Nieuwsbrief 4
15 december 2017
Dit is de digitale nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties.
 
Personalia
Met ontroering hebben wij kennisgenomen van het overlijden van onze oud-rector Roel Huizenga.
Van 1971 tot 1989 gaf hij op een heel persoonlijke wijze leiding aan het Hermann Wesselink College. Roel Huizenga was de tweede rector. Hij volgde Hermann Wesselink op na diens plotselinge overlijden in 1971. Voor Roel stond de mens centraal. Dat gold zowel de medewerkers als de leerlingen. Hij leidde de school in de roerige jaren 70 en 80 met zachte, doch vaste hand een nieuwe tijd binnen.
Zijn stijl van leidinggeven is blijvend van invloed geweest op de schoolcultuur. We herinneren ons hem als een innemende persoonlijkheid en zijn hem dankbaar voor wat hij voor onze school heeft betekend.
Op woensdag 6 december nam het HWC op waardige wijze afscheid van hem: de leerlingen en medewerkers betuigden in grote stilte hun deelneming, toen de stoet langs de school reed en even halt hield voor de ingang. Een indrukwekkend moment van respect en grote saamhorigheid.
 
Het HWC betreurt ook het overlijden van Ruud Feher, oud-docent natuurkunde, verbonden aan het bovenbouwteam van de havo. Ruud nam in 2016 afscheid van school, maar bleef ook na zijn pensionering nog aan school verbonden in verband met werkzaamheden aan de VU. Ruud was een geliefde docent; geen moeite was hem teveel om leerlingen te helpen, te motiveren en te enthousiasmeren. Hij bracht het natuurkunde-onderwijs op de havo op een hoger plan. Hij organiseerde interessante excursies en activiteiten, gaf uitstekend les en was een aandachtige mentor. Bij de crematie waren veel HWC’ers aanwezig om hem de laatste eer te bewijzen. We hebben Ruud in ons hart gesloten.
 
Index
Van de Rector
Ik weet niet wat u gaat doen in de kerstvakantie maar mocht u naar verre steden reizen dan is bovenstaand gedichtje
 
Ouderzaken
Oudercommissie
Op 27 november kwamen we weer bij elkaar, we zijn inmiddels weer compleet. We konden de laatste twee nieuwe leden, Hetty Vrede en Annet Heuer verwelkomen. Het is fijn dat er zoveel ouders zijn die zich willen inzetten!
 
Lustrumactie 2018
In een eerdere nieuwsbrief deden we een oproep om suggesties aan te dragen voor mogelijke doelen om in ons lustrumjaar 2018 actie voor te voeren en geld voor in te zamelen. Dat leverde een aantal interessante tips van ouders op lees verder...
 
Onderwijs
Breaking news!!!
Het is zover...naast een tweetalig vwo en een tweetalig vmbo-t start het HWC nu ook met een tweetalige havo. Nu kunnen leerlingen en ouders bij alle schoolsoorten die het HWC heeft, voor een Nederlandstalige of een tweetalige opleiding kiezen. lees verder...
 
Leerlingbegeleiding
Voor ouders van leerlingen in de tweede/derde klas
De afgelopen tijd zijn er in de derde klassen veel decaanlessen gegeven. We hopen dat de profiel- en sectorkeuze ook thuis onderwerp van gesprek is.
Via deze weg willen we u ook graag herinneren aan de informatieavond lees verder...
 
Voor Ouders van leerlingen in de examenklassen
Voor veel leerlingen in de examenklassen is de kerstvakantie de tijd om verder na te denken over de studiekeuze.
Voor sommige studies is de aanmelddatum immers al vroeg, namelijk 15 januari. lees verder...
 
Excursies en Activiteiten
Uitnodiging Kerstviering
Op donderdag 21 december a.s. luiden we met de brugklasleerlingen de kerstvakantie in lees verder...
 
Havo debatwedstrijd
Dinsdagavond 12 december vond op het Amstelveen College de tweede editie van de Rotary havo debatwedstrijd plaats. lees verder...
 
