Westerlo - oktober 2018
Jaargang 8 - nummer 9
 
  Inhoud 
 
 
Dag van de Stilte - Poëtische Stiltewandeling

 
 
 
Op zondag 28 oktober gaat in heel Europa de (laatste?) wintertijd in. We draaien de klok één uur terug. Of beter: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Even lijkt er rek te zitten op de kloktijd. Even wat minder nood om op tijd te zijn, om een deadline te halen.
 
In de Merode kan je op verschillende locaties terecht voor activiteiten rond de Dag van de Stilte. In Westerlo staat een Poëtische Stiltewandeling op het programma.
 
We wandelen stilzwijgend in De Beeltjens en laten de zachte geluiden van de natuur zich vermengen met onze ademhaling en voetstappen. Op enkele plaatsen wordt de natuurlijke stilte aangevuld met poëtische interventies door Assunta Geens en Mich van Caeneghem, en af en toe is ook een zacht muziekje hoorbaar.
 
 
zondag 28 oktober 10 tot 12 u.
locatie: De Beeltjens Westerlo
(juiste vertrekplaats wordt later meegedeeld aan de inschrijvers)

gratis deelname
inschrijven verplicht: info@bibwesterlo.be     014 54 94 62 - of in de bib zelf - www.westerlo.be
 
 
Wereldfilm in de bib - Marlina

Op 18 oktober kan je naar de film Marlina, The Murderer in Four Acts komen kijken.
 
Deze film uit 2017 speelt zich af op het Indonesische platteland. Marlina is nog maar net weduwe geworden - ze bewaart haar echtgenoot als een mummie in een hoek van haar woonkamer - wanneer een lokale bende zich meldt in de afgelegen boerderij. Ze zeggen dat ze haar zullen beroven, dat ze haar waarschijnlijk ook zullen verkrachten, maar dat ze eerst graag een maaltijd willen. Dat dit niet goed kan aflopen voor de ongewenste bezoekers, suggereert de titel al.
 
Met het hoofd van de vermoorde bendeleider gaat Marlina naar het politiebureau. Maar daarmee is ze als alleenstaande vrouw op het oerconservatieve en patriarchale eiland Sumba nog niet uit de problemen. Ze krijgt te maken met de revanche van de overlevende bendeleden.
 
organisatie: Wereldraad Westerlo

donderdag 18 oktober om 20.15 uur
gratis toegang - 93 min.
reserveren is niet nodig
 
 

 
 
Rugzakverhalen


Op 19 oktober ben je in de bib welkom voor een boeiend avondje Rugzakverhalen. Verschillende Westerlonaren trokken naar het Zuiden om er ontwikkelingswerk te verrichten.
 
organisatie: Wereldraad Westerlo

vrijdag 19 oktober om 20 uur
gratis toegang
reserveren is niet nodig
 
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes

Herfst in de bib! Deze maand gaan we op verkenning in het bos en zoeken we samen naar… kruip- en kriebeldiertjes. Voorlezen was nog nooit zo prikkelend leuk!
 
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom op woensdag 31 oktober om 14 uur. Toegang gratis - inschrijven is niet nodig.
 
 
 

 
Digiklap

  
Maandelijks organiseren we een Digiklap in de bib, dit telkens op de voorlaatste zaterdag van de maand.
Tijdens dit moment kan iedereen terecht in de bib met vragen over smartphones en tablets bij de vrijwilligers van Klik Zuiderkempen.
 
Iedereen welkom op zaterdag 20 oktober van 10 -12 uur
 

i.s.m.  Lokaal Dienstencentrum Terharte en Klik Zuiderkempen
 
 
Kelly STRIPt!
 
Kelly zet elke maand een graphic novel en een stripreeks in de kijker.
 
 
 
Wanneer Lucia en haar moeder hun intrek nemen in zijn appartementsblok, kijkt Piero gefascineerd toe. Het mooie, mysterieuze, nieuwe meisje intrigeert hem vanaf het eerste ogenblik.
 
We volgen Lucia en Piero op hun uiteenlopende levenspaden, ver weg van het vertrouwde Italië. Lucia trekt naar Noorwegen om Ibsen te bestuderen en Piero komt als archeoloog in Egypte terecht. Toch blijven ze ondanks de afstand en het verstrijken van de jaren aan elkaar denken.
 
