Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 18 juni 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Wie hebben er baat bij beleid Trump?
  2. Kunst uit Cuba: toon je de bruisende kant of ook de keerzijde?
  3. Pinkpop: zon, regen, Bieberfans en duizenden handtekeningen
  4. Cuba: veilige toeristenbestemming
  5. Naar Suriname gevluchte Cubanen moe van onzekere positie
  6. Cartoon: internet thuis: niet snel, maar zonder pauze
  7. 'Cubaanse slangensoort jaagt in groepen'
  8. Geneesmiddel Heberprot-P voor het eerst in EU
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Wie hebben er baat bij beleid Trump?
Wie hebben er baat bij het nieuwe Cubabeleid van president Trump? Ter rechterzijde zijn dat ongetwijfeld de radicale Miami-Cubanen die met nostalgie de dagen van weleer in herinnering riepen. Maar de inval in de Varkensbaai in 1961 was een pijnlijke militaire en politieke nederlaag. De jaren die daarop volgden waren jaren van isolement en wurging die weinig bijdroegen aan het garanderen van de mensenrechten.

Zeker, de voorstanders van het engagementbeleid van president Obama kunnen niet hardmaken dat sinds de politieke dooi, de situatie van de mensenrechten in Cuba principieel is verbeterd. De hardliners in Florida kunnen evenmin bewijzen dat ruim 50 jaar isolement dat wel deden. Dat zal ook met de nieuwe maatregelen niet gebeuren.

Democratie
Toch is het een slechte dag voor de democratie, maar ook voor die Cubanen die direct of indirect van de opening hebben geprofiteerd. De particuliere sector (toerisme, casas particulares, Airbnb en paladares) zal er door worden geschaad. Ook jongeren die door sociale media (Wifi) wat meer digitale bewegingsvrijheid kregen, zullen voor Trump evenmin applaudiseren als voor Raúl Castro. Zoals Havana per commando al een halve eeuw zijn wil oplegt, denkt Trump door keiharde maatregels concessies af te dwingen. Beiden denken in termen van winnaars en verliezers, maar de echte verliezers lijken de Cubanen. De haviken in het Witte Huis bewezen de hardliners in Havana een goed dienst; de ‘vijand in het Noorden’ is weer springlevend.
 
De redactie

In het NOS-programma Met het Oog (17 juni, 23.06 uur) sprak Cees Grimbergen met Kees van Kortenhof over de recente ontwikkelingen rond Cuba.
 
2. Kunst uit Cuba: toon je de bruisende kant of ook de keerzijde?
‘Elke tentoonstellingsmaker van Cubaanse kunst heeft te maken met een lastige keuze: toon je de bruisende kant van het Cubaanse kunstleven (die werkelijk bestaat) of laat je ook de keerzijde zien.

Het kunstleven in Cuba zit in een spagaat met als uitersten de vrije artistieke uiting en een regime dat op zijn tijd, en onberekenbaar, kunstenaars onverbiddelijk de mond snoert,’ aldus Robert-Jan Muller. Hij is kunstcriticus en voorzitter vaan de Tica (Association Internationale des Critiques d’ Art) en schreef in het Museumtijdschrift ( juni 2017) een vier pagina tellend artikel over kunst in Cuba met de titel Vrijheid en Censuur.

Collectie
Over de tentoonstelling op dit moment in het Singer Museum in Laren met Cubaanse kunst uit de verzameling van het echtpaar Berger, zegt hij: ‘Hun enthousiasme voor de Cubaanse kunst werd vanaf eind jaren negentig verder richting gegeven door Cristina Vives, een kunstbemiddellaar ter plaatse. Zo ontstond een kunstcollectie met nu intenationaal bekende kunstenaars als Campins, Jeff, Kcho en Garaicoa….ook de kunstenaars met wie de Cubaanse overheid graag naar buiten treedt.’ (Zie ook hierna de rubriek Culturele Agenda).
 
Link
* Lees het volledige artikel in het Museumtijdschrift van juni 2017. Prijs € 8,95.

Noot
* Het schilderij Tres Barbudos (Drie mannen met baarden; zie foto) hangt in het Singermuseum in Laren.
 
