Praktijken systemisch benaderd
Ik (Tijn) ben de laatste 7 jaar gegrepen door het 'systemisch werk'. Een manier om volgens drie (binnen bedrijven vier) natuurwetten naar vraagstukken te kijken, te weten:
- Geven en nemen zijn in balans.
- (ver)binding, iedereen heeft een eigen plek binnen een systeem
- Orde, er is altijd een (hiërarchische) orde
- Bestemming, een organisatie dient een bestemming te hebben.
Een bekend systemisch voorbeeld uit de praktijk is dat paraveterinairen voor een gedeelte de plek innemen van de dierenarts. Daarmee raken de (ver)binding en de orde in onbalans waardoor er 'gedoe' ontstaat. Het symptoom dat daarop volgt, is dat er onduidelijkheid volgt over de taakverdeling, er vervolgens protocollen en procedures moeten worden afgesproken, waar men zich vervolgens niet aan houdt. Opnieuw helderheid creëren over de plek van de dierenarts en de paraveterinair (afbakenen) is de oplossing.
Je praktijk als 'merk' bekijken
Vanuit de marketing en brandmanaging is 90% van de beslissingen die eindklanten maken onbewust. Die systemische wereld hebben Tineke Brackel en Tijn Bettink met elkaar verbonden met
Hier onderzoeken wij vraagstukken rondom het merk en product/diensten van de praktijk volgens bovengenoemde natuurwetten. Vraagstukken die wij regelmatig terug zien zijn:
- We willen een nieuw product/dienst introduceren. Hoe reageert de eindklant hier eigenlijk op? Wat kunnen we doen voordat we dit product in de markt zetten?
- We willen een nieuwe huisstijl/logo. Welke past het best bij onze praktijk en onze klant?
- Ik wil een nieuwe vestiging openen. Kan ik de klant in de omgeving van mijn vestiging binden aan mijn nieuwe praktijk? Wat is daarvoor nodig?
Zeer boeiend om te ervaren. Mocht je meer willen weten wat er zoal rondom je merk (praktijk) speelt. Dan is MerkInActie een nieuwe manier van kijken en ervaren. Wij zetten dit in van MKB tot multinationals.
|