Manuele Fior brengt je dicht op de huid van de personages van dit liefdesverhaal en schept op meesterlijke manier een specifieke sfeer via uiteenlopende kleurpaletten. Het zinderende felgeel weerspiegelt de hitte van Italië. De koele overweldigende natuur van Noorwegen komt tot uiting via blauwtinten, terwijl groen- en bruinschakeringen Piero binnenloodsen in een exotisch Caïro.
 
Vijfduizend kilometer per seconde is een intiem verhaal dat tegelijk ook visueel knap en gevoelsmatig is.
 
De fontein van Barenton - reeks: Brocéliande
 
Brocéliande is het mythische woud rond het kasteel van koning Arthur.
 
Een schrijver gaat op zoek naar een verhaal om ervoor te zorgen dat de geniepige Korrigans, een klein feeënvolkje, hem niet meer onder druk kunnen zetten. Daarom heeft hij zijn goede vriend Merlijn op het oog, die altijd wel een avontuur beleeft.
 
Gaandeweg leer je zowel Merlijn als de Korrigans kennen, met hen nog vele andere wezentjes. Merlijn wil koste wat het kost het hart van de mooie Vivian veroveren.
 
Brocéliande is een fantasyreeks die je wegvoert van de alledaagse moderne wereld naar een plaats waar trollen, Korrigans, witte herten, elfen, tovenaars en heksen de plak zwaaien.
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
      
 
het gelijknamige Eén-programma

 
 
Na Birth day en Wedding day brengt fotografe Lieve Blancquaert nu het laatste deel van het drieluik: Last days.  Ze reisde opnieuw de wereld rond om deze keer het einde van ons leven in beeld te brengen. Hoe we omgaan met ouder worden.
De dood verschilt immers wereldwijd enorm.
In de gelijknamige Eén-reeks staat Lieve acht afleveringen lang stil bij het leven en de eindigheid ervan. Wie naar de dood durft te kijken, komt uit bij het leven. Ze ontmoet vrolijke eeuwelingen, rouwenden, doden, goeroes en grafdelvers. Ze bezoekt bejaardentehuizen, mortuaria, gezondheidsinstellingen, en begrafenisondernemingen en woont feestelijke begrafenissen en pakkende dodenrituelen bij. Het westerse taboe dat op de dood rust, wordt in de meeste culturen overstegen door een natuurlijke omgang met het levenseinde. De zielen en zelfs de lichamen van de overledenen horen voor altijd bij de levenden. 

Meer dan een boek over sterven is Last Days dan ook een krachtige, ongeziene ode aan het leven. Geen kommer en kwel, maar verrassende, mooie en pakkende verhalen uit alle uithoeken van de wereld. 
      
Andere blikvangers:
 
 
Sedert de jaren tachtig van de vorige eeuw is Tom Lanoye uitgegroeid tot een van onze meest gelezen en gelauwerde auteurs. Met romans, gedichten, toneelstukken, satirische teksten en essays stelde hij een indrukwekkend oeuvre samen.

Bij elke stap in die carrière heeft de slagerszoon met een brilletje het motto gehanteerd 'een schrijver is een groep'. Mensen die bijdroegen tot zijn succes werden door hem altijd genereus deelgenoot gemaakt van de lof die hem te beurt viel.

De zestigste verjaardag van Tom Lanoye, op 27 augustus j.l., was dan ook een uitgelezen kans om ruimte te geven aan diegenen die deel uitmaken van zijn universum. Vormgevers, fotografen en redacteuren. Acteurs, dramaturgen en regisseurs. Familieleden, collega’s en intimi.

Redacteur Anni van Landeghem en vormgever Gert Dooreman mochten als eersten in Lanoyes archieven duiken en ontdekten daar niet eerder gepubliceerde teksten en onweerstaanbaar beeldmateriaal.

Lanoye 60 is een monumentaal boek vol verrassingen, alleen al door de vormgeving  een must voor de ware fan.
 
 
 
 
het Journaal over de 60ste verjaardag van Lanoye
      
 
 een inkijkje
In Sapiens boog Yuval Noah Harari zich over het verleden, in Homo Deus over de toekomst. Nu laat hij zijn licht schijnen over het heden.
 
Wat zijn de uitdagingen van onze tijd?
Hoe beschermen we onszelf tegen een nucleaire oorlog, ecologische rampen en technologische bedreigingen?
Wat is de oorzaak van de opkomst van populisten als Donald Trump?
Hoe weren we ons tegen fake news?
Moeten we ons voorbereiden op een nieuwe wereldoorlog?
Wat moeten we denken van het opkomend nationalisme?
Vragen de mondiale problemen die op ons afkomen om andere politieke systemen?
Is het een goed idee dat we onze data overdragen aan enkele grote commerciële spelers, of wordt het tijd om het eigendom van data te reguleren?
En wat wordt de grote nieuwe wereldmacht, Amerika, Europa of China?
 