3. Pinkpop: zon, regen, Bieberfans en duizenden handtekeningen
Amnesty was er ook dit jaar weer bij op Pinkpop. Een fantastisch team van vrijwilligers haalde ruim 8.000 handtekeningen op voor de Cubaan Eduardo Cardet. Cardet kreeg 3 jaar cel, waarschijnlijk omdat hij in een interview zei dat Fidel Castro bij het Cubaanse volk niet bepaald geliefd was. Doe ook mee met de actie!
 
Het verhaal van Eduardo Cardet
Politieagenten trokken de Cubaanse Eduardo Cardet op 30 november vorig jaar van zijn fiets. Hij werd hardhandig opgepakt. Onlangs kreeg hij drie jaar gevangenisstraf omdat hij bij zijn arrestatie een agent zou hebben geslagen. Ooggetuigen beweren anders.
Naar alle waarschijnlijkheid is Cardet veroordeeld omdat hij na het overlijden van Fidel Castro in een interview op de Spaanse radio vertelde dat Castro bij het Cubaanse volk niet bepaald geliefd was.
 
Oproep
Amnesty roept de Cubaanse autoriteiten op Eduardo Cardet onmiddellijk vrij te laten. Lees hier de volledige actie.
 
4. Cuba: veilige toeristenbestemming
Een aantrekkelijke kant van Cuba voor toeristen is de mate van veiligheid in het land, zeker vergeleken met andere landen in de regio waar de criminaliteitscijfers hoog zijn. Op de Engelstalige website Havana Times beschrijft de journalist Fernando Ravsberg dit fenomeen.

De Bahamas, Trinidad en Tobago, Barbados, Jamaica en Suriname hebben volgens een recent onderzoek van de Inter-American Development Bank, de hoogste misdaadcijfers en de gewelddadige misdaden grijpen daar om zich heen. Het aantal overvallen en bedreigingen steeg in Latijns-Amerika met 4,7% maar in de Caraïben was dat 6.8%.
 
Zonder risico
Ravsberg: 'Ik sprak met toeristen in Cuba en een van de grootste verrassingen bij aankomst in Cuba is de vrijheid die zij hebben zich te bewegen. Zij zijn verbaasd dat zij op welk moment van de dag of nacht kunnen uitgaan zonder het risico overvallen of beroofd te worden.'

Link
-----
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is genuanceerd over de criminaliteit in Cuba: 

Cuba is relatief veilig vergeleken met andere landen in Zuid-Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. Toch zijn in Cuba zakkenrollers en dieven actief. Tasjesroof is een snel groeiend probleem
.
 
Maatregelen
Neem voor uw veiligheid de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Wees alert op plekken waar veel toeristen komen. Bijvoorbeeld op het strand, op terrassen en in het theater.
- Pas op in donkere stegen.
- Houd dure camera’s, sieraden en andere kostbare spullen uit het zicht.
 
Auto of openbaar vervoer
Let op bij het reizen met de auto of in het openbaar vervoer:
- Zogenaamde ‘zelfstandige chauffeurs’ kunnen u hun diensten aanbieden. Via deze chauffeurs kunt u een auto huren en deze door hen laten besturen. Ga niet in op de voorstellen.
- Neem nooit lifters mee.
- Ga niet te voet de straat op na zonsondergang, pak een taxi.
- Reis niet met de trein.
 
Link
 
5. Naar Suriname gevluchte Cubanen moe van onzekere positie
Een groep van zestien naar Suriname gevluchte Cubanen wil zekerheid wat betreft hun status en toekomst. De groep heeft het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Het Surinaamse Rode Kruis zou hen niet snel genoeg van dienst zijn. Bij de Surinaamse autoriteiten aankloppen voor een voorlopige verblijfsvergunning of een werkvergunning, levert niets op.
 
Afdoend antwoord
De groep wil zo snel mogelijk een afdoend antwoord. “We gaan protesteren totdat we worden geholpen door de Verenigde Naties Hoge Commissaris voor Vluchtelingen. Die moet ons helpen de condities te scheppen om een leven op te bouwen of moet ons helpen om naar een ander land te gaan waar vluchtelingen wel worden geholpen”, zegt woordvoerder Servillio Villegas Marrero tegenover De Ware Tijd.
Het is ook waarom gedemonstreerd wordt bij het hoofdkwartier van het Surinaamse Rode Kruis. Het Rode Kruis fungeert als contactpunt met vluchtelingenorganisatie UNHCR in Washington. Onder de groep bevinden zich ook kinderen. “We weten dat we binnen een jaar antwoord moeten krijgen, maar we willen ook werken en de kinderen moeten naar school”, aldus Villegas Marrero.