Havo CollegeTour naar NexTechnician
Op donderdag 30 november zijn we namens de Havo CollegeTour met zes leerlingen uit havo 4 naar BMW geweest. lees verder...
 
Excursie Brussel
Woensdag 6 december stond het jaarlijkse bezoek met Tvwo 3 aan Brussel op het programma. lees verder...
 
Belangrijke data
van de rector
Even bijpraten
Stad in het licht
 
In steden in het buitenland
geeft men elkaar zo vaak een hand,
zegt ‘Dieu’ of ‘Allah’ tot de Heer
en toetert veel in het verkeer
 
Toch vind je er wel een plekje dat
veel wegheeft van je eigen stad
en hoort er in een andere taal
opeens een oud, vertrouwd verhaal.
 
Ik weet niet wat u gaat doen in de kerstvakantie maar mocht u naar verre steden reizen dan is bovenstaand gedichtje (van Willem Wilmink, wat een genot om gedichten van deze man te lezen!) uiteraard zeer toepasselijk. Maar ook als u thuisblijft of de natuur opzoekt, kan het gedicht u wellicht verleiden om na te denken over het plekje dat we allemaal zoeken in ons leven en het oude, vertrouwde verhaal dat daarin centraal staat of mag staan. Ik weet niet welk oud en vertrouwd verhaal voor u daarin de boventoon voert. Ik durf daar geen voorspelling over te doen. Voor mijzelf weet ik het wel. Het is het verhaal van een eeuwenoud gerucht, dat ons overgeleverd is in het verhaal van de geboorte van Jezus. Voor mij komt in dat verhaal naar voren dat dat wat kwetsbaar wordt geacht, toch kracht van spreken heeft. En dat is pure winst in onze samenleving, waar veelal het recht van de sterkste zegeviert. Ik hoop dat de aandacht voor dat kwetsbare ook in ons doen en laten op school enigszins zichtbaar wordt. Ik denk zelfs dat het onderwijs daar beter van wordt als we dat doen.
 
Voor nu wens ik u veel leesplezier met deze nieuwsbrief, een mooie vakantietijd met uw dierbaren en een voorspoedig 2018.
 
Vriendelijke groet, B. Kozijn, rector
terug naar Index
ouderzaken
Oudercommisie
Op 27 november kwamen we weer bij elkaar, we zijn inmiddels weer compleet. We konden de laatste twee nieuwe leden, Hetty Vrede en Annet Heuer verwelkomen. Het is fijn dat er zoveel ouders zijn die zich willen inzetten!
 
Van links naar rechts:
Pieter Maas Geesteranus, Wies Schueler, Wendy de Kort, Esther de Vries, Hetty de Vrede, Toby van Spankeren, Liesbeth Osterop, Hanneke Sick.
Afw: Jeannette Vader en Annet Heuer
 
We zijn in deze vergadering weer bijgepraat door de schoolleiding over lopende zaken (zoals de vorderingen mbt het nieuwe schoolgebouw en de start van de tweetalige HAVO vanaf komend schooljaar).  Er werd ons gevraagd hoe wij aankijken tegen de eindtijd van het kerstgala (inmiddels achter de rug, een zeer geslaagd feest was het!), voor de onderbouw als advies 22:30 u en voor de rest van de school 24:00 u. Aan de ouders om met hun kinderen daar een definitieve afspraak over te maken. Wij, als oudercommissie, stonden hier helemaal achter.
 
We bespraken de open huizen in januari en februari; wij gaan weer enquêtes houden onder de bezoekende ouders en basisschool-leerlingen, zodat de school meer informatie krijgt over hoe de open huizen onder hen worden ervaren.
We brainstormden over onze bijdrage op de actiedag die in het kader van het lustrum op 5 juni 2017 wordt gehouden.
 
Wat langer stonden we stil bij de ouderavond die we ook dit jaar weer gaan organiseren. De definitieve datum is vastgesteld op 27 maart 2018 (noteert u die datum vast?) en het thema dat we voor deze keer hebben gekozen: hoe begeleid je je puber/ hoe ontwikkelt een puberbrein?
We gaan op zoek naar sprekers en hopen daarbij op een inspirerend persoon die ons en u praktische tips zal kunnen geven.
 
