Voor zondag 28 februari 2021
   ....   
Dag Oppepper-lezers,
 
Woensdag ging er iets mis met de Podcast van Pieter Hoogenraad. Daarom hieronder een herhaling.
 

 
Een prettige zondag gewenst, door iedereen die aan deze Oppepper meewerkte.
 
 
Podcast opnieuw
Op 25 en 26 februari 1941 vond in Amsterdam en andere steden de Februaristaking plaats. Ook duizenden Hilversummers deden daaraan mee. Over die staking en de gevolgen daarvan voor Hilversum gaat deze historische podcast van Pieter Hoogenraad.
 
Zweegvliegen
Elze Mulder reageert op het zweefvliegfilmpje van woensdag. Ze was er door gefacineerd (door de bergen, niet door de cockpit) en kreeg meteen door YouTube soortgelijke filmpjes voorgeschoteld, zoals deze. "Waarbij ik nóg meer 't gevoel kreeg zelf boven de bergen te zweven." Ze is benieuwd hoe zo'n filmpje is voor mensen die hoogtevrees hebben (zie vooral het laatste stuk, na 45 minuten). 
 
Liefdespoëzie
In de serie 'Liefdespoëzie' stuurt Ko vd Bovenkamp deze keer een gedicht van Hans Bouma.


Huwelijk
 
weten wat licht is
het drinken uit je handen
het aansnijden als brood
 
geen pijn meer van verval
woorden die vallen
en geen hart dat hen huisvest
 
maar elkander thuisbrengen
als stemmen van liefde
gebaren van zegen
 
geen stenen voor brood
slechts aarden in elkaar
lopen op grond van liefde 
 
wennen aan de tijd
jij zingt de dingen open
ik zet de zon naar je hand
 
wij zijn onophoudelijk

 
Klassieke muziek van Claire - Concertgebouw Sessions
Voor wie deze site nog niet bezocht heeft: allerlei artiesten spelen in een leeg concertgebouw of in een museum. Er zijn heel veel filmpjes gemaakt. Hier alvast wat aanraders.

Hier in het van Goghmuseum - je hoort Joshua Bell en Nina Gvetadse een nocturne van Chopin spelen.

In een foyer spelen onze Hilversumse Nora Wildschut en Elisabeth Brausz de Danse macabre

Leo van Doeselaar organist bij het concertgebouw heeft nu tijd om ons een kijkje in het grote Maarschalkerweerdorgel van het concertgebouw te geven.

Als je meer wil weten over Canto Ostinato van Simeon ten Holt, hoe beide pianisten elkaar seinen welk stukje ze spelen en hoe soepel dat loopt; zie hier: 26 minuten met uitleg door Sandra en Jeroen van Veen



 
Iets met kunst - door Henk Roos: Wandelen
Jacob Cats, Gezicht van de Tafelberg bij Blaricum, ca. 1795, aquarel, Rijksmuseum
Het grootste deel van de Senver-activiteiten ligt stil, maar in ons maandblad staan mooie wandelingen beschreven door Tjepkje Gersjes.
Ook het thema van het nieuwste nummer van Kunstschrift/Openbaar Kunstbezit is ‘Wandelen’:

De geest verzetten, iets wat we bijna allemaal doen. Het afgelopen jaar zijn we allemaal solitaire wandelaars geworden. Die wandelingen vormen het zilveren randje om de wolk die nu al een jaar lang boven ons hoofd hangt.
Er is een geschiedenis van het wandelen die halverwege de achttiende eeuw begint. Wandelen in de vrije natuur, gericht op het stimuleren van de geest, om te ontspannen, een omgeving te verkennen of een bijzonder plek te bezichtigen.


De hierbij (linksboven) afgebeelde aquarel toont het uitzicht over de heidevelden bij Blaricum. De maker is de achttiende-eeuwse kunstenaar Jacob Cats [dus niet de zeventiende-eeuwse volksdichter].”


De renovatie van de Tafelberg is vorig jaar gereed gekomen.
Zie het filmpje van het GNR


 Afbeelding links: huidige situatie
 
 
 
 
 
Puzzelfoto van de week
Freek maakt weer voor een pittige puzzelfoto gezorgd, zie rechts...

Dit is de achterkant van een gebouw, waar muziek in zit.
Welk gebouw is het? Aan welke weg is de hoofdingang?

