VS dit streefcijfer niet zouden bereiken, maar een woordvoerder van het State Department zei toen dat de VS zich aan hun beloften zouden houden. Tussen oktober 2017 en augustus 2018 hadden de Amerikaanse consulaire diensten slechts 134 documenten voor gezinshereniging verstrekt; meer dan 20.000 verzoeken wachtten op behandeling. De vertraging ontstond o.a. doordat de VS twee-derde van het personeel uit Cuba terugtrok vanwege de vermeende geluidsincidenten waar ambassade-medewerkers het slachtoffer van waren geworden. Feitelijk worden in Havana nauwelijks nog visa verstrekt, gaf het State Department  toe. De uitreiking van visa voor Cubaanse immigranten in Bogota en later in Georgetown (Guyana) bemoeilijkt het verkrijgen van een visum en maakt het tot een zeer kostbare zaak.
Het aantal Cubanen dat illegaal de VS binnenkomt of op zee wordt onderschept is dit jaar sterk gedaald. In 2016 waren het er 5.651, in 2017 1.606 en dit jaar tot augustus nog geen 200.
 
 
5. Wat is er aan de hand met de Lenin Heuvel in Regla?
Wie met de veerpont de baai van Havana oversteekt, komt in het stadje Regla. Hij/zij was misschien op weg naar het grote Christusbeeld dat over de baai uitkijkt. Maar in Regla staat ook een serie Leninbeelden: de eerste plek in Latijns-Amerika waar eer werd betuigd aan Wladimir Iljitsj Oeljanow Lenin.
Irina Pina van de website
Havana Times bezocht de plek regelmatig en vraagt zich af waarom dit artistieke monument zo verwaarloosd is.

De beeldhouwer Thelvia Marin maakte de serie beelden in 1984 inclusief het gezicht van Lenin uitgehakt in de rots. Vooral de beelden die boven op de heuvel staan zijn vervallen: armen zijn afgebroken en gezichten beschadigd. Het kinderopvangcentrum dat de naam van Lenin droeg is buiten gebruik. De ruimte is vervuild, het stinkt er naar urine en poep en de muren staan vol obscene tekeningen. Irina hoop dat er actie zal worden ondernomen om het monument te herstellen, schoon te maken zodat ook de kinderopvang weer een positieve rol kan spelen.
 
Lees verder
* Havana Times, 22 oktober 2018:
What’s Going On with Lenin Hill in Regla, Havana? Inclusief 10 foto's.
 
6. Banken blijven steun bieden aan blokkade VS
Hoewel op Europees niveau al meermaals werd herhaald dat de blokkade van de Verenigde Staten tegen Cuba niet wettelijk is, blijven banken die in België actief zijn zich schikken naar de Amerikaanse regels. BNP Paribas Fortis, ING, Argenta en Triodos weigeren overschrijvingen naar Cuba, aldus Loïs Savat op de website MO*.
 
Enkele middenveld organisaties onder de koepel ‘Coördinatie voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba’ gingen na welke Belgische banken de aloude Amerikaanse blokkade in stand houden. Bij negen banken probeerden ze financiële overschrijvingen te verrichten die telkens voor humanitaire en ontwikkelingsdoelen bedoeld waren. Vier banken, namelijk BNP Paribas Fortis, ING, Argenta en Triodos, weigerden om overschrijvingen met als bestemming - of zelfs maar vermelding - Cuba uit te voeren.
 
Europees achterpoortje
De Europese Unie veroordeelde al verschillende keren de blokkade van de Verenigde Staten. De Europese Commissie vernieuwde in augustus nog de ‘Uitvoeringsverordening van de Blokkeringsverordening’ en stelde dat elke persoon, organisatie of onderneming zaken moet kunnen doen met Cuba zonder dat de Verenigde Staten die verhindert. Banken die in de Europese Unie actief zijn moeten de regelgeving van de EU volgen, maar toch lijken verschillende banken zich daar niks van aan te trekken. De Europese wetgeving voorziet namelijk een achterpoortje voor banken, waardoor ze een vrijstelling kunnen vragen van het anders verplichte negeren van de Amerikaanse blokkade. Wellicht zit de vrees om net als in het verleden zware boetes van Amerikaanse instanties te krijgen daar voor iets tussen. De nood aan humanitaire hulp onder meer na orkaan Irma blijkt voorlopig niet op te wegen tegen de wil van de VS.
 
 
7. Mariela Castro dist Gloria Estefan op Facebook
Mariela Castro, de dochter van Raúl Castro, viel op Facebook uit naar de Cubaans-Amerikaanse zangeres Gloria Estefan. Deze zei ooit nooit in Cuba te zullen optreden voordat de Castrodictatuur zou zijn verdwenen: 'Ik zal niet zingen op het Plein van de Revolutie voordat ze Che daar hebben weggehaald', Gloria Estefan. In 1959 ontvluchtte zij, samen met haar ouders Cuba.

Mariela Castro (links op foto) reageerde met: ‘En wie zou er naar haar willen luisteren? Er is niets aantrekkelijks aan Gloria Estefan.’ Enige arrogantie is Mariela Castro niet vreemd. Zij noemde de Cubaanse dissidenten ooit ‘kakkerlakken’. Hoe kan zij weten dat de Cubanen niet van de muziek van Gloria Estefan houden? Haar vader Raúl en haar oom Fidel Castro verboden het beluisteren van de muziek van Estefan.
 
 
8. Musical Carmen La Cubana komt naar Nederland
De Cubaanse hitmusical Carmen La Cubana komt naar het DeLaMar Theater in Amsterdam. De musical is gebaseerd op de wereldberoemde opera van Georges Bizet en is van 25 januari tot en met 10 februari exclusief daar te zien.
Een 14 koppige live Latin band, de beste Cubaanse zangers & dansers en een prachtig decor nemen het publiek mee naar de bars en clubs van Havana. ‘De beroemde opera van Bizet heeft altijd een opzwepend en passievol karakter gehad, maar in deze Cubaanse bewerking spat dat gevoel nóg sterker van de bühne af’, zegt DeLaMar Theater directeur Margreet Wieringa.
 
Het verhaal begint aan de vooravond van de Cubaanse revolutie. Ver weg van Havana droomt Carmen over een beter leven. De nog jonge soldaat José valt voor haar charmes en reist met Carmen naar de grote stad. Daar verliest ze haar interesse voor de soldaat en vlucht in de armen van een charismatische bokser. Met verstrekkende gevolgen. Carmen La Cubana is een intense voorstelling die klassieke operaklanken combineert met opzwepende Latin muziek en Cubaanse flair. ‘Deze zomer zag ik in Londen deze prachtige voorstelling’, zegt Margreet Wieringa. ‘Het swingende 14-koppige orkest speelt de muziek met zoveel bezieling dat het publiek bijna niet stil kan blijven zitten. Daarbij speelt de cast de sterren van de hemel. Voor één avond waan je je volledig in de wereld van sigaren, rum en salsa. Ik ben dan ook ontzettend trots dat we deze schitterende voorstelling naar Amsterdam hebben kunnen halen en in het DeLaMar Theater mogen presenteren.’ In Cuba zelf is de musical nooit te zien geweest omdat er geen geschikte theaters voor handen zijn voor een productie van deze omvang.
 
Lees verder
 
Link
* Info en kaarten: DeLaMartheater
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concert Los Van Van: zondag 18 november in Amsterdam
Al decennia lang is Los Van Van een salsa-orkest van wereldklasse waar niemand bij stil kan blijven staan. De zestienkoppige formatie blijft aansluiting vinden bij deze tijd door middel van Cubaanse ritmes en Caribische passie. Vandaag de dag bestaat Los Van Van uit een selectie van de beste muzikanten van de eerste generatie én nieuwe Cubaanse talenten en vocalisten, onder leiding van Samuel Formell, zoon van de legendarische oprichter van de band, Juan Formell. Een concert voor liefhebbers van latin en salsa!
 
Meer informatie:
- Email: info@q-factory-amsterdam.nl
- Telefoon: 020-7606780        
- Locatie: Q-Factory, Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam     
- Tijd: zondag 18 november, 19.30 – 22.30 uur     
- Entree: € 29,-
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
* Ongewone campagne van evangelische christenen in Cuba (22 oktober 2018)
De evangelische kerken in Cuba zamelen handtekeningen in tegen het voorstel om het homohuwelijk via de nieuwe grondwet in te voeren. Volgens het persbureau Reuters is een dergelijke omvangrijke campagne in Cuba ongewoon. Het is opvallend dat de afgelopen tijd met veel openheid in de media en op straat wordt gedebatteerd over de legalisering van het homohuwelijk omdat je stem laten horen in het streng communistische land meestal niet wordt gewaardeerd. In Cuba vinden debatten plaats over de hervorming van de grondwet van 1976. In artikel 68 van de ontwerptekst wordt het huwelijk omschreven als een verbintenis tussen twee personen zonder de sekse verder te preciseren. Kerken in Cuba hebben meer autonomie en invloed dan de meeste groepen in de civil society die klein en verdeeld zijn. Lees verder
 
* Lage salarissen jaagt arbeiders naar particulier bedrijfsleven (23 oktober 2018)
De secretaris-generaal van de Cubaanse staatsvakcentrale CTC meent dat de lage lonen in Cuba leiden tot een vlucht van arbeiders naar de niet-statelijke sector. Ulises Guilarte gaf toe dat het gemiddelde salaris onvoldoende is vergeleken met de hoge prijzen voor voeding- en dagelijks gebruiksartikelen. Ulises Guilarte sprak tijdens een provinciale bijeenkomst van de Central de Trabajadores de Cuba (CTC) in Santiago. In januari 2019 vindt het CTC-congres plaats. Hij benadrukte dat de lage salarissen bij staatsbedrijven de belangrijkste zorg van de werknemers van het eiland zijn en pleitte voor een salarishervorming in plaats van ‘de lapmiddelen’ die tot nu toe worden toegepast, aldus de Cubaanse staatsmedia. Lees verder
 
* Kleine ondernemers onttrekken 2,3 miljard dollar aan economie Cuba (24 oktober 2018)
De nieuwe sector van kleine ondernemers in Cuba exporteerde in 2017 voor 2,39 miljard dollar naar het buitenland. Deze kapitaalvlucht kan enkel worden tegengegaan door ‘een radicale mentaliteitsverandering en wetgeving die de ontwikkeling van een particuliere sector binnen Cuba mogelijk maakt en stimuleert’, aldus een woordvoerder van de Havana Consulting Group. Cuba telt op dit moment 556.064 kleine zelfstandigen of cuentapropistas. Het bedrag van 2,39 miljard dollar is negen keer het bedrag aan buitenlands kapitaal dat in de Speciale Ontwikkelingszone van Mariel (ZDEM) wordt geïnvesteerd. Lees verder 
 
* Spaanse president Sánchez gaat niet alleen ‘als koopman’ naar Cuba (25 oktober 2018)
De Spaanse president Pedro Sánchez heeft gisteren in het Congres gezegd bereid te zijn de mensenrechten te verdedigen tijdens zijn aanstaande bezoek op 22 en 23 november aan Cuba. Hij reageerde niet op een vraag van Albert Rivera van  de politieke partij Ciudadanos of hij ook leden van de dissidentie wil bezoeken. ‘Ik ben bereid om de mensenrechten in Cuba te verdedigen. Ik ga niet alleen als koopman,’ zei hij in een plenaire vergadering van het Spaanse Congres. Lees verder 
   
* De Lada is als taxi terug: ‘kapitalistisch en comfortabel’ (27 oktober 2018)
De Lada is terug in de straten van de Cubaanse steden. De Russische Lada beheerste tientallen jaren het verkeer in Cuba samen met de Amerikaanse modellen uit het midden van de vorige eeuw. Ze ogen moderner en zijn bedoeld als taxivervoer. Een chauffeur beveelt zijn wagen aan op zijn visitekaartje met: ‘kapitalistisch en comfortabel’. Lees verder