De volgende vergadering staat gepland op 15 januari 2018.
 
mw. H. Sick, voorzitter
 
Lustrumactie 2018
In een eerdere nieuwsbrief deden we een oproep om suggesties aan te dragen voor mogelijke doelen om in ons lustrumjaar 2018 actie voor te voeren en geld voor in te zamelen. Dat leverde een aantal interessante tips van ouders op. Ook via collega’s en leerlingen werden enkele doelen aangedragen; uiteindelijk hadden we een lijst van 10 organisaties om uit te kiezen: een rijke oogst dus: op de lijst stond bv. een weeshuis in China, helpen met de wederopbouw van St. Maarten, een speciaal cliniclownproject in Kenia, verschillende organisaties in Indonesië, een basisschool in Zuid-Afrika, projecten van Unicef etc..
Die lijst hebben we voorgelegd aan Het Leerlingenparlement en in oktober  gepresenteerd aan de klassenvertegenwoordigers; uiteindelijk kwamen we zo tot een selectie van drie organisaties, die het meest in aanmerking kwamen. Deze drie organisaties waren afgelopen week op school te gast om hun project  toe te lichten voor de selectiecommissie: die bestond uit de vier leden van de stuurgroep voor de lustrumactie (Trijntje Pasma, docente Engels/IB, Homme Blom, docent Frans, Sander Kleijne, Begeleider Passend Onderwijs en Anneke Velthuijsen, conrector). Verder waren er twee leerlingen van Het Leerlingenparlement en twee ouders van de oudercommissie aanwezig.
De organisaties presenteerden hun project alle drie voortreffelijk; in volgorde:
  1. Stichting Tileng: verscheidene onderwijsprojecten in een aantal dorpen in Indonesië
  2. Stichting Cucu: ontwikkelingsprojecten over de hele wereld, waaronder ook op het gebied van onderwijs
  3. Stichting Help Flores: verschillende projecten op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg op het Indonesische eiland Flores
Het viel de commissie niet mee om uit die enthousiaste en betrokken presentaties de organisatie voor onze lustrumactie te kiezen, maar na veel wikken en wegen kozen we voor de Stichting Help Flores; daarbij was de inbreng van de leerlingen heel belangrijk: zij voelden zich zeer aangesproken door de projecten op Flores en zagen het al helemaal voor zich hoe groepjes leerlingen voor verschillende onderdelen actie zouden gaan voeren. Wat voor de commissie een pre was, was dat de Stichting samenwerkt met een lokale stichting op Flores: de lijnen zijn kort en persoonlijk.
Geïnteresseerd? Meer informatie over de stichting : www.stichtinghelpflores.nl
Hiermee is fase 1 van onze actie afgelopen. In het nieuwe jaar zullen we fase 2 ingaan: plannen maken, acties bedenken en ook daar willen we de leerlingen en ouders nauw bij betrekken. Het hoogtepunt van de lustrumactie wordt ongetwijfeld de actiedag op  DINSDAG 5 JUNI.
U hoort beslist nog van ons!
 
Namens de stuurgroep,
Anneke Velthuijsen
terug naar Index
onderwijs
Breaking news!!!
 
TWEETALIGE HAVO op het HWC
Het is zover...naast een tweetalig vwo en een tweetalig vmbo-t start het HWC nu ook met een tweetalige havo. Nu kunnen leerlingen en ouders bij alle schoolsoorten die het HWC heeft, voor een Nederlandstalige of een tweetalige opleiding kiezen.
 
De voorbereidingen zijn in volle gang; we starten in het nieuwe schooljaar met een tweetalige havobrugklas. Uiteraard gaat daar heel wat aan vooraf: voorlichting aan ouders en kinderen van groep 8, vaststellen welke vakken in het Engels gegeven gaan worden, keuzes van lesmaterialen in het Engels, het opzetten van een internationaal buitenlesprogramma. Gelukkig kunnen we gebruik maken van de ervaringen die we op de andere tweetalige opleidingen hebben opgedaan.
 
Net als bij het tweetalig vwo en het tweetalig vmbo-t is de standaard van EP Nuffic de basis voor onze tweetalige stroom: dat betekent dat, net als op het tweetalig vwo, ook op de tweetalige havo 50% van de lessen in het Engels gegeven gaat worden, dat er gerichte activiteiten worden ontplooid om ‘international awareness’ (internationaal bewustzijn) te ontwikkelen, dat er contacten gelegd worden met leerlingen in het buitenland etc.
 
We zijn ervan overtuigd, dat we leerlingen een grote dienst bewijzen met het aanbieden van deze nieuwe opleiding: steeds meer vervolgopleidingen zijn in het Engels of gebruiken Engelstalig materiaal, een uitstekende beheersing van het Engels, opgedaan volgens het principe van ‘onderdompeling’, is daarbij zeker van nut. Leerlingen leven in een wereld die groter is dan Amstelveen of Nederland. Als HWC proberen we hen daar zo goed mogelijk op voor te bereiden.
 
We houden u op de hoogte van de voortgang.
 
mw. A.M. Velthuijsen, conrector
 
Vanuit het decanaat
Voor ouders van leerlingen in de tweede/derde klas
De afgelopen tijd zijn er in de derde klassen veel decaanlessen gegeven. We hopen dat de profiel- en sectorkeuze ook thuis onderwerp van gesprek is.
Via deze weg willen we u ook graag herinneren aan de informatieavond over de profielkeuze die wordt georganiseerd op donderdag 25 januari 2018. U krijgt hiervoor voor de kerstvakantie een persoonlijke uitnodiging per email, maar zet de datum vast in uw agenda.
 
De voorlopige eerste profielkeuze moeten leerlingen hebben ingeleverd op 8 februari 2018. In de decaanlessen wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.
 
Om de leerlingen in havo 3 en vwo 3 een goed beeld te geven van wat ze kunnen verwachten in de bovenbouw, wordt er op 16 januari een Meet N Greet georganiseerd voor leerlingen in vwo 3, en op 17 januari een profielkeuzedag voor leerlingen in havo 3. De leerlingen worden daarover in de decaanlessen geïnformeerd.
 
Mocht u over de profiel- of vakkenpakketkeuze vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met de decaan van uw afdeling.
 
Voor Ouders van leerlingen in de examenklassen
Voor veel leerlingen in de examenklassen is de kerstvakantie de tijd om verder na te denken over de studiekeuze.
Voor sommige studies is de aanmelddatum immers al vroeg, namelijk 15 januari. Dit jaar hanteren alle opleidingen het Wetenschappelijk Onderwijs (WO) en het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO) die gebruik maken van decentrale selectie deze deadline voor de inschrijving.
 
Mocht u precies willen weten om welke opleidingen het gaat, dan kunt u dat hier vinden:
 
Deze keuze is niet altijd eenvoudig en er zijn soms obstakels en hobbels in het keuzeproces.  De decanen gebruiken dit korte filmpje vaak om de leerlingen en ook ouders wat meer inzicht te geven in hoe het proces verloopt:
 
 
Voor leerlingen die de keuze gaan maken voor het MBO is het van groot belang de open dagen van de ROC’s in de gaten te houden. Sommige instellingen en opleidingen beginnen ook al vroeg met de openstelling van de inschrijving.
 
Daarnaast bieden we u graag de mogelijkheid om over de studiekeuze met uw decaan een gesprek te hebben. Veel leerlingen hebben het initiatief voor een dergelijk gesprek al genomen, maar ook u bent als ouder van harte welkom.
Mocht u hier behoefte aan hebben, neem dan contact op met de decaan van uw afdeling.
 
