'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 40 - Februari 2013
 
Hallo , 

Februari is de maand van het carnaval en dat leeft hier in het zuiden veel meer dan in het westen, kan ik je nu uit eigen ervaring vertellen. Mijn carnavalskostuum onder de naaimachine is al bijna klaar. Wie had dat gedacht.
Carnaval betekend 'zonder vlees'. Carnaval was de laatste mogelijkheid je te buiten te gaan voor de vastentijd. De vasten is een herdenking van de 40 dagen tot Pasen, die Jezus in de woestijn vastte. Het is een manier om tot bezinning te komen en om solidair te zijn met Jezus.
Voor als je meer wilt weten, lees je hier verder.
 
                   

Hier in Limburg gaan mensen langs de deuren met Nonnevotten, een koekje in de vorm van een knoop met de smaak van een oliebol. Misschien vind je het leuk om eens zelf nonnevotten te maken, daarom vind je hieronder het recept.

En dit is een leuke carnavalshit, wel even afkijken tot het einde ... 
 
Quiz
 
Welke bijnaam hebben nonnevotten en waarom? Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
Nonnevot
 
 
Bron: internet
 
  Ingrediënten
  500 gram tarwebloem
  mespuntje zout
  2 zakjes bakkersgist                             
  150 gram boter
  2 eieren
  75 gram honing
  225 ml melk
  frituurolie en eventueel reuzel
  kaneel

  Bereidingstijd - 30 tot 60 minuten
  Meng een klein beetje van de melk met de gist tot een papje en doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en voeg de aangemaakte gist, de boter, de honing en rest van de melk toe. Strooi een beetje zout langs de buitenkant van de bloem. Kneed het deeg soepel (voeg zonodig iets bloem toe), dek de kom af met een doek en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume.

  Verdeel het deeg in klompjes van 50 a 60 gr. Strooi wat bloem op de plank en rol met twee handen het klompje deeg uit tot een streng van 30 cm lang. Leg de uiteinden van de streng in een knoop, maar trek deze niet aan. Laat de Nonnevotten op de ingebloemde plank rijzen (afgedekt met doek) tot ze dik gezwollen zijn.

  Verhit 1/3 deel reuzel(varkensvet) en 2/3 deel olie in een frituurpan tot het dampt, en laat het gebak voorzichtig in het hete vet glijden en bak de Nonnevotten aan beide kanten bruin. Haal ze uit het vet, laat ze op keukenpapier uitlekken en haal ze door de kaneelpoeder.
     
    Zink


    In de winter is het raadzaam om zink te suppleren. Het sterkt het afweersysteem, is een krachtig antioxidant, is goed voor het gezichtsvermogen en scherp zicht. Ook helpt het wondjes sneller te genezen.
     
    Agenda
     
      
    Op elke 1e avond van de maand is er een Energie Herstelplan avond, die je kunt volgen. Voor aanmeldingen of vragen kun je mailen. 

    Rondwandeling Kruiden herkennen voor in de keuken

    Tijdens een wandeling van 1,5 uur leer je 7 kruiden kennen die je in de pan kunt verwerken tot iets lekkers of tot een frisse salade. Ook in de winter. Ga je mee? Voor meer informatie kun je mailen.

    Supermarktsurvival - wat eten we eigenlijk?
    Boodschappen doen we vaak vanuit routine. Dat is maar goed ook want het scheelt veel tijd. Stel je voor dat je elke keer opnieuw alle informatie op pakjes en potjes zou moeten gaan lezen. Maar dat is wel wat we gaan doen tijdens de supermarktsurvival. Als je denkt dat er voor jou niets nieuws onder de zon te ontdekken valt ga dan mee!
    Voor aanmelding en meer info kun je mailen. Zodra we een groepje compleet hebben gaan we op stap.
     
    Quiz antwoord 

    De andere benaming voor een nonnevot is kont van de non. Meer weten over de .... van de non? 
     
    Internet
     
    Een deel van mijn grote oeuvre aan recepten is te downloaden via de site van de Natuurdietisten Nederland. Een informatieve site waar veel te ontdekken valt. 
    Via Twitter kun je heel snel een actie kenbaar maken en actueel nieuws delen. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je even kijken?
    Foto's
     
    Alle foto's zijn van eigen makelij, tenzij anders vermeld. Hiervan gebruik maken zonder aanvraag is strafbaar.
     
     Vergoeding

    Ook dit jaar voldoet Praktijk 'Op een Blaadje' weer aan de richtlijnen die door de beroepsvereniging gesteld worden. In veel gevallen leidt dit ertoe dat je een consult geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt door je zorgverzekeraar. Kijk het eens na en maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.
     
     
     
     
    Kook- en voedingsadviesbureau
    'Op een Blaadje'
    Reutjesweg 35
    6077 NA Sint Odiliënberg
     
     
    Ma t/m vrij 9.00-17.00 uur
      06 - 46022065
    0475-527561