Bron: Waterkant
 
6. Internet thuis: niet snel, maar zonder pauze
 
Raúl Castro: 'Ik ben gek op dollars'
'Nu internet in  eigen huis, slechts 50 dollar, maak er gebruik van.....sin prisa pero sin pausa'.

(Sin prisa pero sin pausa. Dat is het motto dat Raúl ook aan zijn eigen hervormingsbeleid meegaf, namelijk: zonder te haasten maar zonder pauze).
 
7. 'Cubaanse slangensoort jaagt in groepen' 
Een slangensoort die voornamelijk op Cuba voorkomt jaagt gecoördineerd in groepen op prooien. Onderzoeker Vladimir Dinets van de Amerikaanse universiteit van Tennessee nam de Cubaanse boa onder de loep terwijl de slangen jacht maakten op vleermuizen.

Hij zag dat slangen die naar het jachtgebied trokken, zich positioneerden in het gedeelte waar al soortgenoten aanwezig waren. Hangend aan het plafond van een grot, vormden de slangen een soort hek in het jachtgebied. Zo kunnen prooien moeilijker ontsnappen.
 
Dinets bekeek de positie van de slangen iedere ochtend en avond. Zo zag hij dat de reptielen strategische plekken innamen, waardoor de vliegroutes van de vleermuizen in de grot blokkeerden.Het is de eerste keer dat een dergelijk gecoördineerde jacht bij slangen is waargenomen. “Het is complex voor de jagers om dit te doen, omdat ze rekening moeten houden met de beweging van hun soortgenoten”, aldus de onderzoeker. Volgens Dinets leidt de strategische jacht niet tot meer voedsel voor alle deelnemende slangen, maar zou het een sociale functie kunnen hebben.
 
 
8. Cubaans geneesmiddel Heberprot-P voor het eerst  in EU
In Slovakije zullen de allereerste Europeanen  kunnen worden behandeld met dit middel dat efficiënt is tegen de zgn. diabetische voet. In het land zijn er meer dan 8.000 patiënten die ervoor in aanmerking komen.

Cubaanse artsen zijn in Slovakije om de plaatselijke specialisten te adviseren bij de toepassing van Heberprot-P. Ze werden ontvangen op het ministerie van volksgezondheid door staatssecretaris Andrea Kalavská. Ook de Cubaanse ambassadrice Yamila Pita Montes was aanwezig.
 
Kwaliteit
‘We willen de Slovaakse patiënten een moderne behandeling bieden die hen kan helpen de ziekte te genezen en een betere levenskwaliteit te genieten. Het doel is zoveel mogelijk patiënten die in aanmerking komen ook effectief te behandelen’, zei de Slovaakse Directeur van het ministerie Dr. Boris Bánovský.
 
Bron: Cubanismo 
 
9. Culturele Agenda
* Carnaval Santiaguero: 21-27 juli in Santiago de Cuba
Het carnaval van Santiago de Cuba staat bekend als het beste carnaval van Cuba. Het carnaval kent een rijke historie die teruggaat tot de 17e eeuw. Typerend voor Carnaval Santiaguero zijn de Afrikaanse invloeden. Periode: 21 - 27 juli 2017.
 
* Festival Latino Americano Rotterdam: 23 tot 27 augustus 2017
LantarenVenster presenteert de tweede editie van het Festival Latino Americano Rotterdam. Opnieuw vijf dagen lang Latijns-Amerika. Met ruim dertig filmvertoningen, drie concerten en een doorlopend randprogramma met feesten, diverse talkshows, dans, dj’s en vele interessante gasten brengen ze de  Latijns-Amerikaanse sfeer naar de Wilhelminapier. Meer informatie op de website
 
