Nieuwsbrief
Gezonde voeding
 
Januari 2020
 
 
Inhoud
 
Een nieuw decennium is begonnen en goede voornemens worden breed gedeeld. Dry January, stoppen met roken, vegan February en gezonder eten. In deze nieuwsbrief belichten we het thema gezonde voeding vanuit verschillende perspectieven.
De onderwerpen zijn:
  • Voeding als medicijn
  • Nutri-Score
  • Eiwit(ver)rijk(t)e voeding
  • Is vasten gezond?
  • Gezonde weetjes
  • Masterclass gezonde voeding
 
Voeding als medicijn                                       
Vrijwel niemand twijfelt er aan dat ongezonde voeding een negatief effect heeft op de gezondheid met welvaartsziektes tot gevolg. Gezonder eten, bewegen en afvallen laten bij verschillende patiënten zien dat diabetis type 2 omkeerbaar is. Meer groenten, en minder koolhydraten heeft een verlagend effect op de bloedsuikerspiegel en kan bijvoorbeeld een after lunch dip voorkomen. Voeding is ook een belangrijke factor bij herstel, zie het item over eiwit(ver)rijk(t)e voeding. Met de stijgende zorgkosten als gevolg van de vergrijzing lijkt meer onderzoek naar het effect van voeding op verschillende ziektebeelden zich snel terug te verdienen.
 
Nutri-Score                                                     
Nederland voert medio 2021 de Nutri-Score in. De 5 kleuren op de verpakking (net als het energielabel) geven een oordeel over de voedingswaarde van een product. Kiezen voor gezonde voeding begint bij bewustwording en inzicht, daarmee lijkt dit een goede stap. Toch is er ook kritiek. Een aantal producten kennen een gekke uitkomst. Zo scoort witbrood goed en olijfolie niet. Verschillende koekjes en snoep scoren ook te goed. Daarnaast is het niet verplicht voor fabrikanten om het logo te voeren, dat kan alleen op Europees niveau worden geregeld. Gaat Nutri-Score een grote omslag realiseren? We zijn benieuwd en volgen het op de voet.
 
Eiwit(ver)rijk(t)e voeding
Onderzoek van Radboudumc (Dijxhoorn 2019) heeft aangetoond dat verhoging van de eiwitinname met 10% leidt tot een afname van de ligduur van een kwart dag. Daarnaast lopen patiënten minder risico op complicaties. Binnenkort worden de resultaten van vervolgonderzoek bekend gemaakt, waarbij het effect tijdens de pre-klinische fase wordt onderzocht. Door contractmanagers en voedingsverantwoordelijken binnen ziekenhuizen en UMC's wordt eiwit(ver)rijk(t)e voeding gezien als de 1 na belangrijkste succesfactor van een voedingsconcept. Dit blijkt uit recent onderzoek dat Sense FM heeft verricht voor een netwerk van contractmanagers in de zorg. 
 
 
Is vasten gezond?
Vasten is gebruikelijk tijdens de Ramadan. Een nieuwe trend is dat vasten ook wordt ingezet als onderdeel van een gezonde leefwijze (intermittant fasting). Er zijn 2  verschillende vormen. Zo kun je 2 dagen vasten (1 kleine maaltijd per dag) en dan 5 dagen niet. De andere vorm laat je 8 uur per dag eten en 16 uur niet. In het programma dokters van morgen is aandacht besteed aan dit fenomeen en het effect op de gezondheid. Door het vasten komt vetverbranding op gang en worden afvalstoffen opgeruimd. Onderzoekers van LUMC hebben vastgesteld dat het ook een positieve invloed heeft bij behandeling van borstkanker in combinatie met chemokuren. Er is echter ook kritiek. Het onderzoek zou relatief beperkt zijn. Er is wel grootschalig en veelbelovend onderzoek gedaan naar het effect op dieren. Dat betekent echter niet dat dit hetzelfde effect heeft op mensen. Ook hier is verder onderzoek gewenst.
 
 
 
 
Gezonde weetjes
  • Nederland is gezakt naar de 15de plaats op lijst van meest gezonde landen volgens onderzoek door Bloomberg. Spanje heeft Italië van de 1ste plaats verdreven. Een mediterraan diëet is kennelijk meer dan lekker alleen.
  • Nudging is een effectief middel bij het stimuleren van gezonde voeding. De Franse universiteit Sorbonne heeft verschillende studies onderzocht. Kleinere borden/porties, beeldende productlabels en positionering verlagen de dagelijkse calorie inname.
  • Dry January is in 2013 in Groot Brittannië gelanceerd. Na een aarzelend begin zijn er inmiddels meer dan 3 miljoen deelnemers. 
  • De prijs van gezonde voeding is de afgelopen 10 jaar aanmerkelijk duurder geworden (CBS). De prijs van suiker, snoepgoed en ijs is juist gedaald.
 
 
 
 
 
Masterclass gezonde voeding
In aansluiting op verschillende vragen die we afgelopen periode kregen over gezonde voeding en wat betekent dat voor mijn organisatie, heeft Sense FM een Masterclass gezonde voeding ontwikkeld. De masterclass is met name interessant voor leidinggevenden en stafmedewerkers die beleidsmatig bij voeding/catering zijn betrokken. Onderwerpen zijn wat is gezonde voeding, de effecten van gezonde voeding, hoe integreer ik dit in visie/beleid, ontwikkeling van doelen/KPI's en de uitwerking van een stappenplan.
 
Opgeven voor de masterclass gezonde voeding of 1 van onze klassiekers kan door aan te melden op info@sensefm.nl of het inschrijfformulier in te vullen op de website.

 
 
Copyright © 2020 Sense FM BV, All rights reserved.
Sense FM
Grebbeberglaan 15,
3527 VX Utrecht.
0652093485 (Wim) of 065570 7999 (Anton)