Westerlo - december 2014
jaargang 1 - nummer 3
 
 
Beste directie en leerkrachten,
 
In deze nieuwsbrief blikken we kort terug op de afgelopen klasbezoeken en vertellen we
jullie alles over de bibactiviteiten van het voorjaar 2015. Je kan je klas inschrijven voor de tentoonstelling van Liesbet Slegers, de auteurslezingen en de Jeugdboekenweek. De kleuterjuffen en -meesters kunnen hun verlanglijsten voor klaspakketten doorgeven. Tenslotte geven we graag nog wat bibtips naar aanleiding van de infoavond rond dyslexie en stellen de AVI-fundels voor.

We vragen nog eens expliciet om de nieuwsbrief door te sturen naar alle betrokken collega's! Wie in de toekomst graag persoonlijk op de hoogte wordt gehouden van onze scholenwerking, kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief via onze website.

We wensen jullie alvast een heel fijn 2015 met veel leesgenot en bibplezier!

Klara Vrolix - klara.vrolix@bibwesterlo.be - 014 53 92 75
Kristien Verboven - kristien.verboven@bibwesterlo.be - 014 53 92 78
 
In deze nieuwsbrief:

klassen op bezoek
 
klaspakketten en Rode Draad
 
tento Liesbet Slegers
 
Jeugdboekenweek
 
auteurs op bezoek
 
onze agenda
 
Fundels
 
dyslexie en leesmoeilijkheden
 
 
Klassen op bezoek
 
BIBWIJZER 
 
De leerlingen van het 1ste en 5de leerjaar kwamen op bezoek voor een leuk bibspel. Het eerste leerjaar ving alle muizen in onze "Piepelotheek". Ulysses Moore dankt de leerlingen van het 5de leerjaar voor hun knap opzoekwerk en ontcijferingstalent tijdens het blogspel over het geheim van Villa Argo.
 
Benieuwd naar de foto's? De gedichten vind je als klikt op volgende links:
 
KLASUITLENINGEN EN WARRE WEGWIJS 
 
Kom je ook graag op bezoek met je klas? Neem dan een kijkje in de digitale agenda op onze website en mail of bel ons om je komst te bevestigen. Vergeet niet om smartcards aan te vragen via het excelformulier.
 
Wil je de leerlingen spelenderwijs laten kennismaken met de bib en de zelfuitleen? Vraag dan naar het introductiespel Warre Wegwijs (vanaf het 2de leerjaar). Samen met Warre van de blog gaat de juf of meester met de kinderen op zoek naar leuke boeken, dvd's en cd's in de bib en lenen ze die uit via het nieuwe systeem. Tijdens het spel kunnen ze steeds terecht bij één van onze bibmedewerkers voor toelichting in verband met de zelfuitleen. Interesse? Lees vooraf de instructies op de blog, bevestig je komst en vraag de enveloppe aan de balie.
 
Reserveren kan via info@bibwesterlo.be en uiteraard via
014 54 94 62.
 
Klaspakketten en Rode Draad
 
Vanaf dit schooljaar kunnen alle Westelse kleuterklassen een klaspakket aanvragen. Lut en Kelly stellen de pakketten samen op basis van jullie zelf gekozen thema's via een digitale verlanglijst.
 
Leerkrachten van het lager onderwijs kunnen ten allen tijden zelf hun pakket komen samenstellen tijdens de openingsuren. In ons magazijn vind je een ruime keuze aan AVI-boekjes, leesboeken en informatieve boeken voor alle leeftijden!
 
De verdeling van de Rode Draadpakketten zijn verstuurd naar de ingeschreven scholen. Voor vragen kan je bij Lut terecht: lut.van.hoof@bibwesterlo.be.
 
 
 
 
1ste semester:
 
De pakketten van het eerste semester, zowel de klaspakketten (kleuters) als de Rode Draadpakketten, verwachten wij terug vóór 14 december!
 
2de semester:
 
klaspakketten:
 
De digitale verlanglijsten voor het 2de semester kan je doorsturen tot 11 januari. Stuur deze nieuwsbrief dus zeker door naar de kleuterjuffen en -meesters!
 
De pakketten kunnen afgehaald worden in de week van 2 februari 2015. In de week van 5 juni 2015 verwachten wij de pakketten terug.
 
Rode Draad:
 
De scholen die Rode Draadpakketten hebben aangevraagd, kunnen deze afhalen vanaf 5 januari 2015. In de week van 5 juni verwachten we deze terug.
 
 
 
Voor de klaspakketten maken we gebruik van een klaskaart.
De klaskaarten van de kleuters houden wij in de bib, de leerkrachten lager onderwijs kunnen een klaskaart aanvragen voor hun klaspakket uit het magazijn.
 
Wat is het verschil tussen een leerkrachtenkaart en een klaskaart?
  • Met je leerkrachtenkaart kan je max. 20 stuks uitlenen uit onze jeugdcollectie onder de gewone uitleenvoorwaarden (kleuters en lagere school).
  • Met je klaskaart kan je een klaspakket samenstellen uit de jeugdcollectie van het magazijn voor een langere periode.
 