* Singer Laren: Cuban Art Now: 23 mei tot 24 september 2017
In Cuban Art Now toont Singer Laren tot 24 september een particuliere kunstcollectie van een Nederlands echtpaar dat lange tijd op Cuba heeft gewoond. De collectie is grotendeels opgebouwd uit kunst die in Cuba werd gemaakt sinds het eind van de jaren negentig. De collectie wordt nu voor het eerst samen tentoongesteld en is daarmee het grootste overzicht van hedendaagse Cubaanse kunst ooit.
De verzameling bevat werken van internationaal gevestigde kunstenaars als Raúl Cordero, Alejandro Campins, Michel Pérez (Pollo), Flavio Garcandio, José Emilio Fuentes Fonseca (JEFF), José Eduardo Yaque en Kcho. Ook de beroemde fotografen Alberto Korda en José Alberto Figueroa zijn in de collectie opgenomen.
 
10. Het laatste nieuws
* Cubaanse media zwijgen over ontploffingen op legerbasis
Bewoners in de directe omgeving van een militaire basis in de gemeente Songo-La Maya (provincie Santiago de Cuba) die maandag jl. werden geëvacueerd na ontploffingen op de basis, hebben nog geen toestemming gekregen naar hun woningen terug te keren, aldus een bericht van de kritische website 14ymedio in Cuba. De basis is gelegen bij de buurt Ti Arriba. De Cubaanse staatsmedia zwegen tot nu toe over het voorval ondanks herhaald aandringen van de website 14ymedio om opheldering. Lees verder 
 
* Historicus Cuba’s revolutie Martínez Heredia overleden
Maandag 12 juni overleed op 78-jarige leeftijd Fernando Martínez Heredia, historicus en intellectueel actief in het officiële Cuba. Hij verspreidde o.a. de teksten van marxistische denkers als Louis Althusser en Antonio Gramsci in Cuba en werd in 2006 onderscheiden met de Nationale Prijs voor Sociale Wetenschappen in Cuba. Hij leidde tussen 1967 tot 1971 het tijdschrift Pensamiento Crítico, een uitgave van de faculteit voor filosofie van de Universiteit van Havana. In 1971 werd Pensamiento Crítico door Raúl Castro gesloten tijdens een van de acties tegen min of meer verlichte intellectuelen. Deze periode van censuur en schrijversvervolging werd later bekend als de Quinquenio Gris / De vijf grijze jaren. Lees verder
 
* Kan Trump het Cubabeleid van Obama terugdraaien?
President Donald Trump kan het Cubabeleid van zijn voorganger ‘niet volledig’ terugdraaien omdat veel maatregelen ‘populair’ zijn geworden. Dat zegt Ben Rhodes, de belangrijkste adviseur van Obama inzake Cuba die sinds 2014, deels achter de schermen, een hoofdrol speelde bij de dooi in de relatie tussen Cuba en de VS. Naar verwachting zal president Trump tijdens een bezoek aan Miami zijn maatregelen m.b.t. Cuba bekend maken. Een deel van de Cubaanse ballingengroepen in Florida wil stevige maatregelen van Trump tegen Cuba omdat de concessies die Obama deed in Havana, niet beantwoord werden door het regime van Raúl Castro in de vorm van meer aandacht aan de mensenrechten. Lees verder

 
* Geharnaste Trump breekt met Cubabeleid Obama
Trump zal handel met bedrijven in handen van het Cubaans leger, verbieden. Reizen van Amerikaanse burgers naar Cuba blijven mogelijk, maar worden strenger gecontroleerd. De Amerikaanse president Trump zal een strenger Cuba-beleid voeren dan zijn voorganger Obama en sprak zelf van ‘een breuk’. Toch kiest hij er niet voor om de diplomatieke betrekkingen weer te bevriezen. De ambassades van beide landen die in het kader van de ontspanningspolitiek tussen Cuba en de VS in 2015 werden geopend, blijven gewoon functioneren. Ook zullen Amerikaanse vluchten en cruiseschepen het eiland mogen blijven aandoen. Lees verder
   
* De concrete Cuba-maatregelen van Trump
Het nieuwe Cubabeleid van de Amerikaanse regering is vastgelegd in een memorandum. In dit artikel wordt een link naar de Engelse tekst van het memorandum en worden de hoofdpunten ervan gepubliceerd. Ook is de reactie van de Cubaanse regering toegevoegd. Lees verder