EMIL JENSEN
TILL OCH MED DOM
 
Emil Jensen har sen släppet av sitt senaste album ”I det nya landet” gjort över 45 föreställningar inför mer än 15 000 personer, band annat fyra utsålda kvällar på Södra Teatern i Stockholm och belönats med idel 5/5-betyg. Nu tar han en paus innan sommaren och lämnar er med en vacker video och viktig text.
 
Ni finner allt på: emiljensen.se
 
Video av Maciej Kalymon / Imperiumfilm.
Lyssna och ladda ner låten gratis här.
Köp vinyl eller cd här.
Lyssna på Spotify här.
 
 
”Till och med dom handlar om att inte vilja vara den en är, när ingenting i en längre vill vara den en är. Ett tillstånd vissa människor lever med dagligen, årligen, livligen. Tills de kanske rentav väljer att inte längre vara.
 
Andra försätts tillfälligt i detta tillstånd, i samband med sjukdomar, uppbrott, kriser eller sorg. En del blir politiskt deprimerade. När en ser hur nazister attackerar feminister med kniv i Malmö. När en ser homofobin och transfobin skörda liv i Ryssland eller Uganda. Eller alldeles runt hörnet. Och den skräck som då uppstår inför att ens vara den en är eller älska den en älskar.
 
Det privata och personliga hör intimt ihop med det politiska och det globala. Våra liv, våra relationer, våra sorger och kriser; allt hör ihop med den värld vi lever. Och vill vi inte ens finnas till, blir det svårt med kampen för en annan värld.
 
Till och med dom är en av de mest personliga eller rentav privata låten av alla jag släppt på skiva. Och just därför den mest allmängiltiga - har jag förstått efter de igenkänningsreaktioner jag mött sen I det nya landet släpptes i höstas och under det halvår vi turnerat med föreställningen med samma namn, där just den låten haft en central roll.
 
I Till och med dom finns ingen försoning, ingen munter vändning, inget käckt skydd eller låtsaslyckligt slut. Men för mig har det alltid tröstat bäst när en får tänka tanken fullt ut, hela vägen ner. Jag har alltid känt att det finns något som renar och styrker där på botten. Och så verkar det vara för de flesta.
 
När nu turnén tar slut, känns det därför så alldeles rätt att släppa just denna låt som singel med en video som berättar en helt annan historia än den i låten. Fast samtidigt samma. För vi är ju inga isolerade öar. Vi hör, som sagt, ihop. Och tillståndet hos andra, tillståndet i världen, har väldigt mycket med oss själva att göra. I videon handlar det om en äldre människa och hennes längtan iväg från ett hårt jobb, ett nytt land, en kall ensamhet.
 
Efter ett halvårs turné med I det nya landet, runt om hela Sverige två varv, tackar jag för mig - tills sommarturnén drar igång.
 
Men kampen mot homofobi, transfobi, sexism och främlingsfientlighet, mot ökande klyftor i pengar och ord, miljöförstöring, kulturförgöring, reklamförföring, sociala nedrustningar, militära upprustningar, inre avtrubbningsrustningar, nationalismer, egoismer, onödiga splittrande schismer och den självbelåtna dumdrygheten fortsätter!
 
Lätt att glömma under supervalåret 2014; varje dag är en valdag.”
 
Varma hälsningar
/Emil

 
LÄNKAR
Researchgruppen - http://www.research.nu
Feministiskt perspektiv - http://feministisktperspektiv.se/
Ingen människa är illegal - http://www.ingenillegal.org/
Fair sex - http://realstars.eu/for-fair-sex/
Jämställd festival - http://jamstalldfestival.se/
Arts make a stand - https://www.facebook.com/ArtMakesAStand
Rummet - http://www.rummets.se
 
ADRIAN RECORDINGS
 
magnus@adrianrecordings.com
www.adrianrecordings.com
 
SPOTIFY PLAYLIST WITH THE LATEST FROM ADRIAN RECORDINGS AND MORE...
 
The Fine Arts Showcase
Den svenska tystnaden
Boeoes Kaelstigen
Andreas Tilliander
The Bear Quartet
Dmitry Fyodorov
Edda Magnason
Björns vänner
Alice Boman
This Is Head
Emil Jensen
Familjen
MF/MB/
VED
OLD
Cato