K. Bijenhof, decaan vmbo-t (bye@hermannwesselinkcollege.nl)
B. Burggraaf, decaan havo (brg@hermannwesselinkcollege.nl)
A. Thijs, decaan vwo (thy@hermannwesselinkcollege.nl)
terug naar Index
excursies en activiteiten
Uitnodiging Kerstviering
 
(voor klas twee en hoger naar beneden scrollen)
 
Op donderdag 21 december a.s. luiden we met de brugklasleerlingen de kerstvakantie in in de vorm van een kerstmusical door leerlingen van de eerste brugklassen. Hiervoor willen we u van harte uitnodigen. Uiteraard zijn ook andere familieleden en kennissen welkom. In een aantal klassen is er voorafgaand aan de voorstelling in de aula een ontmoeting voor ouders en leerlingen met een hapje en een drankje in een van de lokalen, onder leiding van de mentor. Onderaan deze brief staan tijdstip en lokaal vermeld.
De voorstelling heeft plaats in de aula van de school en zal ongeveer een uur duren.
 
18.00 uur voor de klassen 1A, 1B, 1C, 1D
19.15 uur voor de klassen 1G, 1H, 1J, 1K
20.30 uur voor de, 1P, 1S en 1T
 
Na afloop van de kerstviering nodigen wij u graag uit voor koffie, thee, chocolademelk en wat lekkers in de leerlingenkantine. Na deze avond begint voor de leerlingen van de eerste brugklassen de kerstvakantie. We stellen uw komst zeer op prijs.
 
Namens docenten en mentoren van de eerste brugklas,
 
Mw. T.A.M.  Schröder
Mw. W.M. Smits
Dhr. M. Ran
teamleiders
 
TOELICHTING OP DE VOORSTELLING
De Kerstvoorstelling To kill a mockingbird is gebaseerd op de gelijknamige roman van Harper Lee. Dit coming of age verhaal speelt zich oorspronkelijk af in een klein dorp in één van de zuidelijke staten van de V.S. De verteller van dit verhaal, Scout, blikt terug op haar jeugd. In de jaren dertig groeide ze hier op met haar oudere broer Jem en haar vader Atticus. In dit verhaal worden meerdere personages beoordeeld en zelfs veroordeeld om hun uiterlijk. Armoede, schaamte en vooroordelen zetten de verschillen tussen de inwoners van het dorp op scherp. Atticus probeert zijn kinderen empathie bij te brengen en om met een genuanceerde blik naar de wereld om hen heen te kijken. Mensen blijken vaak een stuk vriendelijker te zijn dan je denkt, als je hen eenmaal hebt leren kennen.
 
 
Dit verhaal hebben we voor jullie naar onze school vertaald. Wat houd je over als dit verhaal zich niet in het Amerika van de jaren dertig afspeelt waar racisme aan de orde van de dag was? Als er geen rechtspraak met jury plaatsvindt? We nemen jullie mee naar een school waar niemand hetzelfde is en waar alle onderlinge verschillen niet altijd even makkelijk worden omarmd. Maar soms putten kinderen kracht uit diepe innerlijke normen en waarden en weten ze hun schaamte of vooroordelen aan de kant te zetten.
We nodigen jullie van harte uit om een kijkje te nemen tijdens een roerige schooldag op het HWC.
 
mw. E. Hesp, docent drama en R. Alexander, docent drama
 
Kerstvieringen klas 2 en hoger op vrijdag 22 december
Op vrijdag 22 december worden in de aula van onze school de jaarlijkse Kerstvieringen gehouden voor de leerlingen uit de tweede klas en hoger.
Dit jaar voeren we de kerstmusical ‘To kill a mockingbird' op.
Een korte toelichting staat hierboven.
 
Graag willen we ook ouders uitnodigen om één van de Kerstvieringen bij te wonen.
In onderstaand overzicht staat aangegeven wanneer ze plaatshebben.
Bij binnenkomst wordt in de hal beneden rechts naast de lift koffie of chocolade aangeboden. Voor of na de Kerstviering is er vast gelegenheid om hier gebruik van te maken.
In onderstaand schema zijn ook de tijden van de klassenvieringen opgenomen: voor of na de aulaviering vinden er klassenvieringen plaats met de mentor in een lokaal.
 
B. Kozijn. 
 
Vrijdag 22 december
Aulaviering                                                                    klassenviering
09:00 uur          Tvwo 2, vwo 2, h/v 2, havo 2, vwo 3       08:30 uur
10:15 uur          (T)vmbo-t 2 & 3, havo 3                         09:30 uur
11:30 uur          (T)vmbo-t 4, Tvwo 3, vwo 4                    10:45 uur
12:45 uur          havo 4 en 5                                           12:00 uur
14:00 uur          vwo 5 en 6                                            13:15 uur
 
Havo debatwedstrijd
Dinsdagavond 12 december vond op het Amstelveen College de tweede editie van de Rotary havo debatwedstrijd plaats met in de jury onder anderen onze ‘eigen’ Raymond Blom. We hebben genoten van de inzet en het enthousiasme van onze leerlingen. Onze debatkanjers uit havo 4 hebben gedebatteerd bij het leven en gingen aan het eind van de avond met twee prijzen naar huis.
 
Carama Ibrahim won de prijs voor de beste quote. In haar debat met als standpunt ‘Scholen moeten vaker lesgevende robots inzetten’, maakte zij een prachtige vergelijking tussen de liefde en passie van docenten tegenover de kille deskundigheid van robots. Florian Jongejeugd won de prijs voor de beste debater van de avond. De jury vond hem in zijn debat alle technieken van de debatkunst toepassen en complimenteerde hem hier uitvoerig mee.
 
Wij zijn trots op de inzet van onze leerlingen en feliciteren hen met de behaalde prijzen.
Eerlijk is eerlijk: het KKC werd verkozen tot beste school en pakte ook de prijs voor het beste team.
Wat ons betreft was de avond een groot succes, wij kijken uit naar een volgende editie!
 
mw. E. Hoekstra, docent Nederlands
 
Havo CollegeTour naar NexTechnician
Op donderdag 30 november zijn we namens de Havo CollegeTour met zes leerlingen uit havo 4 naar BMW geweest. Hier hebben zij, onder leiding van instructeurs van NexTechnician, kennis gemaakt met de allernieuwste technieken die in een auto te vinden zijn en gekeken naar de technieken die er in de nabije en verre toekomst aan zullen komen.
 
 
Natuurlijk zijn wij niet weggegaan voordat iedereen in een BMW 8 serie heeft mogen zitten. Als klap op de vuurpijl zijn de leerlingen samen met een instructeur in een Audi A7 de snelweg op gegaan. Hierbij hebben ze gezien dat deze Audi A7 volledig autonoom kan rijden maar alleen nog vanwege wetgeving niet langer dan 7 seconden automatisch mag sturen. Hierbij hebben de leerlingen kunnen zien dat deze auto’s zelf de controle overnemen op het moment dat de bestuurder dreigt een ongeluk te maken om deze zo te  voorkomen. Kortom de toekomst van het autorijden.
 
 
G. Zwaan, docent natuur-, scheikunde, nlt, informatiekunde, 21 lifestyle informatics
 
Excursie Brussel
Woensdag 6 december stond het jaarlijkse bezoek met Tvwo 3 aan Brussel op het programma. In het kader van het vak ‘international awareness’ gaan de leerlingen dan op bezoek bij het Europees parlement en leren ze meer over de politieke besluitvorming die daar plaatsvindt.
 
Na een voorspoedige busrit begon de middag met een stadswandeling langs enkele iconische plekken in de stad. Op de Grote Markt  aangekomen kreeg iedereen een uurtje vrije tijd om wat Belgische bonbons te scoren of te genieten van een typisch Belgische wafel.
 
Vervolgens zijn we met de hele groep richting de Europese wijk gegaan waar de leerlingen in het Parlamentarium hard aan een opdracht gewerkt hebben. Het laatste deel van de trip bestond uit een bezoek aan de grote vergaderzaal van het Europees parlement en een Q&A met Europarlementariër Matthijs van Miltenburg (D66). De leerlingen hadden goede vragen voorbereid wat leidde tot een interessant gesprek waarin onderwerpen als de dagelijkse bezigheden van een Europarlementariër, de invloed van Trump en belangrijke vraagstukken als klimaatverandering en migratie aan de orde kwamen.
 
Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde en leerzame dag!
 
J. Zijlema, docent aardrijkskunde, activiteitencoördinator Tvwo onderbouw
 
 
 
 
 
belangrijke data
contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail: Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl