Nieuwsbrief Senia
april 2021
 

   
Beste lezers,
 
De giftenactie van Senia is een succes! Dit geeft ons weer vertrouwen in de toekomst van onze mooie stichting. Het geeft ons daarnaast energie voor het organiseren van nieuwe initiatieven en activiteiten.
Als nu ook nog het coronavirus het land uit is, kunnen we weer helemaal 'los'. Tot die tijd is er van alles online te beleven. Lees het allemaal in deze nieuwsbrief.

Veel leesplezier!
Medewerkers en vrijwilligers Senia
Boekenbank in Bulgarije

 
Hartverwarmende reacties giftenactie
De giftenactie die Senia gestart is om uit de financiële gevarenzone te komen, is een groot succes geworden. Binnen twee weken doneerden de deelnemers € 59.333.
Niet alleen het grote aantal giften is een enorme opsteker voor Senia, maar ook de vele reacties waarvan de kern is: 'Senia moet blijven'.  Met dit resultaat is Senia ruim over de helft van het doel dat ze zich gesteld heeft, namelijk om 100.000 euro te werven om de daling in inkomsten te compenseren. Die daling komt voort uit het feit dat de groepen veel minder leeswijzers afnemen, en dat voor 2 jaar achter elkaar.
 
Tweede actie later dit jaar
Senia zal later dit jaar een tweede actie organiseren, maar dan gericht op meer structurele giften waarvoor een speciale overeenkomst wordt afgesloten.


Zekerheid over doorgaan Senia
De kans dat Senia deze crisis doorkomt is nu veel groter geworden. Els Scholtes, voorzitter van de Raad van Toezicht van Senia daarover: "We houden nog wel een slag om de arm, want er is nog wel een goed najaar nodig waarin we weer nieuwe groepen kunnen oprichten. Maar we hebben nu alle hoop op een positieve uitkomst."

Alle gevers heel hartelijk bedankt
De giften helpen Senia de crisis door. En het is héél duidelijk dat zeer veel mensen Senia een warm hart toedragen. We zijn niet in de gelegenheid iedereen persoonlijk te bedanken, aangezien het om meer dan 2.000 gulle gevers gaat.
Dus vanaf deze plaats: heel veel dank voor uw gift en uw betrokkenheid.
Meer informatie? Of hebt u de brief gemist? Zie hier.
 
Nieuwe BoekMeetings in april
Senia organiseert in april een reeks inspirerende BoekMeetings. Voorafgaand aan de BoekMeeting ontvangt u de leeswijzer. De Boekmeetings worden geleid door ervaren gespreksleiders op het terrein van literatuur of filosofie. Ga in gesprek met andere boekenliefhebbers, ontdek, verdiep en verwonder u! Lees meer.
  • Enkele moderne romans, namelijk Lente, van Ali Smith en De melancholie van het verzet, door Lâslzo Krasznahorka.
  • Verder een échte klassieker: Verhaal van een leven van Konstantin Paustovski
  • En een filosofie-boek: Hersenbeest van Marjan Slob.Senia in beeld
Presentatie keuzelijsten 2021-2022
We hebben hard gewerkt aan de keuzelijsten voor het nieuwe seizoen. Graag presenteren we deze in online presentaties.
Er zijn presentaties van de keuzelijst moderne literatuur in alle provincies, waar ook de regionale vrijwilligers een rol in spelen. Verder zijn er presentaties van geschiedenis, biografieën,filosofie, muziek en kunst. En natuurlijk speciale bijeenkomsten voor de leesclubs Frans, Duits en Engels. We beginnen op 6 april met de klassiekers. Bekijk hier de data en meld u aan.
 
Auteurs
Tijdens de presentaties zullen de werkgroepen de nieuwe keuzenlijsten toelichten. Ook zullen diverse auteurs over hun boek vertellen. Daarnaast zijn er leuke interviews, filmpjes en polls waarmee we u willen inspireren voor het nieuwe leesclubseizoen. Hieronder enkele van de auteurs die een boodschap voor Senia-lezers hebben.
 
 
 

 
 
Dik van der Meulen presenteert zijn boek dat op lijst geschiedenis staat
Gerda Blees staat met Wij zijn licht op de lijst Moderne Literatuur Douglas Stuart staat met Shuggie Bain op de Engelse literatuurlijst
 
 
Ga online met uw eigen leesclub
Is uw leesclub sinds de corona pandemie niet meer bij elkaar geweest? Wacht niet totdat de lockdown voorbij is, pak de bijeenkomsten met uw eigen leesclub online op. Voor de online besprekingen kunt u gebruik maken van Meet.Jitsi. Dit programma is gratis en zeer eenvoudig te gebruiken. Haal het stof van uw leeswijzers en duik in de boeken! Meer informatie.

Positieve ervaringen

'Sinds wij Meet.Jitsi gebruiken zijn wij elke maand online bij elkaar en is het ons gelukt om alle zeven boeken voor 2020/2021 te lezen en te behandelen. De laatste van de zeven is in april. Fysiek contact heeft uiteraard de voorkeur maar op deze manier houden we contact en lezen we de door ons uitgekozen boeken. Prima!' - leesclublid Senia

Leestips
Recensie 'The girl at the back of the bus'
 
Elise Prins-Kleuskens van de Senia-werkgroep Engels plaatst elke maand een recensie op de Senia-site. Deze keer over het boek The Girl at the Back of the Bus – Suzette D. Harisson.
 
