Jip's venster op de wereld
7-3-2023


 
Bemiddeld
 
Voor wat ik ervan begreep was je vroeger bemiddeld als je niet onbemiddeld was. Je zette een huwelijksmakelaar in om een partij te vinden met vergelijkbaar vermogen. Tegen elke logica in is een zegenrijk huwelijk dan weer een niet echt een goed resultaat voor die bemiddelden.
 
Tegenwoordig wordt er vooral bemiddeld. Niet voor niets, want het is een meesterlijk verdienmodel gebleken. De relatiebemiddeling heeft een enorme vlucht genomen. Tussen de relatiebemiddelingsbureaus zie je nog af en toe een verdwaalde hippie die denkt dat je zonder kunt. Maar ondertussen zoeken Pier, Marie-José , Annelies en – hoe verzin je het - Van Slobbe, DTNG, DPSPartnerSearch of CoreMatching in het economiekatern van NRC voor jou de perfecte partner. Kennelijk is dat té eng geworden, een blauwtje lopen als je geen twintig meer bent. Spreek ik nog maar niet van de dating apps. Dat lijkt dan wel onbemiddeld, maar ondertussen verschuil je je eenvoudig achter je scherm, een nickname of een flatteuze foto. Je denkt dat je kiest, maar de app bemiddelt je naar je volgende date.
 
Niks meer ‘zelf doen’ heeft zich in ons systeem genesteld: het gemak, de veiligheid en ontzorging. De uitzend- en detacheringsbureaus die vaste krachten veranderen in flexwerkers tegen verhoogd tarief. De grootste boekhandel van Nederland is allang niet meer het mediabedrijf BertelsmannOnLine. BOL verkoopt nu zo’n beetje alles, zijn leveranciers steeds meer afknijpend, want de klant wil bemiddeld worden. Met de booking.coms, thuisbezorgds en picnics van deze wereld die 12% tot 20% van de prijs afromen voor hun bemiddeling.
 
Ben je enigszins bemiddeld, dan wil je daar liever geen prijs aanhangen. Heel actueel zijn daarom opeens de bureautjes die het voor je opnemen tegen de gemeente in een poging om de WOZ waarde te beïnvloeden. Die waren er jaren geleden ook al, maar nu pas dringt het tot de belastingbetaler door dat het ‘gratis’ afwaarderen door de burgers betaald wordt. Klein gaatje in de wet en hopla, de bemiddelingsbranche springt erin en het lek wordt groter en groter. En doe je niet mee? Dan ben je die sneue burger, ‘dief van zijn eigen portemonnee’. Gelukkig heeft onze gemeente daar iets slims op verzonnen: je maakt eenvoudig een belafspraak om zelf aan te geven waarom je het niet eens bent met de waardering. Sneller en goedkoper dan bemiddeling: hoe krijgen ze het verzonnen!
 
Bemiddeling is big business. Niets lijkt meer zonder tussenpersoon te gaan. Ik vergeet vast nog veel belangrijke bemiddelaars die bemiddelend bemiddeld raken. Bemiddeld worden of bemiddeld zijn? Wie wil het niet?
 
Op mijn bureau ligt een oproep om ‘Kunstvermittler’ (kunstbemiddelaar) te worden. Een nieuw beroep. Geen makelaars of galeriehouders, maar duiders, twijfelaars en observators die aandacht vragen voor de creatieve invalshoeken. Ik bied nog even weerstand aan de oproep en ga eerst nog nieuwe dingen maken. Er moet wat te bemiddelen over blijven.
 
Lastige vragen
Bemiddeld worden?
Hoe vind je dan de weg in een wereld zonder bemiddeling?
Wanneer is gratis gratis?
 
 
 
 
Cartoon
     
 
Jip's venster op de wereld?
'Jip's venster op de wereld' is een belangenloos schrijfproject en verschijnt op onregelmatige basis.
Eens in de zoveel tijd verschijnt een magazine of boekje met het verzameld schrijfwerk én beeld, soms in samenwerking met andere auteurs of beeldmakers.
Reageren kan en mag gewoon met een reply.
Klik hier voor het archief.
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.