VERVOER
 
Binnenkort gaan de meeste scholen zwemmen in het nieuwe zwembad vlakbij de bib. Dit maakt het ongetwijfeld eenvoudiger om pakketten op te halen of terug te brengen. Moesten jullie toch problemen ondervinden voor het vervoer van de pakketten, geef ons dan zeker een seintje! Wij zoeken graag mee naar een oplossing.
 
 
Tentoonstelling Liesbet Slegers in februari 2015 voor kleuters
+ auteurslezing  voor leerkrachten en geïnteresseerden
 
De kleurrijke tentoonstelling over Karel, Kaatje en andere bekende boekjes van Liesbet Slegers staat de hele maand februari in de bib!
Kleuterjuffen en -meesters kunnen hun klasje inschrijven voor een bezoek aan de tentoonstelling met een leuk spel- en knutselmoment. De tentoonstelling is in de eerste plaats voor kleuters van het 2de en 3de kleuterklasje, maar ook de jongste kleuters zijn welkom. 
 
Leerkrachten en andere geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor de lezing van Liesbet Slegers. 
Aan de hand van foto’s, schetsen, illustraties en vele boeken vertelt Liesbet over haar werk.
Hoe kan een boekje bijdragen tot de ontwikkeling van een peuter? Hoe is Karel ontstaan? Hoe maakt Liesbet de tekeningen? Hoe ziet een Japans boekje van Karel eruit? Je komt het allemaal te weten op 24 februari om 20.15 uur, schrijf tijdig in!

 
Data bezoeken: van 2 tot 13 februari 2015
Inschrijven via 014 54 94 62 vóór 26 januari
 
Lezing: 24 februari 2015 om 20.15 uur
Graag inschrijven vooraf
 
 
 
 
Jeugdboekenweek
Jeugdboekenweek 2015 trekt de kaart van de humor.
Want lezen is lachen.
Glimlachen en grimlachen.
Giechelen en grinniken.
Gieren en brullen.
Schuddebuiken en schateren.
Want lezen is lol hebben.
Om grappen, grollen, dwaze moppen.
Om een geestige plot, een gevatte gedachte, verrassende verzen.
Om een hilarische tekening of een gekke cartoon.
Om stiekeme windjes, ondeugende kindjes.
Om meisjes die kattenkwaad uithalen en jongens die zich niet aan de regels houden.
Om zotte woorden, vreemde situaties, personages met een hoekje af.
Om uitglijden, struikelen, vallen, molenwieken, rechtstaan en opnieuw je evenwicht verliezen.
Ja, lezen, da’s lachen
 
Maar nu even serieus. Tijdens de Jeugboekenweek brengt de bib de leerlingen van het 2de en 3de leerjaar aan het lachen. Kom met de klas naar de bib en geniet van een grappig spel waarbij de kinderen  meer te weten komen over boeken, lezen en de bib. Schrijf je klas snel in, want een dag niet gelachen (of gelezen!), is een dag niet geleefd! :-)
 
Kijk in onze agenda op de website voor de beschikbare data en uren. 
  
Data: van 16 tot 27 maart 2015
Inschrijven tot en met 28 februari 2015 via 014 54 94 62 bij Kristien Verboven of Klara Vrolix.
 
 
 
 
 
 
 
 
Auteurs op bezoek
voor leerlingen van het 2de, 4de en 6de leerjaar 
 
 
 
We kijken samen met jullie uit naar onze auteurslezingen van het voorjaar. 
Alle leerlingen van het 2de, 4de en 6de leerjaar kunnen komen luisteren naar een auteur. We hebben een mooi programma voor jullie uitgewerkt:
 
2de leerjaar: 
* Marjolein Pottie
* Rosemarie De Vos
* Wouter Kersbergen
 
4de leerjaar:
* Stefan Boonen en Tom Schoonooghe
* Siska Goeminne
 
6de leerjaar: 
* Guy Didelez
* Do van Ranst
 
In dit formulier vinden juffen en meesters de juiste data en uren én kunnen ze hun voorkeuren doorgeven. Zijn er momenten die absoluut niet passen, noteer dit dan zeker in het vak opmerkingen!
 
Inschrijven kan tot en met 20 maart 2015. Op maandag 30 maart 2015 laten we jullie weten wanneer je klas in de bib wordt verwacht en krijgen jullie de link naar de digitale auteursboekjes.
 
Na de lezing ontvangt elke klas een leuk boekenpakket van de bib. Wil je graag een bepaalde titel op voorhand om mee te werken in de klas? Laat het ons ten laatste weten op 3 april 2015, via klara.vrolix@bibwesterlo.be
 
Data: van 27 april tot 8 mei 2015
Inschrijven online tot 20 maart 2015
Onze agenda
 
 
We willen elke bezoekende klas de nodige tijd en ruimte geven om het maximale te halen uit hun bibbezoek. Daarom vragen we op voorhand te verwittigen als je langskomt met je klas. Sommige klassen hebben hun klasbezoeken voor het hele schooljaar al doorgegeven. Super!
 