In 21 lessen voor de 21ste eeuw beantwoordt Yuval Noah Harari de 21 meest urgente vragen van onze tijd.
  
 
 
Je hart gaat als een razende tekeer, zweetparels op je voorhoofd, een ijzeren gordijn blokkeert je borstkas en je longen zijn te klein om te ademen. Ga je dood? Ben je ziek? Of gewoon gek?

Neen, je gaat niet dood, toch nu nog niet. Je bent bang, in paniek. Je lijf wil je iets vertellen.

Naar schatting heeft de helft van de bevolking last van een of meerdere angsten. Ook het getikte hart van actrice Leen Dendievel ging haar levensritme verstoren.
 
In Asem gaat ze op zoek naar de oorzaak van haar paniekaanvallen. Wat gebeurt er in je hoofd tijdens zo'n aanval? En kan je er iets aan doen om ze te voorkomen?
 
"Een helder en toegankelijk geschreven boek over een vaak verborgen, miskend en onderschat probleem: ANGST." Dirk De Wachter
 
 
 
de officiële website van Leen Dendievel

 
 de eerste hoofdstukken
 

Welke gedragsstijl is de jouwe?
Drijft je collega je tot waanzin met zijn overdreven liefde voor details?
Botst het gematigde karakter van je geliefde met je eigen enthousiasme?
 
Sommige mensen beweren dat zij omringd worden door idioten. Zij begrijpen hun collega's of familie niet, hoe ze ook hun best doen. Als je echter meer inzicht hebt in het gedrag van de ander, én dat van jezelf, kun je beter met de ander communiceren.

Een veelgebruikte methode daarvoor is het aanduiden van gedragsstijlen met kleuren. Ben je bijvoorbeeld rood, dan wil je snel tot de kern van de zaak komen. Heb je voornamelijk gele kanten, dan ben je snel enthousiast, groen staat voor stabiliteit en blauwe eigenschappen hebben te maken met informatie en details.

Thomas Erikson leert je om op praktische en eenvoudige wijze dit kleurenschema toe te passen. Omringd door idioten helpt je collega's, vrienden en familie beter te begrijpen.
 
Lijkt de klimaatverandering je een ver-van-mijn-bedshow, een wereldprobleem waar je zelf weinig vat op hebt? Of zit je er wel mee in, maar weet je niet goed wat je zelf kunt ondernemen?
Mogelijk doe je al veel. Alleen, helpt het ook echt?

In Tien klimaatacties die werken vertrekt Pieter Boussemaere van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek biedt hij tien acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken. Het is een praktisch boek voor wie zijn steentje wil bijdragen en op zoek is naar doelgerichte oplossingen.

"Pieter Boussemaere slaagt erin om de complexiteit van de klimaatwijziging op een zeer begrijpelijke wijze uiteen te zetten. Tezelfdertijd zet hij de lezer aan tot zelfreflectie en gerichte actie. Een absolute aanrader in tijden van fake news!" - Jos Delbeke, gewezen directeur-generaal Klimaat bij de Europese Commissie

"Dit boek gaat naar de essentie van het klimaatprobleem en reikt in een vlot betoog haalbare tips aan om voornamelijk het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch af te bouwen. De tijd dringt voor ingrijpende actie. Een must read!" - Prof. Dr. Phillipe Huybrechts, klimatoloog VUB, hoofdauteur bij het IPCC
 
 
 

 
een interview over het boek
 
 de website van de Plastic Soup Foundation
 

We profiteren elke dag van de voordelen die plastic ons biedt. Dezelfde eigenschappen die de afgelopen zeventig jaar plastic zo populair hebben gemaakt, blijken echter funest voor ecosystemen.
Plastics zijn niet oplosbaar in water en vergaan niet. Wat plastic in het milieu wel doet, is uiteenvallen in steeds kleinere fragmenten. Daartoe behoren de microplastics, die zo klein zijn dat ze niet meer zichtbaar zijn voor het blote oog en makkelijk voedselketens kunnen binnendringen.
 
Zwerfplastic en microplastics worden door het milieubureau van de Verenigde Naties, de UNEP, beschouwd als een van de grootste wereldwijde milieuproblemen. Deze plastic soup is overal.
Veel diersoorten krijgen het binnen, verwonden zich of stikken erin. Ook de mens krijgt die soep inmiddels letterlijk op zijn bord.
 
