Nieuwsbrief nr. 146
 
December 2022
 
Beste ,
 
Onlangs was het druilerig weer. Eind van de middag klaarde het een beetje op. Ik ging er toch nog maar even op uit. Lopen in de buitenlucht doet veel mensen op de een of andere manier goed, mij ook. Ook al zie je er tegenop, achteraf voel je je een beetje beter. De doorbloeding verbetert, er is meer zuurstof en het ordent je hoofd. Zo gezegd, zo gedaan. Op naar de Meinweg, zo dichtbij en verrassend mooi. In elk jaargetijde.
 
Het werd een onverwacht mooie wandeling. Her en der vogels op zoek naar eten,  er vloog een Grote Zilverreiger over, een enorme kudde Gallowaykoeien scharrelde rustig rond. Moeders, kalveren en twee kolossale stieren. Alles in vrede met elkaar.
 
Engel op de Meinweg
 
Opeens stond ze daar, de engel. Klein van stuk maar duidelijk aanwezig. Het was alsof ze er hoorde. Alsof ze er stond met een boodschap. De engel die een blijde boodschap brengt. Het was alsof ze wilde zeggen dat het goed was om open te staan voor het onverwachte, voor de verrassing, voor de onverwachte ontmoeting.
 
Openstaan voor de ander ook. Dat is wat we goed kunnen gebruiken in deze tijd waarin we zo druk zijn met onszelf. Stilstaan bij jezelf en elkaar. Nu in de donkerste tijd van het jaar wens ik jou  een warme en lichte decembermaand en een gezonde kijk op de natuur.
 
Flavanoïden
 
Flavanoïde is afkomstig van het Latijnse woord Flavus, dat geel betekent. Het verwijst naar het gebruik van de plantenstoffen, naar de pigment- en kleurstoffen, voor gele verf. Herfstbladeren kleuren ook door die kleurstoffen.
 
 
Deze flavanoïden zitten voornamelijk in bloemen, fruit, granen, groenten, thee, wortels en staan bekend als anti-oxidant. Om hun gunstige effect op ontstekingen, bacteriën. Ze hebben het vermogen om enzymen te herstellen. Ze zorgen voor sterke haarvaatjes en gaan klonteringen tegen van bloedplaatjes.
Klachten bij een tekort aan flavanoïden zijn bloedend tandvlees en een zwak immuunsysteem. Kan je immuunsysteem wel een oppepper gebruiken?Je vindt deze chemische verbinding vooral in:
  • Appels
  • Bessen
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Druiven
  • Granaatappel
  • Groene thee
  • Kersen
 
Recept

Ditmaal een overzicht voor de voedertafel. Wintergasten bezoeken op dit moment ons land. De roodborst die nu in je tuin zit is een andere dan die van de zomer. Deze roodborst komt misschien wel uit Het Oostblok.
Het wordt stilaan kouder en bijvoeren van de tuinvogels is een prima daad. Ik voer elke dag één schep en heb op diverse plaatsen voerplekken. Het is een komen en gaan van klein grut. Koolmezen en pimpelmezen verjagen elkaar, waarbij de koolmees meestal wint. Huismussen pikken een graantje mee, tot ongenoegen van de buurman omdat er mussen onder zijn dak nestelen.Verder zie ik af en toe een vinkenechtpaar. Die zijn een stuk schuwer.
 
IJsvogel bij de tuinvijver januari 2021
 
Divers voer aanbieden aan vogels in je omgeving is eenvoudig en zeker zo gezond als kant en klaar vogelvoer. Veel kijkplezier!

Wie eet wat?

  • Zwarte kraai, kauw, ekster, merel, kramsvogel, koperwiek, zanglijster, spreeuw en grote lijster
    • Gewelde krenten en rozijnen, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen.
    • Op de grond, sneeuwvrij, een open plek met beschutting dichtbij.
  • Koolmees, pimpelmees, matkop, kuifmees, zwarte mees, staartmees, groene specht en halsbandparkiet
    • Vetbollen, slingers ongebrande, ongezouten pinda's, halve kokosnoot, vogelzaad en zonnebloempitten.
    • Op de voedertafel, voederbuis, opgehangen in bomen of struiken.
  • Specht, boomklever, boomkruiper en gaai
    • Ongezouten pinda's en noten, vetbollen, zonnebloempitten.
    • Eventueel vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plek.
  • Huismus, ringmus, sijs, distelvink, vink, keep, groenling, appelvink, houtduif en Turkse tortel
    • Onkruidzaden, gemengd strooizaad, zonnebloempitten.
    • Op de grond, voedertafel, voederbuis.
  • Winterkoninkje, heggenmus en roodborstje
    • Universeel voer, bessen, meelwormen, broodkruimels, maden en larven, ongekookte havermout.
    • Op de grond, sneeuwvrij, mag ook beschut onder heggen en struiken.

    Met dank aan: natuurpunt.be
 
Agenda
Makkelijke moestuin

Als je nu je tuin herinricht kan je tuin in het voorjaar gelijk gaan groeien. Orde scheppen, scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, de winter is er een goede periode voor zolang het niet vriest.
 
Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en minder arbeidsintensief. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.
 
 
 
Plukken, proeven en proosten en spelen met vuur
Zondag 4 december - 16.00 uur Vlodrop

Ga je mee op kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waar ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
We plukken ons eten bij elkaar (in de tuin) dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 45 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.

 
Natuurwandeling

Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro.
Voor aanmelden kun je mailen of bellen. Onderaan de nieuwsbrief vind je de gegevens.
 
Foto: Ruud Snijders
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 

Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.