Nieuwsbrief maart 2014
Beste ,
Het voorjaar hangt weer in de lucht. Dé tijd voor nieuwe activiteit. Zo ook bij Spaarne Veterinair. Er zijn behoorlijk wat praktijken en leiddinggevenden die op dit moment bezig zijn met de vraag 'Hoe kunnen wij het als praktijk beter doen?'. Een mooie vraag waar wij met veel passie lekker druk mee zijn. Dank daarvoor!
 
Veel plezier met ontwikkelen!
Kees de Kruijf en Tijn Bettink
 
"Praktijk Op Koers" naar 15 mei
De workshop 'Praktijk op Koers' is verplaatst naar 15 mei.
In klein gezelschap ga je met andere praktijken aan de slag om jouw praktijk-missie te ontwerpen. Theorie wordt gecombineerd met praktische opdrachten. Een mooie combinatie om onder begeleiding zelf op de praktijk aan de slag te gaan. Meer weten of ook inschrijven? 
 
'Werk met Passie!' 
We gaan 17 september weer aan de slag met een groep ervaren dierenartsen die zich afvragen: 'Hoe behoud ik de passie in mijn werk? Hoe haal ik het beste uit mijzelf?' 
In een aantal bijeenkomsten ga je met collega-deelnemers op onderzoek uit hoe je meer uit jezelf kunt halen.
 
Reacties deelnemers:
 • Zou iedereen een keer moeten meemaken. Het geeft inzicht in mens' wezen, superinteressant en verhelderend. Kun je je hele leven wat aan hebben.
 • Helemaal geweldig, inspirerende bijeenkomsten met veel ruimte voor maatwerk.
 • Aanrader voor iedereen.
 • Waarderingscijfer 8,67
 
Praktijken systemisch benaderd
Ik (Tijn) ben de laatste 7 jaar gegrepen door het 'systemisch werk'. Een manier om volgens drie (binnen bedrijven vier) natuurwetten naar vraagstukken te kijken, te weten:
 • Geven en nemen zijn in balans.
 • (ver)binding, iedereen heeft een eigen plek binnen een systeem
 • Orde, er is altijd een (hiërarchische) orde
 • Bestemming, een organisatie dient een bestemming te hebben.
Een bekend systemisch voorbeeld uit de praktijk is dat paraveterinairen voor een gedeelte de plek innemen van de dierenarts. Daarmee raken de (ver)binding en de orde in onbalans waardoor er 'gedoe' ontstaat. Het symptoom dat daarop volgt, is dat er onduidelijkheid volgt over de taakverdeling, er vervolgens protocollen en procedures moeten worden afgesproken, waar men zich vervolgens niet aan houdt. Opnieuw helderheid creëren over de plek van de dierenarts en de paraveterinair (afbakenen) is de oplossing.
Ook eens systemisch kijken naar je praktijk? Kijk op onze site bij Organisatie-opstellingen
 
Je praktijk als 'merk' bekijken
Vanuit de marketing en brandmanaging is 90% van de beslissingen die eindklanten maken onbewust. Die systemische wereld hebben Tineke Brackel en Tijn Bettink met elkaar verbonden met
 
 
Hier onderzoeken wij vraagstukken rondom het merk en product/diensten van de praktijk volgens bovengenoemde natuurwetten. Vraagstukken die wij regelmatig terug zien zijn:
 • We willen een nieuw product/dienst introduceren. Hoe reageert de eindklant hier eigenlijk op? Wat kunnen we doen voordat we dit product in de markt zetten?
 • We willen een nieuwe huisstijl/logo. Welke past het best bij onze praktijk en onze klant?
 • Ik wil een nieuwe vestiging openen. Kan ik de klant in de omgeving van mijn vestiging binden aan mijn nieuwe praktijk? Wat is daarvoor nodig?
Zeer boeiend om te ervaren. Mocht je meer willen weten wat er zoal rondom je merk (praktijk) speelt. Dan is MerkInActie een nieuwe manier van kijken en ervaren. Wij zetten dit in van MKB tot multinationals.
 
