Heemkundige Kring

Ten Mandere Izegem

Ten Mandere - digitaal

NIEUWSBRIEF nr. 37 (2018)

 

 

 

 

Creatieconcert Daniël Clement

 

Op vrijdag 9 maart as.  om 20 uur in het Auditorium Herman Roelstraete
nodigt Heemkring Ten Mandere Izegem, in samenwerking met het Sint-Gregoriuskoor,
u uit naar het Creatieconcert Daniël Clement.
De toegang is volledig gratis.

 

 

 

 

 

Op het programma:
* Hendrik Willaert over het leven en het werk van deze Izegemse componist.
Hendrik Willaert was leraar muziekesthetica en directeur van de Izegemse Stedelijke Leergangen. Hij schreef werken over o.a. Herman Roelstraete en Peter Benoit.

* Bart Blomme over de kwartierstaat Daniël Clement.
Bart Blomme is ondervoorzitter van de Izegemse Heemkring Ten Mandere en baseert zijn bijdrage op het opzoekingswerk van heemkundige vorser Bertrand Nolf uit Izegem.

* Het Sint-Gregoriuskoor o.l.v. Arne Gunst en met pianobegeleiding van William Buyse brengt Zuid-Afrikaanse composities en een Marialied van Daniël Clement.

* Pieter Tieghem brengt onuitgegeven muziek op gedichten van de Antwerpse dichteres Alice Nahon. Pieter studeerde piano in de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord bij Dirk Verbrugghe. Op het Koninklijk Conservatorium van Gent volgde hij les bij Johan Duijck. Later vervolmaakte hij zich in de jazzwereld. Hij is actief als leraar piano en geeft begeleidingspraktijk. Verder is hij freelance medewerker bij diverse projecten, zoals het operagezelschap Arte Vocale o.l.v. Erika Pauwels.

 

 

 

 

 

De aanleiding van dit gebeuren is het feit dat er onlangs originele muziekpartituren van Daniël Clement aan de heemkring Ten Mandere werden aangeboden. Die worden dan ook overhandigd op de avond zelf. Een selectie liederen uit deze partituren worden door Pieter Tieghem gespeeld.

Als dank zal de Izegemse heemkring de kwartierstaat aan de familie overhandigen.

 

 

 

Daniël Clement werd geboren in Izegem op vrijdag 13 juni 1902. Hij was de zoon van Julien Clement dict Fiefvez, koster verbonden aan de Sint-Tillokerk, stemmer en handelaar in muziekinstrumenten. Daniël zal op latere leeftijd het bijvoegsel dict Fiefvez weglaten.
Daniël was de laatste organist van de Izegemse familie die vier generaties lang het organistenambt waarnam. Hij studeerde van 1919 tot 1926 aan het Koninklijk Conservatorium in Gent waar hij eerste prijzen behaalde voor orgel (1925), harmonie (1925) en een accessit contrapunt (1926). Hij koos echter niet voor een muzikale loopbaan, maar hielp zijn ouder wordende vader aan het orgel. Hij werkte eerst in de muziek- en platenwinkel van zijn ouders, en begon dan met zijn broer een pianofabriek. Daaruit groeide later een meubelbedrijf waarin hij lange jaren werkzaam was. Toen zijn vader stierf was hij al een tijdlang organist. In 1963 liet hij die taak over aan Bernard Robbe. Ondertussen verleende hij zijn medewerking aan allerlei muziekevenementen in Izegem.
Daniël Clement liet een omvangrijk oeuvre na. Hij schreef voor het Izegemse religieuze koorleven, maar zijn composities werden ook buiten Izegem uitgevoerd. Bij de herdenking van de Boerenkrijg in Antwerpen (1945) werd zijn lied Van Gansen-marsch met veel succes onthaald.
Clement schreef voorts verschillende motetten, Vlaamse liederen, bewerkingen van Oud-Nederlandse liederen, enz… Zijn composities worden gekenmerkt door de eenvoudige en vloeiende melodie en de beschrijvende begeleiding in klassiek-romantische harmonisatie. Sommige vonden in Vlaanderen een zekere weerklank, zoals Santje van Soendal of Lieve Vrouwke van de Linde. Hij schreef zes missen waaronder zijn Missa in Honorem Sanctae Bernadette. Deze werd uitgebracht op plaat door het Izegemse Sint-Gregoriuskoor in 1980 o.l.v. Luc Ghekiere. Hij componeerde verscheidene cantates die veelal werden gecreëerd door de Izegemse Peter Benoit Kring, o.a. een feestcantate Onze-Lieve-Vrouw van Banneux (bij de inhuldiging van de Dankkapel in 1946 op tekst van pater Marcel).
Zijn bundel met 43 Zuid-Afrikaanse liederen, Sud-Afrika varentoe, neemt in zijn werk een bijzondere plaats in. Op 10 augustus 1968 verscheen in de Zuid-Afrikaanse krant Die Burger daarover een lovend artikel. Terecht kreeg hij op 11 juli 1977  in het auditorium een grootse hulde.
Daniël Clement stierf in Izegem op donderdag 29 mei 1980.

 

 

 

 

 

Met deze brief wil Heemkring Ten Mandere allerlei heemkundige bijdragen bijeensprokkelen.

U kunt ons helpen:
- misschien kent u mensen die ook geïnteresseerd zijn in onze werking. Bezorg hen onze nieuwsbrief of nog beter: vraag dat zij zich inschrijven via onze website www.tenmandere.be. Het aantal nieuwsbrieflezers die wij willen bereiken mag nog altijd stijgen.

- heeft u reacties, aanvullingen of correcties op onze nieuwsbrief. Laat het ons weten.
U kan ons gerust mailen.

- Weet u een boeiend onderwerp, heeft u een foto waarvan er gegevens ontbreken, laat het ons weten.

U kunt ons ook terugvinden op facebook !  

Hier vindt u het archief van onze nieuwsbrieven