Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Steden en straten in Brabant 🏡

De indeling van dorpen en steden in straten en huisnummers is niet van alle tijden. In de Middeleeuwen waren huizen vaak herkenbaar aan uithangborden of gevelstenen. Om een huis te lokaliseren, werd gebruik gemaakt van beschrijvingen van de omliggende percelen. Wist je dat het gebruik van huisnummers in 1800 verplicht werd gesteld met het oog op de belastingen? En dat straatnaamgeving in 1851 voor het eerst bij de wet geregeld werd? Deze ‘weetjes’ vind je terug in een nieuw informatieblad. En dat kan handig zijn als je wilt weten waar je voorouders woonden.

Nu de Sint met zijn pieten veilig voet aan wal heeft gezet in Brabant is het misschien leuk om te weten dat wij via het Wanroys Activiteiten Comité een film hebben gekregen die je meteen onderdompelt in de jaren zestig. We zijn hier getuige van de ongetwijfeld eerste demonstratie in de pietendiscussie, onder leiding van niemand minder dan schrijver Godfried Bomans. Kijk snel naar dit bijzondere filmpje en lees het verhaal erachter.
 
 
Over films gesproken, vorige week lanceerden we de prachtige filmcollectie van de gegoede Brabantse familie Van der Bruggen. De oude filmbeelden brengen ons in één keer terug naar het Brabantse leven van honderd jaar geleden. Je zult ontdekken dat de filmer, Thieu van der Bruggen, zijn tijd ver vooruit was. Veel kijkplezier!
 
Margot America, redactie
 

Hulp bij onderzoek naar straatnaamgeving

Ben jij ook zo benieuwd waar je voorouders woonden? Heb je bijvoorbeeld een wijknummer gevonden, maar heb je geen idee hoe je de huidige locatie kunt achterhalen? We hebben een nieuw informatieblad gemaakt waarin je ontdekt hoe je met archiefstukken over straatnaamgeving aan de slag kunt.

Nieuwe bronnen oktober online

Afgelopen maand waren er wegwerkzaamheden rond de Zuid-Willemsvaart voor de nieuwe kanaalboulevard. Het resultaat is mooi geworden. Bovendien waardeer je tijdens die bouwactiviteiten de digitale toegankelijkheid van het archief meer dan normaal. En ook daaraan is deze maand weer hard gewerkt.  Dus handen uit de mouwen en aan de slag!
"In deze turbulente tijden is het soms goed erbij stil te staan dat onze maatschappij niet bestaat uit verschillende groepen maar uit mensen. Met ieder een eigen verhaal dat het waard is gehoord te worden.
Ik nodig je uit: ga mee op zoektocht naar het bijzondere relaas van Duifje de Raaij, een jonge vrouw uit Den Bosch als de oorlog uitbreekt. Want luisteren naar het verhaal van een ander is het begin van een mooiere wereld", aldus podcastmaker Marilou Nillesen.  
 
Duifje de Raaij (foto via het Joods Historisch Museum)

Reis een eeuw terug in de tijd met de familie Van der Bruggen

Ze gaan terug tot ver in de jaren twintig van de vorige eeuw: de vaak haarscherpe opnames in zwart-wit van de familie Van der Bruggen. Onlangs zijn deze bijzondere filmopnames herontdekt en door BrabantinBeelden aan de vergetelheid onttrokken. En dat allemaal dankzij een kenteken van een Buick uit 1924-1926, dat een ver familielid per toeval herleidde naar zijn voorouders.

Gezocht: fellows! 

In maart 2025 zullen onze huidige fellows de resultaten van hun onderzoek presenteren. Maar wie starten er diezelfde dag met een nieuw, eigen onderzoek? We zoeken weer twee nieuwe fellows om vijf maanden in onze archieven te duiken, op zoek naar het onbekende verhaal van Brabant. Ben je kort geleden afgestudeerd en wil je verder in de wereld van geschiedenis, wetenschap en erfgoed? Dan is deze beurs misschien iets voor jou.

Beste verhalen deze maand

In 1963 vindt onderwijzer Ras dat ‘zwarte piet’ moet worden vervangen door een ‘witte diaken’. De landelijke pers valt over hem heen, onder aanleiding van schrijver Godfried Bomans. Van de demonstratie tegen Ras' plannen heeft het BHIC nu een kleurenfilm in huis met Bomans als Ivanhoe.  
Petrus en Joannes Arts overlijden kort na elkaar in september 1702. Tot 1900 overleden de meeste mensen aan een gewone longontsteking of aan infectieziektes. Samen met de vaak slechte leefomstandigheden leidde dit regelmatig tot de dood. (Bijdrage: Jan Arts)
In het Sambeekse Redemptoristinnen- klooster (de "rooie nonnen") confisqueerde de Sambeekse pastoor de sleutel van het tabernakel. Wat waren de gevolgen van deze tabernakelperikelen? (Bijdrage: Gerard Everink)
Op de spoorlijn - die nu Maaslijn wordt genoemd - kwamen in september 1910 ter hoogte van het station twee treinen met elkaar in botsing. Omdat justitie vermoedde dat de stationschef een fout had gemaakt, werd die voor het gerecht in Den Bosch gedaagd. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Een kleurrijke en avontuurlijke jongeman, deze in 1768 geboren Waalwijker. Lees hier meer over zijn avontuurlijke leven, dat hij zelf heeft opgetekend en dat later is  aangevuld met onderzoek. (Bijdrage: Bert Meijs)

Historisch wist-je-datje

Hop hop hop Brabant Hop

Met de feestdagen in aantocht is het misschien aardig om het eens over hopteelt in Brabant te hebben. Want denk je aan hop, dan denk je aan bier. Op de Brabantse zandgronden, waar traditie en innovatie hand in hand gaan, wordt hop geteeld met respect voor de natuur en met passie voor het ambacht van bierbrouwen.
 
Kijken we bijvoorbeeld in Schijndel, dan stamt het oudste bericht over de Schijndelse hopteelt al uit 1400. We hebben het dus over een traditie die heel ver teruggaat in de tijd. Het telen van hop kostte trouwens behoorlijk wat inspanning, veel goede mest en dan viel de opbrengst soms ook nog erg tegen.
 
In onze archieven komen door de eeuwen heen telkens weer zogenaamde ‘hopkuilen’ voor (een teken dat de teelt in Schijndel een lange ononderbroken traditie kent). Dat zijn langwerpige kuilen van minstens 40 centimeter diep die in de akker gegraven werden. In zo’n kuil werden telkens vier planten gezet, waarna de kuil met goede aarde en mest werd opgevuld. Na de oogst werden de gedroogde hopbellen in zakken verkocht. Er was ook een hopkeurmeester, de hopmeter, die de kwaliteit van de aangeboden hop moest bewaken. Vertel eens, op welk Brabants biertje mogen ze jou wel trakteren?
 
Foto: Hopveld in Schijndel, collectie BHIC

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Foto's & films
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven