Maandag 11 mei 2020

 

Lieve lezers van de Oppepper,
 
Een nieuwe week, het is 11 mei. Vandaag mogen kinderen weer naar school.
Wij moeten nog even wachten.

Begin de week goed!
Helmi, Henja en Ineke


Wilt u vrienden of bekenden ook laten meegenieten van deze Oppeppers? We vinden dat prima. Via deze link kunnen ze zich aanmelden. U kunt ook zelf hun e-mailadres invullen.
 
 
Cabaret en gekke filmpjes voor de maandag
We hebben wat grappige korte filmpjes voor een koude, winderige maandag.

 
Verhalen over Moederdag
Gister vroegen we om ervaringen met Moederdag 2020 met ons te delen. Daar hebben we onderstaande reacties op gekregen.


 

Halverwege de zondag reageerde Hetty al: De afgelopen jaren vierden wij Moederdag meestal in familieverband, omdat twee van mijn kinderen in deze tijd jarig zijn en we dat gezamenlijk doorbrachten. Kinderen en kleinkinderen, tenten in de grote tuin en veel, heel veel plezier. Ook dit jaar stond weer iets dergelijks op het programma, met aansluitend een kleine vakantie naar Ibiza met dochter en partner en hun kinderen. Hoe anders zou het zijn.
Lees Hetty's reactie.
 
Victoria schrijft: Mijn dochter en haar zoon verrasten mij op moederdag met dit liedje en ik was er heel verguld mee.
Wie zou dat ook niet zijn?
En Helmi meldt dat ze behalve asperges op z’n Vlaams met aardbeien toe ook nog dit boeket tulpen kreeg van haar dochters! Toch een beetje Moederdag, schrijft ze.   
 
Tips om thuis meer te bewegen
Hier weer de rubriek van Helmi Duijvestein, met beweegtips voor vandaag en de komende dagen. Deze rubriek staat in deze Oppepper op maandag en vrijdag.


 
En? Teveel taart en bonbons gegeten tijdens Moederdag? Natuurlijk en zo hoort het ook een beetje. Helmi Duijvestein: "Ik eet behalve op Moederdag eigenlijk altijd lekker, maar mijn traditionele Moederdag diner bestaat uit asperges op z’n Vlaams met aardbeien toe. Heerlijk! Je mag mij daarvoor wakker maken.  Ik gun mezelf de illusie dat ik daar niet van aankom."
Toch, ook al ben je niet te zwaar, bewegen is heel erg gezond. Juist nu. Ze zeggen dat hoe gezonder je leeft, eet en beweegt hoe minder kans je hebt dat het virus je te pakken krijgt. Beweeg dagelijks mee met Nederland in Beweging 's morgens op NPO1 en 2, of met Lennette van Dongen op Facebook.
 
Stoelgymnastiek
Voor de stoelgymnastiek gaan we vandaag weer aan de gang met Miranda en Laura, onze Hilversumse sportdames. Hier zijn hun oefeningen voor vandaag.
 
Meditatie
Voor de meditatie koos Helmi een korte meditatie/mindfulness oefening. Fijn 5 minuten tot rust komen voordat je aan de nieuwe week begint.
 
Grappig
In dit filmpje springen de kleinkinderen Floris en Maud van Pita de letters ‘love’ springen op de trampoline. Zij springen er op los maar wel met een mooi doel.

Hier Russen die Grieks dansen (11 min.) Daar kunnen de politici nog wat van leren.
 
Gouwe ouwe
Zoeken naar muziek van vroeger is graven in je herinneringen en als ik dan een liedje vindt, komen er nog meer herinneringen naar boven. Dat is genieten. Hopelijk gaat er bij jullie met deze opnames ook weer een herinneringsluikje open.
In ieder geval, geniet ervan. Henja
 


 
Lievelingsgedicht
Dit keer komt het lievelingsgedicht van Leonie Silkens, contactpersoon van collega-vereniging ASZ- Algemene seniorenvereniging Zeist.
 

Rutger Kopland (1934-2012)

ONDER DE APPELBOOM
 
Het gedicht is op muziek gezet door Harry Bannink, hier gezongen door Thomas Oliemans
 
Wilt u het zelf lezen, hier het eerste couplet:
 
Ik kwam thuis, het was
een uur of acht en zeldzaam
zacht voor de tijd van het jaar,
de tuinbank stond klaar
onder de appelboom

Lees het hele gedicht hier.
 
75 jaar Bevrijding, 11 mei 1945
Flinke dienstbode gevraagd
Al meteen bij de herstart van dagbladen, na het einde van de oorlog, stonden er weer advertenties in de krant. Op 7 mei verscheen het eerste nummer van dagblad ‘Gooische Klanken’, een bundeling van alle illegale bladen die tijdens de oorlog verschenen. En al meteen weer advertentietjes: natuurlijk overlijdens- en geboorteberichten.

 

Maar ook berichtjes van mensen die anderen bedanken voor getoonde hulp tijdens de oorlog, advertenties van de gymnastiekvereniging die binnenkort weer gaat beginnen, voor een veiling van inboedels, voor cursussen Engels, voor correspondentievriendinnen, voor het terugvinden van een portemonnee, voor het vinden van woonruimte, voor het terugvinden van een Duitsche herder met hangende oren, en vooral: personeel gezocht. 

Bekwame stenotypisten, een net meisje, een kappersbediende (‘prima kunnende scheren’), schilders, behangers, nog meer nette meisjes, flinke dienstbodes.
Hiernaast twee personeelsadvertentietjes en de aankondiging van een voetbalwedstrijd tussen ’t Gooi en een elftal van Canadese militairen.
 
 
 
 
 
Wijsheid en haiku
De wijsheid voor vandaag: Onderwijs is geen emmers vullen, maar een vuur ontsteken.

  Haiku
Hieronder een haiku van Ben de Veth. Hij stelde samen met Simone Stawicki een boek samen met schilderijen (zie een daarvan rechts) en haiku.
 
De stilte ruist
rietkraag en waterlelies
buigen in de wind.