Quote
Week 23
Jaar 2015
 
 
Wees niet bang om langzaam vooruit te gaan;
wees alleen bang om stil te staan. 
Chinees gezegde

 
Verandering behoort tot het leven. Stilstand leidt tot achteruitgang.

Maar…heb je ooit gehoord van het Repetitive Change Syndrome?
 
Zelfs als je het niet bij naam kent, is er toch veel kans dat je het al aan den lijve hebt ondervonden.
 
Dit syndroom uit zich door een overdosis aan veranderingen die worden doorgevoerd in een organisatie. Nog voor het ene veranderingstraject al dan niet is afgelopen, komt er al een volgende op je af.
 
Het gevolg ervan laat zich gemakkelijk raden: verandermoeheid, chaos en een drastische vermindering van individueel engagement en zich betrokken voelen bij de organisatie.
 
Misschien ben je hier als leidinggevende wel mee verantwoordelijk voor. Niet noodzakelijk door veranderingen opgelegd vanuit de top van de organisatie waar je niet altijd zoveel invloed op hebt.
 
Misschien ook door alle kleine en grote veranderingen die jij wil doorvoeren zonder deze vooraf te toetsen aan de draagkracht van je medewerkers. Iets wat nogal veel gebeurd wanneer je pas je functie hebt opgenomen of promotie hebt gemaakt.
 
Jaco van der Tang, Managing Partner bij Buschman Consultancy en auteur van het boek 'INKOPPERS voor wie geen managementboeken leest', geeft in een kort artikel enkele stappen die je kan nemen om het Repetitive Change Syndrome een halt toe te roepen.
 
Aan de adviezen die hij naar voor schuift, wil ik er nog één toevoegen: zorg er voor dat je je medewerkers als groep tot volwassenheid hebt gebracht door er een (h)echt team van te maken. Want alleen dan zijn ze in staat om nieuwe domeinen te verkennen en een veranderingstraject met succes te doorlopen.
 
Hoe je dit streefdoel bereikt, vind je terug in de hoofdstukken 8 en 9 van ‘Leidinggeven zonder omwegen – Doen wat werkt.
 
 
P.S.: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
  
 
Reageren op deze quote? Klik hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.