thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Helleborus - nieuwigheden - Rodney - jaarprogramma

Helleborusdagen 2015Helleborus orientalis 'Tiny Black',
Zwarte bloemen spreken zeer tot de verbeelding. Bij Helleborus is zo ongeveer het donkerste zwart van alle plantensoorten mogelijk. Maar er is vele jaren aan geselecteerd om tot de huidige cultivars te komen. Ze zijn spectaculair donker.
Dit is een lage plant met talrijke vrij kleine hangende bloemen aan sterk vertakkende dunne bloemstengels.
Een donker doetje.

komend weekeinde, zaterdag en zondag 21 en 22 februari

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

Zwarte bloemen, meisjesnamen, pompeuze Picotees en Partydresses, winterbeauties; met Helleborus begint het voorjaar.

Het is heerlijk weer voor de tijd van het jaar en daar hebben we van geprofiteerd om deze week de bloemen massaal buiten te zetten.

nieuwe soorten

Voor Helleborus zijn het geweldige tijden. De ene doorbraak na de andere maakt spectaculaire introducties mogelijk. Soorten waarvan we nooit hadden gedacht dat ze met elkaar zouden kruisen brengen rijkbloeiend nageslacht met intensieve kleuren en prachtig blad voort. Steeds meer van die nieuwe planten kunnen nu ook vegetatief worden vermeerderd. Zwarte bloemen worden steeds zwarter en zuiver wit is nu ook mogelijk bij gezonde groeikrachtige planten.

dubbele bloemen

Die spectaculaire dubbelbloemige vormen, ooit waren dat extreem zeldzame kostbare toevalszaailingen. Nu hebben we ze volop in heerlijke kleuren en als grote volle bloeiende planten.

Mijn allereerste dubbele kreeg ik ongeveer 20 jaar geleden tijdens een tuinbezoek bij een vergevorderde liefhebber in de buurt van Leuven. Een toefje werd uitgestoken en als een arm zielig slap hoopje, voor mij was het een schat, naar huis gevoerd. De kleur deed er helemaal niet toe en haar groeikracht heeft zwaar geleden onder het bloeiend verplanten uit de volle grond. Daar houden ze helemaal niet van. Ze staat nog steeds, amper gegroeid, onopvallend in onze tuin tussen jaren later geplantte nu reusachtige pollen met honderden bloemen.

aanslaan

Groeikracht is een belangrijke eigenschap voor Helleborus. Helaas kom je er pas na jaren achter of een plant het wel of niet wil doen. Nieuwe soorten worden uiteraard getest maar dat gebeurt meestal onder optimale groeiomstandigheden op de kwekerij zoals ze in de tuin niet altijd voorhanden zijn. Helleborus gaat zelden dood. Maar je ziet wel regelmatig een kleine depressie in het eerste jaar na uitplanten. Het jaar daarna is het vuurwerk, of niet. Laat het los en bedenk: "Het beste moment om een boom te planten is 20 jaar geleden, het op een na beste moment is nu."

zaailingen

Planten die worden gestekt gaan op den duur achteruit in vitatilteit. Hoe dit precies werkt is nog niet volledig duidelijk. Nu het buiten verwachting steeds beter lukt om Helleborus te stekken gaat dat ook hier een rol spelen. We hebben zelfs van een voorname oude rot in het Helleborusvak vernomen dat Helleborus zich expliciet verzet tegen stekken. Helleborus orientalis zaait zich goed en rijkelijk uit, vooral als je er niets aan doet. Wij vinden die spontane zaailingen meestal een stuk minder spannend dan die prachtige uitgelezen schoonheid die we hadden uitgeplant. Maar ze zijn wel enorm vitaal.

De moederplant spreidt haar oude afstervende blad breed en plat uit om het omringende onkruid te smoren. Dat is heel mooi te zien als je ze laat verwilderen. (Ik laat dit gebeuren in het achterste deel van onze Helleborus border en geef hier graag uitleg over.) Ze doet dit om haar eigen plekje vrij te houden. De zaden kunnen daar waar de omgevallen bloemstengels met rijp zaad dan landen prima kiemen. Maar de zaden worden ook door mieren versleept.

Vroeger hadden we van Helleborus orientalis alleen handbestoven geselecteerde zaailingen. Elke plant was uniek en het was een feest om te kiezen en vooral daarom zijn de Helleborusdagen ook juist nu als ze bloeien. Je moet immers alle bloemen zien om er je 'soulmate' uit te kiezen. We hebben nog steeds ook honderden zaailingen in ons tuinkasje, vooral dubbele, waar je heerlijk hebberig uit kunt kiezen.

Helleborus niger 'Double Beauty'
Dubbele kerstrozen bestaan al langer maar worden maar weinig aangeboden.
Dit is een goede zuiver witte gevulde vorm die vegetatief wordt vermeerderd. Hoewel dat zaaien ook wel wat heeft, weet je in dit geval zeker dat je perfect witte en goed gevulde bloemen krijgt.
Sprookjesachtig, laag kruipend en liefst niet te nat en een beetje zonnig.
Hollandse dubbele.Helleborus niger

Haar naam betekent 'zwarte kerstroos', maar haar bloemen zijn wit, het zaad is wel zwart. Ze is het meest gewoon en algemeen bekend van haar geslacht. Wij kennen haar als de minst makkelijke. Ze groeit plat en kruipend als een bodembedekker. Op goed doorlatende grond doet ze het prima maar op vochtige plekjes heeft ze het erg moeilijk. Ze verdraagt wel schaduw, maar zon is beter. Ze doet het vooral goed op rijke vrij droge plekjes. Het is een zeurkous dus in mijn optiek. Daarom ben ik blij dat haar helder witte kleur nu ook in veel sterkere kruisingen zoals 'Marshmallow', 'Snow White' en de nieuwe 'Molly's White' tot uiting komt.