It's 1955. Mattie Banks is boarding a bus that will take her to Miss Celestine's. Mattie is only sixteen, but finds herself in a difficult position. She's pregnant and on her way to secretly get rid of the unwanted child. But there with her in the "Colored" section of the bus is Miss Rosa Parks, who refuses to give up her seat to a white person and is taken off the bus.
 
 
    
Cultuurtips
Op pad met schrijvers en dichters
Coronaproof door Den Haag
Het is lente en we zitten nog midden in de corona-lockdown. Er kan en mag een heleboel niet, dus moeten we het nog even doen met wat er wél mogelijk is.
 

 
Met z’n tweeën naar buiten bijvoorbeeld. Dan kun je door een park of bos gaan lopen of fietsen, maar als je van cultuur en literatuur houdt, is het maken van een literaire wandeling ook een goed idee. Wil de Graaf wandelt door Den Haag en heeft onderweg ontmoetingen met literaire grootheden van weleer. 
 
Ook coronaproof door Den Haag?

Wilt u ook coronaproof door Den Haag wandelen met haar tips? Kijk dan op deze webpagina, en lees en/of download haar route en belevenissen.

Wilt u ook zo'n beschrijving maken?
 
Woont u ook in een plaats waar sporen van schrijvers en dichters te vinden zijn? Schrijf ook een wandeling door uw woonplaats. Stuur deze aan nieuwsbrief@senia.nl
    
 
Passie voor de Matthäus 
Op het gevaar af dat u overvoerd raakt van alle Passies, hier ook nog tips voor komende dagen. Herhaaldelijk is gevraagd aan Senia's werkgroep Muziek: maak eens een luisterwijzer over de Matthäus. Maar die is is te lang, namelijk 2½ uur. Maar er zijn nu podcasts!
Luister naar podcasts van radio4 over de Matthäus, te vinden in de app van Radio4:


  Ontdek de Matthäus van binnenuit
Een gesprek met een dirigent over de Mattheus Passion: Meer dan Matthäus
 
Andere tips
Maar er is zoveel op het ogenblik dat we het hierbij laten.
 
Om vrolijk te eindigen: Koot en Bie in de Cor van der Laak lezing over de Mattheus:
    
Uitvoering Brockes Passie, 5 april
 
Een tip voor de luistergroepen die Brockes Passie van Telemann op hun programma hebben staan (Z19-03)
 
Uitvoering door het Apollo Ensemble op maandag 5 april. Kaarten hier te koop.
    
En een dansfragment om van te genieten
  Tiler Peck and Tyler Angle perform Christopher Wheeldon's This Bitter Earth at Dance Against Cancer in 2015.

Zie ook de songtekst:
This bitter earth
Well, what a fruit it bears
What good is love
Mm, mm, that no one shares? en verder
    
 
Cabaret over taal - gewoon even lachen
 
    
Tenslotte
Tijdelijke online leesclubs - extraatje voor veel-lezers
De afgelopen weken zijn er leesclubs gestart die online gaan functioneren. De deelnemers komen uit het hele land. Leuk voor tijdelijk, zolang er geen 'live' bijeenkomsten mogelijk zijn. Er zijn leesclubs literatuur, geschiedenis, klassiekers en filosofie. Die zitten nu vol, maar er zijn al weer nieuwe groepen in de maak.
    

Hoe werkt het?
  • Je meldt je aan en geeft je voorkeur op, bijvoorbeeld, filosofie, geschiedenis, literatuur.
  • Wij organiseren een kennismaking met andere belangstellenden en helpen bij het kiezen van de boeken. We adviseren om je te beperken tot drie boeken.
  • Wij sturen je de leeswijzers, digitaal of op papier.
  • De kosten zijn € 15,00 voor wie al in een Senia-leesclub meedriaat, en € 21,50 voor anderen.
Aanmelden kan via deze speciale web-pagina
Josée Zuiver uit Eindhoven brengt de belangstellenden met elkaar in contact.
  
 
Fotograaf zoekt literaire scenes
De Friese fotograaf Judith Minks is op zoek naar literaire liftscènes. Gebeurtenissen uit romans en verhalen die zich in of rond een lift afspelen. Ze wil deze momenten gebruiken als inspiratie voor haar nieuwe project Scenes by the elevator.

Minks doet een beroep op leesclubs en lezend publiek om haar aan voorbeelden van liftscènes te helpen. Het is niet de eerste keer dat zij een beroep doet op anderen voor haar fotoprojecten. Lees verder.
 
Podcast-tip: Paustovski

 
Voor tijdens het wandelen:

prachtige verhalen van Paustovski, te beluisteren in Podcasts van uitgever Van Oorschot. Van OOR-schot dus:
 
Het verhaal Sneeuw bijvoorbeeld, wonderschoon.
Kijk hier verder en luister.