De Plastic Soup Atlas van de Wereld is thematisch opgebouwd en biedt in zestig rijk geïllustreerde onderwerpen een overzicht van de wereldwijde plastic soup.
Het eerste deel is gericht op de oorzaken, het tweede op mogelijke oplossingen. De overkoepelende, niet mis te verstane boodschap is dat er alles aan gedaan moet worden om deze vervuiling te bestrijden. Auteur Michiel Roscam Abbing is politicoloog. Sinds 2011 is hij actief bij de Plastic Soup Foundation (PSF) in Amsterdam.
 
Nicky en Jessie Kroon geven alvast het goede voorbeeld!
 
Zij besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en is wat begon als project voor een maand uitgegroeid tot een jarenlange actie en zijn ze de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland. 

In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen.
Vaarwel wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Welkom vintagewinkels en betere wereld!
 
Zij laten zien hoe je bewust kan leven zonder die enorme hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je zo moeiteloos om je heen verzamelt
 
 

 
de blog van Nicky en Jessie
 
 lees hier een fragment uit het boek
 
 
 
 
Wanneer het water breekt is het waargebeurde verhaal van een visser en zijn dochter, die al een tijd geleden hun vaderland ontvluchtten. Hung stak in een kleine vissersboot de zee over om hier in een dorp achter een hoge dijk een nieuw leven te beginnen. Gwen bouwde een succesvolle zaak op, maar worstelt nu met haar eigenheid.

Het is ook het verhaal van de tientallen reisgenoten die langdurig ronddobberden op zee: een kleine gemeenschap van met elkaar verknoopte levens, bijeengebracht op een beslissend moment.
Niet iedereen heeft het overleefd. Sommigen voelden zich verloren. Anderen werden dokter, ingenieur, bankier of ondernemer.

Wanneer het water breekt is het verhaal van de diepe breuk die migratie is – voor de betrokkenen en voor de bevolking. Hoe komen migrant en maatschappij tot een nieuwe vorm van samenleven?

Een verhaal van deze tijd, op een persoonlijke manier verteld door Chris de Stoop, die de familie al jaren kent en met tientallen reisgenoten sprak.
Soms ontmoet je iemand, waarvan je zeker weet dat je de persoon al kent, ook al heb je diegene nog nooit gezien. Zielsgenoten komen elkaar in verschillende levens telkens weer tegen. Een heel enkele keer is er zelfs sprake van zuivere liefde die door de verschillende levens heen blijft voortbestaan. Dit wordt tijdloze liefde genoemd.

In Tijdloze liefde: het verhaal van de eeuwige liefde beschrijft Hans Peter Roel een liefdesgeschiedenis die begint in het Parijs van 1835. De geliefden komen elkaar voor de tweede keer tegen in het Nederlands-Indië in 1934. New York rond de eeuwwisseling is het decor waar de geliefden elkaar voor de derde keer treffen. Ze wonen heden ten dage nog altijd samen in de wijk New Yorkse wijk SoHo.

Laat je meevoeren in deze bijzondere liefdesgeschiedenis en weet dat ieder mens ergens op de wereld een tijdloze liefde heeft rondlopen.
 
 
 
 
 
 
 
nieuwsgierig?

 
   hier een fragment
 
 
Märit is onderweg om haar zeventigste verjaardag te vieren, wanneer ze voelt dat ze uit de trein moet stappen in haar oude studentenstad Lund. Hier zette ze als studente medicijnen de eerste stappen op weg naar een onbezorgde toekomst.
Haar verstandelijk gehandicapte broer Lars zat er opgesloten in een instelling waar wetenschappelijke experimenten op de patiënten werden uitgevoerd.

Pas nu durft Märit eindelijk de confrontatie aan te gaan met de trauma's uit haar jeugd en kan ze haar schuldgevoel verwerken over de vroege dood van haar broer.
 
Jouw leven en het mijne van Majgull Axelsson is een aangrijpende roman die het tijdsbeeld van de jaren zestig goed weergeeft.
 
 
 
Het leven van Juliette, een jonge en dromerige Parisienne, is saai en voorspelbaar. Haar uitlaatklep: boeken.
Op weg naar haar werk gebruikt ze haar tijd in de metro om te lezen. Soms observeert ze de mensen om haar heen, die net als zij in verhalen zijn verdiept.
Het oude vrouwtje dat langzaam bladert. De man met de insectenencyclopedie. Een vrouw die altijd precies op pagina 247 in huilen uitbarst. Het fascineert Juliette wat boeken met mensen doen.

