logohkwvl
 
1

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2012 - nr. 1

 

Een nieuw werkingsjaar


De eerste nieuwsbrief van 2012 kan onmogelijk NIET beginnen met een hartelijke nieuwsjaargroet aan al onze leden en sympathisanten. Heemkunde West-Vlaanderen is verheugd te zien dat na een moeilijk, maar inspirerend jaar, ons ledenaantal weer wat toegenomen is en ons kunnen inzetten voor een bredere groep van actieve heemkundige en erfgoedvrijwilligers in West-Vlaanderen. Het spreekt vanzelf dat het bestuur u allen een gelukkig en gezond, maar bovenal heemkundig actief 2012 toewenst!

 

Provinciale werkingssubsidies


Lokale heemkringen en erfgoedverenigingen die bij de provincies subsidies wensen aan te vragen voor hun projecten dienen dit ten laatste op 1 maart 2012 [vet, onderlijnd] te doen. Voor de subsidies voor uw globale werking heeft u tot 1 mei 2012 de tijd.

lees verder

Artikelendatabank
Heemkunde West-Vlaanderen groeit


Onze vaak geraadpleegde databank van heemkundige bijdragen uit de provincie telt intussen meer dan 60.000 titels uit meer dan 75 tijdschriften. Maar nog zijn wij niet tevreden!

lees verder

Een activiteit in uw heem:
meld het aan ons secretariaat!


Organiseert u met uw vereniging een lezing, tentoonstelling, uitstap, voorstelling of een andere activiteit? Laat het ons weten via secretariaat@heemkunde-westvlaanderen.be.

lees verder

Michel Lowie overleden


Op 7 januari overleed te Brugge de 86-jarige Michel Lowie, medestichter en ondervoorzitter van de Heemkundige Kring Crekel Beke uit Handzame en lid van de beheerraad van het Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek.

lees verder

Heemdag 2012 te Lichtervelde:
van volksmuziek en volksgeloof


De Heemdag van Heemkunde West-Vlaanderen nadert al weer met rasse schreden. Dit jaar wordt er op zaterdag 5 mei verzamelen geblazen op uitnodiging van Heemkundige kring Karel van de Poele te Lichtervelde.

lees verder

Een nieuwe organisatie voor erfgoed


Onder de voorlopige naam Nieuwe Erfgoed Organisatie (NEO) werd een nieuwe vereniging opgericht, die de bedoeling heeft de belangen van erfgoed, erfgoedzorg en erfgoedactoren in Vlaanderen behartigen.

lees verder

Industriële archeologie:
herbekijk televisiedocumentaires
uit binnen- en buitenland


Sinds kort biedt de Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) de mogelijkheid aan televisieprogramma's over industriële archeologie die op verschillende Europese zenders uitgezonden werden die via internet te herbekijken.

lees verder

Nieuwe publicatie: Zedelgem-Dorp en zijn herbergen


Heemkundige Noël Denolf beschrijft in een schitterend werk een lange reeks herbergen die vroeger en nu voor een brok sociaal, ontspannend leven zorgden.

lees verder

Nieuwe publicatie: De Schotse bevrijders


Na de landing van de geallieerden in 1944 speelde het Schotse 15de 'reconnaissance regiment' een belangrijke rol bij de bevrijding van Europa. Deze verkenningseenheid stak als eerste geallieerde eenheid Seine, Rijn en Elbe over en nam ook in delen van onze provincie de rol van bevrijder op zich.

lees verder

 

 

 

1
 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]