Excursie geschiedenis: Utopia, 4e jaar 
 
Beste ouders,
 
Deze week gaan we met het vierde jaar naar Museum M. We bezoeken er de tentoonstelling “Op zoek naar Utopia”.
 
Ongetwijfeld hebt u al gehoord dat het exact 500 jaar geleden is dat op de hoek van de huidige Naamsestraat en de Standockstraat een van ’s werelds meest iconische boeken van de persen rolde. Het was drukker Dirk Martens die aldaar het werk Utopia van Thomas More uitgaf. Het werk was buitengewoon populair.
 
De tentoonstelling rond Utopia is een uitgelezen kans om de lessen geschiedenis op een professionele wijze aan te vullen. In het vierde jaar bestuderen we namelijk de nieuwe tijd. Eén van de belangrijkste kenmerken van deze periode is het veranderende denken in Europa. Zo breekt op het einde van de 15de eeuw in onze contreien het humanisme door. Thomas More wordt beschouwd als een van de grootste humanisten uit Noord-Europa.
 
De nieuwe tijd is ook de periode van de absolutistische vorsten die over Europa heersen. Thomas More kwam in de hoedanigheid van secretaris van Hendrik VIII van Engeland in een bepaalde periode van zijn leven bijna dagelijks in contact met het machtsmisbruik en de corruptie die dit politieke systeem met zich meebracht. Dit is een ander aspect van Utopia dat in de lessen terugkomt. In Utopia zat immers een aanklacht tegen het absolutisme: Utopia is een denkbeeldig eiland waar rechtvaardigheid en geluk hoogtij vieren. Hier zit uiteraard een mooie hedendaagse toepassing in verborgen.
 
Tenslotte zoemt de tentoonstelling in op het 16e-eeuwse verlangen naar een nieuwe, goede wereld in het algemeen . Dat verlangen zorgde voor creatieve hoogtepunten in de schilderkunst, de vervaardiging van wandtapijten, landkaarten en de ontwikkeling van wetenschappelijke instrumenten. Op de tentoonstelling zijn alle grote meesters uit de tijd van Thomas More met topstukken vertegenwoordigd.
 
 
Praktisch
Klassen
Datum
Start rondleiding
Einde rondleiding
4GL/L2 en 4HW
Dinsdag, 10 januari
14H30
16H00
4E4/E5 en 4L1
Donderdag, 12 januari
14H30
16H00
4W1 en 4W2
Vrijdag, 13 januari
14H30
16H00
 
  • De leerlingen die niet met de fiets zijn, mogen na het bezoek rechtstreeks naar huis. De anderen moeten eerst naar school voor hun fiets. Fietsen blijven immers op school omdat de klassen samen naar het museum wandelen.
 
  • Alle leerlingen zorgen ervoor dat ze een muntstuk van € 1 bijhebben. De tassen en de jassen moeten in de vestiaire immers in een locker. GSM’s en smartphones moeten ook weggeborgen worden in deze lockers. De leerlingen moeten hun handen vrij hebben om met een iPad actief te kunnen deelnemen. Het muntstuk wordt naderhand teruggegeven.
  • De prijs van het bezoek (ongeveer 5 euro) wordt via de schoolfactuur verrekend.
 
 
Rest ons nog jullie allen een fijn en gezond nieuw jaar te wensen!
 
Met vriendelijke groeten
De vakgroep geschiedenis
Frank Baeyens, directeur
 
Voor verdere inlichtingen over deze activiteit, contacteer robin.pavicevic@hdc.ksleuven.be
 
 
Dit is een no-reply adres. Gelieve niet te reageren op de afzender van dit bericht.
Voor wijzigingen in contactadres, contacteer secretariaatsmedewerker nick.caron@hdc.ksleuven.be