In een opwelling besluit ze op een dag twee haltes eerder uit te stappen. Daar ontmoet ze Soliman, een vereenzaamde man die zich omringt met boeken. Hij is ervan overtuigd dat verhalen levens kunnen veranderen.
 
Door hem wordt Juliette een professionele bookcrosser, die boeken brengt bij mensen die ze goed kunnen gebruiken. Juliette, of het geluk van boeken. Boeken alom!
 
 
 
 
 
 
 
een proevertje

 
      Can't Run But
 
Na een groots opgezette afscheidstournee 'Homeward Bound - The Farewell Tour' nam de inmiddels 76-jarige Paul Simon onlangs definitief afscheid van zijn publiek met een concert in New York.
 
Zijn 14de studioalbum, In The Blue Light, geeft met speciale samenwerkingen en nieuwe arrangementen een nieuw perspectief aan tien van zijn persoonlijke favorieten uit zijn ongeëvenaarde oeuvre, niet meteen de bekendste nummers.
 
Wederom een bewijs van zijn kunnen en een kostbaar kleinood voor de diehard fans!
Passenger  kennen we allemaal nog van zijn wereldsucces 'Let Her Go', dat bijna moeiteloos de nummer 1-positie in negentien landen haalde en waarvan de video bijna twee miljard keer werd bekeken.
 
Runaway is ondertussen het tiende album van de singer-songwriter Michael Rosenberg in elf jaar tijd en werd met co-producer Chris Vallejo opgenomen in Engeland en Australië.
Hij stelde zich zijn nummers echter voor tegen een achtergrond van Amerikaanse weidse landschappen en dus trok hij gedurende drie weken met regisseur Jarrad Seng door de VS voor authentiek beeldmateriaal.
 
Americana vormde duidelijk de voornaamste inspiratiebron en dus zijn de lap steel, mandoline en banjo, allen ingespeeld door Benjamin Edgar, niet weg te denken uit het album.
Een bundeling songs voor de liefhebbers van eenvoud, singer-songwriter muziek en betekenisvolle teksten.
 
 
 
Hell or High Water
 
  Hunter
 
 
 
 
 
Dat het titelloze debuut van de Britse zangeres en gitariste Anna Calvi destijds imponeerde is wel het minst dat je kan zeggen. Brian Eno nam woorden als "the biggest thing since Patti Smith" in de mond, anderen noemden haar in één adem met Maria Callas, Nina Simone, PJ Harvey, Siouxsie Sioux, Nick Cave, David Bowie.
 
Na haar tweede album One Breath bleef het een tijdlang stil, maar nu staat ze er weer, balt onmiskenbaar de vuist. "The intent of this record is to be primal and beautiful, vulnerable and strong, to be the hunter and the hunted."
 
Op zoek naar vrijheid toont de muzikante zich op Hunter een queer feminist, die bevrijd van klassieke gendergedachten zowel kwetsbaar als sterk kan zijn.
 
Wie Anna Calvi live aan het werk wil zien kan trouwens op 25 oktober terecht in de Botanique.

Ian McEwan staat bekend als een van de meest bekende, verkochte én getalenteerde Britse schrijvers van zijn generatie.
Verschillende van zijn boeken werden verfilmd en bleken grote successen. Regisseur Julian Farino slaagt er nu in om het complexe The Child in Time (uit 1987) in een film van 90 minuten te framen, met dank aan de fantastische vertolkingen van Benedict Cumberbatch en Kelly MacDonald.
 
Stephen Lewis is een succesvol auteur van kinderboeken. Op een dag, tijdens het winkelen, wordt hij geconfronteerd met het ondenkbare: zijn dochtertje wordt ontvoerd. Samen met zijn vrouw Julie moet hij omgaan met hun verlies dat hen beiden steeds meer opslokt.
 
Een trage, maar aangrijpende en vooral geloofwaardige verfilming van een meesterwerk.
 
 
 
      
 
 
de trailer
    de trailer
 
2018 was het jaar van Natali Broods (1972). Ze werd driemaal genomineerd voor een Ensor, de Vlaamse oscar, een unicum.
Eentje ervan verzilverde ze, inderdaad voor Façades.
De debuutfilm van het regisseursduo Nathalie Basteyns en Kaat Beels die we kennen we van de televisieseries Clan, Beau Séjour en Tabula Rasa.
 