Helleborusdagen

komend weekeinde, zaterdag en zondag 21 en 22 februari

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

De voorraad is geweldig en volgens mij hadden we nog nooit zo veel verschillende en zoveel nieuwe of recente introducties uit de voorhoede van het Helleborus sortiment.

Mocht je echt geen tijd hebben dit weekeinde, dan kun je online meedingen. We doen ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website een klein beetje achterloopt op de actuele voorraad

Ionze tuin

k weet niet precies hoe het komt, maar de planten in onze tuin lopen nog wat achter. Ze moeten nog op gang komen.

In onze Helleborusborder staan stokoude pollen en subtiele botanische rariteiten. Ze zijn dit weerkeinde nog niet op hun piek.


bekijk hier de actuele voorraad Helleborus

lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging
Helleborus 'Sensas' (niger subsp. macranthus x orientalis subsp. abchasicus)

Rodney Davey Marbled Group

In 2013 was ik erg opgewonden over de nieuwe en toen nog schaarse 'Anna's Red' en 'Penny's Pink' van Rodney Davey. Daar komt nu nog een zusje bij: 'Molly's White' met datzelfde heerlijk gemarmerde blad. De showstoppers van dit jaar hebben met die van Rodney gemeen dat ook hier Helleborus orientalis werd ingekruisd voor groeikracht en een intensieve kleur.

'Sensas' is een kruising van Helleborus niger subsp. macranthus x orientalis subsp. abchasicus, dat klinkt in mijn oren al als muziek, maar 'Sensas' bedient ook andere zintuigen. De bloemen zijn bijna zo groot als een handpalm, ze verkleuren van een soort Chinees zacht anemoon roze naar een intensief net niet rood. Ze blijven lang op kleur. De kruising ontstond zo'n 15 jaar geleden spontaan in Frankrijk, in de tuin van docteur Deken. De vermeerdering is moeilijk aangezien je deze kruising niet kunt zaaien. Gelukkig is er nu eindelijk een manier gevonden om deze heerlijkheid te vermeerderen zodat de vreugde van docteur Deken gedeeld kan worden.

'Marshmallow' werd ook in Frankrijk gevonden door onze Helleborusvriend Thierry Delabroye. Hij kruiste Helleborus x nigercors met Helleborus orientalis. Het resultaat is een rijk bloeiende plant met onwaarschijnlijk witte en ook grote bloemen. Ze zijn nog witter dan die van Helleborus niger, volgens Thierry zijn ze zo wit als Limoge porselein. De randjes kleuren langzaam roze waarna ze in een zoete zachtroze marshmallow veranderen.

Helleborus 'Marshmallow' (nigercors x orientalis)

Ik word hier heel blij van.

We hebben ook kleine aantallen van nieuwe cultivars die eigenlijk pas volgend jaar worden geintroduceerd. Ze staan vanwege de geringe aantallen niet in onze webwinkel. Mocht je dat kwijt willen; ik vind het leuk om te vernemen wat je commentaar hier op is en zal dit, als dat mag, ook doorgeven aan de winners. Het ziet er naar uit dat we van die dubbele zwarte volgend jaar ook eindelijk wat meer hebben. We heigen de veredelaars in hun nek. Zucht mee.

Je vind ze allemaal hier: Helleborus

Helleborus orientalis 'Stained Glass',
Een sprookjesachtige Picotee dubbele purper gerande en geaderde bloem. In-vitro vegetatief vermeerderde cultivar, dus volkomen identiek.
Een selectie van Dan Hinkley van Heronswood Nursery in Kingston USA.
Bijzonder nieuw en voorlopig schaars.De kwekerijwinkel is op het nippertje ook nog helemaal vernieuwd. De inrichting is in volle gang. Vrijdagavond is het zeker klaar.

Helleborusdagen dus

komend weekeinde, zaterdag en zondag 21 en 22 februari

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2015

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open. In 2014 zijn dat:

21 en 22 februari Hellleborusdagen, de nieuwste selecties, handbestoven en geselecteerde winterrozen

28 en 29 maart Pulmonaria in de gloria, longkruid, onze favoriete bodembedekker voor de s
chaduw

maandag 6 april extra open op tweede
paasdag

26 april gewoon open op Koningsdag

9 en 10 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


14 mei gewoon open met Hemelvaart


maandag 25 mei extra open op tweede pinksterdag

13 en 14 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt (Pinksteren)

11 en 12 juli
Lavendeldagen,
grote markt , terras en muziek.

29 en 30 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Klik hier om overzicht op te halen, geschikt om af te drukken: BastinProgramma.pdf




downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2015: BastinProgramma.pdf


Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'Leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin



met groet, Roger Bastin