Ontdekkingsreis Zuid-Senegal? Wie lijkt dat wat?
Een flink aantal dierenartsen kent Spaarne Veterinair en Tineke Brackel inmiddels van de Missie-workshop of anderzins. Wij samen zijn voornemens om eind van dit jaar of begin volgend jaar een reis te organiseren naar Zuid-Senegal. Het idee is om met een groep dierenartsen een week te werken aan zakelijke en/of persoonlijke ontwikkeling. Weg van alle afleiding, in een omgeving waar je de tijd en rust hebt om écht te doen wat nodig is. Wij zijn nieuwsgierig of er interesse is om een week te werken aan ontwikkeling; dat kan zowel zakelijk als persoonlijk.
Denk aan de volgende ideeën:
 • Een verdiepingsweek met de maatschap, met als doel het versterken van de maatschap als geheel.
 • Een verdiepingsweek persoonlijke ontwikkeling. Je kunt dan denken aan: meer zelfvertrouwen willen ontwikkelen, na 10 jaar dierenarts te zijn weten wat je verder wilt, je eigen missie als mens helder krijgen, patronen die zich steeds in je leven herhalen inzichtelijk krijgen.
 • Een verdiepingsweek waarin je bouwt aan een praktijk die écht past bij jezelf/de maatschap en de omgeving waarin je werkt.
 • Een verdiepingsweek voor stellen die samen een maatschap hebben. (dat is namelijk best wel ingewikkeld).
 • Een verdiepingsweek voor een intervisiegroep.
 • Een combinatie van bovenstaande.
Graag zouden wij van jullie horen of jullie interesse hebben en eventuele suggesties en ideeën. Mail me maar en laat het weten. Thanks.
 
OVL en OJD 2015
Terwijl de nieuwe groepen voor het OVL en OJD volop draaien, staan de data voor de volgende groepen alweer klaar.
 
2 oktober 2014 start
 
5 november 2014 start
Aanmelden Intercollegiaal Overleg Dierenartsen (IOD) nu mogelijk
Wil je aan de slag met professioneel IOD, dan ben je bij Spaarne Coaching aan het juiste adres. Wij leveren opleiding en begeleiding die voldoet aan de CKRD-criteria. Je kunt je via ons opgeven. Samen met ICOVet zorgen wij er-voor dat er groepen in jouw regio worden gevormd. Meer weten?
Van dierenarts naar ondernemer
Raadgevers Kuijkhoven organiseert een tweedaagse geaccrediteerde cursus waar Spaarne Veterinair ook een deel van verzorgt.
Bekijk de brochure
 
7 & 8 Mei 2014
Dierenarts Assessment
Wij kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om als werkgever een nieuwe dierenarts een assessment te laten uitvoeren. Hierdoor wordt inzichtelijk hoe je je nieuwe medewerker succesvol kan laten zijn in jouw praktijk. Dat levert geld op en scheelt veel gedoe! De praktijken die dit inmiddels doen, zijn daar zeer bij gebaat. Meer weten.
Boek aanbeveling
 
Systemisch Transitie Management
Een flink aantal dierenartsen hebben al kennis gemaakt binnen onze trainingen met 'systemisch kijken'.
 
Dit boek gaat over veranderingen en hoe je daar vorm aan kunt geven. Door naar het geheel te kijken en iedereen daarin in te sluiten. Ook de 'lastpakken'.
 
This is the AND
TED.com aanbeveling
 
Brene Brown
The power of vulnerability
 
Een prachtig verhaal van een onderzoeker die onderzoekt de kracht van kwetsbaarheid onderzoekt.
 
Amy Cuddy
Your body language shapes who you are
 
Mooi onderzoek hoe je je lichaam en geest kunt inzetten.
Deel met anderen
Spaarne Veterinair
Anna van Burenlaan 60, 2012 SM Haarlem | Tel. Tijn 06-53123185 of Kees 06-55541852