 
Stuur je antwoord naar oppepper@senver.nl
      

    
 
Feuilleton III, aflevering 25. Door Henja Kronenburg
             
Vertwijfeld laat ze de man na enige tijd uit, om met een diepe zucht neer te vallen achter haar bureau.
Een klop, de deur gaat open en Bram komt binnen. ‘Die is redelijk snel weg,’ zegt Bram, ‘we hebben nog even voor het spreekuur begint, wil je erover praten?’
Hij pakt een stoel en komt naast haar zitten terwijl hij even met zijn hand over haar rug strijkt. Dat is de druppel en Pam barst in snikken uit. Bram slaat zijn armen stevig om haar heen en trekt haar tegen zich aan. Ze huilt met gierende uithalen tot ze uitgeput tegen hem aanzakt.
 
 
 
Al gevaccineerd (of niet?) Laat je ervaringen weten.
We vinden het leuk om op te schrijven, want het is toch voor ons allemaal hoopvol, het vaccineren.
 
Hannie Zegwaart schrijft: Gisteren 1e prik gehad. Vandaag beetje gevoelige plek op mijn arm. Dat is alles. Toen ik voor een afspraak belde was Bussum vol en moest ik naar Huizen. Omdat die twee locaties op hetzelfde adres zijn maakt dat dus helemaal niets uit. Dank voor jullie Oppeppers.
 
Ook ik heb de eerste vaccinatie gekregen op 16 februari, schrijft Alice van Hecht Muntigh Napjus, de tweede krijg ik eind maart in Huizen. Het was gauw gebeurd, ik heb er geen bijwerkingen aan over gehouden. Het was  vreemd na een jaar thuisblijven weer de straat op te gaan tussen de mensen.
 
Maar ik vermaak me toch wel in huis, kom tijd te kort, lees veel, luister en kijk naar klassieke muziekconcerten op YouTube, ook oude films zijn interessant, heb pas Roman Holiday gezien op YouTube, verder los ik alle cryptogrammen op uit Vrij Nederland, HP de Tijd, Elsevier, NRC en de Volkskrant. Ook houd ik van koken en stofzuigen, tuinieren en....elke dag 5 km lopen in huis en tuin totdat de stappenteller het aantal gelopen kilometers aan geeft. Ik heb dus een druk programma, krijg veel mailtjes, die ik beantwoord. Verder zie ik veel tentoonstellingen in musea, kijk  en luister naar concerten via live stream. Mensen spreek ik wel als ik in de voortuin ben.

Maar ik mis de bijeenkomsten van Senver en de leuke tochtjes met het busje. Gelukkig geniet ik van de oppeppers van Senver, wat een energiek team! Hulde aan jullie allemaal. Eens wordt alles weer normaal, dan zien we elkaar weer. Groeten van Alice van Hecht Muntigh Napjus

Niet vaccineren, schrijft Yohanna Hermans
Na er goed over nagedacht te hebben laat ik me niet vaccineren. Ik heb mijn ideeën in vier punten uitgewerkt.

1) Voor mijzelf vertrouw ik op het zelfhelend vermogen van het lichaam en een goed functionerend immuunsysteem.
2) De Vereniging Arts en Leefstijl streeft ernaar de toekomstige gezondheidszorg in te richten op voeding en leefstijl als medicijnen in plaats van uit te gaan van een pillendieet. Zie: www.artsenleefstijl.nl
Op preventie door middel van voeding en leefstijl wordt m.i. te weinig nadruk gelegd door het huidige coronabeleid. Veel ziekenhuispatiënten met een coronabesmetting hebben overgewicht of andere onderliggende kwalen.
3) Stel dat ik corona gerelateerd lijden krijg, dan hoef ik niet te worden opgenomen op ic. Net zoals ik niet wil worden gereanimeerd bijv. na een ongeluk. Dit heeft te maken met mijn leeftijd van boven de 80. Ik ga de dood niet uit de weg wanneer deze op mijn pad komt. De dood hoort nu eenmaal bij het leven en is onze enige zekerheid.
4) Ik kan me voorstellen dat veel mensen het zekere voor het onzekere nemen en zich laten vaccineren. Ik wens ons allen een goede gezondheid.
 
Wijsheid en haiku als afsluiting
Eerst de wijsheid
 
Niets is zo onzeker als de volksgunst.
Cicero
 
Haiku
Twee dit keer omdat ze in elkaars verlengde liggen.
 
Kronen van kristal,
bevroren de waterval,
vorstelijk vakwerk.
 
De luchters smelten,
druppels diamant, de zon
ontdooit het sprookje.
 
LT