Broods debuteerde in het theater, bij de legendarische Kakkewieten (!) maar werd al snel opgepikt door het televisie en filmwereldje (Any way the wind blows, De helaasheid der dingen, Met man en macht, Tabula Rasa...). Maar nooit in een écht dragende hoofdrol. Tot in 2018 dus.
 
In Façades kruipt ze in de huid van Alex, een veertigjarige vrouw die het niet langer pikt dat haar man haar bedriegt.
Wanneer ze zich bovendien ontfermt over haar dementerende vader (Johan Leysen) komen er heel wat trauma's uit het verleden boven...
 
 
 
 
 
 
 
De Lezer Leest
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor. Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Hier de keuze van een jeugdige lezer.

 
 
          
 
Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben - behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.
 
Toen ik aan dit boek begon verwachtte ik heel veel. Op de achterflap stonden namelijk niets dan lovende woorden. En gelukkig werden mijn verwachtingen ingelost.
 
Dit verhaal toont aan dat twee personen, twee totaal uiteenlopende karakters die toch sterk op elkaar lijken, genoeg zijn om een prachtig verhaal te vertellen. De auteur had geen spannende verhaallijn nodig - hoewel het boek uiteraard wel wat spanningselementen bevatte. Voor mij was het op zich al boeiend genoeg om te ontdekken hoe de twee hoofdpersonages elkaar vonden.
 
Als lezer zat je meteen moeiteloos middenin in het verhaal en kon je de gedachtegang van de hoofdpersonages mee volgen, net alsof je hen al jaren kende.
 
Donkerblauwe woorden - Cath Crowley
 
In de tweedehandsboekwinkel van Henry's vader staat een kast met boeken waarin klanten mogen schrijven. Mensen omcirkelen woorden die ze mooi vinden, onderstrepen zinnen of ze laten boodschappen achter in de kantlijn: gedachten, vragen, wensen. Sommigen laten brieven achter tussen de bladzijden. Brieven aan schrijvers, aan (ex-)vrienden of vriendinnen. In deze kast laat Rachel een liefdesbrief achter voor haar beste vriend Henry, vlak voordat ze gaat verhuizen...
 
Dit boek bewijst dat een auteur wel degelijk in staat is alle bestaande emoties in een verhaal te stoppen. Ze liet me als lezer zelfs emoties voelen waarvan ik bijna niet wist dat een mens die kon voelen. Het verhaal loopt over van liefde, haat, verdriet, vriendschap, gemis, rouw,... En tijdens het lezen stak er bij mij nog een portie jaloezie de kop op. Want laten we eerlijk zijn: wie wil er nu geen eigen bibliotheek hebben???
 
Vooral die brievenbibliotheek vond ik een prachtig element. Niet alleen het idee op zich, maar zeker ook het feit dat deze plaats centraal stond in het boek. Hier vonden immers bijna alle belangrijke gebeurtenissen plaats.
 
Midnight Sun - Trish Cook
 
De 17-jarige Katie Price heeft een levensbedreigende overgevoeligheid voor zonlicht, zelfs het kleinste zonnestraaltje kan door deze zeldzame ziekte haar doodvonnis betekenen. Overdag is ze aan huis gekluisterd, met alleen het gezelschap van haar vader Jack en haar sarcastische beste vriend Morgan. Pas wanneer het donker wordt opent Katies wereld zich, en speelt ze op haar gitaar voor reizigers bij het plaatselijke treinstation. Op een van deze avonden ontmoet ze toevallig Charlie, die ze in het geheim al jaren bewondert. Ze houdt haar toestand geheim voor hem en samen beginnen ze een heftige romance. Katie is bereid om alles te riskeren voor een romantische zomer.
 
Midnight Sun is een prachtig verhaal over de bijna onmogelijke liefde tussen twee personen. Ik zeg "bijna", want als liefde zo groot is, zoals tussen Katie en Charlie, dan zou men werkelijk alles doen om deze in stand te kunnen houden.
 
De auteur heeft een mooi, romantisch en tegelijk ongelooflijk spannend verhaal geschreven. Het creatieve, muzikale en bescheiden meisje en de sportieve, charmante jongen vinden elkaar, ook al staat Katies ziekte tussen hen. Maar zal hun liefde groot genoeg zijn om het lot op afstand te houden?
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... je bij ons in de bib kan komen oefenen voor de verkiezingen op een stemcomputer?
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: