Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
Januari 2015
 
Voor iedereen nog de beste wensen voor 2015 in de hoop dat alle plannen en goede voornemens verwezenlijkt mogen worden. Dat geldt speciaal ook voor Esther Fleurbaay, Cor Reusen en Erik Storck die de cursussen sensomotorische integratie, die eerder in Groningen werden gehouden in een nieuwe organsatievorm voortzetten, onder de naam EstaSI. Om nader kennis te maken met Erik, is er een door hem gemaakte casus beschrijving van het CCE van SI bij een dementerende in deze nieuwsbrief opgenomen. 
Ook wordt er weer een specifiek probleem besproken in relatie tot sensomotorische integratie. Dit keer gaat het over de last van prikkels na een hersenschudding of een andere hersenbeschadiging. 
Bij de speeldgoed/materiaal tips een pen waarmee het geschrevenen ook weer gemakkelijk kan worden uitgegumd, twee  evenwichtsspelen, en therapieballen van 75 cm en verzwaringsmateriaal voor pols en enkel. 
Ook de website over sensorische activiteiten tijdens de dagelijkse gang van zaken is zeker het bekijken waard. 
Natuurlijk de data van de cursussen sensorische informatieverwerking die begin 2015 door EstaSI worden gegeven, en de nieuwe data van de cursussen in het najaar.
Tot slot een vermelding de webpagina's die nieuw of vernieuwd zijn sinds de vorige nieuwsbrief. 
Veel leesplezier toegewenst. 
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
  

EstaSI: Cursussen

sensorische informatieverwerking  

De cursussen sensomotorische integratie worden nu onder de naam sensorische informatieverwerking georganiseerd door EstaSI Trainingen. Met dezelfde praktische invulling als de cursussen die eerder in Groningen werden gegeven. Meteen na de eerste cursusdag kun je er al mee aan de slag. Dit gecombineerd met het enthousiasme en de kennis van Esther, Cor en Erik.
 
 
De eerstvolgende cursussen beginnen in februari en maart 2015. Ook is het mogelijk om alvast in teschrijven voor de cursussen die in september en en oktober 2015 beginnen.
 
De nieuwe data vind je ook in deze nieuwsbrief:
 
 
 
 

Casus beschrijving van het CCE:

SI bij dementerende

 
Van alles had het team van de Lisidunahof in Leusden al voor een demente mevrouw  geprobeerd, maar ze bleef verbaal en motorisch onrustig. Het team kon zich daar niet bij neerleggen en vroeg het CCE advies. Dat schakelde Erik Storck, specialist in sensorische informatieverwerking (SI) in. Verder lezen  Met succes. Verder lezen
 
 
Wat doet het CCE: 
  • We doen consultaties: we geven advies over cliënten in de langdurige zorg die in een uitzichtloze situatie dreigen te komen. Vaak is er sprake van probleemgedrag en perspectief op verbetering lijkt te ontbreken. We kunnen ook helpen bij het uitvoeren van dit advies.
  • Voor cliënten die meer zorg nodig hebben dan opgenomen in hun zorgzwaartepakket, verzorgen wij de toetsing in het kader van de beleidsregel Toeslag Meerzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
  • De kennis en ervaring uit consultaties gebruiken we om expertise op te bouwen en over te dragen aan zorgverleners. Zo kunnen nieuwe vastgelopen situaties zo veel mogelijk voorkomen worden.
 
Erik Storck is fysiotherapeut en specialist in sensorische informatieverwerking. Hij is als docent verbonden aan de opleiding Sensorische informatieverwerking van EstaSI. Hij verzorgt daar de achtdaagse opleiding SI bij ouderen en dementerenden.
 
 
 
  

Slecht kunnen verdragen van prikkels na een hersenschudding of andere hersenbeschadiging

 
Na een hersenschudding of een andere hersenbeschadiging kunnen kinderen of volwassenen al gauw last hebben van teveel prikkels. Ze zijn er dan overgevoelig voor. Dat kan iemands functioneren danig verstoren.  
Eenvoudig gezegd is overgevoeligheid voor prikkels, last hebben van bepaalde prikkels waar de meeste mensen geen last van hebben. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Een hersenschudding of een andere hersenbeschadiging is een duidelijke aanwijsbare oorzaak. De hersenen functioneren wat minder goed. Het herstel zal  tijd nodig hebben. Toch is het mogelijk om er enige invloed op te hebben. De oplossing is niet alleen het vermijden van de prikkels die als vervelend worden ervaren en last veroorzaken, maar met name ook op zoek gaan naar prikkels die geen last geven maar als prettig worden ervaren. Dit zijn vaak prikkels gecombineerd met druk.  In principe zou je jezelf overdag ongeveer iedere twee uur wat van die 'pretigge prikkels' moeten geven. Het kan zinvol zijn om samen met een SI therapeut op zoek te gaan naar welke prikkels geschikt zijn. 
 
Hier alvast enkele suggesties:

Verder lezen

 
 
 
 
 
 
Speelgoed/materiaal tip
 
Pilot FriXion Ball pen.    Een tip van Anneleen Morias. Pilot FriXion ballpennen zijn pennen met een soort gummetje aan de achterkant.  Het is daardoor gemakkelijker om fouten weg te halen zonder de frustraties van een blad vol strepen en vlekken. Write-Delete-Repeat in één pen - zonder gum, zonder wisser, zonder beschadigingen aan het papier. De speciale inkt van de Pilot FriXion serie reageert op warmte. Door de wrijving met het kunststof uiteinde van de inktroller ontstaat warmte waardoor de inkt uiteindelijk onzichtbaar wordt. (Leg het papier in het vriesvak, en de tekst wordt weer zichtbaar!)
 
 
 
 
 
Anneleen zegt hierover: "Mijn zoon schrijft niet volgens de regeltjes - de letters hellen vaak meer naar links dan naar rechts en de letters hebben ook vaak niet de juiste grootte. Daarbij denkt hij zelden na voor hij begint te schrijven. Ik was dan ook heel blij toen ik van een andere moeder de tip kreeg om Pilot Frixion Ballpennen te kopen. het schrijven verloopt nu veel meer ontspannen We proberen met z’n beiden rustig te blijven, door gewoon te gummen, te vergeten en opnieuw te beginnen." Verkrijgbaar bij de kantoorboekhandel en anders zoeken op internet.   
 
U kunt ze samen met andere speelgoed en materiaal ideeën vinden bij speelgoed-tips.  
 
 
Speelgoedtip/materiaal tip
 
Bouw en balanceer parcours.  De starter set van het Gonge bouw en balanceer parcours bestaat uit twee lage en drie hoge verbindingspunten, en vijf planken. Daarmee kunnen verschillende parcoursen worden gebouwd om te dienen als evenwichtsspel. Leuk om mee te bouwen en leuk om je evenwicht te leren bewaren. De producten van Gonge zijn ontworpen om kinderen hun fysieke grenzen op te laten zoeken, hun cognitieve vaardigheden te ontwikkelen maar ook om samen te spelen. Heel geschikt voor op school, het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang en tijdens de therarpie. Er kan natuurlijk ook thuis mee worden gespeeld. Daarbij zijn er nog vele uitbreidingsmogelijkheden voor werkelijk eindeloos speelplezier. Geschikt voor kinderen van twee tot tien jaar. De maximale belasting is 100 kg.  
 
Het bouw en balanceer parcours is verkrijgbaar bij Senso-Care ook te vinden bij Leveranciers. 
 
U kunt ze samen met andere speelgoed en materiaal ideeën vinden bij speelgoed-tips.  
 
 
Speelgoed/materiaaltip
 
Slackspot evenwichtsspel.  Een speelgoed tip van Ellen Bickel, bewegingstherapeut bij Ons Tweede Thuis. Slackspot van Erzi is een uitdagend balanceer spel voor kinderen tot twaalf jaar of 60 kg! Niet echt goedkoop daarom vooral geschikt voor op school, het kinderdagverblijf, de buitenschoolse opvang of tijdens de therapie. Slackspot verbindingspunten zijn overal zonder ex tra verankering of bevestigingspunten te gebruiken. De lage balanceerhoogte van ongeveer tien cm maakt het een veilig speeltoestel. De basisset bestaat uit twee verbindingspunten van gelakt berken multiplex en een band of verbindingslijn. Afmetingen135,5 x 18 x 11 cm. Er zijn ook dubbele sets, een set in de vorm van een kruis en van een vierkant verkrijgbaar.
 
 
 
 
 
Verkrijgbaar bij sportenspelen.be en bij Sport-Thieme.
 
U kunt ze samen met andere speelgoed en materiaal ideeën vinden bij speelgoed-tips.  
 
 
Speelgoed/materiaaltip
 
Therapie- of fitnessbal en pols-en enkelgewichten.
 
Deze week bij Kruidvat in de aanbieding een therapie- of fitnessbal met een doorsnee van 75 cm voor €7,99 en pols- en enkelgewichten van 0,5 kg voor €4,99 per paar. Deze aanbieding is geldig tot zondag 8 februari 2015. 
 
