logohkwvl
 
 

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2017 - nr. 34

deze nieuwsbrief wordt opnieuw doorgestuurd met een lichte aanvulling !

1
 
Overlijden van de stichter van heemkring Gestella
Marcel Denduyver

Met spijt vernemen we het overlijden van Marcel Denduyver (20 januari 1942-19 februari 2017).

Marcel stond aan de wieg van Heem- en Familiekundige kring Gestella in 1976. Hij was er meer dan 40 jaar de voorzitter. 

 

lees verder

 

1

Provinciale erfgoedsubsidies: indienen vóór 15 maart


 

Voor erfgoed zijn er in 2017 nog twee soorten subsidies: projectsubsidie en werkingsubsidie. Voor erfgoedprojecten is de uiterste indiendatum 15 maart 2017 voor projecten die starten vanaf 1 juli 2017.

lees verder

 

 


Congres Familiekunde Vlaanderen 2017 te Brugge

 

 

Het jaarlijkse congres van Familiekunde Vlaanderen – onder het thema 'Waar woonden mijn voorouders' – is op 25 maart 2017 te gast te Brugge. Het programma en alle praktische info (inclusief inschrijvingsformulier) vindt u op de websitelees verder

 

 


Nieuws van onze leden:
Frontparadijs 1917-2017

 

Een tijd terug sloegen drie verenigingen uit Lichtervelde de handen in elkaar om een multimediaal spektakel over de Eerste Wereldoorlog op poten te zetten. Heemkring Karel Van de Poele en de cultuurverenigingen De Burgersgilde en De Zwaan werkten samen een theaterfietstocht uit die de titel 'Het Frontparadijs' kreeg.lees verder

 

 

 

Nieuws van onze leden:
heemkring De Gaverstreke stelde haar 44ste jaarboek voor

 

 

Het 44ste jaarboek van De Gaverstreke, werkzaam in Waregem en buurgemeenten, werd op 14 december ll. voorgesteld. Zoals gebruikelijk is werden de talrijke aanwezigen ook vergast op een voordracht. Voorzitter Guy Algoet en Filips Benoit wisten erg te boeien met een lezing over Waregem en de burggraven van Vijve als bewakers van de scheepvaart op de Leie.

lees verder

 

 

 

Nieuws van onze leden:
pleidooi voor de oprichting van een Iepers klokkenluidersgilde naar aanleiding van de onzekere toekomst van de Ieperse Sint-Niklaaskerk

 

In het voorjaar van 1997 publiceerde heemkring Iepers Kwartier het boek 'De Stille Kerktoren – bijdragen over de Ieperse Sint-Niklaasparochie' van de auteurs Karel M. De Lille, Daniël Masure, Jean-Pierre Meirlaen en Staf Verheye. Sindsdien is de Ieperse heemkring de toestand rondom de Sint-Niklaaskerk blijven opvolgen.

lees verder


 

 

Nieuws van onze leden:
Brugs Ommeland houdt boekenverkoop

 

Op zaterdag 8 april (van 14u. tot 17.30u. richt Brugs Ommeland – Heemkundige Kring M. Van Coppenolle een tijdschriften- en boekenverkoop in haar lokaal De Zorge (Moerkerkse Steenweg 194 Brugge Sint-Kruis) in.

lees verder

 

 

 

Interessante vorming
over het beheren van verenigingsarchieven

 

Op 7 november ging te Wielsbeke een i.s.m. Heemkunde Vlaanderen georganiseerde vorming over het beheer van verenigingsarchieven door. De deelnemende bestuurleden van diverse heemkundige kringen ...

lees verder

 

 

 Ecologische kapel te Deerlijk

De bescherming en restauratie van landelijke kapelletjes, zowat het meest herkenbare landschappelijk erfgoed in Vlaanderen, was, is en blijft een zorg van heel wat heemkringen en lokale erfgoedverenigingen. Te Deerlijk slaagde heemkring Dorp & Toren erin deze zorg te koppelen aan een groen bewustzijn.

 

lees verder

 

 

 

Hulp gevraagd:
onbekende foto uit de regio Lichtervelde

 

het is u ongetwijfeld ook niet onbekend: veel heemkringen bezitten foto's in hun collectie zonder data (gegevens over locatie, datering of personen). Zo ook bij Heemkring Karel Van de Poele, die ons nevenstaande prachtige foto toestuurde.

 

lees verder

 

 

 

Erfgoed Brugge digitaal ontsloten

 

Sinds kort kan je meer dan 392.000 Brugse erfgoedstukken via één muisklik eenvoudig doorzoeken. Schilderijen, sculpturen, middeleeuwse handschriften, foto’s, kaarten, archeologische vondsten, historische kranten, ... je vindt het allemaal op Erfgoed Brugge

lees verder

 

 

Nieuwe publicatie:
Onsterfelijk in uw steen

 

Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog zijn heel wat publicaties over die vreselijke eerste 'grote oorlog' verschenen. Daarin neemt het boek van Frank Seberechts over de heldenhuldezerken een bijzondere plaats in.

 

lees verder

 

 

Nieuwe publicatie:
De onweerstaanbare geur van cichorei

 

Marie-Claude Pette-Debril schreef, op basis van interviews, gesprekken en grondig onderzoek, een historische roman over het leven van de seizoenarbeiders en hun familie in de cichorei-asten van Frankrijk.

 

lees verder

 

 

Nieuwe publicatie:
Bakhuizen en bakkers in Moorslede, vroeger en nu

 

De heemkring van Moorslede heeft de geschiedenis van de Moorsleedse bakkers van 1900 tot heden verzameld in een publicatie, n.a.v. Open Monumentendag 2016.

 

lees verder

 

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]