Nieuwsbrief april-mei 2015 
Als de tijd er tussen uit knijpt, dan kun je nog maar één ding doen: de tijd slim af te zijn!

Bij deze de nieuwsbrief april en mei in één uitgave. En niet direct twee keer zo dik....Knipogen
 
"Tweede Landelijke Zijspanmotor Dag" op 31 mei in Wanroij
De "Tweede Landelijke Zijspanmotor Dag" heeft als hoofddag zondag 31 mei, maar omdat de organisatie dit keer het vrijetijdscentrum De Bergen in Wanroij als locatie heeft uitgekozen, kunnen de deelnemers al op vrijdag komen aanrijden om hier hun tent op te zetten.
 
Er zullen veel activiteiten worden geboden voor het hele gezin, zijspanfirma's zullen hun zijspanaanbod op de zijspanbeurs ten toon stellen en de mogelijkheid voor test- en oefenritjes is aanwezig.
 
De voorbereidingen zijn in volle gang, heeft u nog een folder met informatie nodig, stuur dan een e-mail naar MOTORWERK.
 
Omdat Noordrijn-Westfalen en de zuidpunt van Nedersaksen niet zo ver weg zijn, verwacht de organisatie ook nogal wat belangstelling uit Duitsland.
 
 

Stichting Maria Auxiliatrix Run ook aanwezig bij "2e LZD"
Welke rechtgeaarde zijspanrijder kent ze niet: de "Jumbo" runs, ofwel gehandicapten runs. Een hele dag met mensen - jong en ouder - er op uit die tijdelijk of langdurig met een handicap moeten leven. Ook in Venlo is een dergelijke run met zijspanmotoren al heel lang bekend. De Maria Auxiliatrix Run, kortom de M.A.-Run, heeft een vaste plaats veroverd in de kalender van vele zijspanrijders.
 
Wij hebben met de voorzitter van de Stichting M.A.-Run gesproken of het hem een goed idee leek om tijdens bovenstaande 2e Landelijke Zijspanmotor Dag ook aanwezig te zijn om de M.A.-Run te promoten. En ja hoor! Jan Nienhuis vond het een prima idee en deed meteen een toezegging. Dus, iedereen die de M.A.-Run in het bijzonder een warm hart toedraagt, kom op 31 mei naar Wanroij en bezoek de stand van de M.A.-Run. Zij kunnen altijd een steuntje in de rug gebruiken!
 

 
  

Chang Jiang 750 met TÜV, maar dan ook nog toegelaten!
Wolfgang Ritter heeft tijdens het laatste Euro Gespann Treffen als hoofdprijs een Chang Jiang 750 M1M gewonnen, beschikbaar gesteld door MOTORWERK tijdens de traditionele loterij aldaar. Trouwe lezers van deze nieuwsbrief kennen het verhaal: in december j.l. was zijn machine dan eindelijk hier. Maar, uitgepakt betekent nog niet meteen ermee rijden. De Duitse TÜV en "Zulassungsstelle" spreken ook nog een woordje of twee mee.
 
Maar, nadat alle techniek zodanig was voorbereid dat de TÜV niet meer fout kón gaan, was dat ook zo. En toen de laatste drempel overwinnen: de "Zulassungsstelle". Dit is de per stad gevestigde autoriteit die de kentekenplaten uitgeeft. En die doen dat alleen maar nadat ze helemaal tevreden zijn. Herkomst, geschiedenis, natuurlijk TÜV rapport moeten allemaal duidelijk zijn voordat het kenteken dan eindelijk wordt uitgegeven.
 
En dat is Wolfgang dan ook gelukt, op 5 mei j.l. kreeg hij de officiële toelating als oldtimer.
 

 
Tanja en Wolfgang Ritter met hun kersvers toegelaten CJ750 M1M
 
Royal Enfield 350 Bullet weer zonder mankeren op oldtimer kenteken gezet
De recent binnengekomen vier Royal Enfield 350 Bullets zijn deels al op oldtimerkenteken gezet. Een klant wilde graag dat MOTORWERK deze keuring voor hem verzorgde en zo hebben wij dat dan ook gedaan. Op 22 april werd bij de RDW in Venlo de keuring voor een "oldtimer afkomstig buiten EU" verricht en met vlag en wimpel goedgekeurd. Enkele dagen later mocht Jan Achterkamp zijn motor incl. oldtimerkentekenplaat in ontvangst nemen. Zijn machine heeft als bouwjaar 1974, maar in het Indiase kentekendocument een DET (datum eerste toelating) van 8 januari 1975, dus dat is voor de RDW dan leidend. Maar, ook in onze nieuwe MRB-regeling voor oldtimers is de machine dan toch 40 jaar oud!
 
 

 
 
Overleeft de moderne electronica in een Jialing JH600 ook 24 Volt?!
Vreemde vraag? Ja, eigenlijk wel. Ook al zoekt iemand voor het onderhoud van zijn motor liever een dealer op dan het zelf te doen, de meeste motorrijders weten dat hun boordelectronica met een 12 Volt accu werkt. Oldtimers doen het met 6 Volt, maar daar zit als meest ingewikkelde electronische component een condensatortje bij de ontsteking in.
 
Niet zo bij een Jialing JH600 Solo. Die is volgestouwd met moderne electronica. Uiteraard het motormanagement systeem met inspuitelectronica van Bosch, maar ook een volledig electronische schakeling voor de verlichting. Of een slim gebouwde diefstalbeveiliging die op basis van een RFID-chip in de sleutel werkt.
 
Jaren geleden is een Jialing JH600 solomotor grijs in Nederland geïmporteerd. Deze machine moet uit 2008 stammen, ruim voordat wij met de Jialing import begonnen zijn. Deze motor stond ooit gestald in een truck-werkplaats. Een goedbedoelend iemand heeft destijds gemeend de accu van de gestalde JH600 maar eens op te laden. Dus, de lader op de werkbank erbij gepakt, aangesloten en nog even het contact aan doen. Even kijken of alles alweer werkt. In plaats daarvan, een grote knal, lichtflitsen en stilte. Vrachtwagens werken met 24 Volt boordspanning, dus die lader op de werkbank ook..... Schamen Dat leek het einde van deze JH600, met slechts 155 Km op de teller.
 
De jaren vergaan en in oktober 2014 meldt zich iemand bij ons. Wij doen toch iets met Jialing JH600? Hij heeft een Jialing JH600 gekocht met 155 km op de teller, voor een schappelijk bedrag. Maar, er was iets ergs mee gebeurd. Enfin, bovenstaand verhaal dus. En of wij dat misschien kunnen repareren?
 
Dit soort schades is vaak een totaalschade en een dealer begint er  dan ook niet aan. Dat kost zeeën van tijd en opsporings- en diagnosewerk. Kan er net zo goed een nieuwe worden gekocht. Maar, bij ons lopen de hazen wel anders. Zonde en verre van duurzaam om nu alles maar op de schroothoop te gooien.
 
Dus, er werd met de klant een "no cure - still pay" contract opgesteld met een limiet. Elke stap wordt door de klant gefiateerd. Op die manier lopen we niet in de kosten en tijd valkuil. Nadat Peter van Deurloo zijn motorfiets bij ons had afgeleverd, begon eerst maar eens het noodzakelijke verwijderen van de stroomlijn- en bekledingsdelen. Daarna de diagnose-fase. Stap voor stap werd elke sensor, elke actuator en elke electronische bouwsteen op correct functioneren getest. De werkplaatshandleiding is gelukkig goed voorzien van alle test- en meetwaarden.
 
Wat bleek nu? Hoe meer er getest werd, hoe duidelijker bleek dat er helemaal niet zo veel defect was. Zeker, de hoogspanningsspoel was geëxplodeerd, de accu gaan hemelen, de diefstalcontroller was stuk en uiteraard alle lampjes. Maar, verder leek alles de 24 Volt schok te hebben overleefd! De centrale computer, de display-eenheid met tellers, de sensoren, de actuators. Dat was allemaal OK!
 
Enfin, door eerst leentje-buur te hebben gespeeld met onze eigen JH600 solo voor de defecte componenten en RFID-chips te hebben verwisseld....., liep de "24 Volt" JH600 weer!
 
Na het bestellen en weer monteren van de nieuwe spullen was de klus ruim binnen het budget geklaard. Deze JH600 kan nog heel oud worden. Mits niet gestald in een vrachtwagen-werkplaats...
 
 
Weer een nieuwe zijspanrijdster erbij - training zijspanrijden
Katrin en Stefan Braum hebben hun Chang Jiang 750 M1M bij ons gekocht inclusief een zijspan-rijcursus zodra hun maschine klaar was en na TÜV en toelating gebruikt kon gaan worden. Dat laatste is inmiddels allemaal succesvol afgerond en dus was de zijspantraining aan de beurt.
 
Op 19 april j.l. stonden beide cursisten om 10 uur voor de deur te trappelen om te beginnen met rijden. Maar, met een bak koffie eerst maar eens wat theorie. Waarom doet zo'n asymmetrisch voertuig eigenlijk wat ie doet? Beter, wat er eigenlijk niet mag gebeuren? Nadat de theorie goed tussen de oren zat, is de beste leermeester altijd nog de praktijk. Dus, allemaal naar het afgesloten oefenterrein waar de oefemaschine al klaar stond. De goedmoedige 22 PK Chang Jiang 750 M1 trekt geen tegels uit de straat, maar vertoont verder alle onhebbelijke eigenschappen van het voertuig categorie asymmetrische driewieler.
 
Dus, al die vervelende eigenschappen die een ervaren zijspanrijder uiteindelijk heel goed weet te gebruiken voor vlot en veilig zijspanrijden, moeten maar eens worden doorleefd. Het stap voor stap oefenprogramma zorgt er steevast voor dat dit dan ook echt allemaal ervaren en beheerst kan worden.
 
Toen de klok al ver richting theetijd was opgeschoven was het duidelijk, Katrin kan al veilig de openbare weg op. Stefan als passagier mee en hij zal straks na nog wat oefeningen ook het zijspan beheersen. De 40 km lange toerrit die dan volgt wordt perfect verreden en om half-zeven 's avonds is iedereen tevreden en voorzien van een fikse dosis spierpijn. En zo hoort het ook!
 

 
 
Agenda

31 mei 2015 - Landelijke Zijspanmotor Dag, Wanroij (NL)
 
MOTORWERK neemt deel aan deze dag en heeft een stand op de beurs. Wij zijn van plan om een testritje met de Jialing JH600B-A aldaar mogelijk te maken.
 
 
Inhoud
"Tweede Landelijke Zijspanmotor Dag" op 31 mei in Wanroij
 
Stichting Maria Auxiliatrix Run ook aanwezig bij "2e LZD"

Chang Jiang 750 met TÜV, maar dan ook nog toegelaten!
 
Royal Enfield 350 Bullet weer zonder mankeren op oldtimer kenteken gezet
 
Overleeft de moderne electronica in een Jialing JH600 24 Volt?!
 
Weer een nieuwe zijspanrijdster erbij - training zijspanrijden
 
Agenda

 
MOTORWERK -  betaalbaar modern en klassiek motorplezier -  www.motorwerk.nl