Ook via internet te bestellen:
 
  
 
 
Website tip:
 
Sensorische activiteiten als onderdeel van de dagelijkse routine
 
Om prikkelverwerkingsproblemen effectief aan te pakken is het noodzakelijk om sensorische activiteiten te integreren in de dagelijkse routine, bijvoorbeeld zoals tandenpoetsen. Er hoeft dan niet meer speciaal aan gedacht te worden om die activiteiten te doen. Ze zijn dan een vast onderdeel van de dagelijkse gang van zaken. Leuke ideeën hierover zijn te vinden op de blog van website Sensory Treat.
 
Op facebook.com/SI.prikkEls is van sensory treat een kort informatief filmpje gedeeld.
 
Heb je zelf vragen of handige tips, plaats het op facebook.com/SI.prikkEls 
We hopen op nog meer reacties, 'likes' en volgers.
 
 
 
Cursussen sensomotorische integratie/sensorische informatieverwerking voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden onder de naam sensorische informatieverwerking door EstaSI georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursussen sensomotorische integratie die van 1983 tot 2012 in Groningen werden georganiseerd, is verder niets veranderd. Uiteraard worden wel steeds de nieuwste inzichten op het gebied van SI in de cursussen verwerkt. Er wordt nu ook een cursus georganiseerd voor paramedici werkzaam met ouderen en dementerenden. 
 
Cursusplaats: Ermelo.

Tiendaagse cursussen sensorische informatieverwerking die in februari en september 2014 beginnen:
  
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
 
  • 12 en 13 februari, 19 en 20 maart, 23 en 24 maart, 28 en 29 mei, 18 en 19 juni 2015
 
  • 17 en 18 september, 15 en 16 oktober, 19 en 20 november, 17 en 18 december 2015, 14 en 15 januari 2016

Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay
 
Zie voor verdere informatie EstaSI
 
 
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:  
 
  • 5 en 6 februari, 12 en 13 maart, 9 en 10 april, 21 en 22 mei, 25 en 26 juni 2015
 
  • 3 en 4 september, 1 en 2 oktober, 5 en 6 november, 10 en 11 december 2015, 7 en 8 januari 2016

     
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie EstaSI
 
Achtdaagse cursussen sensorische informatieverwerking die in februari en september 2014 beginnen:
 
Cursus voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen:  
  • 12 en 13 februari, 19 en 20 maart, 23 en 24 april, 4 en 5 juni 2015
  • 3 en 4 september, 8 en 9 oktober, 12 en 13 november, 10 en 11 december 2015

     
Deze cursus wordt gegeven door Erik Storck.
 
Zie voor verdere informatie EstaSI
 
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie /sensorische informatieverwerking voor anders opgeleiden:
 
 
 
Cursussen voor orthopedaggogen, psychologen, leerkrachten, remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
 
De cursussen sensomotorische integratie worden onder de naam sensorische informatieverwerking door EstaSI georganiseerd. Aan de opzet en inhoud van de cursussen sensomotorische integratie die van 1983 tot 2012 in Groningen werden georganiseerd is verder niets veranderd. Uiteraard worden wel steeds de nieuwste inzichten op het gebied van SI in de cursussen verwerkt. Er wordt nu ook een cursus georganiseerd voor paramedici en professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen en dementerenden. 
 
Cursusplaats: Ermelo.
 
Zesdaagse cursussen sensorische informatieverwerking die in maart 2015 en oktober 2015 beginnen:

Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen (zonder verstandelijke beperking):
 
  • 5 en 6 maart, 16 en 17 april, 4 en 5 juni 2015
 
  •  8 en 9 oktober, 26 en 27 november 2015, 21 en 22 januari 2016 
     
     
    Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
     
    Zie voor verdere informatie EstaSI
      
    Voor orthopedagogen, psychologen, groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:
     
    • 2 en 3 maart, 13 en 14 april, 1 en 2 juni 2015
     
    • 12 en 13 oktober, 23 en 24 november 1915, 18 en 19 januari 2016
     
    Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
     
    Zie voor verdere informatie EstaSI
     
    Achtdaagse cursussen sensorische informatieverwerking die in februari en september 2015 beginnen
     
    Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten en andere professionals met een HBO opleiding werkzaam met ouderen en dementerenden:  
    • 12 en 13 februari, 19 en 20 maart, 23 en 24 april, 4 en 5 juni 2015
     
    • 3 en 4 september, 8 en 9 oktober, 12 en 13 november 10 en 11 december 2015
     
    Deze cursus wordt gegeven door Erik Storck.
     
    Zie voor verdere informatie EstaSI
     
     
     
     
     
     
     
     
    Nieuwsbrief:
     
     
    U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
     
    Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
     
    Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
     
    U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
     
    Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
     
    Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
     
     
    Met vriendelijke groet
     
    Els Rengenhart