Onze digitale agenda kan je al een idee geven of een bezoek mogelijk is. Reserveren doe je via info@bibwesterlo of 014 54 94 62. 
 
Onze agenda vind je op onze website.
 
 
De Fundel App met AVI-Fundels
 
 
 
 
 
 
 
 
Sinds enkele maanden zijn de fundelverhalen ook te bekijken op een tablet of iPad via de Fundel App. 
 
De prentenboekenfundels zijn bij vele kleuterjuffen al bekend. Ze brengen een prentenboek digitaal tot leven met een filmpje, voorleesverhaal en leuke spelletjes en kleurplaten over het boek. Dit kan op twee manieren: via je gewone PC of via een app op tablet of iPad. Voor de gewone PC heb je een rugzakje (met RFID-lezer) en een fundelprentenboek nodig (deze zijn uitleenbaar in de bib). Heb je een tablet of iPad? Dan kan je als lid van de bib de FundelApp dowloaden en per kalenderjaar 7 fundels gratis dowloaden.
 
Nieuw dit jaar zijn de AVI-fundels, waarmee de leerlingen spelenderwijs leren lezen. Het aanbod AVI Fundels is nog beperkt, maar het is een leuke manier om beginnende lezers warm te maken voor het lezen. Deze toepassing is voorlopig enkel beschikbaar voor iPad.
 
Om gratis gebruik te kunnen maken van de fundels, heb je een Mijn Bibliotheekprofiel nodig. Deze login-gegevens gebruiken vele bibbezoekers reeds om online hun materialen te verlengen of om online te reserveren. 
Heb je nog geen Mijn Bibliotheekprofiel? Registreer je dan via onze website.
 
Tip: gebruik je zowel je Id als een leerkrachtenkaart? Maak dan een Mijn Bibliotheekprofiel aan op jouw naam (en ID) en koppel je leerkachtenkaart aan je bestaand profiel.
 
Vragen? Vraag info aan de balie of bel ons op.
 
 
Dyslexie en leesmoeilijkheden
 
 
Op dinsdag 23 september waren veel geïnteresseerden aanwezig op de info-avond door Saskia Boets (Luisterpunt) en Jan Rottier (Adibib). Luisterpunt en Adibib zijn de belangrijkste organisaties in Vlaanderen die info, ondersteuning en materialen voorzien voor scholen en bibliotheken die werken rond dyslexie. Op onze site kan je een verslag van deze interessante avond nalezen en de presentaties nog eens bekijken.
 
Op zoek naar een luisterboek voor kinderen dat nog niet in onze collectie zit? Doe een aankoopsuggestie op onze website en we proberen onze collectie uit te breiden met jouw suggesties. Ben je een fervente luisterlezer of ken je er zo één, word dan lid van Luisterpunt bibliotheek. Er zal een wereld vol verhalen opengaan!
 
Als bib gaan we in 2015 werk maken van een Makkelijk Lezen Plein en ons aanbod voor kinderen met leesmoeilijkheden uitbreiden. We bieden meer luisterversies van boeken aan en zetten Makkelijk Lezen boeken in de kijker. 
 
Ben je geïnteresseerd om dit Makkelijk Lezen Plein mee vorm en inhoud te geven? Wil je de materialen van ons MLP uittesten? Weet je uit ervaring wat werkt en niet voor moeilijk lezende kinderen? Geef een seintje aan klara.vrolix@bibwesterlo.be en wees welkom in onze werkgroep.
 
 
 
EVEN OP EEN RIJTJE
 
ons aanbod per klas:
 
 
Kleuters: tentoonstelling Liesbet Slegers 

1ste leerjaar: foto's van de bibwijzer
 
2de leerjaar: auteurslezing en jeugdboekenweek met als thema HUMOR.
 
3de leerjaar: jeugdboekenweek met als thema HUMOR
 
4de leerjaar: auteurslezing 
 
5de leerjaar: foto's en en gedichten van de Bibwijzer
 
6de leerjaar: auteurslezing

En uiteraard zijn jullie allemaal welkom voor een klasuitlening, ook na een uurtje zwemmen!
 
 
 
  
DATA OM TE ONTHOUDEN:
 
terugbrengen klaspakketen + rode draad:
vóór 14 december 2014

doorgegeven verlanglijsten voor klaspakketten (online):
tot en met 11 januari 2014

ophalen rode draad 
in de week van 5 januari 2015
 
ophalen klaspakketten
in de week van 2 februari 2015

inschrijven tentoonstelling Liesbet Slegers:
tot en met 26 januari 2015 (via het nummer 014 54 94 62)

inschrijven Jeugdboekenweek:
tot en met 28 februari 2015 (via het nummer 014 54 94 62)
 
inschrijven auteurs (online):
tot en met 20 maart 2015